Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Έρχονται πρόωρες εκλογές;

Έρχονται πρόωρες εκλογές;

Εν αρχή, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι πρέπει  να συμφωνήσουν  σε όλες οι εκκρεμότητες που προσδιορίζουν οι δανειστές γιατί στην αντίθετη περίπτωση, η κυβέρνηση κινδυνεύει να μείνει αμανάτι, με τον προϋπολογισμό του 2015 στον αέρα που  το τελικό σχέδιο θα πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή, μέχρι την Παρασκευή,  όμως, δίχως την έγκριση της τρόικας, η κατάθεση δεν έχει νόημα, αφού οι βασικές προβλέψεις (και το δημοσιονομικό κενό) τελούν υπό αίρεση.
Ο χρόνος όμως λειτουργεί για άλλη μια φορά εις βάρος της κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται στο δίλημμα να αποδεχτεί όλα τα μέτρα που αξιώνει η τρόικα, με την ελπίδα ότι έτσι θα πάρει και την πολιτική «επιβράβευση» που προσδοκά από την Ε.Ε., ή να συμβιβαστεί με το κλείσιμο του προϋπολογισμού μεσοβέζικα και να αφήσει τη διαπραγμάτευση για τη μεταμνημονιακή εποχή στην επόμενη κυβέρνηση.
Με την πρώτη επιλογή, η κυβερνητική συνοχή θα δοκιμαστεί σκληρά στην ψήφιση του προϋπολογισμού, στις αρχές Δεκεμβρίου. Χωρίς αντισταθμιστικά κίνητρα από την Ε.Ε.  θεωρείται  ότι «η κίνηση αυτή είναι πολύ υψηλού ρίσκου» ή άλμα στο κενό.
Η δεύτερη επιλογή, να κλείσει ο προϋπολογισμός χωρίς άλλα οριζόντια μέτρα και οι συζητήσεις για τη νέα χρηματοπιστωτική γραμμή ECCL να αναβληθούν για μερικούς μήνες, φέρνει την κυβέρνηση μπροστά στο ενδεχόμενο επίσπευσης των πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό.
Οι δανειστές ζητούν εδώ και τώρα την υλοποίηση όλων των  μεταρρυθμίσεων (ασφαλιστικό, εργασιακά, απολύσεις στο δημόσιο κα) προκειμένου να συμφωνηθεί η έναρξη της Προληπτικής Πιστωτικής Γραμμής Στήριξης από την 1.1.2015. Στο τραπέζι των απαιτήσεων βρίσκεται και η κατάργηση  των 100 δόσεων (νέος εξευτελισμός της Βουλής) επειδή δεν βγαίνει ο Προϋπολογισμός. Και ο Μάριο Ντράγκι μπήκε στο παιχνίδι των πιέσεων λέγοντας ότι το χρέος  δεν μπορεί και δεν πρέπει να αναδιαρθρωθεί.
Ο σάκος του μποξ, (και με δική του ευθύνη) ο Γκίκας Χαρδούβελης που αν και μπαίνει  σε δεύτερη μοίρα ο ρόλος του  μπροστά στα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί, δεν μπορούσαν στην παρούσα περίοδο παρά να τον στηρίξουν δημόσια, εξού και η   κάλυψη στον υπουργό που έδωσε με δηλώσεις της και η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Με τις συνεχείς υποχωρήσεις από την αρχική γραμμή, η κυβέρνηση έχει χάσει όποιο πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού διέθετε στο εσωτερικό και τώρα κινδυνεύει να βρεθεί έκθετη και έναντι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.
 Η καχυποψία για το παιχνίδι των εταίρων της Ε.Ε. έχει διαχυθεί και στο εσωτερικό της κυβέρνησης και στη Ν.Δ. βλέπουν με ανησυχία την προσπάθεια επαναφοράς των κόκκινων γραμμών από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, την ώρα που έχει καταστεί σαφές από τους εκπροσώπους των δανειστών πως δίχως συμφωνία στα 19 σημεία της λίστας δεν θα γίνει αξιολόγηση.
Σε αυτό το πολιτικοοικονομικό φόντο οι συνέταιροι της κυβέρνησης και μπροστά στα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί σε ότι αφορά την διαπραγμάτευση με την τρόικα,  ρίχνουν ο ένας τις ευθύνες στον άλλον.
Μπροστά σε αυτά τα αδιέξοδα, η ΝΔ δια του γνωστού Άδωνη Γεωργιάδη κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για το αδιέξοδο λέγοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές δεν έχουν γίνει λόγω των πασοκικών αντιρρήσεων. Γι αυτό και φτάσαμε εδώ. Η έμμεση απειλή είναι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, δηλαδή η κατάρρευση (ή παραίτηση;) της κυβέρνησης. Η ΝΔ έσπευσε να ρίξει τις ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ.
Τελικά η κυβέρνηση Σαμαρά αδυνατεί να χειριστεί την κρίση, οδηγείται στην ψήφιση του Προϋπολογισμού χωρίς την συμφωνία με την τρόικα, κάτι που θα φέρει προσωρινή ρήξη ή και μόνιμη ρήξη.
Έτσι μπορεί να ερμηνευτεί και το παιγνίδι της συναίνεσης και της συνάντησης Σαμαρά Τσίπα και πώς θα φέρουν σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ,  προκειμένου να του φορτώσουν την ευθύνη για το αδιέξοδο στη συνεννόηση με τους πιστωτές που δεν διευκολύνουν την κυβέρνηση και με το παράδοξο μα μιλούν για συναίνεση και παράγουν πόλωση, ενώ δεν υπάρχει στο τραπέζι καμία καλή συμφωνία με τους πιστωτές, ούτε καν ως προοπτική.

Αυτές οι εξελίξεις σηματοδοτούν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και φέρνουν στην επικαιρότητα σενάρια κατάρρευσης της κυβέρνησης, προσωρινής κυβέρνησης και εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου