Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Παράταση του μνημονίου: Καταφυγή ή ευρύτερος σχεδιασμός;

Παράταση του μνημονίου: Καταφυγή ή ευρύτερος σχεδιασμός;

Το «ταγκό» με την τρόικα στο Παρίσι δεν είχε ευτυχή κατάληξη και η η Πόλη του φωτός  δεν είναι γούρικη τελικώς για την κυβέρνηση . Όπως στις αρχές  Σεπτεμβρίου έτσι και τώρα τέλη Νοεμβρίου, οι διαβουλεύσεις στη Πόλη του Φωτός, δεν έφεραν κανένα φωτεινό μήνυμα.
Οι τροικανοί επιμένουν ότι το χρηματοδοτικό κενό  ξεπερνά τα 3 δις ευρώ για την επόμενη διετία και ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει ακόμα σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί.
Η αλήθεια είναι πως παίζουμε με τις λέξεις όταν ακούμε τον κ. Βενιζέλο να λέει ότι «δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα». Πρόκειται για τα μέτρα τα οποία έπρεπε ήδη να έχουν γίνει από το 2012 και 2013.
Το ασφαλιστικό είναι το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργεί κενά στην υλοποίηση του Προϋπολογισμού, ενώ υπάρχουν και άλλοι δείκτες (όπως η μείωση των εξαγωγών) που δείχνουν ότι η οικονομία δεν βρίσκεται έστω σε σταθεροποίηση. Αυτό όμως οφείλεται στις Μνημονιακές επιλογές, αφού η συνταγή μόνο καταστρέφει και δεν δημιουργεί νέες πραγματικότητες.
Τα  κόλπα των Σαμαρά-Βενιζέλου για έξοδο από το Μνημόνιο, οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα.
Το ζήτημα είναι πλέον πολιτικό και όχι τεχνοκρατικό. Οι Σαμαράς και Βενιζέλος  φαίνεται πως οδηγούνται στην παράταση του Μνημονίου  για τους επόμενους μήνες, προκειμένου να ξεφύγουν από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί. Οι ξένοι πιέζουν την Ελλάδα για να αποτελέσει και πάλι το παράδειγμα προς Ιταλούς, Ισπανούς, Γάλλους και λοιπούς Ευρωπαίους
Το πιο πιθανό σενάριο θεωρείται η παράταση του υπάρχοντος προγράμματος, με  μεγάλο ερωτηματικό, που ίσως καθορίσει και τις τελικές εντυπώσεις και προφανώς και τις πολιτικές εξελίξεις, να είναι η χρονική διάρκεια αυτής της παράτασης και οι όροι που θα την συνοδεύουν.
Μια ενδεχόμενη τέτοια εξέλιξη βέβαια, μακράς δηλαδή παράτασης του προγράμματος, πιθανότατα θα σημάνει και το κύκνειο άσμα για την κυβέρνηση, σε μια χρονική στιγμή που η αντιπολίτευση καραδοκεί και οι πολίτες αλλά και οι γαλάζιοι και πράσινοι βουλευτές βρίσκονται στα όριά τους.
Το θέμα των εκλογών είναι πλέον εκ των πραγμάτων στην ημερήσια διάταξη, ενώ η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, συνεχίζει να είναι θρίλερ με πολλά σοβαρά και μη, επεισόδια.
Δεν είναι ακόμα σαφές αν η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση πανικού, δείχνει όμως και πάλι την διάθεση της να παραμείνει στην εξουσία όσο μπορεί και όπως μπορεί.
Οι εκλογές που παρά τα όσα κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες δεν είναι σίγουρο αν θα αποτελέσουν την επιλογή για το Μέγαρο Μαξίμου, (κυρίως επειδή οι δεσμεύεις είναι πολλές). Θα ήταν όμως μια διέξοδος. Να  αποφασίσει ο ελληνικός λαός.
Όμως η παράταση του μνημονίου μπορεί  να μην είναι απέλπιδα καταφυγή της κυβέρνησης αλλά να εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό: Παρατείνεται για λίγους μήνες το πρόγραμμα ώστε να διαπραγματευθεί με όσο το δυνατό καλύτερους όρους ο Σαμαράς τη νέα συμφωνία, εντείνοντας την «αντιμνημονιακή» του ρητορική και προσελκύοντας κι άλλους βουλευτές στο στρατόπεδο της ανάδειξης Πρόεδρου της Δημοκρατίας  από την παρούσα Βουλή.

Ωστόσο, επειδή ούτε η τρόικα είναι ενιαία (ενδεχομένως η Ελλάδα θα αποτελέσει το πρώτο πεδίο της σύγκρουσης ΗΠΑ - Σόιμπλε για την ποσοτική χαλάρωση) και με δεδομένο ότι οι δανειστές επιθυμούν πρώτα απ' όλα τη διασφάλιση της αποπληρωμής των χρημάτων τους, δεν είναι απίθανο αυτή η ευθύνη να φορτωθεί σε μια νέα κυβέρνηση που θα αναγκαστεί με δυσμενέστερους όρους υπό την απειλή της άμεσης χρεοκοπίας.

Εκτίμηση είναι ότι το περιρρέον κλίμα θα διευκολύνει ή θα αποτρέψει βουλευτές να διαλέξουν στρατόπεδο.
Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα είναι κυρίως πολιτικό (τι κατεύθυνση θα λάβει η χώρα) από την πλευρά των δανειστών, οι οποίοι θα ήθελαν να δεσμεύσουν την Ελλάδα σε νέα εποπτεία όσον αφορά αυτό που αποκαλείται «μεταρρυθμίσεις».
Οι επόμενες μέρες είναι σε κάθε περίπτωση κρίσιμες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου