Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Αυτόν τον Πύργο μας (της Ηλείας) ποιος θα τον υπερασπιστεί ?

Αυτόν τον Πύργο μας (της Ηλείας) ποιος θα τον υπερασπιστεί ?




Ο Πύργος η πόλη που μεγαλώσαμε και ζούμε, διαλύεται,  περνά την χειρότερη περίοδο της ιστορίας του.

Πόλη μίζερη, σκοτεινή, άζωη, άχαρη, βουβή σαν και την ψυχή των αρχόντων της.

Απόκριες και δεν κουνιέται φύλλο, ενώ παντού κάτι γίνεται, τα Χριστούγεννα προπαραμονή άναψαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο, το Πάσχα κατάργησαν την συγκέντρωση των Επιταφίων στην κεντρική πλατεία του Πύργου, οι αίθουσες εκδηλώσεων κλέιστές, το Θέατρο ανοιγοκλείνει κατά τα κέφια του επιβήτορα τα πόλης, τα μνημεία βανδαλισμένα ή υπό διωγμό, τα ιστορικά κτίρια της πόλης καταρρέουν.

Η νεολαία δεν έχει που να αθληθεί, κολυμβητήριο κλειστό, τα παιδιά δεν έχουν που να παίξουν (οι παιδικές χαρές κλειστές ή αποξηλώνονται), οι χώροι πρασίνου ελάχιστοι, διαδρομές περιπάτου και τζόκινγκ λίγοι  (και αυτοί εγκαταλελειμμένοι και βρώμικοι), ποδηλατοδρόμοι ούτε καν, πάρκα δεν υπάρχουν, οι πλατείες παρατημένες , τα παγκάκια λίγα

Τα μόνα που τελούνται είναι λιτανείες, περιφορές, καταθέσεις στεφάνων, παρελάσεις κατά τας επισήμους εορτάς, όπου οι προεστοί της πόλης και του νομού σοβαρομουτρωμένοι και περιτυλιγμένοι  από τις γραβάτες τους πλησιάζουν το πόπολο  και δηλώνου ανοησίες σε κανάλια και εφημερίδες.

Η Χαρά, η Ζωή, η Διασκέδαση έχει φύγει από τον  Πύργο!
Ή  μάλλον την κατασπάραξαν προεστοί της.
Το μόνο που κινείται (ευτυχώς ) είναι κάποιες  πρωτοβουλίες ομάδων που βάζουν ωραίες και  χρωματιστές πινελιές στην ζωή της πόλης μας, όπως  αυτές των θεατρικών ομάδων, των χορευτικών ομίλων, της χορωδίας, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, της Δεξαμενής, των μουσικών σχημάτων (και κάποιων άλλων που μου διαφεύγουν, και να με συγχωρέσουν για αυτό) που επιμένουν, δεν «το βάζουν κάτω», δραστηριοποιούνται αβοήθητοι και μόνοι.

Από έργα τίποτα !
Ούτε τις λακκούβες στους δρόμους την πόλης δεν είναι ικανοί να κλείσουν.
Μια πρωτεύουσα νομού χωρίς σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, χωρίς αεροδρόμιο και σιδηρόδρομο, χωρίς βιομηχανική ζώνη, που πλημμυρίζει όταν η βροχή είναι πιο έντονη από σιγανοψιχάλισμα, με σπασμένα πεζοδρόμια, επί 5 χρόνια μέσα στην βρώμα των σκουπιδιών, σκοτεινή στα περισσότερα σημεία της.

Μια πόλη που «άρχοντας» της, ο Νέρωνας της,
την μιά διώχνει το ΤΕΙ (..,για να φέρει πανεπιστήμιο…), την άλλη διαμαρτύρεται γιατί υποβαθμίζεται, την μιά ανακοινώνει την κατεδάφιση του εργοστασίου Ξυστρή, την άλλη ζητά να κηρυχτεί διατηρητέο, την μια κλείνει το στάδιο, την άλλη το ανοίγει…

Μια πρωτεύουσα νομού χωρίς οικονομική ζωή και τώρα ιδιαίτερα που ο Δημόσιος Τομέας (που ζούσε από αυτόν ο Πύργος  ) μειώνεται ( σε αριθμό και εισόδημα) ή μεταφέρεται στην Πάτρα, με τους επαγγελματίες να κάνουν φιλότιμες προσπάθειες να φέρουν κόσμο στη πόλη και να δουλέψουν οι επιχειρήσεις, αλλά η νέκρα, η ξεραΐλα και η απουσία πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων (καρναβάλια κλπ) τους οδηγούν( επισκέπτες αλλά και Πυργιώτες)  σε άλλες πόλεις, χωρίς καμία βιομηχανία/βιοτεχνία και τους τουρίστες να την παρακάμπτουν ( είναι «επίτευγμα» να έρχονται 1.000.000 τουρίστες στο Κατάκολο και να μην «πατάει το πόδι του»  ούτε ένας στον Πύργο …)
Ε ! αυτή η πόλη ψυχορραγεί !

Απέναντι σε αυτήν την καταστροφή τι μπορεί  και ποιο μπορεί να είναι το ανάχωμα και η λύση ;

Σίγουρα θα μπορούσε να ήταν αναχώματα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αλλά αυτά (υπάρχουν εξαιρέσεις)  είναι δεμένα  στο άρμα του Λιατσή.
Οι λόγοι πολλοί, μάλλον…. Σχέσεις οικονομικές, …αλληλοκατανόησης, …αλληλοβοήθειας, εκτίμησης του μεγαλείου του Λιατσή και του τεράστιου έργου του, επειδή τους διόρισε προέδρους, ποιος ξέρει ;
Πάντως όπου πάει το μυαλό σας, καλά πάει …    

Αντί ελέγχου της τοπικής εξουσίας, κριτικής και προβολής των προβλημάτων των Πυργιωτών, ως όφειλαν και έπρεπε εκ του ρόλου του Τύπου, αυτά τα τοπικά ΜΜΕ κατάντησαν φτιασιδωτές και μακιγιέρ του ολετήρα του Πύργου, του Δημάρχου Γ. Λιατσή.
Έτσι ενώ ξηλώνεται η παιδική χαρά στο Επαρχείο, αυτά τα ΜΜΕ το παρουσιάζουν ως καθαρισμό χορταριών  !
Ενώ  κινδυνεύει το ΤΕΙ και υποβαθμίζεται αλλά και χάθηκε ευκαιρία να αρθεί το καθεστώς μεταβατικότητας για το Τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ αυτοί δουλικά και διαστρεβλωτικά το είδαν ως «Επιστολή δυσαρέσκειας από Λιατσή για το ΤΕΙ Πύργου» !
Ενώ ο Λιατσής καταστρέφει την ιστορία της πόλης (Ξυστρή, διατηρητέα κλπ) αυτοί δεν βλέπουν κανένα πρόβλημα..
Ενώ πλημμυρίζει μόνιμα  ο Πύργος, αυτοί δεν βλέπουν ευθύνες του Λιατσή.
Ενώ κανένα έργο δεν εκτελείται στον Πύργο, αυτοί νιώθουν …οργασμό έργων….
Άσχημος ο ρόλος  τους ! και είναι, αυτά τα μέσα ενημέρωσης συνυπεύθυνα(όσο και ο Λιατσής ) για το χάλι του Πύργου

Σίγουρα δεν μπορεί να είναι μπορεί να είναι το ανάχωμα και η λύση αυτό που λέγεται αντιπολίτευση στον Δήμο Πύργου.

Δεν μπορεί να είναι ο αποτυχών βουλευτής, τώρα που ξέμεινε από εξουσιαστική καρέκλα, επιθυμεί αυτήν του Δήμου Πύργου. Είναι αυτός που  ως μέρος του παλιού πολιτικού κατεστημένου κατέστρεψε την χώρα, ψήφισε μνημόνια, δεν συνείσφερε στο κατασκευαστεί κανένα μεγάλο έργο υποδομής στον τόπο μας, βοήθησε και ενίσχυσε το φαινόμενο Λιατσή (όταν πρωτοέθεσε υποψηφιότητα κόντρα σε Μπράμο και Κυριαζή), ποτέ δεν τον αντιπολιτεύτηκε όταν ήταν βουλευτής.
Δεν μπορεί να είναι υπάλληλος του εκδότη που υποστηρίζει τον Λιατσή και ο οποίος τον έχει διορίσει πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου και που η εφημερίδα που είναι αρχισυντάκτης υποστηρίζει αναφανδόν τον νυν Δήμαρχο.
Δεν μπορεί να είναι ο πρώην αντινομάρχης, ως μέρος και αυτός του παλιού πολιτικού κατεστημένου και με γνωστές τις καλές του σχέσεις και υποστηρίξεις στον Λιατσή.
Δεν μπορεί να είναι το φιλαράκι του Λιατσή που αφενός  το μοναδικό «προσόν» του είναι οι ακροδεξιές αντιλήψεις του και αφετέρου τον φαντάζεστε δήμαρχο ;  ….!
Μπορούσε να είναι  λύση η Αριστερά ( οι δύο παρατάξεις της ) αλλά απλά δεν υπάρχουν, δεν κάνουν προτάσεις, εξαντλούν την «δράση» τους  με την συμμέτοχή τους (όσοι και όσες πάνε, γιατί κάποιοι/ες τα έχουν παρατήσει) στα Δημοτικά Συμβούλια, δε πλησιάζουν το  κόσμο, δεν έχουν σχέδιο εναλλακτικής λύσης.

Η λύση ;
Υπάρχουν τόσοι νέοι άνθρωποί,  νέοι επιστήμονες, τόσα νέα μυαλά, που καταθέτουν προτάσεις σκέψεις, δημιουργούν, παράγουν πολιτισμό , έχουν ευαισθησίες, αυτοί λοιπόν  μπορεί  και μπορούν να είναι το ανάχωμα και η λύση !

1 σχόλιο:

  1. Ο ΠΥΡΓΟΣ ΜΑΣ Η ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΟΣΑΜΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ , ΔΙΛΙΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΕΡΝΑ ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΣΟ ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ , ΝΕΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ,ΝΕΑ ΜΥΑΛΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΑ ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή