Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Κάλπικη δημοσιογραφία με σκοπό την πίεση στη χώρα και την πρόκληση φόβου στον ελληνικό λαό.

Κάλπικη δημοσιογραφία με σκοπό την πίεση στη χώρα και την πρόκληση φόβου στον ελληνικό λαό.


Η γερμανική εφημερίδα  Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung , σε συντομογραφία FAS, ίσως να θεώρησε ότι κάνει το πατριωτικό της καθήκον δημοσιεύοντας την ημέρα του  Πάσχα ένα «ρεπορτάζ», σύμφωνα με το οποίο «αξιωματούχοι της ευρωζώνης υπέστησαν σοκ από το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν παρουσίασε προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στις συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας και ειδικότερα για την απροθυμία της Αθήνας να μειώσει τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων». Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε πως ο Έλληνας εκπρόσωπος απλώς ζήτησε χρήματα «σαν ταξιτζής», επιμένοντας ότι η Ελλάδα σύντομα θα χρεοκοπήσει εάν δεν εκταμιευθούν. Και από κοντά το Reuters διαπιστώνει πως η Ελλάδα (μάλλον) έχασε την ευκαιρία για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους.
Το «ρεπορτάζ» αναπαράχθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη από τα ελληνικά ΜΜΕ και τον ηλεκτρονικό τύπο , όπως συμβαίνει τα τελευταία τέσσερα –πέντε χρόνια.
Μια καλοσχεδιασμένη πολιτική των ελληνικών ΜΜΕ, να αναπαράγουν οτιδήποτε πλήττει την  εικόνα της χώρας, ακόμη και των πολιτικών προσώπων, μόνο και μόνο επειδή τα ελληνικά ΜΜΕ, θέλουν να κάνουν το παιχνίδι των πιστωτών. 
Η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών που διαψεύδει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας πέρασε στα ψιλά, σύντομα χάνεται και την επομένη ημέρα, ή και λίγες ώρες αργότερα συνεχίζεται η αναπαραγωγή κάλπικων ρεπορτάζ που είναι στην ίδια γραμμή. Το υπουργείο Οικονομικών  με δήλωση κύκλων του, έκανε λόγο για  προσπάθεια υπονόμευσης της διαπραγμάτευσης και προσθέτουν ότι  εάν δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά του EuroWorking Group, θα αποκαλυφθεί ότι η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική από αυτή που ισχυρίζεται η FAZ. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η γερμανική εφημερίδα οφείλει να απολογηθεί τόσο για τον τίτλο, όσο και για το περιεχόμενο του δημοσιεύματος.
Σιγά μην απολογηθεί. Αν τα κεντροευρωπαικά  έντυπα απολογούνταν για τις αθλιότητες που γράφουν για την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια θα είχαν καταρρεύσει, θα είχαν γίνει πλήρως αναξιόπιστα και ενδεχομένως η πορεία των διαπραγματεύσεων να ήταν τελείως διαφορετική.
Το παιχνίδι εις βάρος της κυβέρνησης και της χώρας θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση. Είναι το παιχνίδι των στημένων ρεπορτάζ, άρθρων γνώμης και δήθεν αποκαλύψεων που αναπαράγουν άμεσα τα ελληνικά ΜΜΕ με αποκλειστικό σκοπό την πίεση στη χώρα και την πρόκληση φόβου στον ελληνικό λαό.
Η κυβέρνηση όμως στην Αθήνα, θα πρέπει να σταματήσει να παίζει παθητικά αυτό το παιχνίδι. Η οργάνωση της δικής της αντεπίθεσης, η σωστή και πλήρης ενημέρωση των Ελλήνων δημοσιογράφων, η ενεργοποίηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στον ρόλο που του αναλογεί και όχι στον σημερινό καταστροφικό και για τον ίδιο και την κυβέρνηση ρόλο, είναι τα πρώτα βήματα προς την σωστή κατεύθυνση.
Φυσικά το θέμα δεν είναι να λογοκρίνονται ή να αποφεύγεται η αναδημοσίευση σοβαρών ρεπορτάζ , δηλώσεων ή σοβαρών αποκαλύψεων που συμβάλλουν στην σωστή ενημέρωση και στην κατανόηση των εξελίξεων. Αντίθετα, αυτά είναι αναγκαία.
Είναι όμως πασιφανές, ότι δεν πρόκειται για αυτή την δημοσιογραφία, αλλά για την κάλπικη δημοσιογραφία που τα τελευταία χρόνια, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων , έπαιξαν το άθλιο παιχνίδι συκοφάντησης του ελληνικού λαού πρώτα, προσβολής  των αξιών του, υπονόμευσης της θέσης της χώρας στην ΕΕ, ώστε να κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί στο τέλος της διαπραγμάτευσης.
Η αντίδραση σε αυτή την πραγματικότητα είναι αναγκαία , όσο και η αλήθεια, όσο και η δημοκρατία. Όσο δεν αντιμετωπίζεται αυτό το φαινόμενο της τυφλής αναπαραγωγής δημοσιευμάτων, επίθεσης ψεύδους και κιτρινισμού, ούτε η αλήθεια, ούτε η δημοκρατία υπηρετούνται. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει…
 Η πιο πρόσφατη...χρεοκοπία της Ελλάδας  
Προς επίρρωση  των παραπάνω σήμερα αργά είχαμε ένα ακόμα «σενάριο χρεοκοπίας» της Ελλάδας και το κυβερνητικό επιτελείο προχώρησε στη διάψευση, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στο νέο δημοσίευμα των Financial Times.
Μάλιστα, σημειώνουν ότι «φαίνεται να ενοχλεί ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στις πολιτικές λιτότητας βάζοντας ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα το ζήτημα της ανάπτυξης».
Όπως σημειώνουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς με στόχο μια αμοιβαία επωφελή λύση, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν προετοιμάζεται για καμιά χρεοκοπία –το ίδιο ισχύει και για τους δανειστές».
«Η 24η Απριλίου θα αποδειχθεί μια ακόμα ημερομηνία που δεν θα συμβεί το “τέλος του κόσμου”. Έχουν προηγηθεί η 25η Ιανουαρίου [εκλογές], η 28η Φεβρουαρίου [ημερομηνία λήξης της συμφωνίας Σαμαρά], η 9η Απριλίου [δόση προς ΔΝΤ]» συμπληρώνουν κυβερνητικοί κύκλοι.
 «Περιμένουμε με ενδιαφέρον το άρθρο των FT της 25ης Απριλίου!» καταλήγουν τα στελέχη της κυβέρνησης.
Τι ανέφερε το δημοσίευμα των Financial Times
Η Ελλάδα ετοιμάζεται να κάνει το δραματικό βήμα και να κηρύξει στάση πληρωμών εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές της μέχρι τα τέλη Απριλίου, έγραφαν οι Financial Times, επικαλούμενες πηγές «ανθρώπων που έχουν ενημερωθεί για τα σχέδια της κυβέρνησης».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Αθήνα, που γρήγορα ξεμένει από χρήματα για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις του δημόσιου τομέα, έχει αποφασίσει να μην καταβάλει τις δανειακές δόσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ που πρέπει να καταβληθούν στο ΔΝΤ τον Μάιο και τον Ιούνιο, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία.
«Έχουμε φθάσει στο τέλος του δρόμου... Εάν οι Ευρωπαίοι δεν απελευθερώσουν κονδύλια από το πακέτο διάσωσης, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική (από τη στάση πληρωμών)» φέρεται να είπε κυβερνητικός αξιωματούχος στην εφημερίδα.
Παράλληλα, το δημοσίευμα σχολίαζε ότι μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδος «θα αποτελέσει ένα σοκ χωρίς προηγούμενο στα 16 χρόνια της ζώνης του κοινού νομίσματος, μια πενταετία μετά την έγκριση του πρώτου πακέτου διάσωσης από το ΔΝΤ και την ΕΕ για την Αθήνα».
Η προειδοποίηση για την άμεση χρεοκοπία μπορεί να είναι διαπραγματευτική τακτική, στο πλαίσιο του στόχους της κυβέρνησης να αποσπάσει τους ευκολότευρους πιθανούς όρους από τους πιστωτές- αναφέρουν οι FT- ωστόσο δίνει έμφαση στο γεγονός ότι τα κρατικά ταμεία αδειάζουν γρήγορα.
Μεσοπρόθεσμα μια στάση πληρωμών σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα αναστείλει την έκτακτη χρηματοδότηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, ότι τράπεζες θα κλείσουν, θα επιβληθούν περιορισμοί στην μετακίνηση κεφαλαίων και θα προκληθεί ευρεία οικονομική αστάθεια.

«Παρ' όλο που δεν θα οδηγήσει αυτομάτως της Ελλάδα εκτός ευρωζώνης, η χρεοκοπία θα δυσκολέψει πολύ τον Αλέξη Τσίπρα να κρατήσει την χώρα του εντός της ζώνης των 19 χωρών, στόχος που ήταν στην προεκλογική του ατζέντα» αναφέρει το δημοσίευμα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου