Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Η σύσκεψη των Ηλείων με τον Τσίπρα Ελλείματα, χαμόγελα, «θα», ελπίδες και υποσχέσεις

 Η σύσκεψη των Ηλείων με τον Τσίπρα  
Ελλείμματα, χαμόγελα, «θα», ελπίδες και υποσχέσεις


Είναι θετικό ότι οι Ηλείοι Δήμαρχοι και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕ) πρόβαλαν και κατέθεσαν στον Πρωθυπουργό ορισμένα τινά εκ των βασικών ζητημάτων που απασχολούν το τόπο μας  κατά τις  συσκέψεις  αλλά και τις μεμονωμένες επαφές που πραγματοποιήθηκαν με τον Αλ. Τσίπρα μετά  τα εγκαίνια του Μουσείου Νίκου Μπελογιάννη στη Αμαλιάδα.
Αλλά …
Σε όλες αυτές οι συναντήσεις που πλατιών  χαμόγελων  και αναμνηστικών φωτογραφιών έλειψαν :

Πρώτη έλλειψη ήταν η απουσία ενιαίας και σοβαρής παρουσίασης στον Πρωθυπουργό του αναπτυξιακού ελλείμματος, της απουσίας υποδομών, των εκτεταμένων καταστροφών που έχει υποστεί την τελευταία δεκαετία ο νομός μας (πυρκαγιές, σεισμοί, πλημμύρες κλπ), της οικονομικής οπισθοδρόμησης  της Ηλείας ( με στοιχεία και ντοκουμέντα),της άνισης κατανομής των δημοσιών επενδύσεων(ΕΣΠΑ κλπ)  αλλά και των μεγάλων δυνατοτήτων, αξίας  και προοπτικών του τόπου μας.
Δεύτερη έλλειψη η ανυπαρξία μιας κοινής  και απολύτως συμπαγούς πρότασης-πλαίσιο διεκδικήσεων και απαιτήσεων του  Νομού Ηλείας ( και όχι ως τμήμα της ΠΔΕ),αυτών των έργων υποδομής και δράσεων που στοιχειοθετημένα  θα αποδείκνυαν την αναπόδραστη ανάγκη υλοποίησης τους, αλλά και την αποφασιστικότητα των Ηλείων για τη πραγματοποίηση αυτών.

Συνολικά έλειψε ένα συνολικό και ενιαίο κείμενο παρουσίασης του (άσχημου) κοινωνικοοικονομικού είναι και θέλω (επειδή τα δικαιούμεθα )της Ηλείας, που θα την παρουσίαζε ένας εκ μέρους όλων ως απόδειξη της ενότητας και της κοινής θέλησης μας.
Αυτό θα προϋπόθετε εκ των προτέρων συντονισμό και συνάντηση  των Ηλείων Αυτοδιοικητικών, Φορέων και Βουλευτών και συγκρότηση και συγγραφής του κοινού «είναι και θέλω των Ηλείων».

Ελλείψεις και αδυναμίες που εδράζονται στην:      

«Απουσία αναπτυξιακού  οράματος , στο έλλειμμα  ικανοτήτων  και μεθόδου αντιμετώπισης των προβλημάτων του νομού και στην  έλλειψη  «κοινού τόπου»  υπέρβασης των επιμέρους διαφορών και διαφωνιών (τοπικών, πολιτικών, κομματικών κ.α.) των φορέων και των πολιτών της Ηλείας,  που θα καθιστούσε  «νικητή» την κοινή  Πόλη (την Ηλεία).»


Οι  συναντήσεις/συσκέψεις του πρωθυπουργού  θύμισε τις «αλήστου μνήμης»  συναντήσεις υπουργών στα πολιτικά τος γραφεία με πολίτες και κοινοτάρχες που καθείς έθετε αίτημα και εισέπραττε πάντα θετική απάντηση .

Τέθηκαν τα  ζητήματα λοιπόν στον Πρωθυπουργό κατά μόνας  και κατά ομάδες, λέγοντας  ο καθένας την  εξυπνάδα του, κοιτώντας τον μικροτόπο του, επιδιώκοντας ένα γαλόνι για τις επόμενες εκλογές, επιδεικνύοντας «εγώ τα είπα στο πρωθυπουργό» και θα καμαρώνουν ως (βλαχο) δήμαρχοι ενώ  η Ηλεία θα συνεχίζει την καθοδική της πορεία.
Αποδέχτηκαν οι Ηλείοι να μιλά εκ μέρους τους ο Περιφερειάρχης   Απόστολος Κατσιφάρας, ένας αποδεδειγμένα εχθρός της Ηλείας που στα επτά χρόνια θητείας του δεν έχει κάνει τίποτα για την Ηλεία και έχει κάνει αντιθέτως πολλά αρνητικά.

Ο Τσίπρας βλέποντας ένα τσούρμο ασύνδετο και αλληλουπονομευμένο χαμογελούσε και έλεγε σε όλα «Ναι». «Ναι» στα πάντα όλα… ο λόγος του δεν είναι συμβόλαιο(όπως έχει αποδείξει η μέχρι τώρα στάση του), αλλά  η απόλυτη ασυνέπεια και η άρνηση των υπεσχημένων…

Ο Τσίπρας που στη τελική του δήλωση,
δεν μίλησε καθόλου για Ηλεία αλλά είπε :«Κουβεντιάσαμε ένα – ένα τα προβλήματα, τις ανάγκες αλλά και τις δυνατότητες της περιοχής. Η Δυτ. Ελλάδα και ιδιαίτερα η Δυτ. Πελοπόννησος»
μας παρέπεμψε στο μέλλον και στην γενικότητα λέγοντας: «Ανανέωσα το ραντεβού στη μεγάλη συζήτηση για το νέο μοντέλο της παραγωγικής ανασυγκρότησης για τη νέα στρατηγική και το εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση που θα ξεκινήσει μέσα σε έναν ευρύ διάλογο με φορείς με την τοπική αυτοδιοίκηση.» και αφού
μας ξαναπαράπεμψε στο μέλλον και στην ελπίδα (του): «Στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας ελπίζω να ξαναβρεθώ στον τόπο σας και ελπίζω να δρομολογήσουμε και την επίλυση χρόνιων και σημαντικών προβλημάτων».

..και οι τοπικό άρχοντες,
 αφού χαμογέλασαν πλατιά και χαζοχαρούμενα, τρυφερά και  με χάρη(σαν ερωτευμένοι πιγκουΐνοι), φωτογραφήθηκαν σε διάφορες  πόζες,
 γύρισαν πλευρό στον συνεχή ύπνο τους, σκεπασμένοι από την ολιγότητα τους.

Και όπως καταλήγουν τα παραμύθια «έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα», με την μόνη διαφορά στο εμείς αντί καλύτερα βάλτε χειρότερα…

Και όλα αυτά,
 συνεπικουρήθηκαν από δουλικό χειροκρότημα και ωσαννά των τοπικών μέσω ενημέρωσης,
ενισχύθηκαν  από τις ανακοινώσεις του κόμματος «Νέα Δημοκρατία» (ΝΟΔΕ και βουλευτής ) που με ζωώδη ωμότητα δεν βλέπει ευθύνες δικές του  ( που είναι τεράστιες) προσφέροντας άλλοθι στην νυν κυβέρνηση και
λειάνθηκαν από την απουσία κριτικής από τα κόμματα  της αντιπολίτευσης, και των αντιπολιτεύσεων σε Δήμους και Περιφέρεια.
Όπως πριν, έτσι και τώρα και πάντα (?) δηλαδή….

Και η Ηλεία θα συνεχίσει για πολλά χρόνια να μην έχει σύγχρονό αυτοκινητόδρομο ( αλλά δρόμους καρμανιόλες), να μη έχει σιδηρόδρομο, αεροδρόμιο,  Πανεπιστήμιο, αυτόνομη σχολή ΤΕΙ,  Βιομηχανική ζώνη, η αγροτική παραγωγή να καταρρέει μαζί  το αρδευτικό δίκτυο, η αρχαία Ολυμπία να παραμένει αναξιοποίητη, οι επιχειρήσεις να κλείνουν, η μεταποίηση να αφανίζεται …..
και να καταρρέουμε…

Και για όσου νομίζουν πως είμαι υπερβολικός,
 τους καλώ να θυμηθούν τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα ,
το πρόγραμμα ανάπτυξης που υποσχέθηκε ο Κ. Καραμανλής το 2008 (μετά τις πυρκαγιές),
 το πρόγραμμα ανασυγκρότησης του Γ. Παπανδρέου το 2010 ( στη Ολυμπία),
τις υποσχέσεις του  Α. Σαμαρά  του 2014 (στο Κατάκολο),
το προγράμμα ΣΥΡΙΖΑ (στις εκλογές του 2015) και τις υποσχέσεις Τσίπρα κατά την επίσκεψη του στην Ηλεία το 2012.
Και τότε όλοι χειροκρότησαν, φωτογραφήθηκαν, τα μέσα ενημέρωσης επευφήμησαν και οι αυτοδιοικητικοί μετά  των βουλευτών   μίλησαν για το (τότε)  μέλλον της Ηλείας (που έχει ένα ζοφερό παρόν),

Το έργο σε επανάληψη , οι ηθοποιοί αλλάζουν και οι θεατές ίδιοι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου