Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Οι γαλάζιες σημαίες της Ηλείας μια (ακόμη) συνθήκη ανεπάρκειας

Οι γαλάζιες σημαίες της Ηλείας μια (ακόμη) συνθήκη ανεπάρκειας


  
Η σημασία βράβευσης μια ακτής  την «Γαλάζια Σημαία»  το πλέον αναγνωρίσιμο οικολογικό σήμα ποιότητας  είναι σημαντικότατη  για κάθε περιοχή γιατί αποτελεί πιστοποίηση για τις παραλίες όχι μόνο  για  μόνο την καθαρότητα του νερού, αλλά μια σειρά από παροχές που η συγκεκριμένη παραλία προσφέρει στους επισκέπτες.

Η «Γαλάζια Σημαία», εγγύηση των υψηλής ποιότητας της ακτής  αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος αποτελεί πόλο έλξης τουριστών ( ξένων και Ελλήνων ) αλλά και στοιχείο οικονομικής αναβάθμισης της κάθε περιοχής .
 Απόλυτα κατανοητό  ως κίνητρο δράσης για πολλές περιοχές της Ελλάδας και τους Δήμους, αλλά όχι για την Ηλεία που η πλειοψηφία  των δημοτικών αρχόντων πλέουν σε θάλασσες ανεπάρκειας και λιάζονται τις μακαριότητας τους.
 Οκτώ(8) Γαλάζιες Σημαίες (και φέτος επί τέταρτη συνεχή χρονιά ) για τις παραλίες της Ηλείας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ).

Οι  οκτώ ακτές που βραβεύθηκαν :
Δήμος Πύργου: Σκαφιδιά/Aldemar,  Δήμος Ήλιδας: Κουρούτα, Δήμος Πηνειού: Αρκούδι, Βαρθολομιό, Γλύφα ,  Δήμος Ανδραβίδας - Κυλλήνης: Κάστρο-Χρυσή Ακτή 2/Robinson Club Kyllini Beach, Λουτρά Κυλλήνης 1  και 2/Grecotel Olympia Riviera Oasis,
οι τέσσερις αποτελούν επιδίωξη και αποτέλεσμα αποκλειστικά των μεγάλων τουριστικών μονάδων (και που αποτελούν ιδιωτικές παραλίες)   και οι άλλες τέσσερις αφορούν δύο μόνο Δήμους της Ήλιδας (μια ακτή) και του Πηνειού (με τρεις ακτές).
Οι Δήμοι Πύργου, Ανδραβίδας -Κυλλήνης, Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Ζαχάρως, δηλαδή τέσσερις στους έξι παραλιακούς Δήμους δεν πήραν γαλάζια σημαία( ο έβδομος δήμος της Ηλείας, της  Αρχαίας Ολυμπίας είναι στα ενδότερα της Ηλείας).

Η Ηλεία των 150 χιλιομέτρων παραλίων,
από τις εκβολές της Νέδας ως την Μανωλάδα με την πλούσια ποικιλία πανίδας και χλωρίδας, πευκοδάση, με απέραντα χιλιόμετρα άμμου, άλλοτε βραχώδεις ή με χοντρά βότσαλα,
 και οι παραλίες του  Κουνουπελίου,  της Μυρσίνης, της Κυλλήνης, του  Παλαιοχωρίου, των  Σαβαλίων , της Μαραθιάς, του  Παλουκίου., της  Άγιας Μαρίνας Δουνείκων, του Αγίου Ηλία , της Σκαφιδιάς, του Λεβεντοχωρίου, του Κορακοχωρίου, του του Αγίου Ανδρέα, του Κατακόλου, της Σπιάντζας, της Στροφιλιάς και του Καϊάφα , του  Μπισχινόκαμπου,  του Κακόβατου, του Παλαιοχωρίου, του  Θολού (και άλλες που μου διαφεύγουν),
 δεν βραβεύτηκαν, δεν τους απονεμήθηκε «Γαλάζια Σημαία».

Ο κόλπος της Κυλλήνης και ο Κυπαρισσιακός  κόλπος δεν έχουν  καμία μόνο Χελωνίτης  έχει…

Η μεγαλύτερη σε έκταση παραλία της Ελλάδας αυτή της Ζαχάρως με τον πανέμορφο Καϊάφα, ο Άγιος Αντρέας και της Σκαφιδιάς  στο Πύργο, του Κουνουπελίου και της Κυλλήνης είναι δυνατόν να μην έχουν «Γαλάζια Σημαία» ?
Και όμως είναι !
Και αυτό  διότι οι Δήμοι αφενός δεν φρόντισαν  να τα εξασφαλίσουν εκτός της αναγκαίας «Εξαιρετικής» ποιότητας υδάτων «τα 33 κριτήρια , τα οποία αναφέρονται σε  καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουόμενών, ντόπιων και επισκεπτών και αφετέρου  την αποστολή προς την ΕΕΠΦ της αίτησης για έγκριση.

Ευθύνες μεγάλες από  όλες τις Δημοτικές αρχές  που άλλη μιά φορά καταδεικνύει το μέγεθος της ανεπάρκειας  τους, της ανικανότητας τους  και παχιών λόγων περί ανάπτυξης ενδιαφέροντος κλπ.
Και οι ευθύνες αυτές δεν περιορίζονται στις Γαλάζιες Σημαίες.

Γιατί οι  Δήμοι  ευθύνονται  για την έλλειψη ναυαγοσωστών (πόσοι συνάνθρωποί μας πνίγονται κάθε χρόνο),   για τα σκουπίδια στις παραλίες, για τις ακαθάριστες αμμουδιές, του προβληματικούς δρόμους πρόσβασης σε αυτές, την εγκατάλειψη που έχουν οι περισσότερες ( πολλές  διατηρούνται ευπρεπείς από την προσπάθεια των τοπικών επιχειρηματιών και τοπικών κοινωνιών) και την  απουσία  στοιχειωδών έργων και υπηρεσιών εξυπηρέτησης των λουόμενών(χώροι στάθμευσης, νερό, ντουζιέρες, τουαλέτες, κάδοι σκουπιδιών κλπ).
Ευθύνες έχει και Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στα θέματα που αφορούν την ποιότητα των υδάτων, τις ρυπάνσεις, τις επαρκείς μεταφορικές υποδομές  και στην υποβοήθηση των Δήμων, για παραλίες καθαρές, νερά καλής ποιότητας και φιλικές στους λουόμενους.

Όπως έχουν τεράστιες ευθύνες  για την μη προσβασιμότητα και εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ με διαδρόμους  και  συστήματα  αυτόνομης πρόσβασης (τύπου Seatrak) στις παραλίες . Εδώ μια παραλία λειτούργησε στην Ηλεία με Seatrak, στις Πλάκες Κατάκολου ( σημειωτέο με προσφορά της κατασκευάστριας εταιρείας-για δικούς της λογούς)  και παλεύουν οι «γίγαντες»  της πολιτικής Λιμενικό Ταμείο, Περιφέρεια και Δήμος Πύργου για να λειτουργήσει για φέτος και να είναι εξαιρετικά αμφίβολο να λειτουργήσει  για φέτος τουλάχιστον έγκαιρα.. Λες και θα φτιάξουν το τεράστιο έργο, που όμως τόσο απαραίτητες είναι  στα άτομα με κινητικά προβλήματα.
Και που όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι  «Οκτώ Γαλάζιες Σημαίες στην Ηλεία Πρόσβαση για τους ΑμεΑ καμία» που με βάση το Κριτήριο 33 για τις Γαλάζιες Σημαίες «Τουλάχιστον μια από τις ακτές της Δημοτικής Ενότητας πρέπει να είναι εφοδιασμένη με επικλινείς προσβάσεις και εγκαταστάσεις υγιεινής για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ)».

Ευθύνες  έχουν  και οι αντιπολιτεύσεις στους Δήμου που δεν ενδιαφέρονται  για αυτά τα  σημαντικά θέματα που αφορούν την ποιότητα ζωής των δημοτών, δεν επισημαίνουν εγκαίρως τα προβλήματα ( όπως αυτά με τις παραλίες ) δεν τα αναδεικνύουν ώστε να υποχρεώσουν σε δράση τις δημοτικές πλειοψηφίες,  δεν προτείνουν λύσεις.

Αλλά όπως είπαμε πολλές φορές αυτοί είναι ( ανεπαρκείς, μετριότητες και πολιτικάντες)  
και αυτοί είμαστε που τους ανεχόμαστε και τους επιλέγουμε (ψηφίζουμε).

Υστερόγραφο:
Όλοι αυτοί στις τελετές ανάρτησης της «Γαλάζιας Σημαίας», θα παραβρεθούν, θα μιλήσουν, θα πουν διάφορα για τον τουρισμό και την αγάπη τους για τους δημότες και το ενδιαφέρον  για την ανάπτυξη του τουρισμού και μετά  όλοι μαζί θα παρακαθήσουν τραπεζώματα και  θα πιούν στην υγεία των κορόιδων…. ( όποιος δεν καταλαβαίνει ποια είναι τα κοροΐδα, ας πάει στον πλησιέστερο καθρέπτη…. θα δεί..)  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου