Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Ένας Φάρος (της Καυκαλίδας στην Κυλλήνη) σε εγκατάλειψη και υπό κατάρρευση…

Ένας Φάρος (της Καυκαλίδας στην Κυλλήνη) σε εγκατάλειψη και υπό κατάρρευση…











Δεσπόζει στο Ιόνιο, αγναντεύει το Κάστρο Χλεμούτσι, σηματοδοτεί και φωτίζει την περιοχή, στέκει αντίκρυ από την Γλαρέντζα μεταξύ Ηλείας και Ζάκυνθου ξεπροβοδίζοντας και καλωσορίζοντας, ομορφαίνει τα ηλιοβασιλέματα, ποιεί  ωραιότερο το γαλάζιο της θάλασσας, καθορίζει την Κυλλήνη και παρ’ όλα αυτά είναι σε πλήρη εγκατάλειψη και πιθανότατα υπό κατάρρευση.

Ο Φάρος της Καυκαλίδας στην Κυλλήνη που φωτογραφήθηκε, έγινε όνειρο για κάποιους, φύλαξε καράβια και  ναυτικούς «βιώνει» την παραμέληση του και την έλλειψη φροντίδας,αντί της ανάδειξης του ως μνημείο  της νεότερης πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής μας ιστορίας και κληρονομιάς (Χαρακτηρίστηκε ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο /ΦΕΚ 510/Β/7-4-2000) το κτίριο του Φάρου ).


Αφορμή του σημειώματος τούτου η ανάρτηση στο facebook του Σπύρου Βούλτσου (Spiros Voultsos) από την Κυλλήνη (στον οποίο ανήκουν τα εύσημα για την ανάδειξη αυτού του σοβαρού θέματος ), οι αποκαλυπτικές φωτογραφίες του και η αγωνιώδης κραυγή του : «Ο φάρος μας θέλει Βοήθεια γκρεμίζεται».





Από μακριά( από τον Φάρο) όλα όμορφα, ρομαντικά, ειδυλλιακά, οι φωτογραφίες, το γαλάζιο της θάλασσας, η Ζάκυνθος στο φόντο, τα καράβια που περνούν, αλλά από κοντά, μέσα στο κτίριο η  εικόνα και οι παραστάσεις αλλάζουν και τα συναισθήματα είναι απορία, απογοήτευση και οργή.




Τοίχοι που πέφτουν, διάβρωση οπλισμού, πτώση τοιχοποιίας, διαλυμένες πόρτες και παράθυρα, κατεστραμμένος εξοπλισμός πιστοποιούν και διαμηνύουν πως το τέλος του Φάρου της Καυκαλίδας -σε μια άκρως σεισμογενή περιοχή - είναι κοντά αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.





Η ευαισθησία (?)  μας  στο πολιτισμό και την αρχιτεκτονική μας κληρονομιά, επιβάλει

την διενέργεια  κατεπείγουσας αυτοψίας για την  διερεύνηση της στατικής επάρκειας  και της σταθερότητας του μνημείου, ελέγχου  των φθορών,
συγκρότησης πρόταση λήψης επειγόντων σωστικών μέτρων για την αποτροπή της ολικής κατάρρευσης σύνταξη των απαραίτητες μελετών επισκευής

και βέβαια την άμεση χρηματοδότηση τόσο για τις άμεσες  (πριν έρθει ο χειμώνας) όσο και τις ολοκληρωμένες παραβάσεις επισκευής και συντήρησης του Φάρου.


Ο Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, το Υπουργείο Πολιτισμού και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχουν τον λόγο και την Ευθύνη…    







Φάρος Καυκαλίδας Κυλλήνης

Ο φάρος στο νησάκι της Καυκαλίδας, στο δυτικότερο σημείο της Πελοποννήσου στο Ιόνιο Πέλαγος, λίγο πιο έξω από την Κυλλήνη προς Ζάκυνθο, με φόντο το όρος Αίνος της Κεφαλονιάς κατασκευάστηκε το 1906 με ύψος πύργου 15 μέτρα και εστιακό ύψος 19 μέτρα.
Κατά την παράδοση το νησί συνδεόταν με την ξηρά με λωρίδα γής.
Στο νησάκι υπάρχουν Ρωμαϊκοί τάφοι και τα ερείπια παλαιοχριστιανικού ναΐσκου. Σήμερα πάει κανείς με βάρκα ή βράχο-βράχο (ύφαλοι).Αποτελεί αξιόλογο δείγμα κτιρίου με ιστορικό και τεχνικό ενδιαφέρον, σημαντικό για την ιστορία των επικοινωνιών και της ναυσιπλοϊας.

Είναι κατασκευασμένο από λιθοδομή και στοιχεία οπλισμένου σκυροδέματος και περιλαμβάνει τον πύργο του φάρου και την κατοικία του φαροφύλακα. Η βραχονησίδα "Καυκαλίδα" έχει ύψος από τη θάλασσα 5,5 μ. και ευρίσκεται σε απόσταση 3 δεκάτων του ναυτικού μιλίου από το βορειοδυτικό όριο της άκρας Γλαρέντζα προς το οποίο ενώνεται με αβαθή και βράχους στην επιφάνεια της θάλασσας.
Επί της βραχονησίδας υπάρχουν ερείπια παλαιού ναού.



Αναφέρει η Υπηρεσία Φάρων (ΥΦ) ία του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ)στην επίσημη ιστοσελίδα της :

(Νομ. Ηλείας Δημ. Κάστρου - Κυλλήνης / Δημ. Διαμ. Κυλλήνης)
1. ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Πρωτολειτούργησε το 1906 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο, με χαρακτηριστικό λευκό σκαρδάμυσσο με ένα τομέα ερυθρό και φωτοβολία 14 ν.μ.. Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός. Το 1945, στα πλαίσια ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, επαναλειτούργησε ως επιτηρούμενος με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1990 έγινε αυτοματοποίηση του φάρου και μετατροπή του σε ηλιακό με χαρακτηριστικό αναλάμπων λευκό με μία δέσμη ερυθρή ανά 10 δλ. και φωτοβολία 12 ν.μ. για το λευκό και 9 ν.μ. για το ερυθρό.
2. ΣΥΝΟΠΤ1ΚΗ     ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΤΙΡΙΟΥ
Ισόγειος οικία αποτελούμενη από 3 υπνοδωμάτια, κουζίνα, χολ (διαδρόμου) με συνολική καλυπτόμενη επιφάνεια 82 μ2 Ο πύργος είναι εξωτερικός τετράγωνος, εσωτερικός κυκλικός διαμέτρου 2,2 μ και ύψους 15 μ. Πλησίον της οικίας υπάρχει οίκημα λιθόκτιστο αποτελούμενο από αποθήκη και W.C. Ο Φάρος βρίσκεται δυτικά του ακροπηρίου Χελωνάτα ή Γλαρέντζα της νήσου Καυκαλίδα και σε εστιακό ύψος 19 μ.
Χαρακτηρίστηκε ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο (ΦΕΚ 510/Β/7-4-2000) το κτίριο του Φάρου
Το παλαιό κτίριο του Φάρου παραχωρήθηκε στο Δήμο Κάστρου Κυλλήνης , για επισκευή και αναπαλαίωση.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου