Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

«Αναπτυξιακό Προφίλ του Νομού Ηλείας» ΜΕΡΟΣ 15ο :ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ (Επισκεψιμότητα μουσείων και αρχαιολογικών χώρων-Τουριστική υποδομή-Διανυκτερεύσεις-Πληρότητα ξενοδοχειακών καταλυμάτων-Ειδική τουριστική υποδομή-Κρουαζιέρα)

«Αναπτυξιακό  Προφίλ του Νομού Ηλείας»
ΜΕΡΟΣ 15ο :ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ (Επισκεψιμότητα μουσείων και αρχαιολογικών χώρων-Τουριστική  υποδομή-Διανυκτερεύσεις-Πληρότητα ξενοδοχειακών καταλυμάτων-Ειδική τουριστική υποδομή-Κρουαζιέρα)



Συνεχίζω την παρουσίαση της έρευνας/μελέτης μου «Αναπτυξιακό  Προφίλ του Νομού Ηλείας» με το 15ο μέρος  της και που περιέχει τα :
8.10.:  ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
8.10.1.:  Επισκεψιμότητα μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.
8.10.2.:  Τουριστική  υποδομή
8.10.3.:  Διανυκτερεύσεις
8.10.4.:  Πληρότητα ξενοδοχειακών καταλυμάτων
8.10.5.:  Ειδική τουριστική υποδομή
8.10.6.:  Κρουαζιέρα

Με την  έρευνα /μελέτη  μου «Αναπτυξιακό  Προφίλ του Νομού Ηλείας»  γίνεται προσπάθεια συστηματικής καταγραφής των κύριων χαρακτηριστικών και η ανάδειξη της πλήρους και αναλυτικής  κατάστασης των κοινωνικοοικονομικών δεδομένων της Ηλείας, των φυσικών χαρακτηριστικών της,  των ιστορικών δεδομένων, άλλα και του τεραστίου  αποθέματος της σε φυσικούς, ιστορικούς και πολιτιστικούς  και τουριστικούς πόρους. 
Όλες οι μέχρι τώρα δημοσιεύσεις μου βρίσκονται στο Blog μου «Οδυσσέας Μαρίνος Λάμπρος» ( http://odisseasml.blogspot.gr/ )


8.10.   ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην Ηλεία ο τουρισμός αποδίδει πολλά, χάρη στις αρχαιότητες, στις ιαματικές πηγές και στις ωραίες ακρογιαλιές.
Οι ακτές του Νομού χαρακτηρίζονται από μεγάλες αμμώδεις παραλίες που βρέχονται από το Ιόνιο πέλαγος δίχως να έχουν πραγματοποιηθεί οικοδομικές παρεμβάσεις, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για υγιείς επενδύσεις και τουριστική ανάπτυξη  σε συνδυασμό με την  θαλάσσια σύνδεση με νησιά μέσω του λιμανιού της Κυλλήνης, με τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά παρέχει τη δυνατότητα σε επισκέπτες να συνδυάσουν τουριστικά το Νομό με τα νησιά .
Η μορφή τουρισμού που επικρατεί στην Ηλεία είναι ο περιηγητικός και πολιτιστικός τουρισμός και σε δεύτερη θέση έρχεται ο μαζικός τουρισμός, ο οποίος μπορεί να χαρακτηριστεί ως μέτριας έντασης. Οι περιοχές - ζώνες που συγκεντρώνεται ο τελευταίος είναι οι παράκτιες περιοχές: α) Πύργου - Αρχαίας Ολυμπίας, β) βορειοδυτικές ακτές της Ηλείας (Σκαφιδιά, Κουρούτα, Θίνες, Βαρθολομιό , Κυλλήνη).
Καμιά  από αυτές τις περιοχές δεν είναι κορεσμένη τουριστικά, ούτε μπορεί να χαρακτηριστεί ως περιοχή πολύ μεγάλης τουριστικής φόρτισης.
Το ΕΠΧΣΑΑ για τον τουρισμό χαρακτηρίζει τις περιοχές αυτές ως αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές.
Η Ηλεία διαθέτει σημαντικό πολιτιστικό κεφάλαιο από την μακραίωνη ιστορία της και έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει επισκέπτες υψηλού επιπέδου από όλο τον κόσμο χωρίς να εξαρτάται μόνο από το θερινό μαζικό τουρισμό.
Αξιοθέατα, τα οποία κάνουν την περιοχή μια από τις πιο τουριστικές της χώρας είναι η Ήλιδα, πρωτεύουσα της Αρχαίας Ηλείας, η Αρχαία Ολυμπία, αρχαιολογικός τόπος από τους πιο διάσημους στον κόσμο, ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα στην περιοχή της Ανδρίτσαινας, η Ανδραβίδα, πρωτεύουσα του πριγκιπάτου των Φράγκων και τέλος τα γνωστά από την αρχαία εποχή λουτρά Κυλλήνης και Καϊάφα.
Η δυνατότητα ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων στο επίνειο του Πύργου, το Κατάκολο, συμβάλλει (800.000 τουρίστες/έτος) σημαντικά στην ανάπτυξη του τουρισμού. Υπολογίζεται ότι τετρακόσια τριάντα (430) μεγάλα και μικρά πλοία ελλιμενίζονται σε ετήσια βάση στο Κατάκολο.
  



8.10.2.  Τουριστική  υποδομή

Όσον αφορά στην τουριστική υποδομή, στο νομό Ηλείας δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός τουριστικών καταλυμάτων για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Το σύνολο των καταλυμάτων ανέρχεται σε 83(ΕΟΤ 2011-2012) με τα περισσότερα από αυτά να βρίσκονται στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας (22).
Η Ξενοδοχειακή υποδομή της Ηλείας στην δεκαετία (2002-2012) σημείωσε αύξηση 50%. Αναλυτικά στοιχεία για το ξενοδοχειακό δυναμικό 2012 (ξενοδοχεία και ομοειδή καταλύματα) φαίνονται παρακάτω:

Σε σχέση με το σύνολο της χώρας, στην Ηλεία έχει αναπτυχθεί το 0,9%   ( ΠΔΕ 2,78%) των ξενοδοχειακών μονάδων, το 1,02%  ( ΠΔΕ 2,39%) των δωματίων και το 1,07%   ( ΠΔΕ 2,42%) των κλινών της χώρας και διαθέτει 13  τουριστικά κάμπινγκ συνολικής δυναμικότητας 3.751  ατόμων (7,84% του συνόλου της χώρας & 68 % του συνόλου της Π.ΔΕ.).

Αριθμός ξενοδοχείων και κλινών στο Νομό (2006-2010)


Ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ξενοδοχειακής υποδομής, η Ηλεία διαθέτει  κλίνες υπερπολυτελείας και πολυτελείας: το 38% των κλινών είναι 5 αστέρων, το 18%  είναι 4 αστέρων και το 39% κλίνες 3 και 2 αστέρων. Οι περιοχές Αρχ. Ολυμπίας και Κάστρου Ηλείας παρουσιάζουν αυξημένο ξενοδοχειακό δυναμικό, σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές του νομού, συνολικά το 52,5 % επί του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού του νομού. Μικρότερου δυναμικού είναι οι περιοχές Ζαχάρως, Καϊάφα, Πύργου, Λυγιάς και Αμαλιάδας.
Στο Νομό υπάρχουν δύο μεγάλες τουριστικές μονάδες :
Α) Το  ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα Olympia Riviera Resort, που δημιουργήθηκε στην περιοχή πρώην ιδιοκτησίας EOT Λουτρών Κυλλήνης πρόκειται περί ενός ολοκληρωμένου τουριστικού θέρετρου  με μακροχρόνια παραχώρηση χρήσης σε ελληνική ιδιωτική ξενοδοχειακή εταιρεία. Το τουριστικό θέρετρο διαθέτει 4 ξενοδοχειακές μονάδες, σουίτες και βίλες 3.106 κλινών, κέντρο Θαλασσοθεραπείας, συνεδριακό κέντρο, παιδούπολη, ιππικό όμιλο κ.α.
Β) Στο Δήμο Πύργου, στο Δ.Δ. Σκαφιδιάς το Aldemar, με 431 Δωμάτια και 82 Σουίτες στο κεντρικό κτίριο και  49 διαμερίσματα σε συγκροτήματα bungalows.






8.10.3.  Διανυκτερεύσεις

Το σύνολο των διανυκτερεύσεων, στα ξενοδοχειακά συγκροτήματα του Νομού, αυξήθηκαν κατά 35,4% μεταξύ 2006 και 2010 και αναλυτικότερα:
Οι διανυκτερεύσεις αλλοδαπών στο Νομό σημείωσαν μία πολύ σημαντική ετήσια αύξηση το 2007 κατά 89% και παρά την εξισορρόπηση που σημειώθηκε τα επόμενα χρόνια, οι διανυκτερεύσεις το 2010 παραμένουν αυξημένες κατά 36,8% σε σχέση με το 2006.
Όσον αφορά στις διανυκτερεύσεις ημεδαπών, οι αυξομειώσεις ήταν πιο ομαλές. Το 2010 οι διανυκτερεύσεις ημεδαπών εμφανίζονται αυξημένες κατά 33,5% σε σχέση με το 2006.

  Διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχειακά καταλύματα του Νομού και της χώρας (2006-2010)


 Μεταβολή των συνολικών διανυκτερεύσεων (αλλοδαπών και ημεδαπών)




















8.10.4.   Πληρότητα ξενοδοχειακών καταλυμάτων
Η πληρότητα των ξενοδοχειακών καταλυμάτων του Νομού από το 42,1% το 2006, ακολούθησε πτωτική πορεία φτάνοντας στο 36,6% το 2010.
Για τη χρονική περίοδο 2006-2010, η πληρότητα των ξενοδοχειακών καταλυμάτων του Νομού παραμένει πάντα μικρότερη της αντίστοιχης πληρότητας των ξενοδοχειακών καταλυμάτων της χώρας. Μία σημαντική μείωση της διαφοράς παρατηρείται το 2007 χωρίς όμως να υπάρχει μια διαχρονική τάση σύγκλισης των δύο δεικτών.

Πληρότητα ξενοδοχειακών καταλυμάτων στο Νομό και στη χώρα 2006-2010.



8.10.5.  Ειδική τουριστική υποδομή

Οι εγκαταστάσεις υδροθεραπείας, παρόλη τη σημασία και δυνατότητα των Ιαματικών Πηγών της ΠΔΕ, είναι παλαιές, μικρής κλίμακας και τοπικής σημασίας. Το υδροθεραπευτήριο Λουτρών Κυλλήνης δεν λειτουργεί. Στην λουτρόπολη Καϊάφα, πρώην ιδιοκτησία ΕΟΤ, οι παρεμβάσεις που έγιναν από τον ΕΟΤ και την Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ) ήταν ελάχιστες και περιορίστηκαν στη συντήρηση των παλαιών λουτρικών εγκαταστάσεων και στη διαμόρφωση οικολογικών διαδρομών, κωπηλατικού στίβου στη λίμνη και χρήσεων διημέρευσης και αναψυχής. Η έκταση Λουτρών Καϊάφα συγκαταλέγεται στην δημόσια ακίνητη περιουσία προς αξιοποίηση, με στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος θεραπευτικού και φιλοπεριβαλλοντικού τουρισμού.
           















Την τελευταία 10ετία υπάρχουν παραδείγματα που παραπέμπουν σε μια σχετική στασιμότητα στην τουριστική αξιοποίηση χαρακτηριστικών φυσικών πόρων της Ηλείας, όπως είναι οι σημαντικές ιαματικές πηγές των Λουτρών Καϊάφα και Κυλλήνης .
Σε ότι αφορά το παλιό υδροθεραπευτήριο στην περιοχή Καϊάφα (ιδιοκτησίας EOT) αν και αδυνατεί να στηρίξει σύγχρονες δραστηριότητες θεραπευτικού τουρισμού, τα τελευταία 10-15 χρόνια έχουν ακυρωθεί προγράμματα για ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Από παλαιότερες μελέτες και έρευνες έχει επισημανθεί η ιαματική αξία των πηγών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ωστόσο η σημερινή κατάσταση των παλιών εγκαταστάσεων είναι σαφώς πιο υποβαθμισμένη απ' αυτήν που υπήρχε στο τέλος της 10ετίας του '90.
Μαρίνα υπάρχει στο  Κατάκολο .

 8.10.6.  Kρουαζιέρα

Ο τουρισμός κρουαζιέρας έχει παρουσιάσει μεγάλη άνοδο τα τελευταία χρόνια στο Κατάκολο , το οποίο συμπεριλαμβάνεται στα πέντε λιμάνια - αναψυχής στη χώρα με την μεγαλύτερη κίνηση κρουαζιερόπλοιων, λόγω του τουριστικού πολιτιστικού προορισμού της Αρχαίας Ολυμπίας και ελπίζεται προοπτικά και της Αρχαίας Ήλιδας.
Το Κατάκολο λειτουργεί σε αυξητική πορεία σαν λιμάνι διέλευσης κρουαζιερόπλοιων, σε συνδυασμό με οργανωμένες οδικές ή σιδηροδρομικές επισκέψεις των επιβατών στην Αρχαία Ολυμπία.


Το τρένο Κατάκολο - Αρχαία Ολυμπία άρχισε να λειτουργεί το 2007. Πριν από 2 χρόνια ο ΟΣΕ συντόνισε τα δρομολόγια με τις ώρες αφίξεων των κρουαζιερόπλοιων και μετέφερε πλήθος τουριστών.
Μετά το 2000 έγινε η επέκταση του κεντρικού προβλήτα με παράλληλη εκβάθυνση, όπου ο προβλήτας λειτούργησε το 2007.
 Έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδος τα έργα: α) επέκταση κατά 150 μ. του προσήνεμου μόλου, β) επέκταση του κεντρικού προβλήτα, γ) επέκταση κατά 8μ. του παραλιακού κρηπιδώματος των καταστημάτων.
Επίσης είναι υπό ένταξη από το τομεακό ΕΣΠΑ του ΕΟΤ η ανάπλαση του κεντρικού λιμένα, η κατασκευή του κτιρίου Σέγκεν, του κτιρίου διακίνησης επιβατών, η μετατροπή του απεντομωτηρίου για τη μεταφορά εκεί του μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (έργα προϋπολογισμού 6.800.000 €).
Σημειώνεται ότι υπάρχει εγκεκριμένο προγραμματικό σχέδιο από το 2011 που προβλέπει την κατασκευή προβλήτα 350 μέτρων στη θέση της υπάρχουσας μαρίνας και κατασκευή νέας μαρίνας (προϋπολογισμός έργων 7.300.000 €),όπου ήδη λειτουργεί από το 2007 μόνο την καλοκαιρινή περίοδο, διότι δεν υπάρχει ασφάλεια από τον κυματισμό. Η κίνηση είναι μικρή ως προς τους επισκέπτες, διότι η κοντινότερη μαρίνα που λειτουργεί ως  Τουριστικό Καταφύγιο είναι της Αγ. Ευφημίας και απέχει 70 μίλια περίπου.
Η Ηλεία είναι επί της ουσίας ένα νέο έδαφος για επενδύσεις τουρισμού ο οποίος είναι στην πλειονότητα του περιηγητικός ή παραθεριστικός και έχει τις δυνατότητες να επεκταθεί και σε άλλες μορφές.
Στην Ηλεία ο χώρος του αγροτουρισμού μέχρι σήμερα έχει περιορισθεί μόνο στην ανασυγκρότηση παλιών σπιτιών και στην μετατροπή τους σε παραδοσιακά καταλύματα, και εάν εξαιρέσουμε το κτήμα Μερκούρη στο Κορακοχώρι και το κτήμα Φούγκα που αναπτύσσεται με σοβαρές προοπτικές στην Πηνεία ,δεν έχουμε άλλες ολοκληρωμένες προσπάθειες αγροτουρισμού στο Νομό.



Οι προηγούμενες δημοσιεύσεις

Το 1ο μέρος δημοσιεύτηκε στο   Blog μου «Οδυσσέας Μαρίνος Λάμπρος»  και στην διεύθυνση (http://odisseasml.blogspot.gr/2016/11/1.html ) και το οποίο περιείχε τα:
  1. ΓΕΝΙΚΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  2. ΕΙΣΑΓΩΓΗ –ΓΕΝΙΚΗ  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ΗΛΕΙΑΣ. 
Το  2ο μέρος δημοσιεύτηκε στο   Blog μου «Οδυσσέας Μαρίνος Λάμπρος»  και στην διεύθυνση (http://odisseasml.blogspot.gr/2016/11/2.html  ) και το οποίο περιείχε τα:
3.ΦΥΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (Χρήσεις Γης-Κάλυψη του εδάφους-Φυσικά χαρακτηριστικά.-Ακτές. Βουνά. Ποτάμια . Λίμνες.-Θερμοκρασία, Υγρασία 
Το 3ο μέρος δημοσιεύτηκε στο   Blog μου «Οδυσσέας Μαρίνος Λάμπρος»  και στην διεύθυνση (http://odisseasml.blogspot.gr/2016/11/3.html ) και το οποίο περιείχε τα:

     ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΗΛΕΙΑΣ
       ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ
Το 4ο  μέρος δημοσιεύτηκε στο   Blog μου «Οδυσσέας Μαρίνος Λάμπρος»  και στην διεύθυνση(http://odisseasml.blogspot.gr/2016/11/4.html  ) και το οποίο περιείχε τα:
4.ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΗΛΕΙΑΣ
5.ΜΝΗΜΕΙΑ & ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ-ΜΟΥΣΕΙΑ
6.   ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ- ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ      
Το  5ο  μέρος δημοσιεύτηκε στο   Blog μου «Οδυσσέας Μαρίνος Λάμπρος»  και στην διεύθυνση(http://odisseasml.blogspot.gr/2016/11/4_21.html  ) και το οποίο περιείχε τα:
 7.ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ  ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ -ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ-ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ-ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ-ΔΙΑΘΡΩΣΗ

Το  6ο  μέρος δημοσιεύτηκε στο   Blog μου «Οδυσσέας Μαρίνος Λάμπρος»  και στην διεύθυνση(http://odisseasml.blogspot.gr/2016/12/6.html  ) και το οποίο περιείχε τα: 
«ΟΙΚΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ» ( ΖΟΕ. Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια. Δημόσιες Υπηρεσίες. Υγεία- περίθαλψη. Λοιπά  στοιχεία)

Το  7ο  μέρος δημοσιεύτηκε στο   Blog μου «Οδυσσέας Μαρίνος Λάμπρος»  και στην διεύθυνση(http://odisseasml.blogspot.gr/2016/12/7.html ) και το οποίο περιείχε τα:
8.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Το  8ο   μέρος δημοσιεύτηκε στο   Blog μου «Οδυσσέας Μαρίνος Λάμπρος»  και στην διεύθυνση(http://odisseasml.blogspot.gr/2016/12/7.html ) και το οποίο περιείχε τα:
«ΒΑΣΙΚΟΙ  ΤΟΜΕΙΣ -ΜΕΓΕΘΗ - ΔΕΙΚΤΕΣ  ΤΗΣ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ  ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ» -  Κατά κεφαλή ΑΕΠ- Οικονομικά ενεργός πληθυσμός -  Ακαθάριστο  εγχώριο προϊόν - Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία ανά Τομέα Παραγωγής
Το  9ο   μέρος δημοσιεύτηκε στο   Blog μου «Οδυσσέας Μαρίνος Λάμπρος»  και στην διεύθυνση() και το οποίο περιείχε τα:
8.2.:  ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
8.3.:  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ
8.4.:  ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑ
8.4.1.:  Απασχόληση
8.4.2.:  Συνταξιούχοι
8.4.3.:  Κατανομή Προνοιακών Επιδομάτων
8.4.4.:  Ανεργία στο νομό
8.5.:  ΕΞΑΓΩΓΕΣ
8.5.1.:  Εξαγωγικοί κλάδοι - πλεονασματικοί κλάδοι

Το  10ο    μέρος δημοσιεύτηκε στο   Blog μου «Οδυσσέας Μαρίνος Λάμπρος»  και στην διεύθυνση(http://odisseasml.blogspot.gr/2016/12/10.html ) και το οποίο περιείχε τα:
8.6.:  ΧΩΡΙΚΗ  ΚΑΙ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ .
8.6.1.:  Ανάλυση των επιχειρήσεων κατά διψήφιο κωδικό (ΣΤΑΚΟΔ08)
8.6.2.:  Χωρική κατανομή επιχειρήσεων ανά κλάδο και Δήμο - Σύγκριση με εξέλιξη πληθυσμού

Το  11ο     μέρος δημοσιεύτηκε στο   Blog μου «Οδυσσέας Μαρίνος Λάμπρος»  και στην διεύθυνση(http://odisseasml.blogspot.gr/2016/12/11.html ) και το οποίο περιείχε τα:
8.7.:  ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ
8.7.1.:  Γεωργία - Φυτική παραγωγή
8.7.2.:  Καλλιέργειες  ανά Δήμο της Ηλείας
8.7.3.:  Παραγωγή προϊόντων στον κλάδο της φυτικής παράγωγης

Το  12ο  μέρος δημοσιεύτηκε στο   Blog μου «Οδυσσέας Μαρίνος Λάμπρος»  και στην διεύθυνση(http://odisseasml.blogspot.gr/2017/01/12.html ) και το οποίο περιείχε τα:
8.7.4.:  Κτηνοτροφία - Ζωική παραγωγή
8.7.5.:  Μελισσοκομία
8.7.6.:  Δάση
8.7.7.:  Αλιεία

Το  13ο   μέρος δημοσιεύτηκε στο   Blog μου «Οδυσσέας Μαρίνος Λάμπρος»  και στην διεύθυνση(http://odisseasml.blogspot.gr/2017/01/13.html  ) και το οποίο περιείχε τα:
8.7.8.:  Πρώτα στις προτιμήσεις   τα προϊόντα της Ηλειακής γης

Το  14ο   μέρος δημοσιεύτηκε στο   Blog μου «Οδυσσέας Μαρίνος Λάμπρος»  και στην διεύθυνση(http://odisseasml.blogspot.gr/2017/01/14.html  ) και το οποίο περιείχε τα:
8.8.:  ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ- ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ- ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ- ΕΜΠΟΡΙΟ
8.8.1.:  Βασικά μεγέθη βιομηχανικής δραστηριότητας
8.8.2.:  Βασικά μεγέθη οικοδομικής  δραστηριότητας
8.9.:  ΤΡΙΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ


Στο παρόν 15ο μέρος περιέχεται :

8.10.:  ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
8.10.1.:  Επισκεψιμότητα μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.
8.10.2.:  Τουριστική  υποδομή
8.10.3.:  Διανυκτερεύσεις
8.10.4.:  Πληρότητα ξενοδοχειακών καταλυμάτων
8.10.5.:  Ειδική τουριστική υποδομή
8.10.6.:  Κρουαζιέρα


Υπενθυμίζω πως συνολικά η έρευνα /μελέτη  μου «Αναπτυξιακό  Προφίλ του Νομού Ηλείας» αναλυτικά  περιέχει τα εξής :


ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ  ΠΡΟΦΙΛ  ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ
1.
ΓΕΝΙΚΑ /ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
2.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ –ΓΕΝΙΚΗ  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ΗΛΕΙΑΣ
3.
 ΦΥΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
3.1.:  ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
3.1.1.:  Χρήσεις Γης-Κάλυψη του εδάφους
3.1.2.:  Φυσικά χαρακτηριστικά
3.1.3.:  Ακτές, Βουνά, Ποτάμια,  Λίμνες,  Διάφορα
3.1.4.:  Θερμοκρασία  – Υγρασία

3.2:   ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΗΛΕΙΑΣ
3.2.1:  Χλωρίδα
3.2.2:  Πανίδα

3.3.:  ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
3.3.1:  Περιοχές προστατευόμενες από την Διεθνή Σύμβαση Ramsar
3.3.2:  Μνημεία της Φύσης
3.3.3:  Προστατευόμενα Τοπία
3.3.4:  Εθνικά Πάρκα/Εθνικοί Δρυμοί
3.3.5:  Περιοχές Προστασίας Διεθνών Συμβάσεων & Τοπία ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους
3.3.6:  Δίκτυο Natura 2000
3.3.7:  Εθνικά Πάρκα στην Ηλεία
3.3.8:  Τοπία ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους
3.3.9:  Καταφύγια Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) & Εκτροφείο Θηραμάτων
3.3.10:  Αξιόλογοι οικισμοί
4.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
4.1.:  Σύντομη ιστορική περιγραφή
5.
ΜΝΗΜΕΙΑ & ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ-ΜΟΥΣΕΙΑ
   5.1.:  Μνημεία άλλων ιστορικών περιόδων
5.2.:  Μουσεία –εκθέσεις
5.3.:  Κηρυγμένοι  αρχαιολογικοί χώροι στην Ηλεία
5.4.:  Διατηρητέος  παραδοσιακός οικισμός
6.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ- ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
7.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ  ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

7.1.:  ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ

7.2.:  ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ-ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ-ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ-ΔΙΑΘΡΩΣΗ
7.2.1.:  Πληθυσμός
7. 2.2.:  Πραγματικός  πληθυσμός
7. 2.3.:  Μόνιμος  πληθυσμός
7. 2.4.:  Πληθυσμιακά στοιχεία των Νομών και της Π.Δ.Ε.
7. 2.5.:  Εξέλιξη  μόνιμου πληθυσμού
7. 2.6.:  Έκταση  και πυκνότητα κατοίκησης
7. 2.7.:  Διάθρωση πληθυσμού κατά φύλο
7. 2.8.:  Κατανομή ηλικιών πληθυσμού κατά  φύλο

7.3.:  ΟΙΚΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
7.3.1.:  ΖΟΕ
7.3.2.:  Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια
7.3.3.:  Δημόσιες Υπηρεσίες
7.3.4.:  Υγεία- περίθαλψη
7.3.5.:  Λοιπά  στοιχεία
8.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

8.1:  ΒΑΣΙΚΟΙ  ΤΟΜΕΙΣ -ΜΕΓΕΘΗ - ΔΕΙΚΤΕΣ  ΤΗΣ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ  ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ
8.1.1:  Κατά κεφαλή ΑΕΠ
8.1.2:  Οικονομικά ενεργός πληθυσμός
8.1.3:  Ακαθάριστο  εγχώριο προϊόν
8.1.4:  Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία ανά Τομέα Παραγωγής

8.2.:  ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

8.3.:  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

8.4.:  ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑ
8.4.1.:  Απασχόληση
8.4.2.:  Συνταξιούχοι
8.4.3.:  Κατανομή Προνοιακών Επιδομάτων
8.4.4.:  Ανεργία στο νομό

8.5.:  ΕΞΑΓΩΓΕΣ
8.5.1.:  Εξαγωγικοί κλάδοι - πλεονασματικοί κλάδοι

8.6.:  ΧΩΡΙΚΗ  ΚΑΙ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ .
8.6.1.:  Ανάλυση των επιχειρήσεων κατά διψήφιο κωδικό(ΣΤΑΚΟΔ08)
8.6.2.:  Χωρική κατανομή επιχειρήσεων ανά κλάδο και Δήμο - Σύγκριση με εξέλιξη πληθυσμού

8.7.:  ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ
8.7.1.:  Γεωργία - Φυτική παραγωγή
8.7.2.:  Καλλιέργειες  ανά Δήμο της Ηλείας
8.7.3.:  Παραγωγή προϊόντων στον κλάδο της φυτικής παράγωγης
8.7.4.:  Κτηνοτροφία - Ζωική παραγωγή
8.7.5.:  Μελισσοκομία
8.7.6.:  Δάση
8.7.7.:  Αλιεία
8.7.8.:  Πρώτα στις προτιμήσεις   τα προϊόντα της Ηλειακής γης

8.8.:  ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ- ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ- ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ- ΕΜΠΟΡΙΟ
8.8.1.:  Βασικά μεγέθη βιομηχανικής δραστηριότητας
8.8.2.:  Βασικά μεγέθη οικοδομικής  δραστηριότητας

8.9.:  ΤΡΙΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ

8.10.:  ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
8.10.1.:  Επισκεψιμότητα μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.
8.10.2.:  Τουριστική  υποδομή
8.10.3.:  Διανυκτερεύσεις
8.10.4.:  Πληρότητα ξενοδοχειακών καταλυμάτων
8.10.5.:  Ειδική τουριστική υποδομή
8.10.6.:  Κρουαζιέρα.
9.
ΥΠΟΔΟΜΕΣ

9.1.:  ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ
9.1.1.:  Οδικό δίκτυο και οδικές μεταφορές
9.1.2.:  Σιδηροδρομικό δίκτυο
9.1.3.:  Θαλάσσιες  μεταφορές – λιμάνια
9.1.4.:  Αεροπορικές μεταφορές – αεροδρόμια

9.2.:  ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ  ΥΠΟΔΟΜΕΣ

9.3.:  ΑΡΔΕΥΣΗ

9.4.:  ΥΔΡΕΥΣΗ

9.5.:  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ  ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΛΥΜΑΤΩΝ

9.6.:  ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΙ  ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
10.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΥΠΕΔΑΦΟΣ
10.1.:  ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ(ΑΠΕ)
10.1.1.:  Υδροηλεκτρική ενέργεια
10.1.2.:  Φωτοβολταϊκά Πάρκα
10.1.3.:  Αιολικά πάρκα

10.2.:  ΟΡΥΚΤΟΣ  ΠΛΟΥΤΟΣ
10.2.1.:  Το Υπέδαφος της Ηλείας
10.2.2.:  Έρευνα και εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων

10.3.:   ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
10.3.1.:  Κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας
11.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
11.1.:  Βασικά στοιχεία Α΄ βάθμιας και B΄ βάθμιας Εκπαίδευσης
11.2.:  Ανώτατη εκπαίδευση
12.
ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ & ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ  ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
12.1.:  Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΓΠΧΣΑΑ)
12.2.:  Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης για την Βιομηχανία
12.3.:   Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου