Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2016

Το … τίναγμα στον αέρα και το …χάσιμο μάλλον σίγουρο είναι…

Το … τίναγμα στον αέρα και  το …χάσιμο μάλλον σίγουρο είναι…
Κορυφαίος υπουργός μιλώντας ιδιωτικά και off the record, ανέφερε παραδεχόμενος ότι τα μέτρα που έφερε με τα πολυνομοσχέδια για την αξιολόγηση η Κυβέρνηση "είναι βαριά και ασήκωτα, κυρίως γιατί λειτουργού σωρευτικά πάνω σε μία κοινωνία που έχει στεγνώσει τα τελευταία έξι χρόνια.
Ο μόνος τρόπος να μην τιναχθούν όλα στον αέρα είναι να "τσιμπήσει" η οικονομία με τις αποκρατικοποιήσεις και τις επενδύσεις. Εάν δεν γίνει αυτό και μάλιστα σύντομα, τότε χαθήκαμε".

Αν και διαφωνούμε με την προσέγγιση αυτή, ας κινηθούμε με την λογική τους (αντιλαϊκή και παράλογη ) και ας δούμε την κατάσταση..

Η  Γενική Συνομοσπονδία των μικρομεσαίων μας , η ΓΕΣΕΒΕ, έχει προειδοποιήσει ότι ο ένας στους τρεις μικρομεσαίους δεν θα τα βγάλει πέρα μέχρι το τέλος του 2016 και μαζί με τους περίπου 300.000 απασχολούμενους σήμερα (μόνο στο τομέα της μεταποίησης) θα αποτελούν παρελθόν το 2017-2018.

Οι οφειλές τους θα αυξηθούν, το λιγότερο κατά 30% και οι απολύσεις θα φθάσουν στο 15% των εργαζομένων σήμερα (συμπεριλαμβανομένων των ίδιων και των οικογενειών τους).
Τα νούμερα αυτά μπορεί να βρεθούν στο συν ή πλην αλλά αποκλείεται να μεταβληθούν ότι  και αν εύχονται στο υπουργείο Οικονομικών που ο υπουργός τους βλέπει μόνο Κασσάνδρες.

Οι  ανάγκες της οικονομίας (αν θέλουμε να μιλάμε για ανάπτυξη)  είναι συγκεκριμένες και μετρημένες από στοιχεία Οργανισμών (ΟΟΣΑ, Eurostat), Ιδρυμάτων (ΙΟΒΕ, ΚΕΠΕ), Οργανώσεων (ΣΕΒ, ΕΒΕΑ, ΕΒΕΠ) και τις υπηρεσίες παρακολούθησης του προϋπολογισμού.

Οι επενδύσεις έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο ποσοστό επί του ΑΕΠ και έφθασαν στο 10%  ενώ πριν την κρίση ήταν κοντά στο 25% του ΑΕΠ.  Για να επιστρέψει το ΑΕΠ  (το 2022)   στα επίπεδα του 2008 (δηλαδή στο 25%) απαιτούνται νέες επενδύσεις 100 δισ. και 10 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για συντήρηση μονάδων που λειτουργούν. 

Από τα 160 δισ. ευρώ έχουμε (μόνο στα χαρτιά) 20 δισ. του ΕΣΠΑ, της περιόδου  2014-2020 (και τελειώνουμε με το ΕΣΠΑ).
Από δημόσιες επενδύσεις πέρα του ΕΣΠΑ, δεν υπάρχει τίποτα , για το απλούστατο λόγο τα περισσευούμενα (το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα, που προκύπτει από τα απεχθή  φορολογικά μέτρα ,το νέο ασφαλιστικό και την συνεχή λιτότητα ) οδηγούνται στην αποπληρωμή του χρέους (στην μαύρη τρύπα δηλαδή ) μαζί με τα όποια έσοδα από το ξεπούλημα της Δημόσιας Περιουσίας της Ελλάδας.

Άρα οι ιδιώτες επενδυτές πρέπει να επενδύσουν 140  δισ. ευρώ, καθώς  η εγχώρια  αποταμίευση  (λόγω απόσυρσης καταθέσεων και capital controls)  δεν "υπόσχεται" Τραπεζική χρηματοδότηση σε έκταση που να εξασφαλίζει ανάπτυξη.
Είναι δυνατόν ;
Το "φθηνό χρήμα" Ντράγκι μένει να το δούμε και ακολούθως να το μετρήσουμε ως διαθέσιμο για νέες επενδύσεις.

Στο  "πακέτο Γιούνκερ" ψάχνεις για Ελλάδα  αλλά βρίσκεις  κάπου 15-20 συμβάσεις  μόνο  άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (για 42 έργα στον τομέα των υποδομών και της καινοτομίας) μεταξύ των οποίων η Ιρλανδία η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Τα στοιχεία του ΕΒΕΑ και του ΕΒΕΠ μας λένε ότι μόνο 10 επιχειρηματίες στους 100 σχεδιάζουν εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών τους.
 Οι υπόλοιποι 90 βλέπουν συρρίκνωση, αναδίπλωση και λουκέτα.

Οι δε 80 από τους 90 βλέπουν, ευχαρίστως, επιχειρηματική μετανάστευση σε γειτονικές χώρες  με χαμηλό φορολογικό συντελεστή 10% έως 12,5% στον βασικό φόρο και λίγο υψηλότερο στα μερίσματα.

Κυρίως όμως βλέπουν σταθερό φορολογικό περιβάλλον, ευκολότερη δανειοδότηση από τις Τράπεζες, χαμηλό κόστος παραγωγής και απλούστερες διαδικασίες αδειοδότησης για βιομηχανική παραγωγή.

Στην  Βουλγαρία,  σε ένα πρωινό  συστήνεις την εταιρεία σου και σε 7 εργάσιμες ημέρες έχεις ΑΦΜ και εγγράφεσαι στο εμπορικό μητρώο.

Μπροστά σε όλα αυτά τι επενδυτικά κίνητρα να επικαλεσθείς για την Ελλάδα όταν μόνο για την ολοκλήρωση μιας δημόσιας σύμβασης απαιτείται χρόνος 230 ημερών!!!

Η επιχειρηματική αγορά στην Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη (από την ένταξή μας στην  Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι σήμερα) με 3.450 νόμους, 20.580 προεδρικά διατάγματα, 114.905 υπουργικές αποφάσεις, 24.010 αποφάσεις Περιφερειών και 8.575 αποφάσεις διοικητικών αρχών!!!

Από τους παραπάνω 3.450 νόμους οι 240  είναι φορολογικοί και ψηφίσθηκαν κατά τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, όταν σε όλη την ιστορία των ΗΠΑ εφαρμόσθηκαν  μόνο 10  αντίστοιχοι νόμοι!!!
Η αποεπένδυση με απώλεια 1.500.000 θέσεων εργασίας (όταν ο ενεργός πληθυσμός της χώρας δεν ξεπερνάει τα 3.000.000)  είναι  χρόνια ασθένεια της οικονομίας.
Και δεν θα την καταπολεμήσουν οι Γάλλοι, οι Γερμανοί , ο Πούτιν και οι Αζέροι αγοράζοντας κράτος.
Η συνταγή συνιστά μόνο δημόσιες και  ιδιωτικές επενδύσεις  αλλά με ρυθμό πολυβόλου.

Η κυβέρνηση όμως κάθε άλλο από ..πολυβόλο  είναι, μάλλον τσάγκρα  που  βλέπει αυτά που την συμφέρει και  μας τα περνάει σαν να είναι η ζωή που ζούμε… περιμένοντας και τις καλύτερες ημέρες;

….και επανερχόμαστε στον κορυφαίο  υπουργό που είπε «Ο μόνος τρόπος να μην τιναχθούν όλα στον αέρα είναι να "τσιμπήσει" η οικονομία με τις αποκρατικοποιήσεις και τις επενδύσεις. Εάν δεν γίνει αυτό και μάλιστα σύντομα, τότε χαθήκαμε».

Άρα  το τίναγμα στον αέρα και  το χάσιμο μάλλον σίγουρο είναι…


ΓΚ+ΜΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου