Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Όλα δείχνουν ότι οι διαπραγματεύσεις οδηγούνται σε συμβιβασμό με τους δανειστές και …. θα είναι όλοι ευχαριστημένοι.

 Όλα δείχνουν ότι οι διαπραγματεύσεις οδηγούνται σε συμβιβασμό με τους δανειστές και …. θα είναι όλοι ευχαριστημένοι.

ΟΙ «ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ» ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
Σε νέα φάση εισέρχονται από σήμερα οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - δανειστών, μετά την ανάπαυλα του Πάσχα και την… ανασύνταξη δυνάμεων ένθεν και ένθεν, καθώς πλησιάζει το άτυπο Εurogroup της 24ης Απριλίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Ρίγα της Λετονίας.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι συζητήσεις στα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται σε καλό δρόμο αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσδοκά -σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, Μαργαρίτη Σχοινά- ουσιαστικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις.
Όλα δείχνουν ότι οι διαπραγματεύσεις οδηγούνται σε συμβιβασμό με τους δανειστές εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup της 24ης Απριλίου. Η κυβέρνηση «δίνει» το ελάχιστο που θα μπορούσε, αλλά και οι δανειστές, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, μοιάζει να υπαναχωρούν από το μέγιστο των απαιτήσεών τους.
Δεν γνωρίζουμε αν τελικά θα προκύψει το ζητούμενο για τις δύο πλευρές, που δεν είναι άλλο από τη συμφωνία, αλλά οι ενδείξεις οδηγούν στο ότι είμαστε πιο κοντά από ποτέ. Σε αυτό συντελεί η «ανεκτή ελληνική υποχώρηση» στο θέμα του Ασφαλιστικού, αφού δέχεται να συζητήσει το θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στον τραπεζικό κλάδο και στις ΔΕΚΟ, αλλά και η αύξηση των εισπρακτικών μέτρων από τα 8,5 στα 10 δισ. ευρώ.
Στο επόμενο δεκαήμερο Αθήνα και δανειστές (ακολουθώντας όλο και πιο σκληρή γραμμή επιμένουν στις απαιτήσεις τους)θα πρέπει να βρουν λύση στα καυτά μέτωπα, που αγγίζουν ευθέως τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης ( αφού έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το πρόγραμμα για το οποίο μόλις πρόσφατα την επέλεξε ο ελληνικός λαός), καθώς, οι ελεγκτές επιμένουν στις απαιτήσεις τους για κάλυψη του δημοσιονομικού κενού με μέτρα όπως η αύξηση στο ΦΠΑ, μειώσεις συντάξεων απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων με εισπρακτικά κριτήρια.
Ο «έντιμος συμβιβασμός».
Ο «έντιμος συμβιβασμός» περιλαμβάνει  υποχωρήσεις από την κυβέρνηση σε ζητήματα δημοσιονομικά, αλλά για επιμονή στις «κόκκινες γραμμές» που αφορούν το ασφαλιστικό και το εργασιακό.
Οι συμβιβαστικές κινήσεις φαίνεται ότι είναι οι εξής:
* Αύξηση ΦΠΑ στα (δύο) πλούσια νησιά ( Μύκονο και Σαντορίνη).
* Μείωση των ορίων που έχουν τεθεί για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και δεν αποκλείεται να μειωθεί («όχι δραματικά») το όριο των 300.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας και των 50.000 καθαρού ετήσιου εισοδήματος.
* Επιμονή στο νομικό καθεστώς λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών και στην είσπραξη των τελών για τη χρήση των αναλογικών συχνοτήτων τα έτη 2011, 2012, 2013 και 2014 – παρά τις αντιδράσεις των ιδιοκτητών τους.
* Ιδιωτικοποιήσεις. Μέσα από τα ταξίδια του Γιάννη Δραγασάκη στο Πεκίνο και του πρωθυπουργού στη Μόσχα (σ.σ. είχε προηγηθεί επίσκεψη προετοιμασίας του Παναγιώτη Λαφαζάνη), η κυβέρνηση διεμήνυσε ότι θα τις προωθήσει, αλλά στη βάση ενός διαφορετικού μοντέλου που θα αφορά κοινοπρακτικά σχήματα και θα διασφαλίζει την παρουσία του Δημοσίου. Οι συζητήσεις αφορούν ΟΛΠ, ΟΛΘ ΟΛΘ +2,27%, σιδηροδρομικό δίκτυο και τα 14 αεροδρόμια, με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη να διαβεβαιώνουν ότι οι συζητήσεις θα αποδώσουν σύντομα.
* Ασφαλιστικό-εργασιακό. Εν προκειμένω, η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα εμμείνει μέχρι τέλους στις «κόκκινες γραμμές», ενώ σε αυτή τη φάση επιχειρεί να... στείλει και τα δύο αυτά αγκάθια στη συζήτηση για τη «μεγάλη συμφωνία» τον Ιούνιο – ή «μετά τον Ιούνιο», εάν υπάρξει μετάθεσή της για το τέλος καλοκαιριού και ενδεικτικό του προσανατολισμού της  κυβέρνησης  αποτελεί η απόφαση του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη να ανοίξει επισήμως τον διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων...
Οι εταίροι ζητούν «σταθερότητα μέτρων» και όχι «μέτρα εφάπαξ». Έτσι το Euroworking Group της 24ης Απριλίου δείχνει έτοιμο να εκπέμψει «λευκό καπνό» στο ελληνικό ζήτημα που ταλανίζει την ευρωζώνη ήδη από το 2010, με την τότε τρόικα να έχει αποτύχει παταγωδώς να βρει λύση, αφού η συνταγή για να εξυγιανθεί η ελληνική οικονομία αποδείχτηκε θανατηφόρα…
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να σταλεί από τον Γιάνη Βαρουφάκη ο νέος κατάλογος των «μόνιμων εισπρακτικών μέτρων», τα οποία θα αντικαθιστούν τα έκτακτα μέτρα όπως θέλουν οι θεσμοί.
Οι συγκεκριμένες αλλαγές δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση αλλά και στους δανειστές να παρουσιαστούν ως νικητές.
Κορυφαία περίπτωση στην οποία ισχύει το πιραντελικό «έτσι είναι αν έτσι νομίζετε» και θα είναι όλοι ευχαριστημένοι.
Βέβαια μένει να ¨δούμε¨ αν η «λύση» τόσο η μεσοπρόθεσμη του Απριλίου όσο και η μακροπρόθεσμη του Ιουνίου θα  είναι βιώσιμη για την ελληνική οικονομία και κοινωνία και δεν θα οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο λιτότητας, ανατροφοδότησης του επαχθέστατου χρέους και τελικά τη χώρα στην καταστροφή.
Διότι διαφορετικά, η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να εξετάσει βιώσιμες προοδευτικές εναλλακτικές λύσεις στο πλαίσιο των προεκλογικών της δεσμεύσεων και να θέσει σε εφαρμογή λύσεις …
Ίδωμεν….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου