Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Η αλλαγή σελίδας, μια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα.

Η αλλαγή  σελίδας, μια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο νικητής των εκλογών, μια αριστερή δύναμη αναδεικνύεται για πρώτη φορά δύναμη εξουσία στην Ελλάδα. Αυτό που ψήφισαν οι Έλληνες πολίτες είναι η αλλαγή της μνημονιακής πολιτικής, αναζητώντας σωτηρία σε ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής απ' αυτό που ασκήθηκε τα τελευταία χρόνια. Η ευκαιρία είναι ιστορική, αλλά ο δρόμος είναι δύσκολος.
Το μεγάλο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε συνθήκες ανασφάλειας, δίνουν την δυνατότητα στην νέα κυβέρνηση να διαμορφώσει τη δική του ρεαλιστική πολιτική και να μπορέσει να διεκδικήσει αλλαγές και σε ότι αφορά την σχέση με την τρόικα. Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, σηματοδοτεί αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, είναι όμως η πρώτη φορά.
Η χώρα εκτός από νέα κυβέρνηση έχει πλέον και ένα καινούργιο πολιτικό σκηνικό και νέο πολιτικό προσωπικό.
Αυτή τη φορά το σκηνικό της μεταπολίτευσης έφτασε στο τέλος του με ότι αυτό σημαίνει. Τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές σε όλα τα κόμματα. Θα προκύψουν αλλαγές αρχηγών, θα αναζητηθούν αλλαγές στις δομές στα προγράμματα και στον προσανατολισμό.
Αυτό που αφορά άμεσα τους Έλληνες πολίτες είναι η αλλαγή της οικονομικής πολιτικής. Το στοίχημα είναι μεγάλο και δύσκολο.
Σε  κλίμα πρωτόγνωρου ενθουσιασμού για τα δεδομένα της αριστεράς, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους  συγκεντρωμένους στα Προπύλαια να πανηγυρίσουν θεωρώντας αυτονόητο το δικαίωμά τους αφού την Κυριακή 25 Ιανουαρίου η Ελλάδα άλλαξε σελίδα , ότι « ο λαός έγραψε ιστορία» και ότι η χώρα, αφήνει πίσω της την λιτότητα της καταστροφής, τον αυταρχισμό και μια πενταετία ταπείνωσης και οδύνης.
Ο Α. Τσίπρας ξέρει ότι οι πονοκέφαλοι αρχίζουν από αύριο. Όχι μόνο γιατί πρέπει να δικαιώσει τις προσδοκίες όλων των Ελλήνων, ακόμη και όσων δεν τον ψήφισαν, αλλά και γιατί πρέπει να σχηματίσει μια αξιόπιστη κυβέρνηση σε ένα αναξιόπιστο πολιτικό σκηνικό και με αναξιόπιστο εταίρο , όπως είναι οι ΑΝΕΛ  με ψήφο ανοχής το Ποτάμι
Η απόφαση του κ. Τσίπρα να συνεργαστεί με τον κ. Καμμένο στηρίζεται στο γεγονός ότι διατηρεί μαζί του καλές σχέσεις, που δεν αναιρούν  όμως τις μεγάλες πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων.
Το Ποτάμι βρίσκεται πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπάρχει αμοιβαία δυσπιστία και μια πιθανή συνεργασία μαζί του θα προκαλούσε μεγαλύτερες εσωκομματικές αντιδράσεις απ’ ότι η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ
Το μέλλον είναι  κοντά και  θα δείξει πόσο αποτελεσματική και ικανή θα είναι  η πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας, που θα στηρίζεται όμως σε ένα κόμμα της πιο καθαρόαιμης δεξιάς .
Η Είναι προφανές ότι η νέα σελίδα που πράγματι γύρισε ο ελληνικός λαός θα έχει πολλά και αγωνιώδη ερωτήματα για την κυβέρνηση που θα έχει η χώρα, για την αντιπολίτευση και κυρίως για την ικανότητά της να διαπραγματευθεί με τους δανειστές. 
Για το ΚΚΕ:
Αντί να σκύψουν το κεφάλι για την παταγώδη αποτυχία τους να κατανοήσουν το νόημα των εκλογών. Αντί να εκφράσουν μια τυπική έστω ικανοποίηση για το γεγονός ότι , έστω, πρώην κομμουνιστές, πρώην σύντροφοι τους αναδεικνύονται σε κυβέρνηση από τον λαό, επιτίθενται κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ως να είναι το μοναδικό πρόβλημά τους. Ο λόγος για τους εκπροσώπους του ΚΚΕ, που με εμφανή συμπλεγματική πολιτική συμπεριφορά αρνούνται να αναγνωρίσουν την μεγάλη ιστορική επιλογή του λαού. Ωστόσο, αυτός ο λαός, δεν επέλεξε το πρόγραμμα του ΚΚΕ. Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, υπό αυτό το πρίσμα, δεν αντιπολιτεύονται ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε φυσικά τα μνημονιακά κόμματα.
Αντιπολιτεύονται τον ίδιο τον λαό, αρνούμενοι να αναγνωρίσουν την ίδια την πραγματικότητα, έφτασαν να αρνούνται έστω και την συνάντηση με τον Α. Τσίπρα, γιατί άραγε για να μην ¨μολυνθούν¨;, γιατί φοβούνται μήπως τους κατηγορήσουν ότι «κάνουν κακές παρέες» και εδώ σταματώ σεβόμενος το παρελθόν του ΚΚΕ και το παρελθόν μου   .  Ούτε φυσικά θέλουν να απολογηθούν για να απολογηθούν για το γεγονός ότι σε συνθήκες τεράστιας κρίσης της χώρας, σε συνθήκες κατάρρευσης του δικομματισμού, το ΚΚΕ αντί να έχει ηγετικό, καθοδηγητικό ρόλο στην πολιτική σκηνή  και την κοινωνία, διατηρεί τη θέση του , ουσιαστικά στο περιθώριο των εξελίξεων.
Το αίτημα για συνάντηση από τον  Μάρτιν Σούλτς.
Λίγα λεπτά πριν πάει στα Προπύλαια, ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε τηλεφώνημα από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, ο οποίος εγκατέλειψε τον θεσμικό του ρόλο και ζήτησε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να συναντηθούν στην Αθήνα μόλις ορκιστεί η νέα κυβέρνηση για να συζητήσουν το πρόβλημα του χρέους, προφανώς και τη συμφωνία με την Τρόικα. Ο Σούλτς κινήθηκε ως Γερμανός γιατί ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν μπορεί να έχει τέτοιο πολιτικό ρόλο. Ωστόσο ο πανικός του Βερολίνου για την επόμενη ημέρα είναι τόσο μεγάλος που κινητοποίησε τον Σούλτς για να κάνει την πρώτη επαφή με τον ΣΥΡΙΖΑ και να μεταφέρει τις θέσεις του στο Βερολίνο. Η πολιτική του μονόδρομου κατέρρευσε το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου. Όχι ότι ανοίγεται μια νέα λεωφόρος. Αλλά σίγουρα ανοίγει μια πάροδος...
 Το άγχος της διαπλοκής.

Γύρω στα μεσάνυχτα της 25ης προς 26η Ιανουαρίου και μετά την καθιερωμένη δήλωση ο Σταύρος Θεοδωράκης διέρρευσε ότι επικοινώνησε με τον Α. Τσίπρα και συμφώνησαν να συναντηθούν τις επόμενες ημέρες δημιουργώντας την αίσθηση του επείγοντος. Προφανώς η διαπλοκή επειγόταν  να προσφέρει την στήριξή της στον ΣΥΡΙΖΑ, πριν καν αρχίζει ο γύρος των διερευνητικών εκλογών και πριν καν υπάρξει τελικό αποτέλεσμα. Αλλά αυτό δεν θα γίνει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου