Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Νίκη Νετανιάχου και ο εκφασισμός της ισραηλινής κοινωνίας.

Νίκη Νετανιάχου και ο εκφασισμός της ισραηλινής κοινωνίας.

Ούτε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεν κατόρθωσε τελικά να νικήσει στις εκλογές τον... Βενιαμίν Νετανιάχου! Ο κυβερνητικός μηχανισμός των ΗΠΑ αποφάσισε λίγο πριν από τις εκλογές στο Ισραήλ να απαλλαγεί από τον ακροδεξιό Νετανιάχου μετά την ανοιχτή επίθεση εναντίον της προσέγγισης ΗΠΑ-Ιράν που έκανε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μιλώντας στο... αμερικανικό Κογκρέσο!
Οι Αμερικανοί κινητοποίησαν τον προπαγανδιστικό μηχανισμό τους εναντίον του Νετανιάχου, εμφανίζοντας ως βέβαιο νικητή των στημένων δημοσκοπήσεων τον Γιτζάκ Χέρτσοκ του Εργατικού Κόμματος. Για να τον βοηθήσουν του έδωσαν μάλιστα μαζί του και την Τζίπι Λίβνι, με το κόμμα της οποίας οι κεντροαριστεροί Εργατικοί σχημάτισαν συνασπισμό με το υπέροχο εκτός Ισραήλ όνομα... Σιωνιστική Ένωση! Τελικά, όλα αυτά αποδείχθηκαν προπαγανδιστικές μπούρδες!
Ο Νετανιάχου τούς σάρωσε όλους. Το κόμμα του, το Λικούντ, στο οποίο οι προεκλογικές σφυγμομετρήσεις έδιναν μόνο από 18 έως 22 έδρες το πολύ στο ισραηλινό κοινοβούλιο, την Κνεσέτ, που έχει 120 βουλευτές συνολικά, πήρε τελικά 30 έδρες! Εδώ πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι το εκλογικό σύστημα που ισχύει στο Ισραήλ είναι η απλή και ανόθευτη αναλογική, με ελάχιστο όριο εισόδου στην Κνεσέτ το 3,25%. Το Λικούντ, λοιπόν, πήρε το ένα τέταρτο των εδρών του κοινοβουλίου ακριβώς (30 στις 120) με ένα ποσοστό πολύ κοντά στο ένα τέταρτο των ψήφων -23,26% για την ακρίβεια. Οι... «βέβαιοι» νικητές της Σιωνιστικής Ένωσης πήραν πολύ μικρότερο ποσοστό από τον Νετανιάχου -μόλις 18,73% και 24 μόνο έδρες, έξι λιγότερες από το Λικούντ.
Σε αντίθεση με την προεκλογικά διαφημιζόμενη «ανατροπή» της Δεξιάς και τη δήθεν επερχόμενη «ανατροπή» του Νετανιάχου, το εκλογικό αποτέλεσμα στο Ισραήλ έδειξε ότι η ακροδεξιά σάρωσε! Εκτός από το Λικούντ, το κόμμα των ακραιφνών εθνικιστών εποίκων πήρε 6,41% και 8 έδρες. Το επίσης ακραίο ορθόδοξο κόμμα Σας πήρε 5,8% και 7 έδρες, ενώ το υπερεθνικιστικό κόμμα Γισραέλ Μπεϊτενού πήρε 5,2% και έξι έδρες. Ηγέτης του κόμματος αυτού είναι ο απαίσιας φήμης Αβιγκντόρ Λίμπερμαν. Εξι έδρες πήρε το επίσης ακραίο κόμμα Ενωμένος Ιουδαϊσμός υπό την Τορά (5,17%). Τορά στα εβραϊκά λέγεται η Πεντάτευχος και κατ' επέκταση το σύνολο της ιουδαϊκής θρησκευτικής γραμματείας, συμπεριλαμβανομένης της Παλαιάς Διαθήκης κ.λπ. Συνολικά η ισραηλινή σκληρή Δεξιά και η Ακροδεξιά έχουν ένα ποσοστό 46% και κατέχουν τις 57 από τις 120 έδρες της νέας Κνεσέτ. Στην πραγματικότητα όμως η Δεξιά είναι ακόμη ισχυρότερη. Τα δύο υποτιθέμενα «κεντρώα» κόμματα του Ισραήλ, τα οποία δημιουργήθηκαν πρόσφατα, έχουν ως αρχηγούς πρώην στελέχη του... Λικούντ! Δεξιά και μάλιστα... καραδεξιά και όχι κεντρώα είναι τα κόμματα αυτά, ας μη γελιόμαστε. Το ένα, το κόμμα Κουλάνου, το ίδρυσε ο Μοσέ Καχλόν, στέλεχος του Λικούντ.
Αυτός διαφώνησε με τον Νετανιάχου και πριν από έξι μήνες έφτιαξε δικό του κόμμα, το οποίο ήρθε πέμπτο με 7,41% και πήρε 10 έδρες. Το άλλο δήθεν «κεντρώο» κόμμα, το Γιες Ατίντ, το έφτιαξε ο Γιαΐρ Λαπίντ, πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Λικούντ, ο οποίος διαφώνησε ανοιχτά με την οικονομική πολιτική του Νετανιάχου και έφτιαξε και αυτός το δικό του κόμμα, το οποίο πήρε 8,77% και 11 έδρες στην Κνεσέτ. Αυτά τα δύο κόμματα που άνετα μπορούν να χαρακτηριστούν δεξιά, κάπως πιο μετριοπαθή από το Λικούντ, ανεβάζουν το συνολικό ποσοστό της Δεξιάς στο Ισραήλ στο 62% και τις έδρες της στις 78. Οι υπόλοιπες έδρες ως τις 120, πέρα από τις 24 της Σιωνιστικής Ένωσης των Εργατικών με τη Λίβνι, πήγαν 14 στην Κοινή Αραβική Λίστα, όπου συμμετείχαν όλοι οι Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ, από δεξιούς ως κομμουνιστές, η οποία ήρθε τρίτο κόμμα με ποσοστό 10,98%, και στο αριστερό κόμμα Μέρετζ, το οποίο μόλις και μετά βίας υπερέβη το όριο εισόδου στην Κνεσέτ με 3,89%, παίρνοντας 4 έδρες. Αυτή είναι η πολιτική πραγματικότητα του Ισραήλ -78 έδρες η Δεξιά και η Ακροδεξιά, 24 η Κεντροαριστερά, 4 η Αριστερά! Η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών, η αντίσταση των Παλαιστινίων παρά πολλούς δωσίλογους ηγέτες που έχουν, κάνουν τους Ισραηλινούς κατακτητές όλο και πιο δεξιούς, εκφασίζοντας σταδιακά μεγάλα τμήματα της ισραηλινής κοινωνίας.
Εκλείπουν όλο και περισσότερο για βιολογικούς λόγους τα προοδευτικά μυαλά που ζουν στο Ισραήλ, τα οποία επιπροσθέτως θα αισθάνονται όλο και περισσότερο να ασφυκτιούν σε μια τόσο δεξιά κοινωνία. Ο Νετανιάχου και όλοι οι ακροδεξιοί κυβερνητικοί σύμμαχοί του είναι ο καθρέφτης του σημερινού Ισραήλ. 

Του  Γιώργου Δελαστίκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου