Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Ώρα προτάσεων, δύσκολων αποφάσεων και αναγκαίων εξηγήσεων.

Ώρα προτάσεων, δύσκολων αποφάσεων και αναγκαίων εξηγήσεων.

Η ώρα των αποφάσεων, η ώρα της αλήθειας για την κυβέρνηση πλησιάζει.
Σε λίγες ημέρες θα πρέπει να παραδώσει στους θεσμούς μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη λίστα μεταρρυθμίσεων και μετά  να κατατεθούν στη βουλή και να ψηφιστούν τα πρώτα μέτρα που ζητούν οι δανειστές προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας και να μην οδηγηθεί η χώρα σε οικονομική ασφυξία.
 Στην μονομαχία που ξεκίνησε αμέσως μετά τις εκλογές, κανείς δεν μπορεί ότι η κυβέρνηση ηττήθηκε. Ούτε φυσικά η Γερμανία έχασε.
Υπάρχει μια υποχώρηση θέσεων και από τις δύο πλευρές, ελάχιστη είναι αλήθεια, αλλά ουσιαστική πρόοδος δεν υπάρχει.
Ούτε λύση υπάρχει, ούτε διέξοδος υπάρχει, ούτε αδιέξοδο υπάρχει. Πρόκειται για μια σχεδόν παρανοϊκή κατάσταση και για την ΕΕ και για την Ελλάδα.
Η κυβέρνηση δεν θα πάρει μέτρα λιτότητας, αλλά δεν θα εφαρμόσει και το πρόγραμμά της.
Δεν ανέτρεψε, ούτε καν άγγιξε τους συσχετισμούς, απλά ο φόβος για ενδεχόμενη εκτροπή τρομάζει τόσο πολύ και το Βερολίνο και την Αθήνα που κινούνται βήμα –βήμα, παράγραφο με παράγραφο προς μια νέα συμφωνία με ορίζοντα το καλοκαίρι.
Έγινε κατανοητό το τελευταίο διάστημα ότι και οι πολιτικές ηγεσίες είναι αδύναμες μπροστά στο διεθνές τραπεζικό σύστημα, τον νεοφιλελευθερισμό και τις δομές του, τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.
Επίσης δεν πρέπει να υποτιμηθούν, οι συνεργασίες αυτών των συμφερόντων με τα μεγάλα ΜΜΕ που πλέον δεν είναι τα  τηλεοπτικά κανάλια αλλά οι σοβαρές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, κυρίως των μεγάλων εφημερίδων και οι εφημερίδες.
Ακόμη και τις στιγμές που διαφαίνονταν από πολιτικούς ηγέτες μια κατανόηση στο πολιτικό πρόβλημα, τα συμφέροντα αυτά είχαν τον τρόπο να επιμένουν στην πειθαρχία και την πίεση προς την Ελλάδα.
Είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ότι τα πάντα θα κινούνται στο εξής με αργό ρυθμό, με λιγότερο βίαιο τρόπο , προφανώς με πίεση και απειλές, αλλά έγινε κατανοητό ότι η ΕΕ , παρά τις αντιστάσεις της Γερμανίας , πρέπει να αλλάξει.
Ο πρωθυπουργός οφείλει να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό και να μιλήσει με την γλώσσα της αλήθειας για τους συμβιβασμούς, τις δυσκολίες και τις προοπτικές της χώρας .
Θα είναι μια δεύτερη πολιτική νίκη, μετά την εκλογική, αν το κάνει.
Υ.Γ:
1. Η άρνηση για την επιστροφή των  1,2 δις (που είχε συνεισφέρει το Δημόσιο για τη «διάσωση» των τραπεζών και που το ΤΧΣ έστειλε στον EFSF)δείχνει ότι Σόιμπλε δεν έχει παραιτηθεί από προσπάθεια να ¨ξεβρακώσει¨ πολιτικά την κυβέρνηση  Τσίπρα δια της ελεγχόμενης ασφυξίας.
2. Ο κυβέρνηση  δεν εκμεταλλεύεται διαπραγματευτικά όσο πρέπει το ότι το πιστωτικό γεγονός είναι ζημιά όχι μόνο για Ελλάδα αλλά και  για την Ευρωζώνη, γιατί όσο  μικρή και αν είναι η ελληνική  οικονομία πάντα ισχύει το πέταγμα της πεταλούδας *.
3. Πρέπει  να είναι πιο αποφασιστική και πιο έντονη η αξιοποίηση στις διαπραγματεύσεις του και γεωπολιτικού παράγοντα και της γεωπολιτικής σημασίας της Ελλάδος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, σε περίπτωση αποσταθεροποίησής της εξ αιτίας της πολιτικής των κοινοτικών μας εταίρων στο θέμα του χρέους, στο αποσταθεροποιητικό γεωπολιτικό τρίγωνο την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και τη Λιβύη και το κομβικό ρόλο που έχει η Ελλάδα

*Στη Θεωρία το  «Φαινόμενο της Πεταλούδας» περικλείει την άποψη ότι μικρές, φαινομενικά ασήμαντες αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν τεράστιες αποκλίσεις στην εξέλιξη των πραγμάτων, δημιουργώντας μια τελείως διαφορετική πραγματικότητα, όπως ακριβώς μια πεταλούδα που χτυπάει τα φτερά της στην Ασία μπορεί να δημιουργήσει έναν τυφώνα στη Βόρεια Αμερική...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου