Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Τα «κόκκινα» δάνεια αρχίζουν να αλλάζουν ..χρώμα…

Τα «κόκκινα» δάνεια αρχίζουν να αλλάζουν ..χρώμα…


Από την μια μεριά η είδηση (από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής )ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να συνδεθεί με την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων», με ειδική πρόνοια (για να δούμε….) για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Από την άλλη  μεριά ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης (αυτός που "ξέχασε" να δηλώσει στο "πόθεν έσχες" το 1 εκατ. ευρώ) στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το ΕΣΠΑ για το αν τελικά τα «κόκκινα» δάνεια θα μπορούν να πουληθούν σε distress funds, για πρώτη φορά δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δηλαδή της δυνατότητας μεταβίβασής τους από τις τράπεζες σε funds, ακόμη και για τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε σχετική ερώτηση, απάντησε πως «το θέμα είναι σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς».

Και  την …δίπλα  μεριά η πληροφόρηση που είναι ενδεικτική των τάσεων που υπάρχουν στη κυβέρνηση και που αναφέρει :
Αρκετές φορές μπήκε στην συζήτηση και άλλες τόσες αποσύρθηκε,  το δίλημμα του αν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί άμεσα ο θεσμός της Bad Bank ή θα προχωρήσει άμεσα η πώληση πακέτων "κόκκινων δανείων", στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης και  αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών. 
Στο πρόσφατο παρελθόν η δημιουργία καλής και κακής τράπεζας, με "πώληση" της καλής και "εκκαθάριση" της κακής έχει χρησιμοποιηθεί σαν μοντέλο, αλλά από ό,τι φαίνεται το θέμα αποτελεί αντικείμενο ζωηρής συζήτησης με τους θεσμούς αλλά και μεγάλο αριθμό Hedge Funds που έχουν προσεγγίσει την κυβέρνηση και τις τράπεζες ανιχνεύοντας το ενδεχόμενο αγορών "κόκκινων δανείων”. 
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξαν αρκετές επαφές με "ενδιάμεσους” που εμφανίζονται –χωρίς αυτό να πιστοποιείται από πουθενά–ως κανάλια επικοινωνίας με κυβερνητικά στελέχη τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ΗΠΑ. Δύο πάντως είναι τα βασικά είδη "κόκκινων δανείων" για τα οποία έχουν ενδιαφερθεί στελέχη επώνυμων Hedge Funds εδώ και αρκετό καιρό. 
Τα "είδη” των δανείων που έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον είναι τα "ναυτιλιακά" και –κυρίως– τα δάνεια σε τουριστικές επιχειρήσεις. 
Για τα πρώτα υπήρξε μάλιστα ενημερωτική επίσκεψη των ενδιαφερόμενων στις εποπτικές αρχές για να ελεγχθεί η φερεγγυότητα των εγγυήσεων, αλλά φαίνεται ότι το ενδιαφέρον αυτό προσέκρουσε στην απροθυμία των τραπεζών να πουλήσουν στις χαμηλές τιμές που προσφέρονταν. 
Για τις τουριστικές επιχειρήσεις όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Στόχος των Hedge Funds για τα destressed bank assets(επισφαλή περιουσιακά στοιχεία  των τραπεζών) στον τουρισμό είναι οι real estate εγγυήσεις για τις οποίες εκτιμάται ότι υπάρχει πολύ υψηλό ενδιαφέρον καθώς η εκκαθάριση των αντίστοιχων κόκκινων δανείων οδηγεί σε απόκτηση των σχετικών εκτάσεων σε πολύ χαμηλότερες της αγοράς τιμές. 
Το σχετικό ενδιαφέρον μάλιστα έχει φτάσει στο σημείο να προσδιορίζει συγκεκριμένες "ευκαιρίες” που βρίσκονται "χαμένες” στο πλήθος των κόκκινων δανείων του τουριστικού τομέα.  
Όπως παρατηρούν πάντως εμπλεκόμενα τραπεζικά στελέχη η μία διαδικασία ,δηλαδή η δημιουργία Bad Bank, δεν εμποδίζει τελικά την άλλη, δηλαδή την άμεση πώληση "κόκκινων δανείων”, απλώς αλλάζει το χρονοδιάγραμμα, τις διαδικασίες και εν μέρη τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα μπορούσαν να βγουν σε "πώληση" ειδικές κατηγορίες κόκκινων δανείων...
Τα «κόκκινα» δάνεια αρχίζουν να αλλάζουν ..χρώμα και παίρνουν το χρώμα των αρπαχτικών με τα λευκά κολάρα και τα  μαύρα ρούχα, ….το μαύρο!
Οσονούπω λοιπόν οι πλειστηριασμοί  (οι ηλεκτρονικοί πια), οι κατασχέσεις και οι εξώσεις…. όχι εκ δεξιών, αλλά εξ ευωνύμων !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου