Πέμπτη, 19 Μαΐου 2016

Καταιγίδα φόρων, αυξήσεις παντού, ιδιωτικοποιήσεις, κόκκινα δάνεια και «κόφτης» Οι προσκυνημένοι ετοιμάζονται να ψηφίσουν την καταστροφή της οικονομίας, την υποταγή της χώρας και το ξεπούλημα των πάντων

 Καταιγίδα φόρων, αυξήσεις παντού, ιδιωτικοποιήσεις, κόκκινα δάνεια και «κόφτης»Οι προσκυνημένοι  ετοιμάζονται  να ψηφίσουν την καταστροφή της οικονομίας, την υποταγή  της χώρας και το ξεπούλημα των πάντων

Μετά  τη ψήφιση του νομοσχεδίου, πλήρους ισοπέδωσης της κοινωνικής ασφάλισης και τη φορολογική εξόντωση των εργαζομένων, της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού, οι 153 υποταγμένοι  βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ) μεταξύ και αυτών και προσκυνημένοι Έφη Σαλτάρη-Γεωργόπουλου, Δημήτρης Μπαξεβανάκης και Μάκης Μπαλαούρας   ετοιμάζονται σαν γίδια να ψηφίσουν στην Ολομέλεια  της Βουλής την Κυριακή, 22 Μαΐου, όλα τα προαπαιτούμενα των δανειστών σε 7.500 σελίδες που μεταξύ άλλων, φέρνει καταιγίδα νέων φόρων και επιβαρύνσεων, ιδιωτικοποιήσεις, κόκκινα δάνεια και «κόφτη».

Στο πακέτο των νέων μέτρων συμπεριλαμβάνεται η νέα αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24%,  αλλά και η ειδικοί φόροι σε καύσιμα,  ποτά, τσιγάρα, τηλεφωνία, και στον καφέ. Παράλληλα, περιέχει σημαντικές αλλαγές στα δάνεια, ενώ τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν οι διατάξεις για τις αποκρατικοποιήσεις, με περισσότερες από 4.000 σελίδες, σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι άθλιοι 153 βουλευτές γράφουν  τα ονόματα τους σε μια από τις πιο μαύρες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας , εκεί, στα ίδια μαύρα κατάστιχα, με τα ονόματα εκείνων που προηγήθηκαν, εκείνων που υπέγραψαν και υλοποίησαν τα δύο προηγούμενα μνημόνια, εκείνων που τον περασμένο Ιούλιο ψήφισαν και το τρίτο μνημόνιο.
Εκείνο όμως που καθιστά ειδεχθέστερο το έγκλημα των σημερινών κυβερνητικών εταίρων, είναι ότι προσπάθησαν να συμπαρασύρουν στο βούρκο της πολιτικής τους αθλιότητας, τις ιδέες και τα οράματα της Αριστεράς. Της Αριστεράς που μετρά εκατομμύρια νεκρούς και ποταμούς αίματος στη διεκδίκηση και την κατάκτηση όσων  εν μια νυκτί, επιχειρούν να καταργήσουν οι κάπηλοι.
Και όλα αυτά οι εξωνημένοι, προς χάριν και προς δόξα, της εξουσιαστικής καρέκλας και των οικονομικών απολαβών.
Άξιος ο μισθός τους.

Αυξήσεις παντού, τι προβλέπει για μισθούς και συντάξεις ο «κόφτης»

 «Τσουνάμι» αυξήσεων σε φόρους όπως στον ΦΠΑ, στα καύσιμα, στα τσιγάρα, στα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ, αλλά και αλλαγές στους συντελεστές φόρου του ΕΝΦΙΑ για το 2016, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο που πρόκειται για ένα μεγάλο πακέτο βάρβαρων μέτρων νέας λεηλασίας έως αφανισμού των λαϊκών εισοδημάτων και της δημόσιας περιουσίας. Επίσης, με αυτό προωθεί τον «κόφτη» αυτόματων μειώσεων μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών, που είναι νέο διαρκές μνημόνιο, που σκοτώνει την ίδια τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία της χώρας μας.

Εκτός από την καταιγίδα των φόρων, την παράδοση “κόκκινων”, αλλά και “πράσινων” δανείων στα αρπακτικά funds και τον διαβόητο “δημοσιονομικό κόφτη” έχει εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή: το υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο θεσπίζεται ως “Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.”. που θα έχει ως ουσιαστική αποστολή την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας σε ιδιωτικά, κυρίως ξένα χέρια. Η εν λόγω “Εταιρεία” θα έχει χρόνο λειτουργίας τουλάχιστον... 99 χρόνια και, όπως ρητά αναφέρεται στο πολυνομοσχέδιο, “δεν θα ανήκει στο δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα”, αλλά “θα λειτουργεί με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας”.

Στην “Εταιρεία” θα περιέλθουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο θα εξακολουθήσει να λειτουργεί όπως σήμερα, το υφιστάμενο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ και τη Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) με το σύνολο της “προίκας” της, που περιορίζεται για “αξιοποίηση”, βλέπε εκποίηση, με όλες τις βαρειές επιπτώσεις που συνεπάγονται στο κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον. Αιγιαλοί, παράκτιες ζώνες, αμιγώς δασικές εκτάσεις, περιοχές Natura, μαζί βέβαια με τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τα δίκτυα που έχουν ήδη ιδιωτικοποιηθεί ή οδεύουν προς ιδιωτικοποίηση, παραδίδονται στο έλεος της τρόικα για έναν τουλάχιστον αιώνα.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στο υπερταμείο εντάσσεται και η νέα, υπό δημιουργία “Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών Α.Ε.” (ΑΔΗΣ), η οποία θα συγκεντρώσει στα χέρια της (και θα παραδώσει στους τροϊκανούς) το σύνολο των συμμετοχών του κράτους σε δημόσιες επιχειρήσεις για να τις... “διαχειρίζεται επαγγελματικά”, δηλαδή να τις εκποιήσει στην πρώτη ευκαιρία. Μια ρύθμιση που ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του συνόλου των ΔΕΚΟ και των δικτύων

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει σημαντικά το κρατικά ταμεία τόσο φέτος, όσο και τα επόμενα δύο χρόνια, το 2017 και 2018. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για το 2018 το νομοσχέδιο προβλέπει επιπλέον φόρους 1,8 δισ.ευρώ.


Ειδικότερα από την 1η Ιουνίου αυξάνεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ από το 23% στο 24%, ενώ καταργείται ο μειωμένος ΦΠΑ σε έντεκα νησιά. Πρόκειται για τα νησιά Σύρος, Θάσος, Ανδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόνησσος , Κέα , Αντίπαρος και Σίφνος.

Επίσης από τον Ιανουάριο του 2016 αυξάνονται αναδρομικά οι συντελεστές φόρου για τον ΕΝΦΙΑ του 2016. Πρόκειται για τον κύριο φόρο στα οικόπεδα αλλά και για τον συμπληρωματικό φόρο, τόσο για τα φυσικά πρόσωπα, όσο και για τις επιχειρήσεις.

Επιπρόσθετα από την 1η Ιουνίου έρχονται ανατροπές στα τέλη ταξινόμησης. Πλέον συνδέονται με τη λιανική τιμή προ φόρων και τους ρύπους, με αποτέλεσμα να υπάρξουν μειώσεις για τα φθηνά και μη ρυπογόνα, αλλά αυξήσεις για τα ακριβά και περισσότερο ρυπογόνα. Τα νέα τέλη ταξινόμησης, σύμφωνα με πληροφορίες είναι:

¨      4% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει τις 14.000 ευρώ
¨      8% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή κυμαίνεται από 14.001 έως και 17.000 ευρώ

¨      16% επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή προ φόρων από 17.001 έως και 20.000 ευρώ
¨      24% της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή από 20.001 έως και 25.000 ευρώ
¨      32% για Ι.Χ με λιανική τιμή από 25.000 ευρώ και πάνω.

Ακόμα από την 1η Ιουνίου 2016 θεσπίζεται τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης και υπολογίζεται ως ποσοστό 10% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού. Για τα τσιγάρα αυξάνεται από το 207 αυξάνεται ο αναλογικός φόρος στα τσιγάρα από το 20% στο 26% της λιανικής τιμής ενώ διατηρείται σταθερός ο φόρος των 82,5 ευρώ ανά χίλια τσιγάρα.

Στα στριφτά, ο φόρος αυξάνεται από τα 156 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Αυξήσεις θα υπάρξουν και στα καύσιμα, όπως επίσης και στον ειδικό φόρο κατανάλωσης της μπύρας. Τέλος αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2016 προβλέπεται ότι σε όλα τα τυχερά παίγνια η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στα έσοδα κλιμακώνεται σε 30% επί μικτού κέρδους μέχρι 100 εκατ. ευρώ, σε 32,5% από 100 εκατομμύρια και ένα λεπτό έως 200 εκατ. ευρώ και 35% για το υπερβάλλον.

Τι προβλέπει για μισθούς και συντάξεις ο «κόφτης»

Ο «Αυτόματος Μηχανισμός Δημοσιονομικής Προσαρμογής Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνηση», που είναι γνωστός ως  «κόφτης», έως τις 10 Μαΐου κάθε έτους, ο υπουργός Οικονομικών θα συντάσσει έκθεση στην οποία μεταξύ άλλων θα διαπιστώνονται τυχόν αποκλίσεις ενώ από την 1η Ιουνίου του ίδιου οικονομικού έτους, θα γίνεται μείωση των δαπανών κατά ανώτατο όριο 2% του ΑΕΠ σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα:

Εάν η απόκλιση είναι ίση με 0,25% δεν θα λαμβάνονται μέτρα προσαρμογής

¨      Για απόκλιση από 0,26% έως 0,75% τα μέτρα θα είναι 0,5% του ΑΕΠ
¨      Για απόκλιση από 0,76% έως 1,25% τα μέτρα θα είναι 1% του ΑΕΠ
¨      Για απόκλιση από 1,26% έως 1,75% θα μέτρα θα είναι 1,5% του ΑΕΠ ενώ αν
¨      Η απόκλιση είναι 1,76% έως 2,25% τα μέτρα θα είναι 2% του ΑΕΠ.

Η τροπολογία, περιλαμβάνει εξαιρέσεις στις οποίες όμως δεν υπάρχουν μισθοί και συντάξεις παρά μόνο βασικές δαπάνες και επιδόματα.

Σε ειδικό παράρτημα της έκθεσης θα προσδιορίζονται όλες οι κατηγορίες των δαπανών του προϋπολογισμού επί των οποίων θα εφαρμόζεται η αυτόματη δημοσιονομική προσαρμογή καθώς και το επιβαλλόμενο ποσοστό περιορισμού των δαπανών.

Στη συνέχεια, έως την 31η Μαΐου θα πρέπει να έχει εκδοθεί, μετά από πρόταση του υπουργού Οικονομικών, το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο θα περιορίζεται η εκτέλεση του προϋπολογισμού με μείωση δαπανών που θα ορίζονται σε αυτό. Εάν παρέλθει αυτή η προθεσμία και δεν έχει εκδοθεί το Π.Δ., η δημοσιονομική προσαρμογή θα επέρχεται αυτόματα από την 1η Ιουνίου του ιδίου έτους, με μείωση κατά ίσο ποσοστό του συνόλου των δαπανών όλων των κατηγοριών του εκτελούμενου προϋπολογισμού.

Αυτή η κατηγορία των μέτρων θα ισχύει τουλάχιστον έως την 31η Μαΐου του επομένου έτους, εφόσον αυτά δεν αντικατασταθούν με άλλα μέτρα, μόνιμου χαρακτήρα, με το προσχέδιο προϋπολογισμού του επόμενου έτους. Από τη μείωση θα εξαιρούνται, κυρίως:

¨      Δαπάνες απορρέουσες από αξιώσεις ιδιωτών από την εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων
¨      Λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου (ύδρευσης, ηλεκτρικής ενέργειας, χρήσης φυσικού αερίου)
¨      Δαπάνες συντήρησης επισκευής μεταφορικών μέσων ξηράς, πλωτών μέσων και αεροσκαφών
¨      Το σύνολο των δαπανών υγείας
¨      Δαπάνες για επιδόματα πολυτέκνων, θέρμανσης, ανεργίας και προνοιακά επιδόματα, ενισχύσεις νοικοκυριών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα και παιδιά στην υποχρεωτική εκπαίδευση ή παιδιά που σπουδάζουν μακριά από την κατοικία τους
¨      Δαπάνες για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
¨      Δαπάνες για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
¨      Δαπάνες για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και το σύνολο των δαπανών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Στον κατάλογο των εξαιρούμενων δαπανών δεν περιλαμβάνονται οι κωδικοί για μισθούς και συντάξεις. Εάν τα μέτρα αυτά ληφθούν τον Ιούνιο με τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, το φθινόπωρο θα μπορούν να αντικαθίστανται με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα - συμπεριλαμβανομένων των μέτρων αύξησης των εσόδων - υπό τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών.
Τα συγκεκριμένα μέτρα θα ισχύουν έως ότου λήξει το Πρόγραμμα.

Η εφαρμογή του «κόφτη» θα μπορεί να επανεξεταστεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις που δεν ανάγονται σε ευθύνη του κράτους, όπως η φυσική καταστροφή ή οι λόγοι ανωτέρας βίας με επίπτωση άνω του 0,5% του ΑΕΠ, και κατόπιν διαβούλευσης με τους πιστωτές. Επίσης, θα επανεξετάζονται σε περίπτωση υστέρησης του ρυθμού ανόδου τού ΑΕΠ άνω του 0,5%. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα υπάρχει προσαρμογή των αναγκαίων μέτρων στο ήμισυ της διαφοράς που προκύπτει από την πρόβλεψη για το ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι οι αποκλίσεις θα προκύπτουν από την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, επικυρωμένη από την Eurostat για τις ετήσιες δημοσιονομικές επιδόσεις.

Δεν καταργείται ο ΕΝΦΙΑ

Μπορεί η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ να ήταν μία από τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, όμως ούτε καταργήθηκε, ούτε μειώθηκε.
Αντιθέτως, αυξάνεται. Το νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ του 2016 προβλέπει αλλαγές και μία από αυτές είναι η αύξηση των συντελεστών για τον υπολογισμό του κύριου φόρου φυσικών και νομικών προσώπων επί των οικοπέδων καθώς και του συμπληρωματικού φόρου.

Ο συμπληρωματικός φόρος σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα επιβάλλεται σε νομικά πρόσωπα με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ ενώ με το ισχύον καθεστώς επιβάλλεται για ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ. Παράλληλα προβλέπονται και αυξήσεις στους συντελεστές με τον ανώτατο συντελεστή να αυξάνεται στο 1,15% για ακίνητη περιουσία άνω των 2 εκατ ευρώ έναντι 1% σήμερα για περιουσία άνω του 1 εκατ . ευρώ.


Μεταβολές επέρχονται και στους συντελεστές του κύριου φόρου ΕΝΦΙΑ. Τα κλιμάκια αυξάνονται από 12 σε 25 ενώ προβλέπονται χαμηλότεροι συντελεστές για ακίνητα με μικρή αντικειμενική αξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου