Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Να κηρυχτεί θεομηνιόπληκτη η Ηλεία λόγω ακατάσχετων υποσχέσεων, κοροϊδιών και ψεμάτων

Να κηρυχτεί θεομηνιόπληκτη η Ηλεία λόγω ακατάσχετων  υποσχέσεων, κοροϊδιών  και ψεμάτων



Τώρα που τα νερά από τις πλημμύρες τραβήχτηκαν, οι καταιγίδες και οι ανεμοστρόβιλοι είναι παρελθόν (..αλλά και μέλλον), τα καιρικά φαινόμενα καταλάγιασαν και οι πληγέντες  μετρούν τις πληγές  και την καταστροφή τους, και αφού πέρασαν σαν κύματα (και αυτοί σαν της κακοκαιρίας) οι «επί τόπου» ,

.     
    πέρασε η πρώτη δόση (αμέσως μετά από τις καταστροφές )των «επί τόπου» (Περιφέρεια, Βουλευτές, δήμαρχοι, σύμβουλοι, υπηρεσίες κλπ),
.         πέρασε και δεύτερο  κύμα  των «επί τόπου» και πάλι (τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε ινκόγκνιτο επίσκεψη, Πρόεδρος ΕΛΓΑ) και
.         ολοκληρώθηκε με το τρίτο κύμα του «μεγάλου» ( «επί τόπου» και αυτός) του υπουργού  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου μετά της ανάλογης ακολουθίας του,

όλα τα κύματα  με τα  ανάλογα φωτογραφικά  ενσταντανέ (σε κατεστραμμένα θερμοκήπια ή κοιτώντας ισοπεδωμένες καλλιέργειες ή στα αλώνια της σταφίδας, ή με καμιά πατάτα στο χέρι ή χαϊδεύοντας τα καλαμπόκια   ή δίπλα σε πληγέντες αγρότες, επιχειρηματίες, κατοίκους κλπ), φορώντας την μάσκα της πονοψυχιάς, με τις δηλώσεις συμπάθειας, συμπόνιας και υποσχέσεων,  και με  τις δημοσιεύσεις στα μέσα ενημέρωσης  και τα πλάνα στα τηλεοπτικά προγράμματα,

συμπληρωμένες με τις ανάλογες συσκέψεις, διαβουλεύσεις, συνεδριάσεις, ψηφίσματα οργάνων και στο ερωτήσεων στην Βουλή  και την Ευρωβουλή και
με σύσσωμο το πολιτικό σύστημα κάνει παρέλαση και  διαδήλωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στους πληγέντες και πλειοδοσία συμπόνιας και συμπαράστασης (Περιφέρεια , ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές, Δήμαρχοι, παράγοντες, παραγοντίσκοι, σωτήρες, εκκολαπτόμενοι σωτήρες  και το κακό συναπάντημα), ως  ψεύτες και υποκριτές.

και ενώ αρχίζει να τα σκεπάζει η λήθη όλα αυτά,  είναι καλό να ειπωθούν ορισμένα τινά…

Τα καιρικά φαινόμενα 

Από τις 6 έως τις 8 αλλά και στις 18-19 Σεπτεμβρίου έντονα καιρικά φαινόμενα χτύπησαν την Ηλεία και με ιδιαίτερη ένταση τις περιοχές  του Πύργου και του Κάμπου.

Τα φαινόμενα ήταν έντονα -και πολύ μάλιστα στην περιοχή  του Κάμπου-, επικίνδυνα (ανεμοστρόβιλοι, υψηλής ταχύτητας άνεμοι ), είχαν όμως προβλεφτεί και μάλιστα ντόπιοι μετεωρολόγοι το έκαναν, με μεγάλη επιτυχία για την ένταση και την πληγείσα περιοχή (οι οποίοι ενημέρωσαν και τις αρχές ...), αλλά δεν  ενημερώθηκε από την πολιτεία ο κόσμος, ώστε να λάβει οτιδήποτε μέτρα μπορούσε να μειώσει το κακό ή τουλάχιστον να προφυλαχθεί.

Υπάρχουν καιρικά φαινόμενα που, ορισμένες φορές, είναι ανίκητα.
Θα έπρεπε, όμως, να θεωρούνται αυτονόητα τα πιο σύγχρονα μέσα και τρόποι ενημέρωσης του κοινού για το πιθανό μέγεθος και την πορεία τους, κινητοποίησης  και επιφυλακής του κρατικού μηχανισμού και λήψης μέτρων (π.χ. απαγόρευσης κυκλοφορίας στους δρόμους κατά την εξέλιξη του)

Κατά αρχήν πρέπει να τονίσουμε πως αυτά τα φαινόμενα  τα τελευταία χρόνια, έχουν αυξανόμενη ένταση, ιδιαίτερο  εντοπισμό τοπικό  και πιο πυκνή χρονική συχνότητα ( στους τελευταίους 12 μήνες έχουμε  τρία τέτοια φαινόμενα τη περιοχή του Κάμπου).
 Αυτά τα φαινόμενα όσον αφορά την εμφάνιση και την εκδήλωση τους ερμηνεύονται ως «παρενέργειες» της κλιματικής αλλαγής αλλά  η μελλοντική εξέλιξη τους, η ένταση, η συχνότητα, οι μορφές και ο τοπικός εντοπισμός τους απαιτεί την διενέργεια  σοβαρής μελέτης ( με την αξιοποίηση του ντόπιου επιστημονικού δυναμικού) για τη δυνατότητα πρόβλεψης, αντιμετώπισης και των  αναγκαίων μέτρων προστασίας.

Κατά δεύτερον και σημαντικότερο είναι ότι :Απέναντι στα φυσικά φαινόμενα οι άνθρωποι μπορούν  και πρέπει να προστατευτούν με έργα  και μέτρα, σε όλες τις περιοχές.
Φυσικά τα καιρικά φαινόμενα από χρόνο σε χρόνο θα είναι εντονότερα και στη Ηλεία ακόμη περισσότερο.

Το  2011 είχαμε και πάλι πλημμύρες στον Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης;
Το  2012 είχαμε τις καταστροφικές πλημμύρες στις 4 & 5-2-2012. στον Πύργο (αιτία η μη σωστή πρόληψη, ακαθάριστα αποστραγγιστικά κανάλια, μη επαρκές στραγγιστικό αποχετευτικό  δίκτυο ) ;
Το  2013 είχαμε τις καταστροφικές πλημμύρες στον Αλφειό στις 17,18 & 19-1-2013;  Αποτέλεσμα έντονων βροχοπτώσεων ήταν οι μεγάλης έκτασης κατολισθήσεις, καθιζήσεις και διαβρώσεις εδαφών και τα επακόλουθα προβλήματα στο οδικό δίκτυο του νομού (εθνικό, επαρχιακό, βασικό) αλλά και εντός κατοικημένων περιοχών.
Το  2014 είχαμε μεγάλες  ζημιές ( Οκτώβρης 2014 ) από πλημμύρες και χαλαζόπτωση ,ανεμοθύελλες και  παγετό (που οι παραγωγοί ακόμη να πάρουν τις πενιχρές αποζημιώσεις…) και πληθώρα των σοβαρών κατολισθήσεων ;
Στις 22/10/2015 και πάλι  πλήγηκαν γειτονιές, πόλεις, και χωριά, καλλιέργειες και περιουσίες. Η Βάρδα (όλη η Βουπρασία) , τα Λεχαινά, η Κυλλήνη, η Πηνεία, το μεγαλύτερο μέρος της Ηλείας.
Στις  25/06/2016 πάλι είχαμε  ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν για ακόμα μια φορά με έντονες και πολύωρες βροχοπτώσεις, άφησαν πίσω τους ολική καταστροφή στις καλλιέργειες του Ηλειακού κάμπου, στην περιοχή του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης.

Μόνιμες ν είναι  πλημμύρες στον Αλφειό, στην Νέδα, τον Πηνειακό Λάδωνα, στους δεκάδες χείμαρρους της Ηλείας, οι  κατολισθήσεις, οι  καθιζήσεις και οι διαβρώσεις εδαφών και τα επακόλουθα προβλήματα στο οδικό δίκτυο του νομού (εθνικό, επαρχιακό, βασικό) αλλά και εντός κατοικημένων περιοχών;

Γιατί καταστροφές ;

Φυσικές καταστροφές υπήρξαν και θα  υπάρξουν και πάλι 
 Οι καταστροφές από τα καιρικά φαινόμενα  συμβαίνουν και μόνο επειδή «άνοιξαν οι ουρανοί».
Αλλά διότι:
1.
 Το  κράτος αδιαφορεί συνεχώς, συνειδητά και με χαρακτηριστικό κυνισμό για την δημιουργία αντιπλημμυρικών υποδομών, για την στελέχωση, επέκταση και σύγχρονη υλικοτεχνική υποστήριξη των μηχανισμών διάσωσης και έκτακτων καταστάσεων.
Δεν μπορείς, ως κυβέρνηση, να επικαλείσαι εκ των υστέρων την ανεπάρκεια των μηχανισμών, όταν εκ των προτέρων έχεις περικόψει τα κονδύλια και έχεις μειώσει δραματικά το προσωπικό τους. Όταν στο πλαίσιο των «μνημονιακών» περικοπών έχεις εκμηδενίσει τα κονδύλια για την πρόληψη.
Το ΓΟΕΒ και τα ΤΟΕΒ εκλιπαρούν για οικονομική ενίσχυση για να συντηρήσουν το αποστραγγιστικό δίκτυο και έκρουαν το κώδωνα του κινδύνου, αλλά ποιός να τους ακούσει ; Αν δεν τους ενισχύσει το κράτος (Δημόσιο το λένε !!), ποιος θα τους ενισχύσει οι αγρότες, που είναι πνιγμένοι (όπως  τα χωράφια και οι καλλιέργειες τους   από τις πλημμύρες )στα χρέη
2.
Η Τοπική αυτοδιοίκηση με κορυφαία παραδείγματα  τον Δήμο Πύργου (Γαβρίλης  Λιατσής  και λοιποί άχρηστοι …)και την Περιφέρεια Δυτικής  Ελλάδας  (Απ. Κατσιφάρας και λοιπά εξαπτέρυγα του, όπως Γ. Γεωργιόπουλος ….) δεν είχαν ελαχίστη πρόνοια αλλά είχαν (και έχουν)μόνο  αδυναμία πρόληψης,  έλλειψη σχεδιασμού και ανικανότητα. Κορυφαίο παράδειγμα είναι ότι στην ένταξη 36  έργων προϋπολογισμούς 14,28 εκατ. Ευρώ για χρηματοδότηση από το πρώην ταμείο Μολυβιάτη  στους Δήμους της Ηλείας, δεν υπάρχει κανένα αντιπλημμυρικό έργο, ενώ έπρεπε να είναι τα πρώτα, ως έργα αντιμετώπισης των επιπτώσεων των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007.
Οι Δήμαρχοι  και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Κατσιφάρας, Γεωργιόπουλος  κλπ)  κρύβονται πίσω από την ένταση των φαινομένων  για να κρύψουν την ανεπάρκεια τους και την απρονοησία τους.
Δεν  ζητείται να κάνουν κάτι για τους ανεμοστρόβιλους (εκτός από ένα μηχανισμό προαναγγελίας )αλλά να καθαρίσουν τις γράνες, το αποχετευτικό και αποστραγγιστικό δίκτυο,  θα το μπορούσαν. Να οριοθετούσαν τους χείμαρρους και τα ποτάμια θα το μπορούσαν. Να  απαιτήσουν τους κομμένους  πόρους (ελέω μνημονίων ) από την Τοπική Αυτοδιοίκηση(90 εκ. ευρώ προβλέπει ο Προϋπολογισμός  για το 2016 από 250 εκ. το 2015 και 302 εκ. το 2014) για να κάνουν έργα, θα το μπορούσαν (αν δεν ήταν βαμμένοι μνημονιακοί- μην ξεχνάμε ότι Απ. Κατσιφάρας ωςε βουλευτής είχε ψηφίσει και με τα δύο χέρια το πρώτο μνημόνιο και ως υφυπουργός και ως βουλευτής).
Κάθε (μα κάθε) φορά, που ένας ανίκανος έχει να χρεωθεί μια πλήρη και καταστροφική αποτυχία βρίσκει μια γελοία δικαιολογία «φταίει ο καιρός»
Πάντα του φταίει κάτι άλλο, εκτός από την ανικανότητα που τον δέρνει.

3.
Ενώ υπάρχει εντεινόμενη συνθήκη έντασης των πλημμυρικών φαινομένων,  δεν εκπονούνται Υδρολογικές  μελέτες πλημμυρών στο Βόρειο και το Νότιο τμήμα της Ηλείας (όπως και τα ανάλογα υδρολογικά διαμερίσματα), που θα είναι ο οδηγός για την λήψη μέτρων και τον προγραμματισμό/κατασκευή των απαιτούμενων έργων
4.
Δεν υπάρχει η ανάλογη προετοιμασία, πρόνοια για να  αντιμετωπιστούν οι πλημμύρες με ελέγχους/συντηρήσεις  φρεατίων, αποστραγγιστικού και αποχετευτικού δικτύου, χειμάρρων, ποταμών, με καθαρισμούς δρόμων (από χώματα, οικοδομικά υλικά κλπ) , τεχνικών οδικών δικτύων (γέφυρες, σωληνωτά κλπ από φερτά υλικά ), κλαδοκαθαρίσματα δέντρων  στους δρόμους (αποφυγή πτώσης δέντρων) με ενημέρωση του κοινού για προφυλάξεις (τέντες, πινακίδες κλπ).
5.
Η Πολιτική Προστασία (ως θεσμός στους Δήμους και στην Περιφέρεια), επιβεβαιώνει τον ανύπαρκτο, τυπικό και αναποτελεσματικό της ρόλο, «τρέχει» πίσω από τα γεγονότα (σε λίγες μέρες θα συνεδριάσουν τα ανάλογα όργανα για το θέμα των πλημμυρών….!!!), εξυπηρετεί το κεντρικό κράτος μεταφέροντας   τις εγκληματικές του ευθύνες στους  «πιο κάτω» (Δήμοι, Περιφερειακές Ενότητες  ) και δικαιώνει όσους κατά καιρούς ζητούν την πλήρη αναμόρφωση της τόσο σε θεσμικό πλαίσιο, όσο στο συντονισμό των φορέων, αλλά και  στην δυνατότητα έγκαιρης  και αποτελεσματικής παρέμβασης


Περί μέτρων και αποζημιώσεων

 Επειδή πολλά πομπώδη ειπώθηκαν για τις αποζημιώσεις αγροτών, επιχειρηματιών, ιδιωτών και ενισχύσεων  σε Δήμους από όλους τους παρελάσαντες «επί τόπου», κυβέρνηση, Περιφέρεια, ΕΛΓΑ, βουλευτές  κλπ , ο αντίλογος  είναι : «Ουαί  υμίν γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές" , θεομπαίχτες /λαομπαίχτες που άλλα υπόσχεστε  και άλλα εκτελείτε, ή μας μάλλον δεν εκτελείτε.

 Και αυτό γιατί:
Τα περί  κήρυξης ως  θεομηνιόπληκτης της περιοχής, ως  θεσμική διαδικασία δεν υπάρχει, Ναι δεν υπάρχει, αλλά χρησιμοποιείται, για να  πιστέψουν οι πληγέντες, ότι θα αποζημιωθούν και μέσω  της μαγικής διαδικασίας της «θεομηνιόπληκτης της περιοχής» θα λυθούν όλα τα προβλήματα  τους.
Ουδέν τούτου αναληθέστερο.

Η διαδικασία είναι:
Με τα από μια καταστροφή (πλημμύρα, σεισμός, πυρκαγιά κλπ ) το πρώτο βήμα είναι  η κήρυξη της πληγείσας περιοχής σε έκτακτη ανάγκη, καθεστώς που δίνει την δυνατότητα επεμβάσεων χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση (πχ σε ρέματα, ποτάμια κλπ)  και την πρόσληψη εποχιακού προσωπικού για την αντιμετώπιση προβλημάτων από τη κακοκαιρία  (όπως έκανε ο Δήμος Πύργου που όμως προσλαμβάνει οδοκαθαριστές !!!).
Το επόμενο στάδιο είναι η Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) «Οριοθέτηση περιοχών και πιστωτικές διευκολύνσεις για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια και προσωρινή στέγαση των πληγέντων».

Αυτή η ΚΥΑ που μπορεί να εκδοθεί σε έξι μήνες έως ένα χρόνο (υπάρχουν εξαιρέσεις όπως των πυρκαγιών του 2007 που εξεδόθη σε ένα μήνα ). Των πλημμυρών της 21ης και 22ας Οκτωβρίου 2015 σε περιοχές του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης εξεδόθη στις 19/05/2016.
Μετά κινούνται οι όποιες διαδικασίες αποζημίωσης και επιχορηγήσεων, που βέβαια μπορεί να είναι σχετικά ουσιαστικές για τα πληγέντα κτίρια, αλλά ανεπαρκείς για τις επιχειρήσεις, που είναι 30% της καταγεγραμμένης ζημιάς (που προϋποθέτει συνεργεία καταγραφής, σύστασης των συνεργείων, μέσω δαιδαλωδών διαδρομών αποστολή στο υπουργείο ανάπτυξης για έγκριση κλπ) και χρονοβόρων διαδικασιών  (των πλημμυρών του Πύργου 12/ο2/2012 διήρκεσαν δύο χρόνια ).

Ας ξεκινήσουν την διαδικασία, κράτος, Περιφέρεια, Δήμοι και βλέπουμε….

Τι μπορούσε να γίνει άμεσα

Άμεσα βέβαια μπορεί να γίνουν ορισμένα τινά και για τα θέμα απαιτείται μόνο πολιτική βούληση και που είναι:
Α) Παροχή πιστωτικών διευκολύνσεων, όπως και έχει γίνει, θέμα που είναι υποχρέωση του κράτους, άσχετα οι νέοι μαυρογιαλούροι της Ηλείας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, το προβάλουν ως «κατόπιν ενεργειών» τους με  προεξάρχοντα σε αυτήν την ενέργεια τον νέας κοπής..  παλαιοκομματικό  Μάκη Μπαλαούρα.
Β) Πιστώσεις σε  Δήμους και Οργανισμούς (ΓΟΕΒ κλπ) για αντιμετώπιση άμεσων αναγκών και άμεσων επεμβάσεων (καθαρισμούς τάφρων, καναλιών κλπ). Στον Δήμο Πύργου το 2012 είχαν δοθεί 300.000€, στον Δήμο  Ανδραβίδας – Κυλλήνης για τις ζημιές του 2015 μέχρι πρόσφατα ενώ είχε εκδοθεί η απόφαση για  την διάθεση 300.000€, αυτά μέχρι πρόσφατα δεν είχαν δοθεί στον Δήμο. Δεν έχει γίνει.
Γ) Αποζημιώσεις σε  οικοσκευές και έκτακτη οικονομική ενίσχυση ανά πληγείσα οικογένεια, όπως είχε συμβεί με τις πλημμύρες του 2012. Δεν έχει γίνει.
Δ) Ενισχύσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για επισκευές σε δημόσια κτίρια και κυρίως σε  σχολεία όπως είχε γίνει σε ανάλογες καταστάσεις στο παρελθόν. Δεν έχει γίνει.
Ε) Διάθεση λυομένων/προκάτ  οικίσκων  για προσωρινή στέγαση οικογενειών που έχει υποστεί ολοκληρωτική ζημία   η οικία  τους. Δεν έχει γίνει.

Για τις αγροτικές αποζημιώσεις

Πάντα κάθε φορά τα ίδια.
Παρέλαση/πασαρέλα ενδιαφέροντος και αποτέλεσμα μηδέν.
Ας ρωτήσουν τους πληγέντες αγρότες προηγούμενων καταστροφών, όπως του Κάμπου και πάλι των  πλημμυρών της 21ης και 22ας Οκτωβρίου 2015. Όπως και αυτές του 2012, 29013 κλπ. Τι πήραν, ως αποζημίωση; Τίποτα. Για να μην εκφραστώ απρεπώς .. και πω τι ακριβώς, τι πήραν…

Ομιλούν για αποζημίωση της ην ηρτημένης  εσοδεία τους (καλαμπόκι, κηπευτικά κλπ), μέσω ΕΛΓΑ. Πιθανόν, γιατί ευρέως διαδίδεται ότι μπορούν οι παραγωγοί  να την συγκομίσουν (πχ καλαμπόκι), αλλά με κύριο ζητούμενο την ταχύτητα των αποζημιώσεων.

Το τεράστιο θέμα αφορά α) τη αγροτική παραγωγή που έχει συλλεχτεί και ήταν στο στάδιο  της επεξεργασίας (σταφίδα) και β) του εξοπλισμού που καταστράφηκε (κατασκευές, θερμοκήπια κλπ).
Και εδώ οι  υποσχέσεις …φούμαρα !

Ειπώθηκε το γνωστό: Αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ/ Κρατικών Ενισχύσεων.
Είναι γνωστό πως   οι αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ είναι δαιδαλώδεις  και χρονοβόρες (έγκριση  από ΕΕ και σε δύο χρόνια και αν..). αλλά πρέπει να έχει υποστεί ζημία τουλάχιστον το 30 % της συγκεκριμένης παραγωγής  και η σταφίδα  δεν είναι σε αυτό το ποσοστό και άρα δεν αποζημιώνεται, ούτε  οι κατασκευές.
Δηλαδή λένε ψέματα.
Για αυτό αρχίζουν να ψελλίζουν για τη την δυνατότητα αποκαταστάσεων μέσω του ΕΣΠΑ (Κατσιφάρας),  όταν ανοίξει το μέτρο 5 και αφού υποβληθούν αιτήσεις, κλπ, κλπ, …

Όπως ψέματα λένε για την κάλυψη των ζημιών μέσα από το  «Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ». Ψέματα, γιατί για να ενταχθεί μια καταστροφή σε αυτό, πρέπει να  η ζημία να αντιστοιχεί στο 15 του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) της πληγείσας περιοχής στην Ηλεία η ζημιά πρέπει να υπερβαίνει τα 150.000.000 ευρώ (που δεν είναι) και πρέπει να υποβληθεί  το αίτημα στην ΕΕ εντός 12 εβδομάδων από την επέλευση της καταστροφής.
Που δεν θα γίνει.
Έρχεται και  η αντιπολίτευση (η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ  εννοώ) και καταγγέλλουν και ξεχνούν τις δικές τους ανάλογες ευθύνες για παρόμοιες καταστροφές, μιλούν για αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ , δηλαδή αυτόν που πριν λίγα χρόνια άλλαξαν (Καστανίδης), μιλούν και λαϊκίζουν κοροϊδεύοντας για να ανέβουν στο άρμα της εξουσίας.


Συμπέρασμα

Αυτή είναι η κατάσταση.
Αν θέλουν να βοηθήσουν και να αποζημιώσουν τους πληγέντες αγρότες χρειάζεται μια απλή απόφαση που να αναφέρει:
«Αποζημιώνονται οι πληγέντες αγρότες κατά 100% της ζημίας  τόσο στην παραγωγή ηρτημένη ή σε επεξεργασία καθώς πλήρως σε κατασκευές και εξοπλισμό»
Για δε τα χρήματα να τα βρούν από εκεί που βρήκαν τα 40 δισεκατομμύρια Ευρώ για να ανακεφαλοποιήσουν  τις τράπεζες.
Αυτή η κοροϊδία πρέπει να σταματήσει.
Και θα σταματήσει αν η αγανάκτηση γίνει αγώνας, το παρακάλι αντίσταση, τα ψηφίσματα πορείες.
Δεν μπορεί να καταστρέφεται ο τόπος και να καθόμαστε άπραγοι.
Καλά οι «αρχόντοι».
Αυτοί κάθονται αναπαυτικά στις καρέκλες της εξουσίας.
Αλλά ο λαός ; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου