Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Τα σύνορα μεταξύ λογικής και φασισμού

Τα σύνορα μεταξύ λογικής και φασισμού



Ο ακραίος λαϊκισμός δεν διαφέρει και πολύ από τον φασισμό. Ο ακραίος λαϊκισμός κυρίως σε θέματα ανθρωπιστικής υφής όπως είναι το προσφυγικό, που είναι διαφορετικό πράγμα από το μεταναστευτικό,  παραβιάζει τους κανόνες της λογικής, καταργεί τις δυνατότητες ενός φυσιολογικού διαλόγου για τα αρνητικά ή τα θετικά ενός παγκοσμίου ζητήματος  και επιχειρεί να επιβάλλει το μίσος, το φόβο, την αποστροφή, την χυδαιότητα ως μέρος της κοινωνικής , της πολιτικής και της εθνικής μας κουλτούρας.

Μια φράση του Αλέξη Τσίπρα στην συνέντευξή του στη ΔΕΘ, προκάλεσε αντίδραση του γνωστού κόμματος «το Ποτάμι», φυσικά της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» με τρόπο που αρμόζει σε φασιστοειδή τρόπο σκέψης .

Όχι γιατί ο Τσίπρας έχει σοβαρές θέσεις στο προσφυγικό /μεταναστευτικό. Αλλά είναι άλλο πράγμα η κριτική στην απουσία θέσεων ή σε λάθη και άλλο πράγμα η φασιστοειδής αντιμετώπιση ενός πολιτικού και ενός προβλήματος, παγκοσμίων διαστάσεων. 

Απαντώντας σε ερώτηση για τους πρόσφυγες, ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε αν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, υπονοώντας την άκαμπτη αποφασιστικότητα των προσφύγων να πάνε στην Ευρώπη ακόμη και αν πεθάνουν.  Συγκεκριμένα δήλωσε: «Και βρήκαμε ένα θέμα που θα έλεγε κανείς έχει παγκόσμιες διαστάσεις, αφορά την Ελλάδα αλλά είναι ευρωπαϊκό είναι παγκόσμιο και αντί να κάτσουν να απολογηθούν για το τι έκαναν, ενώ έβλεπαν ότι θα έρχονταν τα κύματα των προσφύγων, μας έκαναν κριτική ότι δήθεν ανοίξαμε τα σύνορα. Ποια σύνορα; Έχει σύνορα η θάλασσα και δεν το ξέραμε»;

Δήλωση φυσιολογική.. Όπως φυσιολογική θα έπρεπε να ήταν και κριτική και η αδυναμία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να κατανοήσει τη φύση του προβλήματος και να κινήσει γη και ουρανό να προετοιμαστεί καλύτερα. 

Φυσικά και δεν υπάρχουν σύνορα για τους πρόσφυγες.  Ούτε θαλάσσια, ούτε χερσαία. Έχουν καταρρεύσει προ πολλού. Και αυτό το ομολογούν  όλοι και αναζητούν νέες πολιτικές στην ΕΕ.

Μόνο την Ελλάδα δεν συζητά κανείς ποιες είναι οι πολιτικές προτάσεις των κομμάτων και φυσικά θα μας επιβληθούν νέοι κανονισμοί και μετά θα ψάχνουμε τους υπαίτιους.

Τα σύνορα, έχουν καταρρεύσει μεταξύ Ελλάδας –ΠΓΔΜ, μεταξύ ΠΓΔΜ και Σερβίας, μεταξύ Σερβίας –Ουγγαρίας, μεταξύ Γαλλίας –Αγγλίας,  μεταξύ Ουγγαρίας –Αυστρίας, μεταξύ Λιβύης Ιταλίας  , παντού λοιπόν. Ο φασισμός είναι νοοτροπία.

 Αυτή η νοοτροπία και προφανώς , όπως εκπέμπεται από εφημερίδες ή κόμματα, είναι ο μεγάλος κίνδυνος για το μέλλον αυτής της χώρας, το πολίτευμά της , τη δημοκρατία δηλαδή και την κοινωνική συνοχή.

Το Ποτάμι σχολίασε ότι  «Όσο για τη δήλωση ότι "δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα", δεν θέλουμε να το σχολιάσουμε. Κάποιο λάθος έχει γίνει. Δεν μπορεί ένας πρώην πρωθυπουργός να είναι τόσο άσχετος». Η υποκρισία ότι με την δήλωσή του ο Τσίπρας  υιοθετεί  την πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο είναι γελοία όπως και οι εμπνευστές των σχολίων αυτών. Μόνο που αυτή η γελοιότητα ή άγνοια είναι πρόβλημα για τη χώρα και όχι για τα ΜΜΕ ή κάποια πρόσωπα σε κάποιο κόμμα.

 Για την ιστορία , οι «πατριώτες» και συνοριοφύλακες της χώρας αυτής, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στην Τουρκία βρίσκονται περίπου 2.000.000 Σύριοι πρόσφυγες που απλά κατάργησαν τα σύνορα των δύο χωρών.

Τα σύνορα καταρρέουν στο πρωτοφανές κύμα προσφύγων, εξαιτίας των πολέμων, αυτό είναι γνωστό.

Το θέμα είναι , να μην καταρρεύσει και η λογική, η ασπίδα μας δηλαδή στα μεγάλα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας για να αντιμετωπίσουμε , να μελετήσουμε και να λύσουμε, αν θέλουμε να μην καταρρεύσουμε και ως κοινωνία και ως χώρα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου