Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής και η λύση στην σύγκρουση είναι ακόμα μακριά.

Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής και η λύση στην σύγκρουση είναι ακόμα μακριά.

 Στην συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, φάνηκαν δύο διαφορετικοί κόσμοι αντιμετώπισης του προβλήματος.
Ο ένας εκφράστηκε από την ΝΔ,  το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Η εμμονή στα νούμερα η αποδοχή των επιχειρημάτων των δανειστών.
Κι αυτό προκειμένου να μην καταστραφεί η  χώρα η οποία βεβαίως ήδη έχει καταστραφεί.
Ο άλλος αναπτύχθηκε από την κυβέρνηση. Η εμμονή στο λάθος οδηγεί σε σπιράλ νέα ύφεσης και στην παράδοση της χώρας για τις επόμενες πολλές δεκαετίες.
Γι αυτό και πρέπει να δοθεί χρόνος για μια νέα συμφωνία.«Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής» είπε για μία ακόμα φορά ο Αλ. Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά για συνειδητή και μοχθηρή συμπεριφορά πριν εγκαταλείψει την εξουσία, προκειμένου να εμποδίσει την νέα κυβέρνηση να διαπραγματευθεί. Όρισε ασφυκτικά όρια έως την νέα συμφωνία (τέλος Φεβρουαρίου) ώστε η νέα κυβέρνηση να μην έχει άνεση ρευστότητας άρα χρόνο για να διαπραγματευτεί. Και αυτό γιατί στοχεύει στο να είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μια αριστερή παρένθεση.
Η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από την Βουλή στην κυβέρνηση (162 ναι, 137 όχι) ήταν μια ακόμα αφορμή για να διατυπωθεί η ανυποχώρητη στάση της κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους στο θέμα του μνημονίου και της επιτροπείας(τρόικα). Είναι αυτή η απάντηση στα συνεχόμενα «όχι» του Βερολίνου, το οποίο ζητά ολοκλήρωση τα των συμφωνηθέντων ή παράταση του Μνημονίου.  Η συνεδρίαση του eurogroup σήμερα,   εξελίσσεται σε μία μεγάλη μάχη όπου για πρώτη φορά η κυβέρνηση Τσίπρα θα μπορέσει σε θεσμικό όργανο με τον πλέον επίσημο τρόπο να εκθέσει τις προτάσεις της: Αλλαγή της συνταγής επιβίωσης της ελληνικής οικονομίας, κατάργηση της επιτροπείας, μορατόριουμ (συμφωνία γέφυρα) έως την νέα συμφωνία-συμβόλαιο με τους εταίρους.
Η κινητικότητα που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη γύρω από τις ελληνικές θέσεις είναι τεράστια με τον αμερικανικό παράγοντα να παρεμβαίνει έντονα. Μεγάλη σημασία εχει η πρόσκληση που απηύθυνε σήμερα ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, στον έλληνα ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα, να επισκεφθεί την Κίνα, αλλα και η σε θερμό κλίμα συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον οποίο συμφωνήθηκε η αναθέρμανση και επιτάχυνση των ελληνορωσικών σχέσεων σε όλους τους τομείς, η έκφραση  εκτίμησής του  κ. Λαβρόφ για τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των κυρώσεων  και η δήλωση του ότι εφόσον διατυπωθεί αίτημα οικονομικής βοήθειας από την Αθήνα, αυτό θα εξεταστεί από τη ρωσική κυβέρνηση.
Η κα Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε είναι ανυποχώρητοι, για την γερμανική ηγεσία το πρόβλημα είναι θεμελιακό. Αν αλλάξει τακτική, αν αποδεχθεί έστω κατά τι τις ελληνικές θέσεις, αυτομάτως έχει κάνει ένα βήμα πίσω έναντι των απαιτήσεων όλων των υπολοίπων κρατών της ευρωζώνης και της ΕΕ. Το γερμανικό γόητρο αλλά κυρίως η πραγματικά ηγεμονική (οικονομική και πολιτική) θέση της Γερμανίας, είναι το βασικό εμπόδιο, είναι ο λόγος που μπορεί να φτάσουμε σε σύγκρουση.
Η απάντηση του Α. Τσίπρα είναι όμως σαφής: Αν δεν δώσουν ελάχιστο χώρο και χρόνο έως τη νέα συμφωνία, τότε επιθυμούν την καταστροφή της Ευρώπης. Η ελληνική πρόταση στο eurogroup περιλαμβάνει τα εξής σημεία
1. Επέκταση της δανειακής σύμβασης ώστε να υπάρχει ρευστότητα. Αυτό δεν σημαίνει νέα λεφτά από τους ευρωπαίους.
2. Μεταρρυθμίσεις στο ελληνικό κράτος και την οικονομία. Οι οποίες θα συμφωνηθούν από κοινού με τους εταίρους.
3. Διαπραγμάτευση για το χρέος, χωρίς την απαίτηση για άμεση διευθέτηση.
4. Συμφωνία για τους όρους μετάβασης στο νέο καθεστώς (νομικά και τεχνικά ζητήματα).
Η λύση στην σύγκρουση είναι ακόμα μακριά.
Να  συμμετέχουμε στις συγκεντρώσεις "Ανάσα αξιοπρέπειας" σε όλες τις πόλεις  της Ελλάδας την ημέρα του έκτακτου Eurogroup και στον Πύργο (πλατεία Ιατρίδη) σήμερα Τετάρτη στις 18:00, για ανεξαρτησία, δημοκρατία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου