Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2016

Η σίγουρη καταστροφή της αγροτιάς Τεράστιες οι επιπτώσεις στη Ηλεία

Η σίγουρη καταστροφή  της αγροτιάς
Τεράστιες οι επιπτώσεις στη Ηλεία
Στο σύνολο της Ελλάδας η συνολική έκταση γης συμπεριλαμβανομένων και των βοσκοτόπων, που χρησιμοποιείται σε διάφορες αγροτικές δραστηριότητες, διατηρείται σταθερά μεταξύ 40 και 42 εκ. στρεμμάτων και η μη καλλιεργήσιμη γη  είναι το 20-22%
Στην Ηλεία η καλλιεργήσιμη έκταση είναι 1.264.150.000 στρέμματα εκ των οποίων καλλιεργείται το 1.015.000 Η μη καλλιεργήσιμη γης είναι το 20%


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το ποσοστό συμμετοχής του αγροτικού τομέα στην παραγωγή του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας από 23,1% το 1960, 14,5% το 1980 και 11,6% το 1990 συρρικνώθηκε μόλις σε 3,7% το 2015 ή  5,9 δις ευρώ (€) (σε τρέχουσες 6,3 δις €.)

Στην Ηλεία, στον  πρωτογενή τομέα παράγεται το 15,8 % του Ακαθάριστου Εγχώριου  προϊόντος  του νομού μας (στοιχεία 2010), στο δευτερογενή το 11,2% και στον τριτογενή τομέα το 73%.
Το συνολικό Ακαθάριστο Εγχώριο προϊόν του νομού μας , είναι 1.834.000.000 €.
Το συνολικό παραγόμενο προϊόν από τον πρωτογενή τομέα  στην Ηλεία  είναι ύψους  300.000.000 € χωρίς τις επιδοτήσεις, ενισχύσεις που αντιπροσωπεύουν ένα ποσό 80-90.000.000 € και  παραγόμενη και μετασχηματιζόμενη (στους άλλους παραγωγικούς  τομείς)προστιθέμενη αξία 42 % περίπου.

Η αναφορά στα παραπάνω νούμερα και ποσοστά έχει να κάνει με το τι μέλλει γενέσθαι  στον αγροτικό τομέα στην Ελλάδα και στην Ηλεία και κατά την γνώμη με το προδιαγραφόμενο τέλος των μικρών παραγωγών(που στη Ηλεία είναι περίπου τ0 50-55 % του συνόλου των παραγωγών ) με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης

 Δεν έχουν απολύτως καμία σημασία τα όσα λένε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τα άλλα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη για τον αγροτικό κόσμο.
Εκείνο που έχει σημασία είναι η πολιτική που υλοποιούν, με τους νόμους που ψηφίζουν, τις υπουργικές αποφάσεις που παίρνουν και τα άλλα διοικητικά μέτρα.
Κι αυτά τα μέτρα οδηγούν σε ταχύτατη καταστροφή το σύνολο των φτωχών και μεσαίων αγροτών της χώρας.
 Γιατί πρόκειται για μέτρα που έρχονται να προστεθούν σε όλα τα μέτρα που είχαν ψηφίσει ή εφαρμόσει οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, με τις συμπληρωματικές δυνάμεις (ΔΗΜΑΡ και ΛΑΟΣ).

Σταθερός στόχος της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την χώρα μας, εδώ και δύο δεκαετίες ήταν ο δραστικός περιορισμός των φτωχομεσαίων αγροτών.
Έχουν ληφθεί δεκάδες μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση από την δεκαετία του 1990 και μετά. Όμως μετά την έναρξη εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, έγινε φανερό ότι οι μικροί παραγωγοί θα πάψουν να υπάρχουν στο τέλος του 2020.

Το τρίτο μνημόνιο εξειδίκευσε αυτό τον στόχο.
Συγκεκριμένα προβλέπει πως υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας είναι να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να γίνουν οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις ανταγωνιστικές.
Δηλαδή να παράγουν κέρδη, αφού αυτό είναι το μόνο στοιχείο που για τον καπιταλισμό αποτελεί απόδειξη παραγωγικότητας.
Κι όσες αγροτικές εκμεταλλεύσεις δεν είναι ανταγωνιστικές θα πρέπει να πάψουν να υφίστανται.

Η κυβέρνηση, κάλυψε την υποχρέωση που ανέλαβε, ως τώρα, με διατάξεις που πέρασαν τόσο στο ασφαλιστικό – φορολογικό νόμο, όσο και στον πολυνόμο που ψηφίστηκαν εντός του Μαΐου.
Οι διατάξεις αυτές επιταχύνουν τον εξοβελισμό των μικρών παραγωγών από την αγροτική παραγωγή.
Ενδεικτικό κατά των μικρών παραγωγών είναι πως στα μέτρα που θέσπισε η κυβέρνηση δεν προβλέπει εξαιρέσεις ούτε για τους παραγωγούς των μικρών νησιών και των ορεινών περιοχών.

Αξίζει να αναφερθεί η σχεδόν μηδενική αντίδραση των κομμάτων τις αντιπολίτευσης όταν ψηφίζονταν οι ρυθμίσεις αυτές.

Τα μέτρα που «καίνε» τους φτωχομεσαίους αγρότες  είναι:

1.
 Δεν έχουν απολύτως καμία πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τα πιστωτικά ιδρύματα. Δεν πρόκειται για μέτρο της σημερινής κυβέρνησης, αλλά για μια πάγια κατάσταση, μετά την παραχώρηση της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς. Κι επιπλέον δεν πρόκειται να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση για πολλές από τις επόμενες δεκαετίες.

2.
Το άρθρο 20 του ασφαλιστικού – φορολογικού νόμου, ορίζει ότι όσοι συνταξιούχοι έχουν εισοδήματα από δραστηριότητες που ασφαλίζονται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, θα υποστούν περικοπή 60% στις συντάξεις.

Η ενσωμάτωση του ΟΓΑ στον ΕΦΚΑ σημαίνει πως το μέτρο θα εφαρμοστεί και για όσους έχουν αγροτικά εισοδήματα και λαμβάνουν αγροτικές επιδοτήσεις. Πρακτικά το μέτρο αυτό οδηγεί εκτός αγροτικής παραγωγής όλους τους συνταξιούχους.
Όλα δείχνουν πως οι μικροεπιδοτήσεις που λαμβάνουν πολλοί συνταξιούχοι είτε θα χαθούν, είτε θα αποτελέσουν αφορμή για περικοπή των συντάξεων. Από το ίδιο άρθρο προκύπτει ότι οι παραγωγοί που είναι ασφαλισμένοι ως υπάλληλοι, εργάτες ή ελεύθεροι επαγγελματίες κλπ., με το νέο ασφαλιστικό θα πληρώσουν πρόσθετα ασφάλιστρα στο ΕΦΚΑ για τα αγροτικά εισοδήματα που αποκτούν κάθε χρόνο.

3.
Το άρθρο 65 του πολυνόμου με τα προαπαιτούμενα που ψηφίστηκε στο τέλος Μάη, ορίζει ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες μόνο εκείνους που έχουν άνω του 50% του εισοδήματος τους από την αγροτική παραγωγή. Αυτό σημαίνει ότι ο μπακάλης, ο κρεοπώλης και ο καφετζής, στα ορεινά χωριά  δεν θα χαρακτηρίζονται αγρότες.
Οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες δεν θα έχουν πρόσβαση στα χρηματοδοτικά προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου. Ο αποκλεισμός των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, ίσχυε και τα προηγούμενα χρόνια.
Ωστόσο στα νησιά κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ήταν όσοι είχαν αγροτικά εισοδήματα σε ποσοστό άνω του 25% επί των συνολικών εισοδημάτων τους. Μέχρι  τώρατο εισοδηματικό όριο ήταν στο 35%. Με την ρύθμιση που πέρασε η κυβέρνηση το Μάη κατά κύριο επάγγελμα αγρότης είναι όποιος έχει αγροτικά εισοδήματα σε ποσοστό 50% και άνω.
Η ρύθμιση αυτή σημαίνει ότι από τους 725.000 δικαιούχους αγροτικών επιδοτήσεων που είχε η χώρα το 2015, μόνο οι 275.000 θα λάβουν το χαρακτηρισμό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη το τρέχον έτος.

4.
Όλοι οι μικροί παραγωγοί που έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές, θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ για τα αγροτικά ακίνητα και τις στάνες που κατέχουν. Ακόμη κι αν αυτά δεν ηλεκτροδοτούνται.

5.
 Η πρόσθεση των αγροτικών εισοδημάτων στα άλλα εισοδήματα, θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων σε αυξημένο ποσοστό φορολόγησης και αυξημένο φόρο για τους φτωχομεσαίους αγρότες που θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ
Μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα επωφεληθούν από το αφορολόγητο που θεσπίστηκε για τους αγρότες. Αυτό προβλέπει ο πολυνόμος με τα προαπαιτούμενα που ψηφίσθηκε στη Βουλή το Μάη. Το αφορολόγητο για τους αγρότες είχε θεσπιστεί με το νόμο 4387 του 2016, δηλαδή μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα. Στην αρχική ρύθμιση δεν γίνονταν διαχωρισμός στους κατά κύριο και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Στο πολυνόμο με τα προαπαιτούμενα καταργήθηκε το αφορολόγητο για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Οι νέες ρυθμίσεις για το αφορολόγητο των αγροτών θα ισχύσουν για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2016 και θα δηλωθούν το 2017 στην εφορία.
Το αφορολόγητο έχει περιοριστεί, όπως είναι γνωστό, στα 8.636 ευρώ για τους άγαμους φορολογούμενους, στα 8.863 ευρώ για τους φορολογούμενους που έχουν ένα παιδί, στα 9.090 ευρώ για τους φορολογούμενους που έχουν δύο παιδιά και στα 9.545 ευρώ για τους φορολογούμενους που έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, εάν ένας φορολογούμενος που διατηρεί καφενείο σε χωριό Ηλείας  ή δουλεύει εποχιακά (σερβιτόρος, οικοδόμος κλπ )και παράλληλα είναι αγρότης , αποκτήσει φέτος εισόδημα 18.000 ευρώ και το 49% του εισοδήματος προέρχεται από την πώληση γάλακτος και κρέατος, ενώ το υπόλοιπο 51% από την ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, θα φορολογηθεί με τη νέα ενιαία φορολογική κλίμακα και θα κληθεί να καταβάλει φόρο 22% από το πρώτο ευρώ για το σύνολο του εισοδήματός του.

Με το καθεστώς φορολόγησης που ίσχυε πριν την ψήφιση του πολυνόμου, θα πλήρωνε φόρο 13% για το αγροτικό εισόδημα και 26% για το εισόδημα από την ατομική επιχείρηση.

Ο παραγωγός του παραδείγματος μας, χάνει το αφορολόγητο διότι πλέον δεν χαρακτηρίζεται κατά κύριο επάγγελμα αγρότης. Ο ίδιος παραγωγός το 2015, θεωρούνταν κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, διότι το εισοδηματικό όριο ήταν στο 35% του συνολικού εισοδήματος του.

Η απώλεια του αφορολόγητου από τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είναι ένα ακόμη πλήγμα διότι σε πολλούς η αγροτική δραστηριότητα συνδυάζεται με άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες προκειμένου οι κάτοικοι τους να αποκομίζουν ικανοποιητικό εισόδημα.

Οι επιπτώσεις

Σε απόλυτους αριθμούς το μέτρο πλήττει 450.000 μικρούς παραγωγούς σε όλη την χώρα.

Στην Ηλεία των  161.226 κατοίκων  και το  35,6% στον αγροτικό τομέα (58.000 κάτοικοι) ή  15.000-18.000 οικογένειας/νοικοκυριά   θα πληγούν από 8-9.000 οικογένειες/νοικοκυριά (29.000 περίπου άτομα).
Οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες για τη Ηλεία αφού θα πληγούν από 8-9.000 οικογένειες/νοικοκυριά (29.000 περίπου άτομα) και η απώλεια εισοδήματος από επιδοτήσεις (περίπου 40εκ. €), από τη εγκατάλειψη ως ασύμφορων των καλλιεργειών και εκμεταλλεύσεων (κτηνοτροφικές κ.α. ) από τους φτωχομεσαίους αγρότες, των επιπτώσεων στην αγορά του νομού (οι αγρότες ως καταναλωτές) και στην δευτερογενή παραγωγή (συσκευαστήρια κλπ) και στην συνολικά απασχόληση  του  νομού μας.

Ένας νομός που αν χάσει και την αγροτική  και σε συνδυασμό  με παντελή έλλειψη υποδομών, χωρίς «Ολυμπία Οδό», χωρίς τραίνο, αεροδρόμιο, πανεπιστήμιο,  το αρδευτικό και αποστραγγιστικό δίκτυο  να καταρρέει, χωρίς αξιοποίηση της Αρχ. Ολυμπίας,  θα οδηγηθεί σε  πλήρη κατάρρευση.

Η ανάγκη αγωνιστικής αντίδρασης όχι μόνο των αγροτών αλλά και των υπολοίπων κατηγοριών πληθυσμού όπως έμποροι, επαγγελματίες κλπ ) λόγω συνεπαγόμενων επιπτώσεων σε αυτούς) του  νομού μας είναι πιο απαραίτητη από ποτέ.


Μ.Ο.Λ (με στοιχεία από Ν.Β.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου