Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Για … «ορεκτικό» με μέτρα 2,9 δισ. ευρώ ξεκινά το 2016 και έπεται το κυρίως … «μενού»

Για … «ορεκτικό»  με μέτρα 2,9 δισ. ευρώ ξεκινά το 2016 και έπεται το κυρίως … «μενού»



…όπως καταλαβαίνεται εμείς (ο ελληνικός Λαός )σε αυτές τις λίστες- μνημονιακά μέτρα δεν είμαστε οι προσκεκλημένοι, αλλά είμαστε το ορεκτικό και το μενού ταυτόχρονα …

Καταμετρημένα μέτρα 2,9 δισ. ευρώ για το 2016-2018 και – άγνωστο πόσα – στον… δρόμο, είναι το δημοσιονομικό "αντίτιμο" για να έρθουν οι δόσεις 5,7 δισ. ευρώ που βρίσκονται ήδη σε χρονοκαθυστέρηση από το 2015 (προβλέπονται επιπλέον 14,2 δισ. ευρώ για το σύνολο του 2016) και έτσι να καλυφθούν οι δόσεις προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, να αποπληρωθούν τα 7 δισ. ευρώ από "φέσια" του κράτους προς ιδιώτες και να καλυφθούν οι ανάγκες των κρατικών ταμείων.
Ο λόγος για τον "λογαριασμό" του 2016 στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές που ξεκίνησαν εξ αποστάσεως χθες με το μεγάλο "αγκάθι" του ασφαλιστικού.
Ωστόσο, τα μέτωπα που θα ανοίξουν στην πορεία είναι πολλά και "αιματηρά".
Η πρώτη επίσημη "ένδειξη" προθέσεων θα φανεί στην σύνοδο των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης στις 14 Ιανουαρίου, καθώς θα δοθεί το "στίγμα" στους επικεφαλής των θεσμών που – προς το παρόν - έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα από τις 18 Ιανουαρίου.

Το ασφαλιστικό, θα καλύψει ένα μέρος από το πακέτο των νέων δημοσιονομικών μέτρων.
 Απαιτούνται πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ από το 2017 και μετά και οι "θεσμοί" βλέπουν τρύπα  900 εκατ. ευρώ περίπου στον Προϋπολογισμό του 2016, "κενό" 2 δισ. ευρώ περίπου μέτρα για τη διετία 2017-2018 και –άγνωστο πόσα ακόμη– μέτρα για μετά.
Στον λογαριασμό προστίθενται και 1,75 δισ. ευρώ μέτρα που προσμετρούνται μεν ήδη στους στόχους του προϋπολογισμού του 2016, αλλά δεν έχουν νομοθετηθεί.
Οι παραπάνω «τρύπες» θα πρέπει να κλείσουν μέσα από τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και στο σύστημα πρόνοιας, στους αγρότες, στο φορολογικό, στο δημόσιο και στην νέα ανασκόπηση δαπανών.
Διαδοχικά  τσουνάμι παρεμβάσεων λοιπόν , στο ασφαλιστικό, στις τράπεζες και στην απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων., για διαδοχικούς Προϋπολογισμούς και για συνεχή επανεξέταση της νομοθεσίας σε κρίσιμα πεδία, όπως είναι τα "κόκκινα" δάνεια, η εποπτεία τραπεζών, αλλά και η απόδοση των μέτρων και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Το μεγάλο "αγκάθι" των νέων δημοσιονομικών μέτρων θα είναι το πρώτο που θα ανοίξει στη νέα διαπραγμάτευση.
Απαιτούνται πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ από το 2017 και μετά. Και οι "θεσμοί" βλέπουν 900 εκατ. ευρώ περίπου "τρύπα" στον Προϋπολογισμό του 2016, 1,75 δισ. ευρώ μέτρα που προσμετρώνται μεν ήδη στους στόχους, αλλά δεν έχουν νομοθετηθεί, 2 δισ. ευρώ περίπου μέτρα για τη διετία 2017-2018 και –άγνωστο πόσα ακόμη– για μετά. Και όλα αυτά έχουν –βάσει της θέσης των "θεσμών"– ως άμεση συνάρτηση την άμεση πραγμάτωση των μεταρρυθμίσεων που επίσης συνδέονται με την διαπραγμάτευση.

…όπως καταλαβαίνεται εμείς (ο ελληνικός Λαός )σε αυτές τις λίστες- μνημονιακά μέτρα δεν είμαστε οι προσκεκλημένοι, αλλά είμαστε το ορεκτικό και το μενού ταυτόχρονα …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου