Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Τα δύσκολα είναι μπροστά και τα ψέματα πίσω και για τα ... (μετά) αυγουστιάτικα πανηγύρια

Τα δύσκολα είναι μπροστά και τα ψέματα πίσω και (για) τα ... (μετά) αυγουστιάτικα πανηγύρια




Και τι δεν έκανε ο Αλέξης Τσίπρας για να αλλάξει την ατζέντα και να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα.

Εκεί που έστησε τις φιέστες για κομματικούς παλαμοκροτητές.
Εξεφώνησε προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος, προσπάθησε (κι ας μην του βγήκε) να αλλάξει άμεσα τον εκλογικό νόμο, ανακοίνωσε (όχι και τόσο πανηγυρικά, είναι η αλήθεια) αντίμετρα για το χαμένο ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων, σέρβιρε ξαναζεσταμένες προτάσεις περί "κοινωνικού κράτους για όλους", μέσα στο κατακαλόκαιρο.
Μέχρι στην Πάρο έφτασε ο Πρωθυπουργός για να εγκαινιάσει έργο που έβαλαν στις "ράγες" οι προκάτοχοί του (τους οποίους τότε λοιδορούσε για ξεπούλημα).

Και συνεχίζει απτόητος  ο Τσίπρας. Ορίστε και οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού εν όψει του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ευθύνη και τη δυνατότητα να παράξει σχέδιο και στρατηγική που θα καταστήσουν την Αριστερά ηγεμονική δύναμη στην Ελλάδα, αλλά και πρωτοπόρο δύναμη στην Ευρώπη».

Το ότι η Αριστερά που (νομίζει ότι εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ) έχει πάρει των ομματιών της εδώ και μήνες πολλούς, στιλβώνει τα υποδήματα των Ευρωπαίων, λέει «ναι» ακόμη και εκεί που πιθανώς η Δεξιά έλεγε «όχι», εφαρμόζει την πιο σκληρή αντικοινωνική πολιτική που εφαρμόστηκε ποτέ στη χώρα είναι, φαίνεται, δευτερεύοντα ζητήματα για τον πρωθυπουργό, ανάξια μνείας καν· το βιολί του αυτός, ακόμη κι αν γελάνε όλοι στην οικουμένη.

Τι να πεις; Λες, είναι δυνατόν να εκστομίζονται τέτοιες εξωπραγματικές «βεβαιότητες», να σφυρίζεις κλέφτικα όταν αποδιαρθρώνεται πλήρως ο κοινωνικός ιστός;
Να που όλα γίνονται.

Είναι αλήθεια ότι δεν αξίζει να δίνει κανείς βαρύτητα σε όλα αυτά τα ενοχλητικά· όσο περισσότερο μιλάνε οι κυβερνώντες τόσο περισσότερο εκτίθενται απέναντι στον κοινό νου (αλλά και στην ουσία της πολιτικής -και στο ίδιο το πνεύμα).

Τα λόγια τους εξάλλου διαχέουν μιαν ιλαρότητα στη χώρα, γίνονται αφορμή «κατασκευής» ευτράπελων καταστάσεων και «ιστορικών» ανεκδότων, εμπνευσμένων και καίριων.

Το πιο σύντομο; Μα η «κυβερνώσα Αριστερά». Κι άλλα, ήπια και σκληρά.

Θα γίνονταν απλούστερα όλα αν οι κυβερνώντες έβγαιναν στον δρόμο και με παρρησία έλεγαν ότι η Αριστερά (όπως θεωρούσε ότι είναι) δεν μπορεί να κυβερνήσει μέσα σ' αυτό το καπιταλιστικό σύστημα ούτε είναι ικανή να προκαλέσει το παραμικρό ρήγμα.

Να ζητούσαν μια συγγνώμη για την αφέλειά τους και να παραδεχτούν ότι πάνε γι' άλλα, ότι μετεξελίσσονται πολιτικά και ιδεολογικά και όποιος θέλει ακολουθεί.

Η ειλικρίνεια δεν βλάπτει· η υποκρισία και το ψεύδος ενοχλούν.

Είναι βέβαιο ότι αν παραδέχονταν κάτι τέτοιο, εύκολα θα μόρφωναν έναν σαν τους άλλους πολιτικό σχηματισμό και θα εναλλάσσονταν στην εξουσία και δεν θα κινδύνευαν να κατρακυλήσουν στα ποσοστά από τα οποία ξεκίνησαν.

Να αφήσουν επιτέλους την Αριστερά για άλλους, αν υπάρχουν κι αυτοί.

Η ιλαροτραγωδία δεν έχει θεμέλια και, άρα, με τον πρώτο συνειδητό άνεμο χάνει τ' αυγά και τα πασχάλια (της) και καταντά για τα... (μετά) αυγουστιάτικα πανηγύρια.

Τα δύσκολα είναι μπροστά….

Η δημοσκοπική απελπισία του Μαξίμου είναι εμφανής.
Ακόμα πιο εμφανής είναι η αγωνία τους να σώσουν οτιδήποτε -αν σώζεται-,  ενόψει του φθινοπώρου.
Η β' αξιολόγηση μπορεί να μη διαφαίνεται -προσώρας- ότι θα έχει τα χαρακτηριστικά "θρίλερ" που είχε η α' αξιολόγηση μεν, αλλά υγιεινός περίπατος δεν θα είναι.
Ήδη έχει αρχίσει να χαμηλώνει ο πήχης του Α. Τσίπρα για τη "μητέρα των μαχών", ήτοι τα εργασιακά, κάνοντας σημαία την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

Τα μεγάλα μέτωπα που ζητούν επιτακτικά οι "θεσμοί" είναι η προώθηση των παρεμβάσεων στις τράπεζες, στο ΤΧΣ και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (χωρίς καν περιθώριο αλλαγής στο θεσμικό πλαίσιο) και η ταχύτερη προώθηση των ιδωτικοποιήσεων με την ενεργοποίηση του νέου Υπερταμείου.
Στα βασικά τους "προαπαιτούμενα" είναι και οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, με βασικό αίτημα την αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, που θα πρέπει να γίνει με όχημα τις συστάσεις της Επιτροπής Σοφών. Μάλιστα, οι "θεσμοί" αντιτίθενται και σε όποια κίνηση "αναστροφής" των παρεμβάσεων που έχουν ήδη γίνει, όπως είναι αυτή που προβάλλει η κυβέρνηση για τον βασικό μισθό...

Η εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών, τα νέα τιμολόγια υψηλής τάσης της ΔΕΗ, οι πιθανές νομοθετικές παρεμβάσεις στην Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αλλά και η μεταβίβαση των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ είναι οι 4 αστερίσκοι που έμειναν από την 1ηαξιολόγηση του Ιουνίου.
Μαζί με άλλα μέτωπα που οι δανειστές θεωρούν σημαντικά (περιλαμβάνονται από τη διοίκηση του Υπερταμείου και την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Εγνατία και τον διαγωνισμό για τη ΔΕΗ έως τις αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και του ΤΧΣ), απαρτίζουν τα 15 "διαρθρωτικά ορόσημα" που θα οδηγήσουν στην εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.
Ακολουθούν ακόμα 26 "βασικά παραδοτέα" που θα πρέπει να είναι έτοιμα έως και τον Σεπτέμβριο για τη 2η αξιολόγηση. Και περιλαμβάνουν από την ψήφιση από τη Βουλή του Μεσοπροθέσμου, την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τις παρεμβάσεις επί των ειδικών μισθολογίων, το νέο μόνιμο σύστημα κινητικότητας, έως την αλλαγή του πλαισίου των ομαδικών απολύσεων.
  
Σκληρός Σεπτέμβρης

Η παραδοσιακή  "έκρηξη" της εποχικής θερινής απασχόλησης τελειώνει μαζί με τα "μπάνια του λαού", οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τα μερίσματα που ξεκίνησαν τον Ιούλιο –Αύγουστο κορυφώνονται, ενώ πρέπει να "κλειδώσουν" οι περικοπές 300 εκατ. ευρώ στο μισθολογικό του Δημοσίου σύμφωνα με όσα προβλέπει το συμπληρωματικό Μνημόνιο.
Έτσι σε ένα μήνα από σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει ένα νέο ταυτόχρονο σοκ για:

1.
Μία μεγάλη μερίδα των μισθωτών (τουλάχιστον 100.000) του ιδιωτικού τομέα που απασχολήθηκε περιστασιακά κατά τους θερινούς μήνες στον τομέα του τουρισμού και θα "βγει" ξανά στην ανεργία.
2.
Για τουλάχιστον 490.000 συνταξιούχους οι οποίοι θα δουν τις αποδοχές να μειώνονται δραματικά από την παραπέρα εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε στις 8.5.2016 και συγκεκριμένα:
2Α.
Γύρω στους 200.000 συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, θα δουν τις σε λιγότερο από  30 μέρες από σήμερα επικουρικές συντάξεις τους μειωμένες έως και 40%, δεδομένου ότι από 2 Σεπτεμβρίου ξεκινάνε οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που το άθροισμά τους με τις αντίστοιχες κύριες συντάξεις ξεπερνά τα 1.300 ευρώ (σ.σ. οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου ξεκίνησαν πριν δύο μέρες). Παράλληλα, θα ξεκινήσουν οι αναδρομικές μηνιαίες παρακρατήσεις στις  επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα  για το διάστημα Ιουνίου-Ιουλίου –Αυγούστου 2016, μιας και οι εν λόγω περικοπές έχουν αναδρομική ισχύ από 1.6.2016.
 Ταυτόχρονα, ξεκινάνε οι αναδρομικές παρακρατήσεις στα μερίσματα 290.000 συνταξιούχων του Δημοσίου (ΜΤΠΥ) για το διάστημα Ιανουαρίου –Αυγούστου 2016, δεδομένου ότι εν λόγω περικοπές οι οποίες στερούν κατά μέσο όρο το 32% από τις εν λόγω παροχές (οι οποίες πρακτικά ξεκίνησαν από τον περασμένο Ιούλιο) έχουν αναδρομική ισχύ από 1.1.2016.
2Γ.
Εξάλλου, το Σεπτέμβριο ξεκινάνε και οι αναδρομικές παρακρατήσεις στις ατομικές συντάξεις που ξεπερνάνε τα 2000 ευρώ και τις πολλαπλές συντάξεις που ξεπερνούν τα 3000 ευρώ.
3.
Για 190.000 δημοσίους υπαλλήλους που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια. Μέχρι 31.9.2016 η κυβέρνηση πρέπει να βρει ισοδύναμα προκειμένου να μην παγώσει τις μισθολογικές ωριμάνσεις και τις προαγωγές  στους εργαζομένους στο δημόσιο που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί κλπ) από 1.1.2017 με στόχο την εξοικονόμηση 118 εκατ. ευρώ το 2017-2018.
Παράλληλα, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην αναθεώρηση επιδομάτων όλων των δημοσίων υπαλλήλων που σχετίζονται με επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία με στόχο την ευθυγράμμισή τους με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά και να κάνει ένα πλάνο προσλήψεων για το 2017 με βάση τον κανόνα 1 πρόσληψη -5 αποχωρήσεις
4.
Διπλό πλήγμα για χαμηλοσυνταξιούχους που όχι μόνο είδαν να χάνουν το ΕΚΑΣ αλλά με προ ημερών εγκύκλιο του ΙΚΑ κινδυνεύουν να απωλέσουν ένα από σημαντικότερα προγράμμα στήριξης και μάλιστα στο πεδίο της υγείας τους, δηλαδή το πρόγραμμα "κατ' οίκον βοήθεια".
Αυτό αποκαλύπτει εγκύκλιος που εξέδωσε η διοίκηση του ΙΚΑ στις 1.8.2016, δηλαδή μόλις πέντε μέρες μετά την ψήφιση της τροπολογίας του Υπ. Εργασίας σύμφωνα με την οποία χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν το ΕΚΑΣ από 1.6.2016 θα λάβουν ένα πακέτο οικονομικής ενίσχυσης ύψους 50 εκατ. ευρώ από τον τρέχοντα κιόλας μήνα.

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος του ΙΚΑ αναφέρει πως με βάση Υπουργική Απόφαση του 2012 τα κριτήρια υπαγωγής ωφελούμενων στο πρόγραμμα "Κατ’ Οίκον Φροντίδας Συνταξιούχων" μεταξύ άλλων είναι "το συνολικό ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει αυτό της χαμηλότερης εισοδηματικής κλίμακας που προβλέπεται, κάθε φορά, για την παροχή του ΕΚΑΣ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου