Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Ένας χρόνος ΣΥΡΙΖΑ: Δεν θέλω να γυρίσω να μη διω και φρίξω

Ένας χρόνος ΣΥΡΙΖΑ: Δεν θέλω να γυρίσω να μη διω και φρίξω



Συμπληρώνονται αύριο δώδεκα μήνες από την άνοδο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εξουσία. Σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας εκφωνεί επετειακή ομιλία στο γήπεδο του τάε κβο ντο, για να εορτάσει τα κατορθώματα (;) της κυβέρνησής του. Κι αν επικοινωνιακά κρίθηκε αναγκαία η άμυνα δια της επίθεσης, τα γενέθλια τούτα, είναι για τους ενοίκους της Ηρώδου Αττικού, αναπόδραστα μελαγχολικά.

Από τα συνθήματα " αφήνουμε πίσω τα μνημόνια", "η ελπίδα έρχεται", την "περήφανη" διαπραγμάτευση, τη βαρουφάκεια στρατηγική, τη "σεισάχθεια" και τα "Merkel go home", ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται αλυσοδεμένος με το τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε, ομνύει στην ανάγκη πλήρους εφαρμογής του, επιβάλλει εξοντωτική φορολογία, βρίσκεται αντιμέτωπος με την κοινωνική μήνη και κυρίως …βλέπει τα κεριά της κυβέρνησής του να σώνονται. Η δημοσκοπική εικόνα της κυβέρνησης, βαίνει διαρκώς φθίνουσα και οι μαξιμινοί είναι για δεύτερη φορά κατά την διάρκεια του τρικυμιώδους κυβερνητικού τους βίου, μπροστά στον κίνδυνο της πτώσης.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος μιλώντας χθες στο Mega, ήταν πράγματι αποκαλυπτική. Απευθυνόμενη στους αγρότες περιέγραψε επακριβώς το κυβερνητικό πλαίσιο της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης, ως έχει: Εάν δεν γίνει δεκτό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο από τους Θεσμούς, τότε αποχαιρέτα την "κοκκινη γραμμή" και τα στεντόρεια "όχι" σε νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις που χάνεις. Το μαχαίρι και το πεπόνι, βρίσκονται στις αποσκευές του κουαρτέτου κι άλλον τι να γίνει, δεν υπάρχει. Το είπε λιγότερο περιφραστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου: ""αν πάρουμε πίσω την συμφωνία, υπάρχει ένα θέμα παραμονής της χώρας μας στην ΕΕ, να τα καταλάβουν αυτά".

Τι μένει να εορταστεί από το ραγδαίο ξήλωμα του "αντιμνημονιακού" πουλόβερ του ΣΥΡΙΖΑ; Το εκ των έσω ροκάνισμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ακολουθεί η Ευρώπη, θα πουν. Η Πορτογαλία που αλλάζει, θα πουν. Η Ελλάδα που θα "εκπλήξει το 2016", θα πουν, ευρισκόμενοι διαρκώς στον προθάλαμο μιας οιονεί "επανάστασης" που οι ίδιοι ματαίωσαν ακούγοντας το καλοκαίρι του 2015: Να βγείτε απ την Ε.Ε και να μας πείτε πού θέλετε να στείλουμε την ανθρωπιστική βοήθεια.

Δώδεκα μήνες μετά, δώδεκα σβηστά κεριά και ελέγχεται πόσα ακόμη μένουν αναμμένα μπροστά. Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές φουντώνουν και πάλι, τέσσερις μήνες μετά τον τελευταίο εκλογικό "θρίαμβο". Κι αυτή τη φορά όχι λόγω της "αριστερής παρένθεσης" που κάποιοι ,ως φώναζε ο κ. Τσίπρας, σκάρωναν σε λευκές κολλες με μπογιές. Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται ενώπιος ενωπίω με όσα υπέγραψε τον Ιούλιο του 2015 και επιχείρησε γρήγορα-γρήγορα να "ξεπλύνει" στις κάλπες- κολυμπήθρα του Σεπτεμβρίου, πριν να καταλάβει καλά-καλά ο μέσος ψηφοφόρος σε τι συνθηκολόγησε.

Τα μελαγχολικά αυτά γενέθλια έχει περιγράψει άλλωστε ο Καβάφης, στα δικά του "Κεριά":

"Εμπρός κυττάζω τ’ αναμένα μου κεριά.
Δεν θέλω να γυρίσω να μη διω και φρίξω
τι γρήγορα που η σκοτεινή γραμμή μακραίνει,
τι γρήγορα που τα σβυστά κεριά πληθαίνουν

Της Νίκη Ζορμπά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου