Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Περί Υγείας, Ελονοσίας και μνημονιακών δηγμάτων

Περί  Υγείας, Ελονοσίας και  μνημονιακών δηγμάτων





Μας κάνουν εντύπωση τα κρούσματα ελονοσίας ;

Μετά από 6 χρόνια παρουσίας του ΔΝΤ στην Ελλάδα και πλήρους αποσάθρωσης κάθε οικονομικής και κοινωνικής δομής της χώρας, μάς κάνουν εντύπωση τα κρούσματα ελονοσίας ;

Η  επανάκαμψη οφείλεται στις περικοπές κονδυλίων αποξήρανσης-απεντόμωσης με ευθύνη όλων των ευρωμνημονιακών κυβερνήσεων.

Για φέτος για κάποιους φταίει η εισαγόμενη και όχι  η μη εφαρμογή προγραμμάτων  καταπολέμησης των κουνουπιών από την  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το 2016.

Επίσημα στοιχεία : Προσέξτε περίοδο 2011-12
 που είχαν περικοπεί τελείως τα προγράμματα
 αποξήρανσης-απεντόμωσης
 με πολλά τότε κρούσματα στην 
Λακωνία και στην Αττική
 (λόγω κωπηλατοδρομίου Σχοινιά)
Και συνολικά δεν πρέπει να  ενδιαφέρει αν και πόσα κρούσματα είναι «εισαγόμενα» και πόσα... ντόπια.
Έχουμε ένα κράτος (έχουμε?) το οποίο είναι υποχρεωμένο να τα αντιμετωπίζει όλα και χωρίς να ζητά κάποιο διαβατήριο του ιού εκτός και αν το κάνει για επιδημιολογικούς (επιστημονικούς δηλαδή) λόγους.

Ήδη από το 2013 οι συνδικαλιστικοί φορείς στο χώρο της Υγείας είαν εκπέμψει σήμα κινδύνου αναφέροντας την έξαρση όχι μόνον της συγκεκριμένης νόσου αλλά και της πολυμυελίτιδας, της φυματίωσης, της λύσσας, των πνευμονιοκοκκικών νόσων, της ηπατίτιδας κλπ, τονίζοντας μάλιστα πως επρόκειτο για ασθένειες που είχαν εξαφανιστεί από τη χώρα και... «ξαφνικά» επανεμφανίστηκαν.

Ως αίτια τότε είχαν επικαλεστεί την ανεπαρκή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, την πλήρη εγκατάλειψη της Δημόσιας Υγείας και την αδυναμία τεράστιου μέρους του πληθυσμού να προσφύγει στις δομές της είτε και σε έναν απλό γιατρό λόγω οικονομικής εξαθλίωσης και φυσικά την τεράστια μείωση της ποιότητας ζωής τόσο σε επίπεδο ποιότητας διατροφής που πλέον κυμαίνεται από το «κακή» μέχρι και το ελλειπής. (υποσιτισμός λέγεται...) μέχρι και σε εκείνο της «απλής» (?) καθημερινής υγιεινής.

Φυσικά να μην αναφερθούμε και στην αντίστοιχη κατάρρευση της ψυχικής υγείας εκατομμυρίων πολιτών με τις χιλιάδες αυτοκτονίες απεγνωσμένων και τις εκατομμύρια καταθλίψεις, οι περισσότερες εξ αυτών μη διαγνωσμένες... (και άρα μη επίσημα καταγεγραμμένες...)

Ηλεία, Ελλάδα

Όλοι είμαστε μάρτυρες του προβλήματος και στη Ηλεία, που το κεντρικό της Νοσοκομείο αυτό του Πύργου οριακά λειτουργεί και  στέκεται όρθιο μόνο χάρις το γεμάτο αυταπάρνηση αγώνα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, το  νοσοκομείο της Αμαλιάδας υπολειτουργεί και μεθοδευμένα οδηγείται να μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας, τα υπόλοιπα  Κέντρα Υγείας του Νομού μας είναι με τεράστιες ελλείψεις, το δε ΕΚΑΒ εκπέμπει SOS.

Ιδού τι αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων στο πια είναι την πραγματικότητα του ΕΣΥ.
¨      200 κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κλειστές, παρ’ ότι είναι έτοιμες να λειτουργήσουν εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού
¨      Έχουμε κλινικές ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ, ή συγχωνεύονται κλινικές εξαιτίας των ελλείψεων ειδικευμένων ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Λειτουργούν κλινικές του ΕΣΥ και χειρουργούν ιδιώτες ιατροί.
¨      Κλείνουν χειρουργικά τραπέζια το ένα μετά το άλλο και η λίστα αναμονής στα χειρουργεία ξεπερνάει το ένα έτος, εξαιτίας των ελλείψεων χειρουργικών υλικών και προσωπικού
¨      Οι διακομιδές ασθενών γίνονται με σαράβαλα ασθενοφόρα χωρίς πληρώματα ασθενοφόρων με αγροτικά οχήματα, με ιδιωτικά μέσα, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των διακομιζόμενων ασθενών
¨      Ιατρικά μηχανήματα χαλασμένα που δεν λειτουργούν προκειμένου να τα «σκάνε» στον ιδιωτικό τομέα οι ασθενείς
¨      Δεν υπάρχουν απαραίτητα και κατάλληλα Ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα ή δεν λειτουργούν, πεθαίνουν καρκινοπαθείς λόγω της μεγάλης λίστας αναμονής,.
¨      Οι ασθενείς κατά την εισαγωγή τους στο Νοσοκομείο καλούνται να αγοράζουν τα υλικά που θα καταναλώσουν.
¨      Τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ συντηρούνται με εράνους. δωρεές, προσφορές τοπικών φορέων καθ’ ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους ξεπέρασαν το 1,5 δις ευρώ (στοιχεία Γ.Λ.Κ.).
¨      Ο κος Τσίπρας και οι Υπουργοί Υγείας λιγόστεψαν το προσωπικό του ΕΣΥ κατά 4.000. Οι κενές οργανικές θέσεις στα Νοσοκομεία είναι 35.000. Με φακιρικό τρόπο προσπαθούν να το αυγατίσουν. Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι το 1,15 δις ευρώ κρατικής χρηματοδότησης των Νοσοκομείων εφέτος είναι 350 εκατ. ευρώ περισσότερα από το 1,5 δις ευρώ Κρατική Χρηματοδότηση που έλαβαν πέρυσι!!! Θα ξεχάσουμε τα μαθηματικά.
¨      Η διάλυση του ΕΣΥ σχετίζεται με την συρρίκνωση των Δημοσίων Δαπανών Υγείας. Με 5% του ΑΕΠ Δημόσιες Δαπάνες, το Σύστημα τελειώνει, αργοσβήνει.
¨      Κάθε ημέρα διαπιστώνουμε τη διάλυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και την αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης (τσέπες πολιτών).
¨      Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη διαλύθηκε. Οι πολίτες από την τσέπη τους πληρώνουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δεν χρησιμεύει σε τίποτα πια το βιβλιάριο ασθενείας, αν και πληρώνουμε αδρά για υγειονομική περίθαλψη.
¨      Τα Κέντρα Υγείας μαζεύουν τα συντρίμμια τους και το προσωπικό μετακινείται για να καλύψει τα τεράστια κενά σε άλλες Πρωτοβάθμιες Μονάδες ή τα Νοσοκομεία.
¨      Τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία βαίνουν προς κατάργηση με το Σχέδιο Νόμου που προωθεί προς ψήφιση η κυβέρνηση. Η Δημόσια Ψυχική Υγεία παραδίδεται σε ιδιώτες επιχειρηματίες.
¨      Οι κορώνες της κυβέρνησης περί πάταξης της διαφθοράς, τα πυρά ενάντια των δικαστών είναι «στάχτη στα μάτια».

Επιταγή του μνημονίου

Η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας «φωτογραφίζεται» πεντακάθαρα και στις προβλέψεις του Μνημονίου Τσίπρα που υπογράφτηκε τον Αύγουστο του 2015.
Τα μέτρα εξοικονόμησης που περιγράφονται, μέσω για παράδειγμα της διαχείρισης των τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων ή της βελτίωσης της διαχείρισης των νοσοκομείων ή της συγκεντρωτικής διαχείρισης της ζήτησης φαρμακευτικών προϊόντων, ξέρουμε – από εμπειρία πλέον – ότι όσο κι αν φαίνονται ουδέτερα για τον ασθενή, θα θίξουν ευθέως το επίπεδο της παρεχόμενης υγείας στους πολίτες.

Οι  μειώσεις των δαπανών στην υγεία (κατά 6,8 δισ. ευρώ ή 43,6% το 2014 σε σχέση με το 2010) στη φαρμακευτική περίθαλψη (που περιορίστηκε κατά 54,2% και διαμορφώθηκε σε 2,6 δισ. ευρώ για το 2014) και στις υπηρεσίες περίθαλψης (νοσοκομεία, γιατρούς και αποκατάσταση, που περιορίστηκε κατά 40,9% σε 5,2 δισ. ευρώ για την εν λόγω περίοδο).

Ενώ πλασαρίστηκε από τις  κυβερνήσεις(προσπαθώντας μνα βρουν συμμάχους.) ως μια μάχη κατά της διαφθοράς και των κυκλωμάτων,  δεν ήταν  τέτοια μάχη.
Ήταν μια μάχη κατά των φτωχών!

Όπως προκύπτει από την έρευνα υγείας της ΕΛΣΤΑΤ (2015) για το 2014 χρειάστηκε να λάβει ιατρονοσηλευτική φροντίδα και καθυστέρησε να τη λάβει ή δεν την έλαβε καθόλου α) το 13,1% του πληθυσμού (15+) λόγω μεγάλης λίστας αναμονής β) το 6,1% του πληθυσμού λόγω μεγάλης απόστασης ή προβλημάτων στην μεταφορά και γ) το 9,4% του πληθυσμού λόγω έλλειψης ειδικοτήτων ιατρών και επαγγελματιών υγείας».

Μάλιστα έχει αυξηθεί το ποσοστό του πληθυσμού (ειδικά των ηλικιωμένων) που δηλώνουν αδυναμία ικανοποίησης των ιατρικών και φαρμακευτικών αναγκών λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Για παράδειγμα 1 στα 6 άτομα χαμηλού εισοδήματος το 2013 δήλωναν αδυναμία ικανοποίησης των ιατρικών τους αναγκών λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Από την έρευνα υγείας για το 2014 της ΕΛΣΤΑΤ (2015) προκύπτει ότι χρειάστηκε και δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να λάβει:

α) ιατρική φροντίδα ή θεραπεία το 13,9% του πληθυσμού ηλικίας 15+,
β) οδοντιατρική φροντίδα ή θεραπεία το 15,4% του πληθυσμού 15+,
γ) υπηρεσίες φροντίδας ψυχικής υγείας το 4,3% του πληθυσμού 15+ και
 δ) τα φάρμακα που του είχε συστήσει ο γιατρός το 11,2% του πληθυσμού 15+».


 Ενδεικτικά να αναφερθεί πως μόνο η κρατική ενίσχυση των δημοσίων νοσοκομείων για το 2016 είναι 1,16 δισ. ευρώ μειωμένη κατά 60% από τα επίπεδα του 2009, όπως τόνισε πρόσφατα η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
Στην ίδια επίσης ανακοίνωση τονίζεται ότι ο ΕΟΠΥΥ αρνείται να καταβάλλει στα νοσοκομεία 600 – 700 εκ. ευρώ, οξύνοντας τα χρηματοδοτικά τους προβλήματα.

Αποτέλεσμα των περικοπών των δαπανών υγείας είναι η υποβάθμιση της κατάστασης της υγείας του πληθυσμού.

Όλες οι πληθυσμιακές ομάδες πλήρωσαν κι εξακολουθούν να πληρώνουν βαρύ τίμημα από την κάθετη πτώση των δαπανών στην υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου