Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Βαρουφάκης, Σόιμπλε και τ' άλλα παιδιά

Βαρουφάκης, Σόιμπλε και τ' άλλα παιδιά

Οι απειλές που εκτοξεύονται από την Αθήνα και από το Βερολίνο που συντονίζεται και τους υπόλοιπους εταίρους, έχουν επιφέρει μεγάλη αναστάτωση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Η απειλή της Γερμανίας για χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ συναντά την απάντηση της Αθήνας για δημοψήφισμα ή εκλογές. Ο πανικός είναι εξίσου μεγάλος και τις δύο πρωτεύουσες. Είναι φανερό πλέον ότι το δημοψήφισμα , μόλις ανακοινωθεί και πριν καν προλάβει να γίνει, θα οδηγήσει σε τεράστια κρίση την ευρωζώνη, είναι αμφίβολο αν θα είναι ζωντανή λίγα 24ωρα αργότερα.
Στην Ρίγα της Λεττονίας παίχθηκε αυτό ακριβώς το δράμα. Οι ξένοι υπουργοί Οικονομικών επιτέθηκαν ομαδικά στον Βαρουφάκη, καταλογίζοντάς του ουσιαστικά ότι δεν θέλει συμφωνία και ότι επιθυμεί ναυάγιο, ίσως και επιστροφή στη δραχμή. Ο Βαρουφάκης όμως αντεπιτέθηκε καταλογίζοντάς τους θολές θέσεις, απουσία κοινού παρανομαστή και κυρίως ότι επιδιώκουν απλά να ταπεινώσουν την ελληνική κυβέρνηση.
Το φάσμα του αδιεξόδου ήταν φανερό με ευθύνη και των δύο πλευρών, αν και τα πρωτεία ανήκουν στον Σόιμπλε..
Μετά τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με την Άγκελα Μέρκελ την Κυριακή 26 Απριλίου, φαίνεται ότι υπήρξε συμφωνία σε ορισμένα σημεία της συμβιβαστικής πρότασης που έχει υποβάλλει το ΔΝΤ.
Υπήρξε συμφωνία να παραμεριστούν , όσο αυτό είναι δυνατό, τόσο ο Σόιμπλε, όσο και ο Βαρουφάκης και να γίνει διαπραγμάτευση και πάλι σε πολιτικό επίπεδο, υπό την προϋπόθεση ότι το Eurogroup, θα υποχρεωθεί να εφαρμόσει μια απόφαση που θα ληφθεί αλλού.
Δηλαδή επιδιώκεται να αλλάξει το κέντρο βάρος των αποφάσεων καθώς θεωρείται βέβαιο ότι όσο ο Σόιμπλε ελέγχει το Eurogroup, είναι αδύνατο να ληφθεί ποτέ απόφαση.
Όλα αυτά φυσικά θα επιβεβαιωθούν ή θα διαψευστούν στην πράξη.

Υπό αυτό το πρίσμα , ο Αλέξης Τσίπρας έπρεπε να πάρει κάποιες αποφάσεις που να διευκολύνουν και τον ίδιο και την πολιτική της κυβέρνησης. Ο Βαρουφάκης, με δική του εισήγηση, θα έχει επικουρικό, αλλά πάντα σημαντικό ρόλο , ενώ αναβαθμίζεται θεσμικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου