Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Δημοσκόπηση της Palmos Analysis Με 6,9 προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ - Φλερτ με την αυτοδυναμία.

Δημοσκόπηση της Palmos Analysis Με 6,9 προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ - Φλερτ με την αυτοδυναμία.

  Πρώτος στην πρόθεση ψήφου παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, με την ψαλίδα της διαφοράς από τη ΝΔ να ανοίγει στις 6,9 μονάδες από τις 5,5 στην τελευταία δημοσκόπηση. Στη νέα μέτρηση της Palmos Analysis ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 28,7% έναντι 21,8% που συγκεντρώνει η ΝΔ. Τρίτο κόμμα το Ποτάμι με 6,8% ενώ το ΠΑΣΟΚ κινείται στο όριο του 3%. Εκτός Βουλής το ΚΙΔΗΣΟ που λαμβάνει μόλις 1,1%.  Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα τα ποιοτικά ευρήματα της έρευνας. Τι λένε οι πολίτες για grexit, καταθέσεις, κυβερνητικές συνεργασίες αλλά και το αν πρέπει να υπάρξει debate μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 Αναλυτικά στην πρόθεση ψήφου τα κόμματα λαμβάνουν: ΣΥΡΙΖΑ 28,7%, ΝΔ 21,8%, Το Ποτάμι 6,8%, Χρυσή Αυγή 6,1%, ΚΚΕ 4,4%, ΠΑΣΟΚ 3%, ΑΝΕΛ 2,1%, ΛΑΟΣ 1,3% ΚΙΔΗΣΟ 1,1%. Αναποφάσιστοι δηλώνουν οι πολίτες σε ποσοστό 16,5% .
Πολιτική επικαιρότητα
 Μια πρώτη ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα θα είναι το καλύτερο αποτέλεσμα των εκλογών σύμφωνα με το 44% των ερωτηθέντων. Την ίδια ώρα το 33% πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στον Αντώνη Σαμαρά και τη ΝΔ.
Και τα δυο ποσοστό παραμένουν σταθερά σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Εν όψει των πρόωρων εκλογών το 37% των ερωτηθέντων απαντούν ότι το καλύτερο αποτέλεσμα είναι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ενώ το 28% προτιμούν μια νίκη της ΝΔ. Το 22% απαντούν αυθόρμητα «κανένα από τα δυο».
Το ποσοστό αυτών που προτιμούν μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα ενώ το ποσοστό όσων προτιμούν τη ΝΔ έχει πτώση δυο μονάδων.
Ελαφρώς αυξημένα εμφανίζονται τα αισθήματα της ελπίδας αλλά και του φόβου εν όψει των πρόωρων εκλογών της 25ης Ιανουαρίου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Πτώση για παρουσιάζει το αίσθημα της οργής αγανάκτησης για το παρόν.
Grexit
 Καθόλου πιθανή δεν θεωρεί μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ το 53%. Λίγο πιθανή τη θεωρεί το 15%. Στον αντίποδα το 11% των πολιτών θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο ενώ αρκετά πιθανό το θεωρεί το 13%.
Το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν απίθανη την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ παρουσιάζει αυξητική τάση. Μάλιστα από την περασμένη εβδομάδα έχει μεταβληθεί κατά 7 μονάδες. Πτώση πέντε μονάδες στο ποσοστό όσων πιστεύουν ότι είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να βρεθεί εκτός ευρωζώνης.
 Καταθέσεις
 Την ίδια ώρα το 52% των πολιτών θεωρούν ότι οι καταθέσεις είναι ασφαλείς σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα το 31% πιστεύει ότι οι καταθέσεις θα κινδυνεύσουν.
Το ποσοστό των πολιτών που δεν φοβάται για τις καταθέσεις είναι αυξημένο κατά δυο μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Μειωμένο κατά τρεις μονάδες είναι αντίστοιχα το ποσοστό το πολιτών που πιστεύουν ότι οι καταθέσεις τους απειλούνται.
Debate
 Με μεγάλη πλειοψηφία που φτάνει το 69% οι πολίτες θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει τηλεοπτική τηλεμαχία μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα πριν τις εκλογές. Στο 20% το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι δεν πρέπει να γίνει debate.
 Κυβερνητικές συνεργασίες
 Σε περίπτωση νίκης της ΝΔ στις εκλογές το 26% των πολιτών θα προτιμούσαν το σχηματισμό μιας οικουμενικής ή κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Το 21% θα ήθελαν μια κυβέρνηση ΝΔ με Ποτάμι ενώ το 19% μια κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ θα ήθελε το 18% ενώ το 14% θα θεωρούσε καλή μια κυβέρνηση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
 Σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές το 29% των ερωτηθέντων θα προτιμούσε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ενώ το 28% θα προτιμούσε μια οικουμενική ή κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Το 18% θα ήθελε μια κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ποταμιού ενώ το 13% θα ήθελε μια κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ και αντίστοιχο ποσοστό με τους ΑΝΕΛ.
Εκτίμηση εκλογικής επιρροής
Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 34,5% ενώ η ΝΔ κινείται στο 29%. Ακολουθούν Το Ποτάμι με 9% και η Χρυσή Αυγή με 6,5%.
 Ακολούθως ΚΚΕ με 5,5%, ΠΑΣΟΚ με 4% και ΑΝΕΛ με 3%.
 Με βάση την εκτίμηση της εκλογικής επιρροής η κατανομή των εδρών εκτιμάται ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 144 έδρες, ΝΔ 79 έδρες, Το Ποτάμι 25%, Χρυσή Αυγή 18%, ΚΚΕ 15 έδρες, ΠΑΣΟΚ 11 έδρες και ΑΝΕΛ 8 έδρες.
Παράσταση νίκης
 Πρώτος και στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ με το 73% των πολιτών να εκτιμά ότι είναι το κόμμα που θα πάρει τις εκλογές. Το 14% των πολιτών «βλέπουν» νικήτρια των εκλογών τη ΝΔ.
Οι συσπειρώσεις των κομμάτων
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συσπείρωση 78%, η ΝΔ 61 % και το ΠΑΣΟΚ 23%.





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου