Κυριακή, 7 Αυγούστου 2016

Βαρομετρικό οικονομικό χαμηλό

Βαρομετρικό οικονομικό χαμηλό«Κυκλώνας» , βαρομετρικό οικονομικό χαμηλό με «καταιγίδες»  νέων αλλά και ήδη ψηφισμένων μέτρων στο ασφαλιστικό-εργασιακό που πρέπει πλέον να εφαρμοστούν, με ισχυρούς ανέμους λιτότητας και φοροπτώσεις θα  πλήξει (πάλι και περισσότερο) το φθινόπωρο επαγγελματίες, μισθωτούς και συνταξιούχους...

Οι αυξημένοι φόροι και οι περικοπές σε ΕΚΑΣ, που έχουν ήδη αρχίσει από αυτόν τον μήνα και θα συνεχιστούν τον Αύγουστο σε βάρος των επικουρικών συντάξεων, αποτελούν μόνο τις πρώτες "στάλες" της "νεροποντής" μέτρων που πρέπει να φέρει η κυβέρνηση από Σεπτέμβριο, βάσει όσων προβλέπει το "συμπληρωματικό Μνημόνιο" που υπέγραψε τον περασμένο Ιούνιο, "πνίγοντας", έτσι, κάθε δυνατότητα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, έρχεται νέο κύμα περικοπών και θα μπει μαχαίρι σε επιπλέον 200.000 επικουρικές συντάξεις, θα επιβληθεί πλαφόν 1.820 ευρώ στις κύριες συντάξεις και θα κοπούν έως 30% τα χρήματα που λαμβάνουν 11.000 πρώην τραπεζοϋπάλληλοι.
Επίσης, θα μειωθούν έως 38% οι προσωρινές συντάξεις και 60% οι συντάξεις όσων εργάζονται παράλληλα.

Ακόμη η τρόικα πιέζει ώστε στην επόμενη αξιολόγηση να ληφθούν τρία μέτρα στο Ασφαλιστικό
-        Να καταργηθεί η δυνατότητα που έχουν οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ αντί του ΟΑΕΕ.
-        Να εξαλειφθούν οι εξαιρέσεις που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για την υγεία σε ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων
-        Να μην υπάρχει η δυνατότητα έκπτωσης 15% για εφάπαξ πληρωμή των πλασματικών ετών ασφάλισης . Αν εφαρμοστούν αυτά μέτρα αυτά αναμένεται να πλήξουν πάνω από ένα εκατομμύριο ασφαλισμένους
-        Δηλαδή το περιβάλλον που διαμορφώνεται περιλαμβάνει νέο μαχαίρι έως 40% σε 200.000 επικουρικές συντάξεις
-        Επιβάλλεται πλαφόν 1.820 ευρώ στις κύριες συντάξεις με κούρεμα του επιπλέον ποσού
-        Κόβονται έως 30% τα χρήματα που λαμβάνουν 11.000 πρώην τραπεζοϋπάλληλοι
-        και μειώνονται έως 38% οι προσωρινές συντάξεις και 60% οι συντάξεις όσων εργάζονται παράλληλα.


Το κόστος το οποίο πρέπει να πληρώσουν οι επαγγελματίες είναι διπλό.
Και αυτό, γιατί, την ίδια ώρα που ως επιχειρηματίες επιβιώνουν οικονομικά από την εγχώρια ζήτηση, κερδίζοντας λιγότερα από την πτώση της καταναλωτικής δύναμης των συνταξιούχων και των μισθωτών (λόγω της μείωσης των αποδοχών τους), θα κληθούν να καταβάλλουν περισσότερα για εισφορές στα ταμεία κύριας ασφάλισής τους και στον ΕΟΠΥΥ.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση πρέπει στο τελευταίο τετράμηνο (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος) του τρέχοντος έτους:
-        Να θεσπίσει νέο μίνι-ασφαλιστικό με επιπλέον εισφορές, τις οποίες πρέπει να καταβάλλουν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες ("μεταφορά" των επιχειρηματιών του τουριστικού τομέα στον ΟΓΑ, αύξηση εισφορών υγείας για τους επιστήμονες και τους αγρότες)
-        Να εφαρμόσει 5 εγκυκλίους που προέρχονται από τον νόμο Κατρούγκαλου, που ισχύει από τις 12/5/2016 (εισφορές υπέρ ΕΤΕΑ, μειώσεις σε εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις, συμψηφισμοί με χρέη, χαμηλές προσωρινές συντάξεις).
-        Παράλληλα, το υπ. Εργασίας, σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ, θα πρέπει να ετοιμάσει τους όρους για τον υπολογισμό των εισφορών της κύριας ασφάλισης και της υγειονομικής περίθαλψης των ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών από 1/1/2017 με βάση το εισόδημα που δήλωσαν στην Εφορία φέτος για το 2015.
-        Να θεσμοθετήσει το νέο εργασιακό στον ιδιωτικό τομέα, το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο της 2ης αξιολόγησης (διευκόλυνση ομαδικών απολύσεων, αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας).

Νέα ασφαλιστικά βάρη σε επαγγελματίες - αγρότες

Το "συμπληρωματικό Μνημόνιο" προβλέπει ότι πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε δύο νέες βασικές παρεμβάσεις στο καθεστώς των εισφορών που καταβάλλουν οι επαγγελματίες, οι νέες επιστήμονες (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) και οι αγρότες:
-        Στην κατάργηση της δυνατότητας των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων να είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και όχι στον ΟΑΕΕ.

Αυτό σημαίνει πως η συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων δεν θα μπορεί να υπαχθεί στο σχετικά ευνοϊκό καθεστώς που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ από 1/1/2017, δηλαδή στη σταδιακή μετάβαση στον συντελεστή 20% επί του καθαρού δηλωτέου εισοδήματός τους το 2022 (για χάρη του τομέα κύριας ασφάλισής τους).

Έτσι, οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων στις αραιοκατοικημένες αγροτικές περιοχές θα πρέπει από 1/1/2017 να καταβάλλουν το 20% του εισοδήματος για την κύρια ασφάλισή τους και όχι το 14%, όπως θα ισχύει για το 2017 για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ .


-        Στην εξάλειψη όλων των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές υπέρ της υγειονομικής περίθαλψης και τη μετάβαση όλων των ασφαλισμένων στον συντελεστή 6,9% επί του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος για τον ΕΟΠΥΥ.
Η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα έπληττε δύο κατηγορίες ασφαλισμένων:
×          Τους νέους ασφαλισμένους του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων) και τους αποφοίτους ΑΕΙ που είναι μέλη των αντίστοιχων επιστημονικών συλλόγων ή επαγγελματικών επιμελητηρίων. Αυτοί θα κατέβαλλαν για τα δύο πρώτα έτη ασφάλισης εισφορά υπέρ του ΕΟΠΥΥ 4,87% επί του εισοδήματος και για τα επόμενα τρία χρόνια εισφορά 5,91%. Αν περάσει το εν λόγω μέτρο, οι εν λόγω ασφαλισμένοι θα μεταβούν από το 2017 απευθείας στον συντελεστή 6,9%.
×          Τους αγρότες οι οποίοι από 1/1/2017 έως 31/12/2017 θα υπάγονταν στο συντελεστή 4,73% επί του ασφαλιστέου εισοδήματος υπέρ του ΕΟΠΥΥ, ενώ από 1/1/2018 έως 31/12/2018 ορίζεται σε 5,84%, ενώ από το 2019 θα υπάγονταν στο 6,9%.Αν περάσει το μέτρο αυτό, οι αγρότες θα μεταβούν στον συντελεστή 6,9% από 1/1/2017.

Άμεση εφαρμογή εγκυκλίων

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει νέα ασφαλιστικά βάρη σε επαγγελματίες και αγρότες, θα πρέπει να εφαρμόσει εγκυκλίους που προέρχονται από τον νόμο Κατρούγκαλου, που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο.
o   Εισφορά 7% για το ΕΤΕΑ

Από 1/6/2016 και μέχρι 31/5/2019, το ποσοστό της μηνιαίας εισφοράς των ελεύθερων επαγγελματιών στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) υπολογίζεται σε ποσοστό 7%. Από 1/1/2017, όμως, το ποσοστό 7% της εισφοράς αυτής θα καταβάλλεται επί του εισοδήματός τους.

o   Μεσοσταθμική μείωση 20% στις επικουρικές συντάξεις

Οι ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις τις οποίες λαμβάνουν οι απόμαχοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα (εργαζόμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες) αναμένεται να αναπροσαρμοστούν προς τα κάτω από 1/9/2016, στην περίπτωση που το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης του δικαιούχου υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ μηνιαίως.

o   Μείωση 20% στα εφάπαξ

Για όσους έχουν καταβάλει εισφορά ύψους 4%, η εφάπαξ παροχή αποτελείται από το γινόµενο του 60% των αποδοχών επί των οποίων έγιναν οι κρατήσεις επί του δεκαδικού αριθµού των ετών ασφάλισης έως και την 31/12/2013. Ως αποδοχές για τον υπολογισμό της εφάπαξ παροχής νοείται ο μέσος όρος των τιμών των ασφαλιστικών κατηγοριών επί των οποίων επιβλήθηκαν ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του Ταμείου κατά τα πέντε τελευταία έτη έως και την 31/12/2013. Ο νέος τρόπος καθορισμού των εφάπαξ των επαγγελματιών οδηγεί σε μεσοσταθμική μείωση της συγκεκριμένης παροχής κατά 20%.

o   Προσωρινή σύνταξη στο 50% των τελευταίων αποδοχών

Ένας αυτοαπασχολούμενος ή ελεύθερος επαγγελματίας που καταθέτει τα δικαιολογητικά για σύνταξη δικαιούται πλέον ως προσωρινή σύνταξη το μισό του μέσου μηνιαίου εισοδήματος των 12 τελευταίων μηνών ασφάλισης που προηγούνται του μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης. Ως μέσο μηνιαίο εισόδημα νοείται το πηλίκο του συνόλου των τρεχουσών εισφορών κύριας ασφάλισης που καταβλήθηκαν κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο ασφάλισης, διαιρουμένου διά του 20% και στη συνέχεια διά του 12. Η προσωρινή σύνταξη που θα καταβληθεί δεν μπορεί, όμως, να είναι μικρότερη του ποσού της εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί σε 20 έτη ασφάλισης, δηλαδή 384 ευρώ, ούτε και να υπερβαίνει το διπλάσιο αυτής (768 ευρώ).


o   Παρακρατήσεις στις συντάξεις για εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών

Για ληξιπρόθεσμα χρέη από εισφορές που υπερβαίνουν τα καθορισμένα όρια (20.000 ευρώ για τον ΟΑΕΕ και 15.000 ευρώ), ο ασφαλισμένος επαγγελματίας πρέπει να πληρώσει το ποσό της οφειλής που υπερβαίνει τα παραπάνω όρια εντός δύο μηνών και τότε μόνο η συνταξιοδότησή του μπορεί να ξεκινήσει. Αν ο ασφαλισμένος, εκτός από οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές, έχει οφειλή από αναγνώριση χρόνου ασφάλισης, οι οφειλές του δεν επιτρέπεται αθροιστικά να υπερβαίνουν το ανώτατο ποσό χρέους. Αξίζει να σημειωθεί πως το χρέος από ασφαλιστικές εισφορές παρακρατείται από το ποσό της οριστικής σύνταξης και όχι από την προσωρινή σύνταξη.

Σοκ στις σχέσεις εργοδοτών – εργαζομένων

"Θρυαλλίδα" της επερχόμενης αναταραχής στις εργασιακές σχέσεις θα είναι το νέο θεσμικό πλαίσιο που πρέπει να περάσει η κυβέρνηση το ερχόμενο φθινόπωρο, όπως προβλέπει το "συμπληρωματικό Μνημόνιο".
Η   κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέα μέτρα κατεδάφισης των εργασιακών σχέσεων συμβολαιοποιημένης εργασίας, ομαδικών απολύσεων και πιθανότατα περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού. 

Τα μέτρα αυτά, πλήρους διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, τα απαιτούν μανιωδώς, όχι μόνο η  τρόικα αλλά και η μεγάλη εργοδοσία και αρκετοί από τον μεσαίο εργοδοτικό χώρο, με στόχο να μειωθεί ακόμα περισσότερο το εργασιακό κόστος, το οποίο οι πιο σκληροί από την πλευρά της εργοδοσίας το θεωρούν προϋπόθεση επιβίωσης τους, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει, τάχα, άλλος τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτό που επιμένουν να χαρακτηρίζουν ως συνεχιζόμενο χάσμα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου