Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

ΣΥΡΙΖΑ ( προ ενός χρόνου) : «Πουλήσατε νησιά, πουλήσατε λιμάνια, πουλήστε και τη μάνα σας και φύγετε τσογλάνια»- Α΄ μέρος

ΣΥΡΙΖΑ ( προ  ενός χρόνου) : «Πουλήσατε νησιά, πουλήσατε λιμάνια, πουλήστε και τη μάνα σας και φύγετε τσογλάνια»- Α΄ μέρος




Με αφορμή το μέγα ξεπούλημα της Δημόσιας Περιουσίας  (αλλά και της Ιδιωτικής)και όσον αφορά την Ηλεία μέρους των Θινών Βαρθολομιού (1.000 στρ), αλλά  και τον πανηγυρισμό τοπικών(και πανελλαδικών ) Μέσων Ενημέρωσης, την αφωνία των βουλευτών (βολευτών )  του ΣΥΡΙΖΑ ((πιθανόν λόγω μνημονιακού κρυολογήματος), τις  ψευτομαγκιές  κάποιων Δημάρχων, του «δεν καταλαβαίνω τίποτα» της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του χαμένου στο τίποτα του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας και του συνόλου των εξ Ηλείας Περιφερειακών Συμβούλων καλό είναι να πούμε μερικές  αλήθειες.
Στο πρώτο μέρος του σημειώματος μας  θα αναφερθούμε στο γενικό πανελλαδικό ξεπούλημα και στο  δεύτερο μέρος,  στα της Ηλείας.

Α΄ μέρος

Όλοι θυμόμαστε  στο σύνθημα  που κυριαρχούσε  στα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ στις κινητοποιήσεις και που ήταν: «Πουλήσατε νησιά, πουλήσατε λιμάνια, πουλήστε και τη μάνα σας και φύγετε τσογλάνια»
Τώρα…, σήμερα με την κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  και το 3ο μνημόνιο έχουμε την πιο επιθετική  προώθηση της πολιτικής του «ξεπουλώ τα πάντα» και με δύο ερωτήματα  να προκύπτουν  που απευθύνονται προς  τα στελέχη (Νομαρχιακή  Επιτροπή, Κεντρική Επιτροπή κλπ) και στους Βουλευτές :
1ο Ερώτημα :
Δεν έχετε καμία αξιοπρέπεια να παραιτηθείτε, να διαφωνήσετε έστω, τόσο γρήγορα χαλάσατε, δεν ντρέπεστε να ψηφίζετε και να εφαρμόζετε αυτά που πριν καταγγέλλατε ως προδοτικά για την Ελλάδα και του Έλληνες ???» .  
2ο Ερώτημα :
 «Μαζί με το μέγα ξεπούλημα της Δημόσιας και της Ιδιωτικής Περιουσίας ξεπουλάτε και την αξιοπρέπεια σας και την «αριστεροσύνη» σας, ως ηθικής κατηγορίας και πολιτικής στάσης ή αυτή έχει προπωληθεί ?? Μάλλον ε ?».

Ας επανέλθουμε στο αντικείμενο του σημειώματος.
Η  οικονομία οδηγείται με τον αυτόματο πιλότο των ιδιωτικοποιήσεων, πριν καν συγκροτηθεί το νέο ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο εισφέρεται το σύνολο της δημόσιας περιουσίας (μαζί και οι συμμετοχές στις τράπεζες), με σχεδόν αποκλειστικό σκοπό την εξυπηρέτηση του χρέους και της μεταφοράς της  σε «ξένα χέρια»  των πιο κερδοφόρων περιουσιακών στοιχείων της χώρας.
Και αυτό γιατί ο  δημόσιος τομέας και γενικά η εθνική περιουσία αντιμετωπίσθηκαν από τους δανειστές ως η μόνη χειροπιαστή εγγύηση που ήταν δυνατό να εξασφαλισθεί για το δημόσιο χρέος και κατεβλήθη για  αυτό, από τα  Μνημόνιο και κυρίως από το 3ο, κάθε προσπάθεια η περιουσία αυτή να υποθηκευθεί και να δεσμευθεί και η εκποίησή της να παρουσιασθεί ως μεγάλη «δομική μεταρρύθμιση» για την έξοδο από την κρίση.
Οι Γερμανική  ηγεσία  μιλά απροκάλυπτα για εφαρμογή στην Ελλάδα του σχεδίου Treuhand, που εφάρμοσαν στην Ανατολική Γερμανία για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Σε ελεγχόμενη χρεοκοπία, χωρίς αναπτυξιακή στρατηγική
Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ υποτάσσεται πλήρως σε αυτή την πολιτική κοροϊδεύοντας ασύστολα τον ελληνικό λαό, τόσο γιατί ενώ η πολιτική του στάση είναι ο ορισμός της απόλυτης κυβίστησης  την παρουσιάζει ως συνέπεια (!)στην πολιτική του πορεία, όσο γιατί ψευδόμενος  δηλώνει ότι το 50% των εσόδων του ξεπουλήματος θα αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη ενώ όλοι  ξέρουν πως το μνημόνιο 3 αναφέρει πως αφού εισπραχτούν το 50 % των 50 δις €, δηλαδή 25 δις € και ριχτούν στην μαύρη τρύπα του χρέους, μετά (…κάποτε  και αν έχει μείνει τίποτα απούλητο)τα υπόλοιπα  θα μπορεί να τα αξιοποιήσει το ελληνικό κράτος.
Η  κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επίσης   μιλά ότι είναι αναγκαία εξέλιξη μέχρι να  υπάρξει  «αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων»  στην Ευρώπη ή με άλλα  λόγια, περιμένοντας να αλλάξει ο συσχετισμός ξεπουλάμε την εθνική μας περιουσία … !!!!

Τράπεζες

Ήρθαν οι «επενδυτές» και πήραν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, με τη μορφή των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, αντί πινακίου φακής.
Στο χαρτοφυλάκιο των τραπεζών αυτών βρίσκονται τα δάνεια όλων των ελληνικών επιχειρήσεων και το ελληνικό επιχειρείν, η γη των αγροτών, τα ακίνητα των Ελλήνων πολιτών, τα δάνεια, ακόμη, ενός σημαντικού μέρους της ναυτιλίας.
Η χώρα δεν έχει τον έλεγχο του νομίσματος της και του Χρηματιστηρίου της.
Πλέον δεν έχει και κανέναν εθνικό έλεγχο πάνω στο χρηματοπιστωτικό, της σύστημα.
Προηγήθηκε, μερικά χρόνια πριν, το «κούρεμα» των μικρομετόχων. Ήρθε τώρα η καταστροφή των μετόχων. Κυρίαρχα στις «ελληνικές» τράπεζες είναι τώρα ξένα κερδοσκοπικά funds.
Στο μεταξύ, Η Εθνική πούλησε στην Εθνική του Κατάρ έναντι 2,7 δισ. τη Finansbank, ίσως το πιο κερδοφόρο κομμάτι της. Οι τραπεζίτες δρομολογούν τον «αφελληνισμό» των ιδρυμάτων που ξεζούμισαν. Η σκανδαλωδώς ιδιωτικοποιημένη Eurobank πούλησε στη Fairfax και την ασφαλιστική της Eurolife, με δίκτυο σε Ελλάδα και Ρουμανία. Την ίδια τύχη θα έχει και η «Εθνική Ασφαλιστική»


Στα κοράκια των distress funds 250.000 ακίνητα

Στο «κόκκινο» βρίσκονται 150.000 δάνεια νοικοκυριών και 50.000 επιχειρηματικά με εγγυήσεις ακίνητα ενώ στον «αέρα» βρίσκονται ήδη 30.000-50.000 εξοχικά καθώς από ψηφίσεως του νόμου δεν προστατεύεται κανένα νοικοκυριό που χρωστάει δάνειο για δευτερεύουσα κατοικία.
Κίνδυνο να πέσουν στα χέρια των distress funds αντιμετωπίζουν 250.000 ακίνητα μετά τις ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο και με βάση τις οποίες από τον Φεβρουάριο θα υπάρξει νέα διαβούλευση για:
- τα στεγαστικά δάνεια α΄κατοικίας
- Τα δάνεια μικρομεσαίων (ο νόμος θα καθορίζει ποιες ακριβώς, με βάση τους τζίρους και το προσωπικό που απασχολούν).
- Τα καταναλωτικά δάνεια.

Με βάση τη συμφωνία της κυβέρνησης:
- Από ψηφίσεως του νόμου δεν προστατεύεται κανένα νοικοκυριό που χρωστάει δάνειο για δευτερεύουσα κατοικία. Τα στεγαστικά δάνεια για εξοχικές ή δεύτερες κατοικίες θα μεταπωλούνται κανονικά και με τον νόμο.
- Από ψηφίσεως του νόμου, όλες οι επιχειρήσεις που δεν θεωρούνται «μικρομεσαίες» μπορεί να βρεθούν να χρωστούν σε άλλες, άγνωστες σε αυτήν εταιρίες – distress funds,  που θα έχουν αγοράσει το δάνειό τους.
- Από 15/2/2016 θα μεταπωλούνται σε funds και στεγαστικά δάνεια Α΄ κατοικίας.

Αεροδρόμια

Η γερμανική Fraport πήρε για σαράντα χρόνια πακέτο 14 αεροδρομίων. Μεταξύ αυτών, αεροδρόμια τεράστιας στρατηγικής και τουριστικής σημασίας για τη χώρα: τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Χανίων, Κέρκυρας, Μυκόνου, Ζακύνθου, Κω, Λέσβου, Χίου. Αντίτιμο εξαγοράς, 1,3 δισ. ευρώ.

Γιατί έπρεπε να ξεπουληθούν τα αεροδρόμια της χώρας; Γιατί ήταν επιταγή του «κουαρτέτου» και γιατί δήθεν οι ξένοι εκμισθωτές ανέλαβαν την υποχρέωση να τα εκσυγχρονίσουν και να τα βελτιώσουν.
Όταν όμως τα παραπάνω αεροδρόμια δέχονται εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι δεν θα ήταν καθόλου  δύσκολο να συνδεθεί ο εκσυγχρονισμός τους με μια μικρή επιβάρυνση, με τη μορφή ενός προσωρινού και ανταποδοτικού φόρου αεροδρομίου. Τα πρόσθετα κέρδη από τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της λειτουργίας τους θα αντιστάθμιζαν την οποιαδήποτε προσωρινή επιβάρυνση, θα ενίσχυαν τα έσοδα του κράτους και θα διατηρούσαν τον εθνικό έλεγχο πάνω σε στρατηγικές δομές της χώρας, όπως είναι τα αεροδρόμια.

Τώρα  δίνουν τα ασημικά

Από κοντά εξαγγέλλονται και προωθούνται κι άλλες στρατηγικές ιδιωτικοποιήσεις, όπως τα λιμάνια της χώρας, το σιδηροδρομικό δίκτυο, η ενέργεια, η υδατοπρομήθεια  κάθε δομή γενικά που έχει στρατηγικό χαρακτήρα και ταυτίζεται με την ιδέα του κράτους και της δημόσιας υπηρεσίας.
Ο ΟΛΠ περνάει στην κινεζική Cosco, τη μόνη που κατέθεσε προσφορά για το 51-67% του στρατηγικού λιμένα της χώρας. Σειρά έχουν ήδη πάρει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η ROSCO (ΕΕΣΤΥ), με τις προθεσμίες πώλησης μέχρι τις 15/1, αλλά και η ΔΕΗ, με την ιδιότυπη, υποχρεωτική ιδιωτικοποίηση περίπου του μισού πελατολογίου της.

 Στις 29 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας (ΚΣΔΑΔΠ) με σκοπό να τακτοποιηθούν διάφορες εκκρεμότητες που αφορούν 10 ιδιωτικοποιήσεις, την ώρα που το ΤΑΙΠΕΔ προσβλέπει το 2016 σε ολοκλήρωση διαγωνισμών που θα του αποφέρουν έσοδα ύψους 2,6 δισ. ευρώ.
Με εντολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, συνεδρίασε στις 11 Δεκεμβρίου όπου παρουσιάστηκαν εκκρεμότητες σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις.
Με ενημερωτικό σημείωμά της, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, ενημέρωσε στις 15/12 τα μέλη του ΚΣΔΑΔΠ, πως το Συμβούλιο θα συνεδριάσει εκ νέου στις 29 Δεκεμβρίου, με σκοπό να παρουσιαστούν και να τακτοποιηθούν οι εναπομείνασες εκκρεμότητες.
1. Αφάντου – Ρόδος 2. CastelloBibbeli Κέρκυρας 3. Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου 4. Ακτή και camping Ποσείδιου Χαλκιδικής 5. Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκης 6. Σαμπάριζα» Αργολίδα Πελοποννήσου 7. Αστέρας – Βουλιαγμένης στο Μικρό Καβούρι 8. Αμερικανική Βάση Γουρνών Χερσόνησος Κρήτης 9. Πολεοδόμηση παραθεριστικού – Τουριστικού χωριού στην Κασσιώπη Κέρκυρας (εδώ πολεοδομούν και ξεπουλάνε θυμίζουμε υδροβιότοπο!!) 10. Πολεοδόμηση Παραθεριστικού – Τουριστικού χωριού «Ξενία Σκιάθου» Επίσης προωθούνται οι παρακάτω ιδιωτικοποιήσεις με την παρουσίαση μελετών για: Βαρθολομιό, Πόρτο Χέλι, Καρτερός, Ποσείδι..


Το Υπερταμείο

Στο πνεύμα αυτό, κεντρικό ρόλο κατέχει το περίφημο Υπερταμείο, το οποίο θα αντικαταστήσει το ΤΑΙΠΕΔ.
Εάν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας εξαγοράσθηκαν με 5 δισ. ευρώ, που δεν καλύπτουν ούτε την αξία των ακινήτων της Εθνικής Τράπεζας μόνο στην περιοχή Αθηνών, αντιλαμβάνεται κανείς τι πρέπει να πουληθεί για να συμπληρωθούν τα απαιτούμενα 50 δισ. που πρέπει συνολικά να τεθούν υπό τον έλεγχο του Ταμείου.
Προφανώς, επιδιώκεται η υποθήκευση του συνόλου σχεδόν της εθνικής περιουσίας, περιλαμβανομένων των μελλοντικών πόρων από την εκμετάλλευση των πιθανολογουμένων ελληνικών ενεργειακών κοιτασμάτων.
Προβάλλεται ως δόλωμα για την εφαρμογή της πολιτικής αυτής η ενδεχόμενη απομείωση του δημοσίου χρέους μετά την εκπλήρωση όλων των προαπαιτουμένων. Μετά, δηλαδή, το πλήρες ξεπούλημα του εθνικού πλούτου της χώρας.

Συμπερασματικά

Αντί άλλου  κλεισίματος  του  πρώτου μέρους του σημειώματος μας παραθέτω το  κείμενο  17 μελών  της γραμματείας του τμήματος Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ . που αναφέρει τα εξής:

«Η δημόσια περιουσία τίθεται προς πλήρη εκποίηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Πρόκειται για παράδοση της δημόσιας περιουσίας, αναντικατάστατων δημόσιων-κοινωνικών υποδομών και αγαθών και ιδιωτικοποίησής τους κατά το πιο ακραίο νεοφιλελεύθερο πρότυπο.  Είναι μια εξέλιξη που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την εξυπηρέτηση των συλλογικών κοινωνικών αναγκών, των αναγκών των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Είναι μια πολιτική σε σύγκρουση με τους στόχους της ανατροπής της λιτότητας και φυσικά με την πολιτική της ριζοσπαστικής Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια δόθηκαν από πλειάδα κινημάτων σκληροί αγώνες για την αποτροπή του ξεπουλήματος της δημόσιας γης (π.χ. Ελληνικό), των δημόσιων υποδομών (π.χ. λιμάνια, αεροδρόμια, εθνικό οδικό δίκτυο, ΟΣΕ), δημόσιων – κοινωνικών αγαθών (π.χ. νερό, ενέργεια, μεταφορές) και των αντίστοιχων δημοσίων επιχειρήσεων (π.χ. ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΑΘ) καθώς επίσης και για την κατάργηση του «αμαρτωλού» ΤΑΙΠΕΔ. Κινήματα στα οποία συμμετείχαν και πρωτοστάτησαν  μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, κινήματα που υποστηρίχθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα και έξω από τη Βουλή.  Μέσα από αυτές τις αντιστάσεις και τους πολύχρονους αγώνες απέναντι στις εγχώριες και διεθνείς δυνάμεις του κεφαλαίου έγινε κατορθωτό να προστατευτούν, ακόμα και στα πέντε χρόνια επέλασης των μνημονίων, σημαντικά τμήματα της δημόσιας περιουσίας. Μέσα από αυτές τις αντιστάσεις και άλλες ανάλογες, διαμορφώθηκε η κοινωνική συνείδηση ανατροπής των μνημονίων και του νεοφιλελεύθερου μονόδρομου που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.

Δεν υπάρχει σήμερα κανένα περιθώριο όλα τα παραπάνω να χαθούν και να παραδοθούν βορά  στην εξυπηρέτηση του χρέους, στις τράπεζες αλλά και στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων εγχώριων και διεθνών ιδιωτικών ομίλων.

Ως μέλη του Τμήματος Οικολογίας, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε  στηρίξει και συμμετάσχει σε όλους αυτούς τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες με κάθε μέσο που διαθέταμε και από κάθε δυνατή θέση.
 Έχουμε επανειλημμένα υπογραμμίσει πως απαράβατος όρος και πρώτη προτεραιότητα για την προώθηση του όποιου κοινωνικού – οικολογικού μετασχηματισμού της παραγωγής με επίκεντρο την ικανοποίηση των συλλογικών κοινωνικών αναγκών είναι η ανάκτηση, η προστασία και ο δημοκρατικός – κοινωνικός έλεγχος των δημόσιων κοινωνικών αγαθών όπως η γη (αστική και εξωαστική, δασικά και παράκτια οικοσυστήματα), οι πόροι (υδατικοί, ενεργειακοί, ορυκτοί κ.ά.) και οι υποδομές, υπηρεσίες και εγκαταστάσεις (μεταφορών, ενέργειας, ύδρευσης).
 Επιπλέον έχουμε επιδιώξει την αποκατάσταση των εργαλείων όπως ο  δημόσιος,  χωρικός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός που αποσαθρώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Σε αυτή μας τη θέση μένουμε αμετακίνητοι/ες.
Η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας στερεί όλα τα απαραίτητα μέσα και εργαλεία, αλλά και τους οικονομικούς και παραγωγικούς πόρους για την χάραξη οποιασδήποτε άλλης πολιτικής ανασυγκρότησης, απογυμνώνοντάς πλήρως την κοινωνία από τα όποια διαθέσιμα έχουν απομείνει και μάλιστα μετά από πέντε χρόνια πραγματικής λεηλασίας.

 Η εκποίηση του δημόσιου πλούτου και μάλιστα σε συνθήκες κηδεμονίας χρέους, εσωτερικής υποτίμησης, ραγδαίας φτωχοποίησης της κοινωνίας και εξαθλίωσης μεγάλου τμήματος των κατώτερων στρωμάτων θα οξύνει σε τραγικό βαθμό τη συνδυασμένη οικονομική, οικολογική και κοινωνική κρίση υποθηκεύοντας αμετάκλητα και χωρίς επιστροφή το μέλλον της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου