Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Λύσσαξαν να φάνε τον Βαρουφάκη οι Γερμανοί.

Λύσσαξαν να φάνε τον Βαρουφάκη οι Γερμανοί.
Ωμά τίθεται το ερώτημα: Θα υποκύψει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις ασφυκτικές πιέσεις των Γερμανών να καθαιρέσει από υπουργό Οικονομικών τον Γιάνη Βαρουφάκη; Μέχρι στιγμής, τίποτα δεν δείχνει κάτι τέτοιο.
«Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα τα οποία αφήνουν να εννοηθεί ότι ο κ. Βαρουφάκης αντικαθίσταται...» ερωτήθηκε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που έδωσε στο Έθνος τη Δευτέρα. «Μην μπερδεύετε τις επιθυμίες των οπαδών της λιτότητας με την πραγματικότητα», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Την ίδια μέρα, τη Δευτέρα, υπήρχε ομοβροντία δημοσιευμάτων σε όλες τις σοβαρές γερμανικές εφημερίδες περί επικείμενου τέλους του Γ. Βαρουφάκη ως υπουργού Οικονομικών. Η ιστορία είχε ξεκινήσει το Σάββατο από την πολιτικά κατάπτυστη φυλλάδα Bild, την οποία διαβάζουν καθημερινά εκατομμύρια πολιτικά ηλίθιοι Γερμανοί των λαϊκών στρωμάτων.
«Ο υπουργός Οικονομικών έχει χάσει πλέον την εμπιστοσύνη του Έλληνα πρωθυπουργού», ισχυριζόταν η Bild, προκαλώντας διάψευση του Μεγάρου Μαξίμου. Την Κυριακή, μάλιστα, ο πρωθυπουργός θέλησε να διαψεύσει θεαματικά τις ιστορίες αυτές. Μετά από σύσκεψη στο Μαξίμου, λοιπόν, πήρε τον Γιάνη Βαρουφάκη και, συνοδευόμενοι από κυβερνητικά στελέχη, πήγαν με τα... πόδια (!) στο Παγκράτι για να πιουν καφέ. Στα επικοινωνιακά κόλπα δεν πιάνονται οι του ΣΥΡΙΖΑ!
Ευρωπαϊστές ίσον γερμανοτσολιάδες;
Αποκαλυπτικός ήταν ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη που έδωσε στην ιταλική εφημερίδα II Messaggero. Ρωτήθηκε, φυσικά, αν υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα σε αυτόν και τον πρωθυπουργό, όπως με ιδιαίτερη επιμονή γράφουν κατ' εντολήν της καγκελαρίας σχεδόν καθημερινά πλέον οι γερμανικές εφημερίδες. «Είναι αυτό που προσπαθούν να διοχετεύσουν στα μέσα ενημέρωσης οι εχθροί», απάντησε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Η χρήση της λέξης «εχθροί» και όχι «εταίροι» προσδίδει ιδιαίτερο βάρος σε κάτι που είχε πει μία εβδομάδα νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής, όταν συζητιόταν το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης: «Η χώρα είναι σε πόλεμο! Η κυβέρνηση είναι σε κοινωνικό και ταξικό πόλεμο με τους δανειστές μας! Στον πόλεμο αυτό δεν θα πάμε σαν χαρούμενοι πρόσκοποι! Εμείς θα μείνουμε πιστοί στο πρόγραμμα και το συμβόλαιο που έχουμε με τον ελληνικό λαό».
Συνεχίζοντας ο Γιάνης Βαρουφάκης τη συνέντευξή του στη δεξιά ιταλική εφημερίδα ανέλυσε γιατί γίνονται αυτές οι πολιτικές επιθέσεις εναντίον του ίδιου. «Αυτή είναι η μέθοδος, έτσι; Προσπαθούν να μας διχάσουν εδώ και αρκετό καιρό, αλλά θα αποτύχουν με θεαματικό τρόπο γιατί ο Αλέξης κι εγώ είμαστε πολύ κοντά», τόνισε και συνέχισε: «Ο υπουργός Οικονομικών μιας χώρας με μεγάλα χρέη θεωρείται ένας αδύναμος κρίκος. Αν επιτίθενται σε μένα, φτάνουν στον πρωθυπουργό και στο σύνολο της κυβέρνησης».
Και δεν σταμάτησε εκεί. «Η δολοφονία χαρακτήρα είναι μια δυνάμει προβλεπόμενη κορύφωση. Δεν εκπλήσσομαι ούτε ταράσσομαι», υπογράμμισε με νόημα. Δεν δίστασε επίσης να θέσει τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων στο βαθύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης πρωτίστως, αλλά και της ΕΕ. «Τι σημαίνει σήμερα να είμαστε ευρωπαϊστές; Να δεχόμαστε παθητικά τα όσα επιβάλλουν ισχυρές εξουσίες;» αναρωτήθηκε, αναφερόμενος κατ' ουσίαν στην απαίτηση των Γερμανών να μετατραπούν όλες οι κυβερνήσεις των κρατών της Ευρωζώνης σε «γερμανοτσολιάδες» του Δ' Ράιχ!
«Μου ζήτησαν να κόψω εισοδήματα!»
Ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεφτίλισε την Ευρωο-μάδα (ελληνιστί... Eurogroup!) ως ένα όργανο που απλώς επικυρώνει προειλημμένες αποφάσεις. «Στο Eurogroup δεν γίνεται ποτέ συζήτηση επί της ουσίας των οικονομικών προβλημάτων της Ευρώπης», δήλωσε.
Εκείνο που έχει όμως ιδιαίτερη σημασία είναι ότι αποκάλυψε πως οι «εταίροι» -αυτοί που πολύ σωστά ο ίδιος αποκάλεσε «εχθρούς»-του ζήτησαν να κόψει μισθούς και συντάξεις των Ελλήνων! Επιβεβαίωσε έτσι ο ίδιος ο υπουργός τους ισχυρισμούς της συμβούλου του Έλενας Παναρίτη, η οποία είχε αποκαλύψει αυτή την ανάλγητη στάση των τροϊκανών επικυρίαρχων, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «έρχονται και μας λένε "αν δεν έχετε να δώσετε συντάξεις και μισθούς, πάψτε να τους δίνετε για μερικούς μήνες"! Αυτή είναι η συζήτηση, "πάψτε να τους δίνετε"!».
Πριν από τη συνέντευξη Βαρουφάκη στη Messaggero, κύκλοι του περιβάλλοντος του υπουργού Οικονομικών τον έφεραν όχι μόνο να επιβεβαιώνει ότι όντως κατατέθηκε αυτή η πρόταση λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της τρόικας, που τώρα έχει μετονομαστεί σε Ομάδα των Βρυξελλών (Brussels Group), αλλά και να απαντά οργισμένος: «Είναι ντροπή και μόνο να το συζητάτε! Δεν θέλω να ξανακούσω κάτι τέτοιο»!
Τσίπρας: «Δεν κινδυνεύουν οι μισθοί»
«Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα τα οποία παρουσιάζουν κινδύνους για τους μισθούς, τις συντάξεις και τις καταθέσεις...» επισημάνθηκε και στον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε στο  Έθνος τη Δευτέρα. «Υπάρχουν ακόμα δυνάμεις στην Ευρώπη, αλλά, δυστυχώς, και στην Ελλάδα, που έχουν υπαρξιακή ταύτιση με τη λιτότητα», απάντησε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας. «Θα απειλήσουν, θα προβοκάρουν, θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν πολιτικό και οικονομικό πανικό», επισήμανε και έδωσε στη συνέχεια ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα: «Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους μισθούς και τις συντάξεις, όπως ξεκαθάρισε και ο υπουργός Οικονομικών. Και καμία απειλή για τις καταθέσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε δηλώσεις και για τη συνολική μνημονιακή πολιτική. «Όσο κι αν κάποιοι επιμένουν σε αυτή την αποτυχημένη συνταγή, πρέπει να καταλάβουν ότι στις 25 Γενάρη ο ελληνικός λαός απεφάνθη οριστικά. Δρόμος επιστροφής στο Μνημόνιο για την Ελλάδα δεν υπάρχει... Στην Ελλάδα έγιναν εκλογές και η κυβέρνηση Σαμαρά έπεσε από την ψήφο του λαού. Αν νομίζουν, λοιπόν, ότι θα επιμένουν να εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση αυτά που άφησε η κυβέρνηση Σαμαρά, λυπάμαι, αλλά θα τους απογοητεύσουμε».
«Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί»
«Το πρόγραμμά μας παρουσιάστηκε στις προγραμματικές δηλώσεις και σε αυτό το πρόγραμμα έχουμε δεσμευτεί. Το πρόγραμμα αυτό έχει ορίζοντα τετραετίας και θα υλοποιηθεί μέχρι κεραίας», διακήρυξε ο πρωθυπουργός. «Αυτό στο οποίο έχουμε δεσμευτεί είναι ότι οποιαδήποτε προσκόμματα και εμπόδια κι αν βρούμε στη διαπραγματευτική μας προσπάθεια, δεν πρόκειται να επιστρέφουμε στην πολιτική της λιτότητας και των Μνημονίων», διαβεβαίωσε στην ίδια συνέντευξη. Αναφερόμενος δε σε νομοσχέδια που έχει καταθέσει η κυβέρνησή του, ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε: «Εχουμε ενημερώσει τους θεσμούς, είμαστε ανοιχτοί στις προτάσεις τους, αλλά στην Ελλάδα ο ελληνικός λαός ψήφισε, εξέλεξε κυβέρνηση να κυβερνά και βουλευτές να νομοθετούν».
Όχι εκλογές ή δημοψήφισμα
Διαφορετική στάση τήρησε ο πρωθυπουργός από τον υπουργό Οικονομικών στο θέμα του ενδεχομένου νέων εκλογών ή προκήρυξης δημοψηφίσματος, παρόλο που ο Γ. Βαρουφάκης είχε τονίσει στη συνέντευξη που είχε δώσει στην Corriere della Sera: «Οπως μου έχει πει ο πρωθυπουργός μου, δεν είμαστε ακόμη κολλημένοι στις πολυθρόνες. Μπορούμε να επιστρέφουμε στις εκλογές. Να προκηρύξουμε δημοψήφισμα».
Άλλα είπε, πάντως, στο Έθνος ο Αλέξης Τσίπρας. «Να κάνουμε εκλογές γιατί; Για να κάνουμε το ποσοστό μας ακόμα μεγαλύτερο; Δεν υπάρχει λόγος», απάντησε σε σχετική ερώτηση και συνέχισε: «Να κάνουμε δημοψήφισμα για ποιο λόγο; Οι εκλογές του Γενάρη είχαν ούτως ή άλλως δημοψηφισματικό χαρακτήρα. Ο λαός αψήφησε την τρομοκρατία και μας έδωσε ξεκάθαρη λαϊκή εντολή να τελειώνουμε με τα Μνημόνια οριστικά... Δεν χρειαζόμαστε, λοιπόν, κανένα δημοψήφισμα για να υλοποιήσουμε την εντολή της 25ης Γενάρη», κατέληξε επ' αυτού του θέματος.
Όχι εκλογές, όχι δημοψήφισμα, είπε ο πρωθυπουργός. Δεν έχει μεγάλη σημασία το θέμα, αλλά τι ακριβώς συνέβη; Έλεγε ψέματα ο Βαρουφάκης όταν άφηνε να εννοηθεί ότι τα περί εκλογών και δημοψηφίσματος τα είχε συνεννοηθεί με τον πρωθυπουργό; Υπέκυψε ο Τσίπρας στις οργισμένες γερμανικές πιέσεις; Ή μήπως είχε συνεννοηθεί με τον υπουργό του να τα πει ο Βαρουφάκης για να τα διαψεύσει ο Τσίπρας ώστε να φανεί ότι εναρμονίζεται με τη γερμανική απαίτηση; Άγνωστο.

Γιώργος Δελαστίκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου