Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Ο καταρρέων Πύργος (της Ηλείας), τα χαλάσματα του, ο γκρεμιστής του και οι εργολάβοι αναστήλωσης του (όχι της πόλης, αλλά του Δημάρχου)

Ο καταρρέων Πύργος (της Ηλείας), τα χαλάσματα του, ο γκρεμιστής του και οι εργολάβοι αναστήλωσης του (όχι της πόλης, αλλά του Δημάρχου)



Είναι πασιφανές ότι ο Πύργος είναι σε μια πορεία επιταχυνόμενης παρακμής, ότι έχει πάψει να θυμίζει πρωτεύουσα Νομού, ότι είναι άζωος , βουβός, σκοτεινός και μίζερος και από πόλη μετατρέπεται σε χώρο που οπισθοδρομεί και μαραζώνει.
Είναι πασίδηλο πως  η Πόλη, ο Δήμος δεν κυβερνάται αλλά είναι υποκείμενη στα καπρίτσια, τις εμμονές αλλά και στην  εμφανή ανικανότητα του Δημάρχου της Γαβρίλη Λιατσή και της παρέας του.

Ο  Πύργος μας, που αγαπήσαμε και αγαπάμε, ζήσαμε και ζούμε μετατρέπεται από τους  κυρίους τίποτα ( Δήμαρχος και κάθε είδους υποστηρικτές του) σε ένα όμοιο τους, σε ένα τίποτα.

Οι πομπές τους και τα ερείπια πολλά, αναρίθμητα !

Κανένα σημαντικό , μικρό ή μεγάλο έργο δεν εκτελείται στον Δήμο του Πύργου. Κανένα εδώ και δυόμιση χρόνια. Δεν έχει πέσει σκεπαρνιά, ούτε ένα κυβικό μπετό.
Δεν έχει διεκδικηθεί/μελετηθεί/προετοιμαστεί  κάποιο νέο έργο ή δράση/ Κανένα! Αυτό των έργων του χερσαίου χώρου του Λιμένα  Κατάκολου έχει ωριμάσει από την προηγούμενη Διοίκηση του λιμενικού Ταμείου και  την Νομαρχία.
Δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία πολιτιστική  εκδήλωση ούτε τιμώντας το πλούσιο πολιτιστικό  παρελθόν και παρόν του Δήμου  (ποιητές, ζωγράφους, τιμής, Θέατρο κλπ ) μηδέ  διοργανώνοντας εκδηλώσεις χαράς , κεφιού και διασκέδασης (αποκριές-καρναβάλι, Ανθεστήρια, Χριστούγεννα, Πρωτομαγιά κλπ ) εξόν κάποιες μίζερες κα επί  πληρωμή (παγοδρόμιο κλπ).
Ακυρώθηκαν παρελάσεις και η συγκέντρωση των Επιταφίων στην Κεντρική Πλατεία, καταργήθηκε η αίθουσα εκδηλώσεων  του Δημαρχείου, έκλεισε η Πινακοθήκη δεν υπάρχουν ούτε προγραμματίζονται να κατασκευαστούν δημοτικοί χώροι συγκεντρώσεων, πολιτισμού και εκδηλώσεων,  αίθουσες συνάθροισης και επαφής ηλικιωμένων.
Βρίσκεται υπό διωγμό κάθε τι προοδευτικό και που αντιπαραβάλλεται στην πολιτική διαδρομή και στάση του μαύρου δημάρχου, επιδιώκει να μετονομάσει την πλατεία «Σάκη Καράγιωργα», να εξορίσει το μνημείο της Αντίστασης  από το Επαρχείο. Ο υποταγμένοι και οι συνεργάτες μισούν την κάθε είδους Αντίσταση…
Ένας Δήμος με σπασμένους δρόμους, με τρύπες και λακκούβες, διαλυμένα πεζοδρόμια , χωρίς παγκάκια, χωρίς παιδικές  χαρές ( όσες  υπήρχαν τις έχει  αποψιλώσει ), χωρίς πάρκα( ή κλειστά όπως της ΣΠΚ)   εγκαταλελειμμένες πλατείες, τα χωριά χωρίς καμία φροντίδα, οι αγροτικοί δρόμοι ασυντήρητοι, τα αδέσποτα χωρίς φροντίδα.
 Μια πρωτεύουσα νομού  χωρίς σύγχρονο αυτοκινητόδρομο και αυτόν (Πάτρα- Πύργος) που θα γίνει να σταματά  στα όρια περίπου του Δήμου ( στα Χανάκια , χωρίς  Σιδηρόδρομο και Αεροδρόμιο, και ο Δήμαρχος να μην έχει βγάλει μια φωνή διαμαρτυρίας, κάπως να αντιδράσει τέλος πάντων.
Το σύστημα Υγείας  ( Νοσοκομείο, ΕΟΠΥΥ, Κέντρα Υγείας) σε κατάρρευση και  παρ’ ότι έχει θητεύσει πρόεδρος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου στο   Ρίο/ ΠΓΝΠ δεν  ασχολείται,  όπως δεν ασχολείται με πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" που οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι.
Οι φτωχοί  και οι άποροι χωρίς βοήθεια, χωρίς δομές, αφημένοι στην τραγικότητα τους
Καταστρέφει ενεργητικά την μνήμη της πόλης( εργοστάσιο Ξυστρή, κτήριο αναφοράς για την πόλη) , καταστρέφει παθητικά δεκάδες νεοκλασικά κτήρια (ΑΣΟ, Παλαιά Βιβλιοθήκη, οικία Παπαγιάννη,  έπαυλις Καρανικολού,  Μανωλοπούλειο  Νοσοκομείο, «Δήμητρα»),  προσβάλει τις μνήμες (το παλιό νοσοκομείο  σε απαξίωση,  αποθήκη κάδων απορριμμάτων και όρχος  απορριμματοφόρων) ,αδυνατώντας  να καταλάβει πως η μνήμη (κτίρια, γειτονιές, παραδόσεις, πολιτισμός  ) αφηγείται την πόλη και η  μνήμη της πόλης ενώνεται  με το σήμερα, με τους ανθρώπους της .
Το  ΤΕΙ πληρώνοντας τα ηλικιακά  και εμμονικά  καπρίτσια του Δημάρχου, έχει αφεθεί χωρίς βοήθεια, με εχθρική την στάση του προς το ΤΕΙ της πρωτεύουσας  λέγοντας κατά καιρούς «Να τα μαζέψουν και να φύγουν», «Με τα απολιθώματα του ΤΕΙ Πύργου δεν πρόκειται να ασχοληθώ», δεν διεκδικήθηκε  επαναφορά του τμήματος  Πληροφορικής  & ΜΜΕ, ούτε  η  αυτόνομη σχολή ΤΕΙ (με σχέδιο και σοβαρή προετοιμασία), για δε πανεπιστημιακό τμήμα ούτε λόγος δεν γίνεται…
Χωρίς χώρους άθλησης, το κολυμβητήριο κλειστό, το Κλειστό του Κούβελου παρατημένο και το Κλειστό Γυμναστήριο Πύργου  με κουβάδες όταν βρέχει, τα Στάδια των χωριών στην  τύχη τους και με μοναδική προστασία την αγάπη και το μεράκι των Συλλόγων.
Οι ακτές ακαθάριστες, αφρόντιστες και εγκαταλελειμμένες, χωρίς καμία προσπάθεια να πάρουν «Γαλάζια Σημαία» (μόνο το Aldemar παίρνει με δικές του πρωτοβουλίες).
Η προσπάθεια επίδειξης κάποιου έργου έχει τελευταία επικεντρωθεί ( με πολλές και πάλι συσκέψεις )  στην  νέα μεγάλη ιδέα  «Να έρθουν τουρίστες της κρουαζιέρας τον Πύργο» με την δημιουργία χώρων στάθμευσης των λεωφορείων, με τουριστικούς οδηγούς  και χάρτες  και περιπάτους στο ιστορικό κέντρο του Πύργου. Η ανοησία και το παραμύθι στο  απόγειο. Πιο ιστορικό κέντρο (που δεν το ξέρω)  εκτός  από άθλιους δρόμους, χωρίς τίποτα το ενδιαφέρον να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών, επισκέπτες  (φανταστείτε) μέσα στο λιοπύρι ( και ηλικιωμένοι )θα ξεκινούν ( από το σιδηροδρομικό σταθμό ή την Μανωλοπούλου)  ποδαράτο, να δουν τι, τι το ξεχωριστό και ιδιαίτερο. Τις καφετέριες, τα μανάβικα, τα κρεοπωλεία, τα ρουχάδικα  κλπ , που όλα καλά, όμορφα και γουστόζικα  για μας, αλλά για τους τουρίστες. Και όλα αυτά για να καταλήξουν στο αρχαιολογικό μουσείο και πάλι ποδαράτο να επιστρέψουν στο σιδηροδρομικό σταθμό …Τι  να πεις, εκτός  από το ότι οι Πυργιώτες τρώνε κουτόχορτο και οι τουρίστες είναι γαλιά.
Αντιστρέφεται η πραγματικότητα (όταν εξαιρέθηκε ο Δήμος Πύργου από την Ρύθμιση των οφειλών)  λέγοντας ψέματα για τις ενέργειες τους  παρουσιάζεται ως επιτυχία και αυτοσυγχαίρονται Δήμαρχος και αναπληρωτής Δήμαρχος. Τι γελοιότητα !

Είναι φανερό επίσης ότι το τελευταίο διάστημα γίνεται προσπάθεια από διάφορους κύκλους (πολιτικούς οικονομικούς, εκδοτικούς κλπ), με ψευτοδραστηριότητες και  με επικοινωνιακά τερτίπια να υποστυλωθεί το καταρρακωμένο κύρος του Δημάρχου Πύργου, να επιδειχθεί κάποιο παραγόμενο έργο.
Η παρουσίαση  του Γαβρίλη Λιατσή ως δραστήριου, οραματιστή, λαϊκό πολιτικό εξελίσσεται  πλήρως.

Φωτογραφίες με τα  δημοτικά σχολεία με τον Δήμαρχο να είναι μέσα στα παιδάκια (προσπάθεια να εκμεταλλευτεί την αθωότητα τους), με το χέρι προτεταμένο  να υποδεικνύει στο Επαρχείο να το καθαρίσουν (παριστάνοντας τον  μέγα οδηγητή ), συσκέψεις επί συσκέψεων, με τα ίδια πρόσωπα που αναγγέλλει ότι ΘΑ εκπονήσει μελέτες (κυρίως αναπλάσεων) και ότι ΘΑ κάνει έργα.
Βάφουν τα κάγκελα σχολείων, φωτογραφία και είδηση, καθαρίζουν την βρύση στο Επαρχείο, φωτογραφία και είδηση, αλλάζουν τις λάμπες  καμένες φωτισμού  και πάλι στο Επαρχείο μέγα θέμα φωτογραφία και είδηση, πάει να πετάξει ο Λιατσής σκουπίδια σχόλιο θετικό και εύσημα οικολογικής συνείδησης.
Έχουν  στρατευθεί κυρίως τα μέσα ενημέρωσης που δουλικά προβάλουν  τα ελάχιστα που δήθεν κάνει, δεν ασκούν καμία κριτική ( καμία, μα καμία, λες και  είναι ο δήμος πρότυπο και πρωτοπόρος παγκοσμίως ), υμνούν τον Δήμαρχο, κρύβουν τα ασχήμιες, τις  ωραιοποιούν  με  πρωτοσέλιδα, με στημένα ρεπορτάζ  και θετικά σχόλια πολλά. Βέβαια όλα στο πλαίσιο των καλών και στενών σχέσεων τους με τον Γαβρίλη Λιατσή.

Στο ένα μέσο έχει η δοθεί η προεδρία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου ικανοποιώντας την μωροφιλοδοξία του να γίνει κάτι  επί  τέλους κοινωνικά ορατό,  η ανεξέλεγκτη διαχείριση  των οικονομικών (αναθέσεις επί  αναθέσεων, αλλαγή Τραπεζών,  ατελείωτες δαπάνες για εκδηλώσεις, πυροτεχνήματα, αγορά αυτοκινήτου, καύσιμα πολλά πάρα πολλά, πληρωμή υπηρεσιών πολλαπλής χρήσης και χρησιμότητας), αλλά και η κατασκευή του προεδρικού μεγάρου (πρόεδρος χωρίς αρχοντικό δεν πάει… ) κόστους 80.000 €.
 Στο δε άλλο ( το πρωινό παράρτημα) λαμβάνει αναθέσεις λογιστικές  και μηχανογραφικές ( 100.000 €), ανακοινώσεις κλπ
Λαμβάνουν… τα μέσα …δια μέσου …  και όχι μόνο αυτά ( θα τα πούμε κάποια άλλη φορά  πιο αναλυτικά….)

… και η αντιπολίτευση στο Δήμο…
Απούσα  ( της Αριστεράς το ένα κομμάτι σε ντροπιαστική διάλυση το άλλο σε αφωνία),
Ελεγχόμενη  ( πως αλλιώς ?  όταν είναι υπάλληλος του προκλητικά  ευνοημένου αφεντικού του και τα μέσα που διευθύνει υποστηρίζουν τον Δήμαρχο και χωρίς να τολμά να κριτικάρει-του έχει απαγορευτεί..)

Ανίκανη και Εξουσιολάγνα ( ο πολιτικός καιροσκόπος  και με μηδενική προσφορά στον τόπο που επιθυμεί να αποκτήσει και πάλι καρέκλα και να συνεχίσει την  μηδενική και ανύπαρκτη προσφορά στον τόπο)


Ο Γαβρίλης Λιατσής  πέρα από τις μπουρδολογίες, τα παχιά  λόγια για σχεδιασμούς και έργα,  την θλιβερή παρουσία του παριστάνοντας  το δραστήριο, αποτελεσματικό   και ενεργητικό, θυμίζει ξεμωραμένους γέρους ( που λένε με στόμφο «θα σου δείξω εγώ και θα σου κάνω…» ), το γελοίο αποπνέει, γέλωτα προκαλεί και  δεν μπορεί να κρύψει την μοιραιότητα του  και ότι έχει καταστεί  ο πλέον αποτυχημένος και καταστροφικός δήμαρχος για τον Πύργο και ότι δεν έχει την αξιοπρέπεια  να πάει σπίτι του, πριν ισοπεδώσει τον Πύργο και τον Δήμο !

Οι καταστροφείς του Πύργου διαβαίνουν και θερίζουν με «άρματα δρεπανηφόρα» τελειώνουν  τον τόπο μας.
Ουδέν ερύθημα στας παρειάς των!

Και οι πολίτες  ;
Απεχθάνονται, καταγγέλλουν, την πολιτική και τους πολιτικούς (όχι, όμως, ποτέ την εξουσία) και απλώς κάθονται ετοιμαζόμενοι να τους ξαναψηφίσουν

Και όμως  ο Πύργος μπορεί και πρέπει να  ξαναγίνει πρωτεύουσα , να λαμπρύνει, να ζωντανέψει, να χαρεί , να ανατείνει οικονομικά, να ξανανθίσει !

1 σχόλιο:

  1. ΣΥΜΦΩΝΟ ΜΕ ΤΕΛΕΥΤΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥΣ ΣΑΣ,ΚΙ, ΟΜΩΣ Ο ΠΥΡΓΟΣ ΜΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ,, ΝΑ ΛΑΜΠΡΥΝΕΙ,, ΝΑ ΖΩΝΤΑΝΕΩΕΙ,, ΝΑ ΧΑΡΕΙ,, ΝΑ ΑΝΑΤΕΙΝΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΑ ΞΑΝΑΝΘΙΣΕΙ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ ::

    ΑπάντησηΔιαγραφή