Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Προς τον Δημήτρη Μπαξεβανάκη, Βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΤΡΟΠΗ (ΣΟΥ), ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ ;

Προς τον Δημήτρη Μπαξεβανάκη, Βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΤΡΟΠΗ (ΣΟΥ),  ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ ;




Ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης- Βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ντροπή  υπερασπίζει την απόφαση της Κυβέρνησης  και την ψήφο την δική του την κατάσχεση χιλιάδων σπιτιών που μένουν νοικοκυριά, μανάδες, πατεράδες, ηλικιωμένοι και παιδιά και αυτά ενώ η Ελλάδα βοά από αυτήν την ντροπιαστική απόφαση. Τουλάχιστον 200.000 σπίτια σε όλη την Ελλάδα  και περίπου 4.000 στην Ηλεία θα «βγουν στο σφυρί»
  Ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης «βαφτίζει το κρέας ψάρι» για τις ανάγκες της πολιτικής του επιβίωσης και της μεταστροφής του σε διαπρύσιο κήρυκα του μνημονίου (αυτού που πριν λίγο καιρό αποκήρυττε μετά βδελυγμίας ), λόγω της βολικότητας της βουλευτικής  καρέκλας με ανόητα επιχειρήματα (που ταυτόχρονα δείχνουν και έλλειψη γνώσεων),  όπως:

«Με το νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή δίνεται μια μεγάλη ανάσα σε όσους δανειολήπτες δεν μπορούν, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, να εξυπηρετήσουν το στεγαστικό τους δάνειο. Δεν προστατεύονται όσοι μπορούν να πληρώσουν και σκόπιμα δεν το κάνουν.»
« Δεν καλύπτονται οι πιο εύποροι, εκείνοι που ενώ μπορούν να πληρώσουν, δεν το κάνουν. Και πρέπει να τονιστεί ότι αν συνεχίσουν να προστατεύονται αυτοί οι κακοπληρωτές, τότε το κόστος θα το πληρώσουν οι συνεπείς φορολογούμενοι.»
«Όλοι εμείς δηλαδή που χρεωθήκαμε για τις τρεις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, οι οποίες απέτυχαν παταγωδώς, ακριβώς γιατί δεν αντιμετώπισαν το καυτό θέμα των κόκκινων δανείων. Πρόκειται για χρήματα του ελληνικού λαού που χάθηκαν, για καραμπινάτη δηλαδή εξαπάτηση των συνεπών φορολογουμένων. Και αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επαναληφθεί.»

Τα στερνά τιμούν τα πρώτα!

Τα στερνά !

Προτού του θυμίσουμε τι έλεγε στο παρελθόν ας δούμε την ουσία των επιχειρημάτων του στο ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και γιατί τα χαρακτήρισα πιο πάνω «ανόητα » , αλλά θα πρόσθετα «ξεψυχισμένα» και «άκυρα», γιατί  λέγονται μόνο και μόνο γιατί κάτι πρέπει να ειπωθεί, σύμφωνα με το γνωστό «λέμε και καμία μ…..α για να περνάει η ώρα» .

Τα δεδομένα είναι αδιαμφισβήτητα:

1. Ενώ μέχρι τώρα ίσχυε η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς σχεδόν για το 100% των περιπτώσεων, τώρα εισάγεται για πρώτη φορά η μαζική «απελευθέρωση» των πλειστηριασμών. Πόσο μαζική; Η πλήρης προστασία από τους πλειστηριασμούς αφορά πλέον, κατά δήλωση της κυβέρνησης, μόνο το 25% των περιπτώσεων. Και αυτό το ποσοστό όμως δεν έχει τεκμηριωθεί από την κυβέρνηση, η οποία δεν έχει παρουσιάσει σχετικά στοιχεία –τα οποία διαθέτει λεπτομερώς η… προσφιλής μας Black Rock, που ανέλαβε και πραγματοποίησε την πλήρη «ακτινογραφία». Γιατί η κυβέρνηση δεν παραθέτει στοιχεία για να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό της;
Πάντως, τα κριτήρια για να καταταγεί κάποιος δανειολήπτης στην κατηγορία του προστατευόμενου από πλειστηριασμό είναι τέτοια που κάνουν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο το ποσοστό 25% να είναι υπερεκτιμημένο και επικοινωνιακού χαρακτήρα «στρογγυλοποίηση προς τα πάνω». Συγκεκριμένα, τα κριτήρια γι’ αυτό το 25% είναι: αντικειμενική αξία της (πρώτης) κατοικίας μέχρι 170.000 ευρώ και εισόδημα 8.180 ευρώ για άγαμο, 13.917 ευρώ για ζευγάρι, 3.361 ευρώ επιπλέον για κάθε τέκνο και κατ’ ανώτατο 20.639 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.

2. Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι αυτό το 25% αντιστοιχεί σε αριθμό 100.000 σπιτιών. Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι 300.000 σπίτια δεν έχουν πλέον πλήρη προστασία από τους πλειστηριασμούς. Εξ αυτών, το 33% θα προστατεύεται υπό όρους. Αυτό σημαίνει ότι μόνο ένα τμήμα αυτών θα προστατεύεται πραγματικά. Άρα, το συνολικό πραγματικό ποσοστό προστασίας πέφτει κάτω από το 50%, που σημαίνει ότι τουλάχιστον 200.000 σπίτια βγαίνουν στο «σφυρί»!

3. Για την ενδιάμεση κατηγορία του 33%, η τύχη της εναποτίθεται στις ίδιες τις τράπεζες και εξαρτάται από το πόσο «συνεργάσιμοι» θα αποδείξουν ότι είναι, αφού «ακτινογραφηθεί» η συνολική τους περιουσία, το εισόδημά τους κ.λπ.

4.Προστασία… τραπεζιτών και distress funds. Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι η απελευθέρωση των πλειστηριασμών γίνεται τμηματικά όχι χάρη στη «σκληρή διαπραγμάτευση» των δανειστών, αλλά χάρη στην απαίτηση των ίδιων των τραπεζών και τις ώριμες σκέψεις των δανειστών ότι η εφάπαξ και ολική απελευθέρωση για όλες τις κατηγορίες πρώτον θα έκανε ζημιά στις τράπεζες, οδηγώντας σε κατάρρευση την αξία του χαρτοφυλακίου τους, και δεύτερον η σχετική «αγορά» κόκκινων δανείων που ζητούν οι δανειστές, που περιέχεται ως δέσμευση στο μνημόνιο και που αναμένουν πώς και πώς οι «γύπες» των distress funds, θα κατέρρεε πριν καλά καλά δημιουργηθεί αν ξεκινούσε από σήμερα κιόλας με διαδικασίες πλειστηριασμού 400.000 ακινήτων. Επιπλέον, τα ακίνητα που προστατεύονται είναι χαμηλής αξίας και δύσκολα αξιοποιήσιμα από τράπεζες και distress funds σε αυτήν τη φάση…
5.Υπάρχουν λόγοι που κάνουν απαγορευτική αυτήν τη στιγμή την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών:
Πρώτον, η διαδικασία του πλειστηριασμού έχει κάποιο κόστος για τις τράπεζες (απαιτεί την εκκίνηση δικαστικών μέσων μέχρι την οριστική δικαστική απόφαση),
δεύτερον έχει κόστος διαχείρισης (το «μανατζάρισμα» του πλειστηριασμού πόσων χιλιάδων ακινήτων αντέχει κάθε τράπεζα;),
τρίτον απαιτεί μια δικαστική υποδομή που δεν υπάρχει (πόσες χιλιάδες υποθέσεις πλειστηριασμών «αντέχουν» τα δικαστήρια ώστε να τελεσιδικήσουν σε «εύλογο» χρόνο;).

6. Η ρύθμιση είναι μεταβατική, αφού θα ισχύσει μέχρι το 2018 και ύστερα το όλο πλαίσιο θα επανεξεταστεί. Τι ελπίζουν οι δανειστές, οι τραπεζίτες, τα distress funds και η κυβέρνηση ότι θα συμβεί μέχρι τότε; Ότι θα αρχίσει να σχηματίζεται η «αγορά κόκκινων δανείων», θα μπουν στο παιχνίδι τα distress funds αγοράζοντας πολύ φτηνά χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων, θα βγάλουν στην αγορά προϊόντα (π.χ. αμοιβαία κεφάλαια) που θα χτίσουν πάνω σε αυτά τα ακίνητα. Με προοπτική να ανέβουν οι τιμές των ακινήτων, ώστε ο πλειστηριασμός να γίνει ακόμη πιο συμφέρων για τις τράπεζες και άρα να έρθει η σειρά και των υπόλοιπων ακινήτων που μεταβατικά θα προστατεύονται αλλά με την αναμενόμενη αύξηση των τιμών θα περάσουν την «κόκκινη γραμμή» των σημερινών κριτηρίων προστασίας…

7. Για το θέμα της σύνδεσης των κόκκινων δανείων με την ανακεφαλαιοποίηση, είναι γνωστό (μάλλον όχι για όλους), ότι αυτή έγινε κατ’ απαίτησιν των δανειστών και οικονομικών συμφερόντων που εξυπηρετούν, διότι,  οι ξένοι επενδυτές με 5 δις αγόρασαν αξία τραπεζών 345 δις ή υφιστάμενα ίδια κεφάλαια 18 δις (κανονικά λεηλασία), ότι το ενεργητικό των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είναι 200 δις, τα κόκκινα δάνεια περί τα 100 δις και έξ αυτών τα 35 δις είναι στεγαστικά.
Από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση χαθήκαν  40 δις  και σε αυτά αν προστεθούν  14 δις που θα δοθούν στο άμεσο μέλλον  και + 10 δις πιο παλιά και + 170 δις τραπεζικές εγγυήσεις που πληρώνουμε(το δημόσιο) τόκους. Με βάση αυτά που κολλάει το ότι για την τραπεζική αποτυχία φταίει ο κοσμάκης, που δεν έχει να πληρώσει, γιατί επίσης είναι γνωστό ότι κα κόκκινα δάνεια προ μνημονίων ήταν 5% ενώ τώρα ξεπερνούν το 60% του συνόλουτων δανείων.

8. Τα ασθενικά μέτρα προστασίας ενός ποσοστού κατοικιών δεν λαμβάνονται για να προστατευτούν οι δανειολήπτες αλλά… οι τράπεζες και τα distress funds! Για να αρχίσει να χτίζεται η σχετική «αγορά», για να «ρολάρουν» οι παράπλευροι μηχανισμοί (των τραπεζών, ο δικαστικός) υποστήριξης της λειτουργίας αυτής της αγοράς, για να αρχίσει να ανεβαίνει η αξία των σχετικών χαρτοφυλακίων… Αν πράγματι χρειάστηκαν 17 ώρες «διαπραγματεύσεων», είναι γιατί όλα αυτά απαιτούν πράγματι μεγάλη προσοχή και ένα καλομελετημένο «μείγμα» μέτρων. Όσο για την προστασία ενός τμήματος των δανειοληπτών, αυτή έχει χαρακτήρα «παράπλευρης ωφέλειας» και είναι προσωρινή και μεσοπρόθεσμα αβέβαιη, τόσο πιο αβέβαιη όσο καλύτερα αποδώσει το σχέδιο δανειστών – τραπεζιτών – κυβέρνησης.

9.Η ουσία είναι πως το «πρώτη φορά Αριστερά» της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει πλέον και επισήμως πρώτη φορά (μαζικοί) πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και πρώτη φορά distress funds.

Τα πρώτα!

Ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης, Βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, έχει κοντή μνήμη, γιατί βέβαια τον συμφέρει, αλλά ταυτόχρονα πιστεύει ότι, καταπίνουμε αμάσητα αυτά τα ψέματα,  έχουμε πάθει συλλογική αμνησία και ταυτοχρόνως τρώμε και τρώμε και κουτόχορτο. Μάλλον εξ  ιδίων κρίνει τα αλλότρια…

Δεν θα του υπενθυμίσουμε τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ως συντονιστής Ηλείας (αν χρειαστεί και δεν …θυμάται ευχαρίστως θα τα δημοσιεύσουμε !).

Δεν θα του υπενθυμίσουμε τις πορείες και τα μπουκάλια νερού που πέταγε στους ντόπιους εκπροσώπους των μνημονίων (εύχομαι να μην πάθει και αυτός το ίδιο…) και τι συνθήματα φώναζε!

Δεν θα του υπενθυμίσουμε τι περιεχόμενο είχαν οι προκηρύξεις και τα φυλλάδια  που μοίραζε, οι λόγοι που εκφωνούσε και οι συνεντεύξεις που παραχωρούσε στα ΜΜΕ.

Θα του παρουσιάσουμε δυο φωτογραφίες που και ίδιος συμπεριλαμβάνεται, από πρόσφατο το παρελθόν  και τον καλώ να διαβάσει τα συνθήματα των  πανώ που κρατούσε ....





….και ελπίζω να θυμηθεί….
….και να σωπάσει
….και να ντραπεί, η ντροπή του!!!!

Υ.Γ.
1.
Τα ίδια ισχύουν και για τους άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτοί είχαν την «εξυπνάδα» να μην περηφανεύονται, που με  την ψήφο τους θα διαγουμιστούν τα σπίτια των Ελλήνων πολιτών.
2.
 Όσα μέχρι σήμερα έχουν δρομολογηθεί δεν είναι παρά μόνο η αρχή. Ακολουθεί το Ασφαλιστικό και, πριν απ’ αυτό, η ψήφιση  του προϋπολογισμού του 2016 και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2016-2019.
3.
Όποιος/α συνεχίζει να σηκώνει το χέρι για να ψηφίζει αυτά τα μέτρα θα πρέπει να ξέρει ότι θα υποστεί ότι και τα στελέχη των παλιών μνημονιακών κυβερνήσεων: θα χάσει το «διαβατήριο» για να κυκλοφορεί και να έρχεται σε επαφή με τον κόσμο των κινημάτων και της Αριστεράς αλλά και με τα εκατομμύρια θύματα αυτών των ρυθμίσεων… Και μάλιστα για έναν επιπλέον λόγο: επειδή το κάνει στο όνομα –υποτίθεται– της Αριστεράς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου