Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Πλημμύρες Ηλείας: Τον κακό τους τον καιρό (και τον ανάποδο τους χρόνο!)

 Πλημμύρες Ηλείας: Τον κακό τους τον καιρό (και τον ανάποδο τους χρόνο!)



Ένας μήνας παρήλθε από τις πλημμύρες στον Κάμπο της  Ηλείας. Τώρα που τα νερά από τις πλημμύρες τραβηχτήκαν και αφού πλημμυρήσαμε  από τους  «επί τόπου», χόρτασαν υποσχέσεις και μεγάλα λόγια οι πληγέντες, είναι καιρός να ειπωθούν μερικά, με την σημείωση ότι αυτά ισχύουν για κάθε φυσική καταστροφή που συνέβη και θα συμβεί στο μέλλον.

Οι  «επί τόπου» πήγαν,  εκτός τόπου(εκτός της βολής τους και της καρέκλας τους) και φωτογραφήθηκαν , οι βουλευτές ..συμπαραστάθηκαν, οι υπουργοί παρέλασαν (ένας ΣΥΡΙΖΑ παλαιάς πολιτικής  κοπής ) και από κοντά και ο Περιφερειάρχης Α. Κατσιφάρας πλαισιωμένος από την «αυλή» του…. διαπίστωσε το πρόβλημα, πήρε στα χέρια τις παθούσες πατάτες και που «κόλλησε» και την δική του  Δυτική Αχαΐα (που ελάχιστες έως ανύπαρκτες ζημιές έπαθε) στις παθούσες περιοχές, έτσι ώστε αν δοθούν κάποιες πενιχρές αποζημιώσεις να παρθεί ένα μέρος τους από την Ηλεία για την Αχαΐα  .
….    και αφού τέλειωσε  και η συμπαράσταση στους πληγέντες,  και εν αναμονή της …λησμονιάς των υποσχέσεων  είναι ώρα  να πούμε: «Τον κακό τους τον καιρό (και τον ανάποδό τους χρόνο!)»

Γιατί, τον κακό τους τον καιρό;

Ας τα πάρουμε από την αρχή !

Πριν ένα μήνα (22/10/2015)και πάλι πλήγηκαν γειτονιές, πόλεις, και χωριά, καλλιέργειες και περιουσίες. Η Βάρδα (όλη η Βουπρασία) , τα Λεχαινά, η Κυλλήνη, η Πηνεία, το μεγαλύτερο μέρος της Ηλείας.
Για μια ακόμα φορά οι κυβερνώντες  και οι τοπικοί άρχοντες, στεναχωρήθηκαν, έκαναν διαπιστώσεις  «επί τόπου», ….συμπάσχαν με  πληγέντες και  διάβασαν τις δηλώσεις - καρμπόν και έριξαν την ευθύνη στον ψυχρό, κακό καιρό τους.

Ούτε λόγος για πράξεις πρόληψης των καταστροφών.
Όταν πόλεις (η Βάρδα, τα Λεχαινά πχ)  μετατρέπονται σε νησιά και οι δρόμοι σε κανάλια, κάτι φταίει.

Και δεν είναι μόνο ο καιρός.
Οι κακοτεχνίες, τα μπαζωμένα ρέματα, οι ανύπαρκτοι οι βουλωμένοι υπόνομοι, τα ακαθάριστα ποτάμια  και ο χείμαρροι  είναι ευθύνη του κράτους, της Περιφέρειας, των Δήμων.

Αλλά ποιού κράτους; Της Μπανανίας; Του βολέματος και ωχαδερφισμού; Των ανύπαρκτων χρηματοδοτήσεων, ελέω μνημονίων.

Της ανύπαρκτης μετεωρολογικής πρόβλεψης και της συνεπακόλουθης αναγκαίας προειδοποίησης. Γιατί υπάρχει η μετεωρολογική υπηρεσία, αν όχι για να προβλέπει και να προειδοποιεί για αυτές   τις επικίνδυνες μεταβολές του καιρού(150 χιλιοστά βροχής),ώστε να λαμβάνονται (ότι είναι δυνατόν)τα αναγκαία προληπτικά μέτρα.

Ποιου κράτους, όταν το ΓΟΕΒ και τα ΤΟΕΒ εκλιπαρούν για οικονομική ενίσχυση για να συντηρήσουν το αποστραγγιστικό δίκτυο και έκρουαν το κώδωνα του κινδύνου, αλλά ποιός να τους ακούσει ; Αν δεν τους ενισχύσει το κράτος (Δημόσιο το λένε !!), ποιος θα τους ενισχύσει οι αγρότες, που είναι πνιγμένοι (όπως  τα χωράφια και οι καλλιέργειες τους   από τις πλημμύρες )στα χρέη

Ποιάς  Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Χωρίς πόρους και τους Δημάρχους, Περιφερειάρχης, Αντιπεριφερειάρχες, που δεν προετοιμάζονται, δεν μιλούν δεν  διαμαρτύρονται, δεν διεκδικούν.. αλλά συμφωνούν με τα μνημόνια, αυτά που κόβουν πόρους  από την Τοπική Αυτοδιοίκηση(90 εκ. ευρώ προβλέπει ο Προϋπολογισμός  για το 2016 από 250 εκ. το 2015 και 302 εκ. το 2014), με τις  υπηρεσίες τους  να επιβιώνουν αγκομαχώντας και των  έργων τους, να  έχουν συρρικνωθεί ή  να μην υπάρχουν..

Η ειρωνεία είναι ότι την μέρα(21/10/2015) πριν τη βραδινή καταστροφή(22/10/2015), είχε συνεδριάσει το Σ.Ο.Π.Π Ηλείας (Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας) με θέμα τον συντονισμό (!!!)  και την συνεργασία των φορέων στην εκτέλεση έργων(!!!) και δράσεων πρόληψης και ετοιμότητας για την αντιπλημμυρική προστασία γιατί (με βάση τις ανακοινώσεις) μπαίνουμε στο χειμώνα και πάντα εγκυμονεί ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων…

"...και λένε τα ανακοινωθέντα φταίει ο κακός τους ο καιρός...". Κάθε (μα κάθε) φορά, που ένας ανίκανος έχει να χρεωθεί μια πλήρη και καταστροφική αποτυχία βρίσκει μια γελοία δικαιολογία.
Πάντα του φταίει κάτι άλλο, εκτός από την ανικανότητα που τον δέρνει.

Σήμερα, τον 21ο αιώνα, για άλλη μια φορά, όπως γίνεται κάθε χρόνο, μια βροχή και λίγος αέρας στάθηκαν αρκετά για να γελοιοποιηθεί το κράτος και δυστυχώς κα η Τοπική Αυτοδιοίκηση και των δύο βαθμών (Α΄ και Β΄).
Φυσικά τα καιρικά φαινόμενα από χρόνο σε χρόνο θα είναι εντονότερα και στη Ηλεία ακόμη περισσότερο.

To 2011 δεν είχαμε και πάλι πλημμύρες στον Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης;
Το  2012 δεν είχαμε τις καταστροφικές πλημμύρες στις 4 & 5-2-2012. στον Πύργο (αιτία η μη σωστή πρόληψη, ακαθάριστα αποστραγγιστικά κανάλια, μη επαρκές στραγγιστικό αποχετευτικό  δίκτυο ) ;
Το  2013 δεν είχαμε τις καταστροφικές πλημμύρες στον Αλφειό στις 17,18 & 19-1-2013;  Αποτέλεσμα έντονων βροχοπτώσεων ήταν οι μεγάλης έκτασης κατολισθήσεις, καθιζήσεις και διαβρώσεις εδαφών και τα επακόλουθα προβλήματα στο οδικό δίκτυο του νομού (εθνικό, επαρχιακό, βασικό) αλλά και εντός κατοικημένων περιοχών.
Το  2014 δεν είχαμε μεγάλες  ζημιές ( Οκτώβρης 2014 ) από πλημμύρες και χαλαζόπτωση ,ανεμοθύελλες και  παγετό (που οι παραγωγοί ακόμη να πάρουν τις πενιχρές αποζημιώσεις…)και πληθώρα των σοβαρών κατολισθήσεων ;
Μόνιμες δεν είναι  πλημμύρες στον Αλφειό, στην Νέδα, τον Πηνειακό Λάδωνα, στους δεκάδες χείμαρρους της Ηλείας, οι  κατολισθήσεις, οι  καθιζήσεις και οι διαβρώσεις εδαφών και τα επακόλουθα προβλήματα στο οδικό δίκτυο του νομού (εθνικό, επαρχιακό, βασικό) αλλά και εντός κατοικημένων περιοχών;

Αυτά δεν είναι τα αποτέλεσμα κυρίως των καταστρεπτικών πυρκαγιών που έπληξαν τον Νομό μας από το  έτος 2007 και μετά ;



Γιατί, ….και τον ανάποδό τους χρόνο;

Η ένταση των φαινομένων δεν μπορεί να θεωρείται εξαιρετικά μεγάλη, αφού βρισκόμασταν  στα τέλη Οκτωβρίου(22/10) και φαινόμενα (βροχοπτώσεις, δυνατοί άνεμοι, κλπ ) τέτοιας έντασης θεωρούνται αναμενόμενα.

Άλλες είναι οι αιτίες των δυσανάλογα μεγάλων καταστροφών και τις γνωρίζουμε όλοι, πολύ περισσότερο το ίδιο το κράτος.

Είναι το μπάζωμα των ρεμάτων, είναι η οικοδόμηση πάνω στα μπαζωμένα, είναι ο ελλιπής καθαρισμός των φρεατίων, είναι η έλλειψη αποστραγγιστικών και αντιπλημμυρικών έργων, είναι η παντελής απουσία προληπτικής πολιτικής σε συνδυασμό με την διαρκή αποδυνάμωση των μηχανισμών αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Δεν μπορείς, ως κυβέρνηση, να επικαλείσαι εκ των υστέρων την ανεπάρκεια των μηχανισμών, όταν εκ των προτέρων έχεις περικόψει τα κονδύλια και έχεις μειώσει δραματικά το προσωπικό τους. Όταν στο πλαίσιο των «μνημονιακών» περικοπών έχεις εκμηδενίσει τα κονδύλια για την πρόληψη. Όταν ιεραρχείς το επιχειρηματικό, εργολαβικό, κέρδος σε υπέρτερο αγαθό της κοινωνικής προστασίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά και, δυστυχώς, δεν θα είναι η τελευταία, που ένα μέτριας έντασης καιρικό φαινόμενο προκαλεί δυσανάλογα μεγάλες καταστροφές. Δεν είναι μόνο ο «ανοχύρωτος» Κάμπος της Ηλείας , που πνίγεται με μια έντονη βροχόπτωση, είναι και η υπόλοιπη Ηλεία, όλη η χώρα, που μετά από κάθε κακοκαιρία μετράει τις πληγές της.

Κάθε φορά και μεγαλύτερες, κάθε φορά και περισσότερες.

Οι πλημμύρες του φθινοπώρου και του χειμώνα, έρχονται να (και θα ) αποτελειώσουν ότι άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές του καλοκαιριού, σε μια αλληλουχία μέσα στο χρόνο, η οποία διακόπτεται ενίοτε από κάποιο σεισμό, που έρχεται να επιβεβαιώσει τη δύναμη των φυσικών φαινομένων.

Οι  εκάστοτε κυβερνήσεις  και η Τοπική Αυτοδιοίκηση «κρύβονται» πίσω από την ένταση των φαινομένων για να δικαιολογήσουν το μέγεθος της καταστροφής και να «κρύψουν» τις ευθύνες και τις παραλείψεις τους.

Βέβαια οι βαθύτερες αιτίες των καταστροφών είναι η κλιματική αλλαγή που οφείλεται στην απληστία του κεφαλαίου για το κέρδος   Όταν για το κέρδος καταστρέφονται δάση, εξαφανίζονται ποτάμια, μολύνεται το περιβάλλον, τότε παραβιάζονται νόμοι της Φύσης και Ισορροπίες. Όσο ανισσόροποι βαπτίζουν τις καταστροφές "επενδύσεις" τόσο βγάζουμε, ως ανθρωπότητα, τα μάτια μας με τα χέρια μας.

Αλλά υπάρχει κι άλλο: Η παντελής αδιαφορία και διάλυση του κρατικού μηχανισμού. Πάντα ήταν μπάχαλο το Ελληνικό κράτος, όσον αφορούσε την εξυπηρέτηση των πολιτών ή την αντιμετώπιση καταστροφών. Το μόνο που τους ενδιέφερε άλλωστε ήταν - και είναι, να αρπάξουν τα ψιλά από την τσέπη των φτωχών. Αλλά τώρα με τις περικοπές του Μνημονίου το κακό παράγινε.

Έτσι είναι πλέον θέμα τύχης. Λόττο με το θάνατο και την καταστροφή παίζουν οι πολίτες.

Όλοι αυτοί πάλι  θα παίξουν και παίζουν πινγκ -πονγκ με τις ευθύνες.
Θα ζητήσουν και θα κηρυχτούν (όπως και κηρύχτηκαν)περιοχές σε έκτακτη ανάγκη και να γίνει καταγραφή των ζημιών, όπως και έγινε!

Ε ! και ;

Στάλθηκαν κάποια μηχανήματα να ξεβουλώσουν κάποιες γράνες και οι πληγέντες θα αποζημιωθούν μετά από 2-3 χρόνια για το 30% της ζημίας τους ! Όσο δε για τις υποδομές που καταστράφηκαν, πρέπει να γίνουν μελέτες (..αν !),  βγει πίστωση(..αν !), να δημοπρατηθεί (..αν !)και καλώς εχόντων των πραγμάτων σε 3 περίπου χρόνια(..εάν και ίσως !), μπορεί να γίνει κάτι ..

Φταίνε όλοι, γιατί όλοι  την ίδια πολιτική  πρεσβεύουν  και υλοποιούν . Ό ένας με την εφαρμογή του(το κράτος ) και οι άλλοι ( Τοπική Αυτοδιοίκηση )με την σιωπή τους και την μετριότητα τους!

Κρίμα που δεν ξενάγησαν οι κάτοικοι του Κάμπου της Ηλείας, όλους τους «επί τόπου που» ταυτόχρονα με τις   πλημμύρες με ένα μονόξυλο,  μια γόνδολα, ένα κότερο  έστω.
Να δουν τι "όμορφα" περνάνε οι  πολίτες, ειδικά το χειμώνα.
Πως το να πας στη δουλειά σου, να καλλιεργείς, να παλεύεις για την επιχείρηση σου είναι μια περιπέτεια όχι μόνο ακριβή, αλλά ζημιογόνα  κι επικίνδυνη.

Οι ανθρώπινες ζωές που χάνονται (τρεις οι νεκροί, όχι εδώ )κάθε χρόνο αποτελούν μια ακόμα θυσία στο βωμό του κέρδους και της αδιάκοπης καταστροφής του περιβάλλοντος. Ούτε καν μια σοβαρή προσπάθεια σε δεν γίνεται, ώστε να μην δηλητηριάζεται και καταστρέφεται ο τόπος μας.
Γιατί κάποιοι κερδίζουν από την καταστροφή, από τη δυστυχία. Κι επειδή κερδίζουν, φροντίζουν να δημιουργούν προϋποθέσεις, ώστε ξαναγίνεται ολοένα και συχνότερα, ολοένα κι εντονότερα το ίδιο κακούργημα.

Εμπρός λοιπόν κανάγιες, κόψτε κι άλλα δέντρα να μη βρίσκει το νερό αντίσταση. Μολύνετε κι άλλο την ξηρά, τη θάλασσα, και τον αέρα, θα βρείτε το δηλητήριο στο φαί σας. Χτίστε όπου γουστάρετε, αλλά να ξέρετε πως χτίζετε και τους δικούς σας τάφους.
Κι όταν οι πολλοί, που πληρώνουν τα εγκλήματα των λίγων, ξυπνήσουν, τότε... και μόνο τότε μπορεί να γίνει κάτι…



Κοροϊδία , Σιωπή  και Ψέματα.

Που είναι οι παρεμβάσεις μετά τις πυρκαγιές, που είναι τα σχέδια ανασυγκρότησης της Ηλείας, που είναι τα χρήματα του Ταμείου Μολυβιάτη, που είναι τα αντιπλημμυρικά έργα, που είναι οι αντικατολισθητικές παρεμβάσεις, που είναι τα έργα που προέβλεπε η μελέτη του Ευθ. Λέκκα;

Και πέρασε ένας μήνας !
Και τι έγινε ?
Τίποτα !

Ψευτοκαθαρίστηκαν κάποιοι χείμαρροι, εξήγγειλαν και πάλι τον καθαρισμό  της Νέδα, υποσχέθηκαν να ολοκληρωθεί το αντιπλημμυρικό του Αλφειού, τα ΤΟΕΒ και ο ΓΟΕΒ παλεύουν να περισώσουν ότι μπορούν, το πρόβλημα στην Βουπρασία με τον χείμαρρο που διαπερνά την Βάρδα και τον ακαθάριστο Βέργα (που κινδυνεύει η Μανωλάδα) δεν λύθηκε, το Κοτύχι που κοντεύει να το καταπιεί η θάλασσα, ο Πηνειός παραμένει ακαθάριστος όπως και όλα τα ποτάμια και οι χείμαρροι της Ηλείας και οι αγροτικοί δρόμοι διαλυμένοι.

Και από την άλλη την μεριά, οι Δήμοι «Μούγκα στην στρούγκα» της μνημονιακής και κυβερνητικής υποταγής του, ο Αντιπεριφερειάρχης   Γ. Γεωργιόπουλος  εξαφανισμένος (είναι στην Ηλεία αλήθεια) και άπραγος η Περιφέρεια και ο Απ. Κατσιφάρας που πέραν της ανικανότητας του το μόνο που τον ενδιαφέρει η Αχαΐα και η Πάτρα και να φωτογραφίζεται με τις πατάτες στο χέρι και μέσα στα θερμοκήπια, ο δικηγόρος Αντιπεριφερειάρχης  Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι να μάθει να ξεχωρίζει το στάρι από το κριθάρι και σταφύλι από την σταφίδα θα έχει τελειώσει η θητεία του, για δε τον τρίτο  Αντιπεριφερειάρχη καλά αυτός … δεν υπάρχει !

Οι δε βουλευτές κάποιοι πλήρως εξαφανισμένοι (της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ) ως έμπειροι και θα μιλήσουν απλώς για να καταγγείλουν αυτά που στο παρελθόν και αυτοί έπρατταν, οι δε του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν ερωτήσεις και περιμένουν την στιγμή εξαγγελθεί κάποια  ισχνή αποζημίωση να  αρχίσουν  τα μεταμοντέρνα  «κατόπιν ενεργειών ».

Οι κάτοικοι και οι πληγέντες αγανακτισμένοι ακόμη περιμένουν την κρατική αρωγή που τους υποσχέθηκαν, την έκτακτη ενίσχυση ύψους 300.000 ευρώ για την οποία υπήρξε κρατική δέσμευση, να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις για να μην ξαναπνιγούν, κάποιες μελέτες, να γίνει κάτι τέλος πάντων..

Αλλά δεν γίνεται , τίποτα μα τίποτα !

 Γιατί για να γίνει κάτι, χρειάζεται, σοβαρό κράτος χρηματοδοτήσεις όχι πρώτη προτεραιότητα το χρέος και τα μνημόνια , παρεμβάσεις εκεί που υπάρχει πρόβλημα (σε ποταμούς και  χείμαρρους),  ικανοί και σοβαροί άνθρωποι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην πολιτική, προγραμματισμός έργα,  ικανές υπηρεσίες και πολίτες με ευσυνειδησία.


Μάλλον πολλά ζητάω…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου