Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2016

Προτάσεις κοροϊδία προς τους αγρότες

Προτάσεις κοροϊδία προς τους αγρότεςΤα περιβόητα 25 μέτρα που πρότεινε ο Τσίπρας στους εκπροσώπους αγροτικών μπλόκων με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία μια κακότεχνη συρραφή αόριστων υποσχέσεων για την «ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα», χωρίς κανένα πρακτικό αντίκρισμα.
Οι αγρότες αυτό το ξέρουν πολύ καλά.
Ο Τσίπρας δεν δέχτηκε την αποσύνδεση των εισφορών με το εισόδημα, αλλά και το ότι επέμενε στη φορολόγηση των επιδοτήσεων.
Η κυβέρνηση έφτιαξε ένα «κούφιο» πακέτο απευθυνόμενη κυρίως στους μη αγρότες, σε μια προσπάθεια, με επιχείρημα «εμείς τους προτείναμε καλύτερα μέτρα, πολύ πιο καλύτερα από τις άλλες κοινωνικές ομάδες» και «αυτοί δεν κάνουν πίσω» να δημιουργήσει εχθρικό κλίμα για τους αγρότες, και να απομονωθούν ή και να δικαιολογήσει κάποια αυταρχικά μέτρα και να αποκτήσουν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ  επιχειρήματα και άλλοθι για την ψήφιση των αντιαγροτικών μέτρων.

Σε ότι αφορά το Ασφαλιστικό, ο Τσίπρας πρότεινε μόνο κάποια κλιμακωτή εφαρμογή των φοροεισπρακτικών μέτρων, ώστε η τελική εφαρμογή να φτάσει στο 2021, αντί για το 2019.
 Κι αυτό ήταν γνωστό, αφού το δούλευε μέρες τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ  , μέσω διαρροών.
Η  κυβέρνηση πρότεινε να έχουν δυνατότητα επιλογής οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς σε ποσοστό 16% (!), αντί 20%, αλλά με αντίτιμο την χορήγηση σύνταξης πενίας και εξαθλίωσης, η οποία θα κάνει τα δύσκολα, έτσι κι αλλιώς, γεράματα κανονικό βασανιστήριο. 

 Αντί η καταστροφή της μικρομεσαίας αγροτιάς να συντελεστεί μέχρι το 2019, να επιμηκυνθεί μέχρι το 2021. Αυτή είναι η “παραχώρηση” που έκανε η κυβέρνηση στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς, προκειμένου να “γλυκάνει το χάπι”, που θα τους πετάξει έξω από την πρωτογενή παραγωγή! 

Όμως, για το 2016 (και αναδρομικά για το δεύτερο εξάμηνο του 2015) δεν προτάθηκε στους αγρότες τίποτα διαφορετικό από αυτό που προβλέπει το σχέδιο Κατρούγκαλου. Ένα εφιαλτικό χαράτσι 722 εκατ. ευρώ.
 Ο  ορισμός του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, ως αυτού που θα είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ και θα έχει εισόδημα τουλάχιστον 51% από αγροτικές δραστηριότητες, πράγματα που θα αποτελούν προϋποθέσεις για να μπορούν να ενταχθούν οι αγρότες στα μέτρα, οδηγεί αυτόματα στον καιάδα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό μικροαγροτών, το οποίο, για λόγους επιβίωσης, ασκεί στην επαρχία και άλλες δραστηριότητες (γκαρσόνια, οικοδομή, επαγγελματικές υπηρεσίες κλπ κλπ).

Σ' αυτά πρέπει να προστεθούν τα 260 εκατ. ευρώ επιστροφές από το «πακέτο Χατζηγάκη», καθώς και ο νέος φορολογικός εφιάλτης.
Όσον αφορά το φορολογικό, τα μέτρα "υποχώρησης" της κυβέρνησης συνιστούν αόριστες υποσχέσεις για θέσπιση αφορολόγητου ορίου και φορολογική ελάφρυνση, έτσι ώστε περισσότερο να μοιάζουν ως δόλωμα για να πιαστούν οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς στο αγκίστρι. 

Και τα δύο είναι έτοιμα και θα πάρουν το δρόμο της υλοποίησης, αν οι αγρότες εγκαταλείψουν τα μπλόκα.

 Λίγο πιο αναλυτικά

Το  μητρώο αγροτών

 Η αναβάθμιση του μητρώου αγροτών και αυστηροποίηση των προϋποθέσεων του επαγγελματία αγρότη, ώστε να έχουν τάχα καλύτερη μεταχείριση στην φορολογία και στις ενισχύσεις οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες  Μια άκρως διασπαστική πρόταση που κλείνει το μάτι στους μεγαλοαγρότες για μεγαλύτερο κομμάτι από την πίττα των επιδοτήσεων και ταυτόχρονα «χαϊδεύει αυτιά» και δημιουργεί προσδοκίες σε αρκετούς νέους αγρότες και σε μερικούς  αφελείς  μικρομεσαίους ότι θα γίνουν «αγρότες επιχειρηματίες» αν το επάγγελμα του αγρότη κατοχυρωθεί και μετατραπεί σε κλειστό επάγγελμα και γλυτώσουν από τους αγρότες  «Κολωνακίου».

Δεν  αναρωτιούνται βέβαια πως είναι δυνατόν από τη μια  οι «θεσμοί» να επιβάλλουν το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων πώς είναι δυνατόν να …κατοχυρωθεί το δικό τους ως κλειστό επάγγελμα. Στην  πραγματικότητα θα συμβεί το ακριβώς αντίθετο. Οι «αγρότες του Κολωνακίου», βιομήχανοι, επιχειρήσεις της εκκλησίας - γιατί μην ξεχνάμε ότι οι μονές ανά την Ελλάδα είναι από τους μεγαλύτερους δικαιούχους αγροτικών επιδοτήσεων - κάθε λογής επενδυτικός όμιλος θα παίρνει πλέον «κομμάτι από την πίτα» των αγροτικών κονδυλίων, όχι από το «παράθυρο», αλλά από την «πόρτα». Ας δούμε τον τρόπο

Μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων υπάρχει και εγγράφονται οι επαγγελματίες αγρότες, καθώς και τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που είναι αποδεδειγμένα κάτοχοι, με οποιονδήποτε νόμιμο τρόπο, αγροτικής εκμετάλλευσης στην Επικράτεια. Και επαγγελματίας αγρότης(κατά κύριο επάγγελμα) είναι το ενήλικο φυσικό πρόσωπο που πληροί αθροιστικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
1.    Είναι κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης.
2.    Ασχολείται επαγγελματικά με αγροτική δραστηριότητα στην εκμετάλλευση τουλάχιστον κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας του.
3.    Λαμβάνει από την απασχόλησή του σε αγροτική δραστηριότητα από το 31% στο 51%  με βάση τη νέα πρόταση Τσίπρατουλάχιστον του συνολικού ετήσιου εισοδήματός του και
4.    Είναι ασφαλισμένος στον Οργανισμό Γεωργικής Ασφάλισης (Ο.Γ.Α.) 

Με βάση τα παραπάνω σήμερα δύναται να χαρακτηρισθούν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες περίπου 270.000 από τους 900.000 παραγωγούς αγροτικών προϊόντων και με την  αύξηση του εισοδήματος αγροτικής δραστηριότητας από το 35% στο 51%  «οι τυχεροί» που θα τηρούν τις προϋποθέσεις δεν θα ξεπεράσουν τις 150.000 και είναι μεγαλοαγρότες, ελάχιστοι μεσαίοι και νομικά πρόσωπα που ασκούν αγροτική δραστηριότητα.¨ Όλοι οι υπόλοιποι (μικρομεσαίοι) που για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους υποχρεώνονται να εργασθούν είτε ως οικοδόμοι είτε ως γκαρσόνια είτε ως μικροεπαγγελματίες, είτε στο τοπικό εργοστάσιο μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και επιλέγουν να ασφαλίζονται στο ΙΚΑ, για να έχουν δικαίωμα είσπραξης του επιδόματος ανεργίας θα πρέπει να τιμωρηθούν !!! με αυξημένη φορολογία και εξοστρακισμό ακόμα και από τις πενιχρές ενισχύσεις που παίρνουν.

Ο ΟΓΑ

 Η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα διατηρηθεί ο ΟΓΑ για ένα μεταβατικό στάδιο και τη δημιουργία τριών ασφαλιστικών κλάσεων στον ΟΓΑ, από τις επτά που   υπάρχουν   σήμερα,   με   χαμηλότερες   εισφορές, και δυνατότητες αλλαγής ασφαλιστικής κλάσης ανά τριετία, αλλά με άμεση σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με τις παρεχόμενες συντάξεις

Εκείνο που αποκρύπτει η κυβέρνηση είναι πως η κατάργηση της στήριξης τν συντάξεων του ΟΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, όσες δήθεν βελτιώσεις προτείνει,  οι συντάξεις θα μειωθούν τραγικά και αναπότρεπτα. Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης την πρόβλεψη  πως  προϋπόθεση για τη λήψη των ενισχύσεων είναι η  υποχρέωση ρύθμισης των ασφαλιστικών εισφορών. Η πρόβλεψη αυτή θα έχει τραγικά αποτελέσματα. Σήμερα το 40% των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ αδυνατεί να ανταποκριθεί στις οφειλές του προς τον ΟΓΑ και παραμένει ανασφάλιστο. Η αύξηση των εισφορών και της φορολογίας  θα έχει σαν αποτέλεσμα το ποσοστό αυτό να αυξηθεί δραματικά. Πόσοι επομένως  θα καταφέρουν να αποκτήσουν το «εισιτήριο» της ασφαλιστικής ενημερότητας για να πάρουν ενισχύσεις, ή να έχουν πρόσβαση σε διάφορα  προγράμματα, ή ακόμα χειρότερα να έχουν την δυνατότητα να πουλήσουν την παραγωγή τους στις λαίκές αγορές;

Παροχή  ρευστότητας
 Η παροχή ρευστότητας στους αγρότες μέσω της  «κάρτας αγρότη» υπόσχεται ότι θα λύσει το πρόβλημα ρευστότητας που προφανώς υπάρχει, μετά το ξεπούλημα της ΑΤΕ. Στην πραγματικότητα η «κάρτα αγρότη» αποτελεί ένα ακόμα εργαλείο ομηρίας των μικρομεσαίων αγροτών στις Τράπεζες. Με τη μέθοδο αυτή οι τράπεζες αποκτούν δικαιώματα επί των ενισχύσεων ενώ χωρίς την ανάληψη του παραμικρού ρίσκου θα κατευθύνουν ένα σημαντικό μέρος των ενισχύσεων προς τα χρεοκοπημένα ταμεία τους μέσω των τόκων. Η  Πειραιώς σήμερα  τους μόνους που διασφαλίζει ως προς τις πληρωμές, είναι τους εμπόρους και τις εταιρίες γεωργικών εφοδίων με τις οποίες έχει συμβληθεί, ενώ στον αγρότη μένουν μόνο τα χρέη και στο βάθος χρόνου …οι κατασχέσεις. Το ίδιο θα συμβεί αν υλοποιηθεί η φημολογούμενη  πρόταση για παροχή ρευστότητας από όλες τις Τράπεζες με εγγύηση τις άμεσες ενισχύσεις. 

Η κυβέρνηση εν ολίγοις προσπαθεί να διασπάσει τους μικρομεσαίους αγρότες ,που δίνουν αγώνα επιβίωσης στα μπλόκα χρησιμοποιώντας σ όπλο της την παραπλάνηση.  Συσκοτίζει  τον πραγματικό στόχο που δεν είναι άλλος από την συνέχιση και  ολοκλήρωση της συγκέντρωσης της γης  σε λίγα χέρια επιχειρηματιών του αγροτικού τομέα. Μια διαδικασία η οποία σε άλλες χώρες έχει προχωρήσει με ρυθμούς ταχύτατους.  Μοχλός για την υλοποίηση του στόχου αυτού στην Ελλάδα είναι τα μέτρα που προτείνονται από την κυβέρνηση. Μέσα  από την ασφυξία που θα προκαλέσει στην παραγωγή, την αδυναμία επιβίωσης  της μικρομεσαίας αγροτιάς και την υπερχρέωση θα τους οδηγήσουν υποχρεωτικά στην εγκατάλειψη της γης τους και την μετατροπή τους ή σε εργάτες γής τύπου Μανωλάδας ή, σε μετανάστες ή θα τους ρίξει στην «χωματερή» της ανεργίας.


Αποκρύπτει η κυβέρνηση συνειδητά ότι «ο ξαφνικός θάνατος των αγροτών» έχει πρoταθεί στο Eurogroup της 5ης Μαίου 2014, από τον τότε Υπ .Οικονομικών Γ. Στουρνάρα (Μελέτη Mc Kinsey) και είναι η βασική κατεύθυνση των νεοφιλελεύθερων ευρωπαϊκών ελίτ.. Αυτό το σχέδιο ανάπτυξης της Ελλάδας  με ορίζοντα δεκαετίας για τον αγροτικό τομέα προβλέπει να υπάρξουν μόνο τέσσερις εταιρίες που θα μονοπωλούν την καλλιέργεια, παραγωγή και την επεξεργασία των αγροτικών προϊόντων, τα οποία θα διοχετεύουν σε μια μόνο εταιρία που θα τα εξάγει, εξουδετερώνοντας κάθε παραγωγό αγρότη που θα υποχρεωθεί αντί να πουλάει τα προϊόντα του για ένα κομμάτι ψωμί, να μετατραπεί σε εργάτη γής στα ίδια του τα χωράφια. Όλα  τα προτεινόμενα μέτρα φορολογικά, ασφαλιστικά, κάρτα αγρότη, συμβολαιακή γεωργία κλπ., αυτό το σχέδιο υπηρετούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου