Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015

Η Ηλεία , τα Μεταλλαγμένα, η Syngenta, τα προβλήματα, οι Μέλισσες, τα ερωτήματα & ένα Υ.Γ !

Η Ηλεία , τα Μεταλλαγμένα, η Syngenta, τα προβλήματα, οι Μέλισσες, τα ερωτήματα & ένα Υ.Γ !


Τον  Νοέμβριο του  2014  πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση που διοργάνωσε η Syngenta Hellas την με θέμα «Οι προτάσεις της Syngenta για την καλλιέργεια της φράουλας», στη Βάρδα Ηλείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας η ημερίδα αυτή αποτελεί την εναρκτήρια εκδήλωση της προωθητικής καμπάνιας της εταιρίας για την καλλιέργεια της φράουλας, που προβάλλει τις ολοκληρωμένες προτάσεις για τον έλεγχο ασθενειών και εντόμων με χημικά και βιολογικά σκευάσματα.
«Με μια ευρεία γκάμα προϊόντων για την προστασία της φράουλας όπως το Cidely Top, το Switch, το Ortiva, το Score, το Affirm, το Vertimec Pro, καθώς και τη σειρά βιολογικής καταπολέμησης με τους ωφέλιμους οργανισμούς της Bioline, η Syngenta όντας πάντα στο πλευρό του έλληνα παραγωγού ενισχύει, την παραγωγικότητά τους και την αποδοτικότητά τους, μεγιστοποιώντας τα κέρδη τους από το τελικό προϊόν», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Στην ημερίδα συμμετείχαν ομάδες παραγωγών, έμποροι φρούτων με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, γεωπόνοι, καθώς και στελέχη της Syngenta Hellas. Στα θέματα που αναπτύχθηκαν δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην αξία της διασφάλισης άριστης ποιότητας καρπών που βασίζεται στην ορθή καλλιεργητική πρακτική, μέρος της οποίας αποτελεί και η ορθολογική φυτοπροστασία.»
Όμως ποιά είναι η Syngenta ;  
Η Syngenta είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παρασιτοκτόνων στον κόσμο, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία σπόρων παγκοσμίως και ένας από τους γίγαντες των μεταλλαγμένων (μαζί με την Monsanto,  και την Pioneer/Dupont). Η Syngenta διαθέτει πελώρια δύναμη αφού κατέχει τα 20 κορυφαία σε πωλήσεις παρασιτοκτόνα τα οποία πουλάει σε 90 χώρες. Επιπλέον, κατασκευάζει και πουλάει μεταλλαγμένους σπόρους.
Πωλήσεις: 13.3 δις. δολάρια το 2011 (με αύξηση 14% σε σχέση με το 2010) [1]
Τελικό κέρδος: 1.6 δις. δολάρια
Παραγωγή: Παρασιτοκτόνα και σπόροι (συμβατικοί και μεταλλαγμένοι)
Ποιο είναι το πρόβλημα ;
Εκτός από την γενικότερη προσπάθεια της Syngenta για την προώθηση των μεταλλαγμένων  ενέχεται και στο πρόβλημα της  μείωσης του πληθυσμού των μελισσών (μαζί με την πολυεθνική αγροχημικών Bayer ), αφού από την επικονίασή τους εξαρτάται η ποιότητα και ποσότητα του φαγητού που καταλήγει στο πιάτο μας.
Η έκθεση της  Greenpeace
Η έκθεση που δημοσίευσε η Greenpeace με τίτλο «Αντίο Μέλισσες- Γιατί οι μέλισσες αφανίζονται και η διατροφή μας κινδυνεύει;» αποδεικνύει ότι η δραματική μείωση του πληθυσμού των μελισσών οφείλεται κυρίως στα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα που εφαρμόζονται στις καλλιέργειες. Χωρίς τις μέλισσες και την επικονίαση (γονιμοποίηση με τη μεταφορά γύρης στα φυτά) κινδυνεύουν ολόκληρα οικοσυστήματα, κινδυνεύει η ίδια η γεωργία και βέβαια η παραγωγή τροφής.

Το άρθρο της Αλεξάνδρας Μανδράκου στην εφημερίδα ¨Καθημερινή¨

«Ο λληνικς πώλειες κα τ πείραμα τς Syngenta

  λλάδα εναι δεύτερη μετ τν σπανία σ ριθμ μελισσιν στν Ε.Ε. (1.638.000 τ 2012) κα πρώτη σ πυκνότητα, μ 12,4 μελίσσια ν τ.χλμ. Μέχρι στιγμς δν χει γίνει κάποια ξιόλογη καταγραφ γι τ μείωση τν γχώριων πληθυσμν.

μως, δ κα τρία χρόνια, ν θεωρήσουμε τν ριθμ τν μελισσιν στατικό, στν ττική, στς Κυκλάδες, σ κάποιες περιοχς τς λείας κα τς Πρέβεζας, χουν σημειωθε πώλειες πο κατ περιοχς φτάνουν κα τ 80%, ο ποες ποδίδονται στν ψεκασμ τν φοινίκων μ νεονικοτινοειδ ντομοκτόνα. πολείμματά τους βρέθηκαν στς μέλισσες, στ γύρη κα στ νέκταρ. Πέραν τν λλων, σύμφωνα μ στοιχεα το ργαστηρίου Γεωγραφίας το Πανεπιστημίου Αγαίου, μείωση τν φυσικν πικονιαστν πλν μέλισσας στ χώρα μας -βομβίνοι, διάφορα εδη σφηκν, λλα εδη μοναχικν μελισσν- χει ξεπεράσει τ 35% τ τελευταα χρόνια.

 Εναι χαρακτηριστικ πς λβετικ ταιρεία γροχημικν Syngenta φαρμόζει δ τ τελευταα χρόνια σ πειραματικος γρος πολλν χωρν, μεταξ τν ποίων κα λλάδα, τ πρόγραμμα Operation Pollinator μ στόχο τν νάπτυξη πληθυσμν πικονιαστν μέσα π τ σπορ εδικν μειγμάτων νθοφόρων εδν, στ ρια λλ κα δίπλα π καλλιεργούμενες κτάσεις. «Στ Νότο βρίσκονται ο καλλιέργειες, εμαστε τ φαΐ τς Ερώπης», λέει Σοφία Γούναρη. «Τ γεγονς τι μία ταιρεία πο διακινε φυτοφάρμακα χρηματοδοτε να τέτοιο πρόγραμμα πιβεβαιώνει τι δν θ χει γορ ν πουλάει τ φυτοφάρμακά της, ἐὰν κατάσταση συνεχίσει ς χει. Καί, φυσικά, ποδεικνύει τν τραγικ κατάσταση στν ποία χει περιέλθει λληνικ παιθρος…».»[λεξάνδρα Μανδράκου[π  τ  νθετο περιοδικ «Κ» τς Καθημερινς, 20.10.2013]

Να μην μας διαφεύγει της προσοχής μας
Η Syngenta  παρέχει:
.   Σπόρους κηπευτικών όπως τομάτα, πιπεριά, κολοκύθι, αγγούρι, καρπούζι, πεπόνι, κουνουπίδι, μπρόκολο, λάχανο, σαλάτες, σπανάκι, καρότο και πολλά ακόμα.
.   Σπόρους για μεγάλες καλλιέργειες όπως καλαμπόκι, σιτάρι, κριθάρι, ηλίανθος, σόγια και ελαιοκράμβη.

.    Προϊόντα Φυτοπροστασία: Ζιζανιοκτόνα, Εντομοκτόνα, Μυκητοκτόνα, Φυτορυθμιστικές Ουσίες.
Τα περισσότερα από τα παραπάνω έχουν χρησιμοποιηθεί και χρησιμοποιούνται στην  Ηλεία!
Όπως και ότι στην περιοχή  Ωλένης, η Syngenta Hellas προσέφερε σε 130 πυρόπληκτους  αγρότες , προστατευτικές φόρμες ψεκασμού , μάσκες προσώπου , γάντια νιτριλίου  και ψεκαστήρες .
Τα ερωτήματα τίθενται είναι:
?       Είναι πιστοποιημένα τα προϊόντα που διατίθενται στην Ηλεία και είναι ασφαλή  για γεωργική χρήση;
?       Τα εντομοκτόνα που περιέχουν τις δραστικές  ουσίες: Clothianidin,   Thiamethoxam και Imidacloprid της ομάδας των νεονικοτινοειδών, εκτός από το ότι σκοτώνουν τις μέλισσες υπερβαίνουν κατά πολύ οποιαδήποτε υποτιθέμενα “πλεονεκτήματά” τους, εφόσον θέτουν σε κίνδυνο τη διατροφή μας;
?       Οι αρμόδιοι φορείς λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλίσουν την υγεία των πολιτών;
?       Είναι γνώστες οι αγρότες που χρησιμοποιούν αυτά τα προϊόντα(εντομοκτόνα , ζιζανιοκτόνα, ) των επιπτώσεων που έχουν στην δημόσια υγεία και στο περιβάλλον;
?       Η  « βιολογική καταπολέμηση με τους «ωφέλιμους» οργανισμούς (ακάρι. πούπες κ.α.) της Bioline -  Syngenta που καταπολεμούν  παράσιτα εδάφους και έντομα μήπως  καταπολεμούν και την υπόλοιπη  χλωρίδα και πανίδα;
Υ.Γ: Στο site της Syngenta (www3.syngenta.com/country/gr/el/Pages/privacy-statement.aspx) - Δήλωση Απορρήτου - Syngenta αναφερει εκτός των άλλων ότι, «Η Syngenta χρησιμοποιεί τεχνολογία για να παρακολουθεί τη χρήση αυτού του ιστότοπου, για παράδειγμα, ποιές σελίδες βλέπετε και ποιά links χρησιμοποιείτε.»
Δηλαδή ;
 Γιατί;
Και μήπως πρέπει να φοβηθούμε;
Και τέλος πάντων αφού είναι νόμιμοι και υγιή αυτά που διαθέτουν στην αγορά   γιατί πρέπει να παρακολουθούν τους επισκέπτες της ιστοσελίδας τους;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου