Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

«Πρόσεξε μην τα γράψεις, αυτοί είναι επικίνδυνοι άνθρωποι» Με αφορμή τις αυθαιρεσίες στην παραλία Μαραθιάς-Κουρούτας της Αμαλιάδας για το reality show «Survival»

«Πρόσεξε μην τα γράψεις, αυτοί είναι επικίνδυνοι άνθρωποι»
Με αφορμή τις αυθαιρεσίες στην παραλία Μαραθιάς-Κουρούτας της Αμαλιάδας για το reality show «Survival»



Αυτό μου είπε φίλος «Πρόσεξε μην τα γράψεις, αυτοί είναι επικίνδυνοι άνθρωποι» όταν πάνω στη συζήτηση πληροφορήθηκε ότι θα έγραφα το παρακάτω σημείωμα με αφορμή τις αυθαιρεσίες στην παραλία Μαραθιάς –Κουρούτας της Αμαλιάδας (περιοχή Τούμπι) και τις καταστροφικές παρεμβάσεις σε δημόσια γη και δασική έκταση και τη αλλοίωση του αιγιαλού και της παραλίας  για τις ανάγκες(…) του  τηλεοπτικού  reality show «Survival» .

Μέρες τώρα, βδομάδες, μηχανήματα ισοπεδώσαν την ακτή και την παραλία, κατάστρεψαν δασική έκτασην και όλοι κάνουν πως δεν βλέπουν.
Ερπυστριοφόρα  και  λαστιχοφόρα μηχανήματα  συνεπικουρούμενα από ισοπεδωτές» και καταστροφείς  ξυλείας άλλαξαν πλήρως το τοπίο σε μια περιοχή -προστατευόμενη Ζώνη (Δίκτυο Natura 2000)-, κατέστρεψαν οδούς και χώρους πρόσβασης των πολιτών στη παράλια αυτή  και που μάλιστα την χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερα τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Όλοι κωφεύουν παρ’ ότι  οι καταγγελίες πολλές,  προς τον Δήμο Ήλιδας, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας,  στην Αστυνομία, το Λιμεναρχείο, το Δασαρχείο, στους Βουλευτές.
Δεν βλέπουν (γιατί κλείνουν τα μάτια των ευθυνών και των υποχρεώσεων τους),
αλλά και  δεν ακούν τις καταγγελίες πολλών πολιτών  προς αυτούς που πρέπει να φυλάττουν τον κάθε δημόσιο χώρου, όπως αυτόν την δασική  έκταση, τον αιγιαλό  και της παραλία, της Μαραθιάς-Κουρούτας.

Ίσως γιατί πολλοί από αυτούς διασκεδάζουν σε νυχτερινά μαγαζιά με …θέα  και που να ακούσουν και που να δουν…
Ίσως γιατί φοβούνται (…την νύχτα και τους φουσκωτούς…  όχι τα φουσκωτά θαλάσσης…),
Ίσως δεν καταλαβαίνουν ή  μάλλον καταλαβαίνουν….
…και εμείς καταλαβαίνουμε…

Πολλά τα ρεπορτάζ των Μέσων Ενημέρωσης (και τοπικών) για το  τηλεοπτικό reality show «Survival» που πρόκειται να ξεκινήσει, αλλά οι κάμερες ή φωτογραφικοί φακοίς δεν στρέφονται προς τις παρανομίες  και τις επεμβάσεις (προφανώς καθ' υπόδειξιν και καθοδήγηση),  οι γραφίδες των συντακτών δεν θίγουν… στέρεψε το μελάνι τους, χάλασαν τα πληκτολόγια…
Αλλά πόσο θίγεται (για μια άλλη φορά ) η δημοσιογραφία και το λειτούργημα πρέπει να επιτελεί

Κάποιοι ψελλίζουν και λένε «έλα μωρέ και τι έγινε», «τόσα και τόσα γίνονται αυτό μας πειράζει» ή ότι «θα προβληθεί τουριστικά η  περιοχή μας» και θα «δουλέψουν μερικοί άνθρωποι.

Εκτός της ραγιάδικης  νοοτροπίας που αποπνέει όλη αυτή η προσέγγιση,  δεν μπορεί  να είναι προβολή για τον τόπο μας , η καταστροφή δασικών εκτάσεων του αιγιαλού και της παραλίας , η αυθαιρεσία,
προσβολή είναι.

Όλα πρέπει να μας πειράζουν γιατί είναι ο κοινός μας χώρος και τόπος, ανήκει στο σύνολο, στο τώρα και στο αύριο…

Όσο δε για τις θέσεις εργασίας, ας ρωτηθούν αυτοί που αναζήτησαν το μεροκάματο εκεί και τις υποχρεώσεις που τους ζητήθηκαν…

Τώρα αν πουλήσουν κάνα ποτό κάποια μαγαζιά ( σε μια περίοδο Φθινοπώρου…), μόνο φτήνια δείχνει και νοοτροπία «βλάχου».

Παρατηρήσεις με την ελπίδα κάποιοι να ακούσουν, να δουν, να καταλάβουν και να  κάνουν κάτι …

Για την προσέγγιση μου για το ίδιο καθ’ αυτό το  «Survival» παραθέτω αποσπάσματα(με τα οποία συμφωνώ)  από άρθρα δύο Ηλείων:

Της  Μαριάννας Τζιαντζή που τονίζει: «Σήμερα το «Survivor» μάς διδάσκει ότι καμία ξεφτίλα, καμιά μικρή προδοσία, κανένα συναισθηματικό ξεγύμνωμα, κανένα κάρφωμα του διπλανού σου δεν είναι ντροπή προκειμένου να επιβιώσει κανείς.
Η πειθαρχία, η τυφλή υπακοή στους άνωθεν κανόνες, ακόμα και τους πιο γελοίους και παράλογους, είναι αυτονόητη και επιβεβλημένη για όσους θέλουν να παραμείνουν στο παιχνίδι.»
Το Survivor δεν είναι μόνον ένας παραμορφωτικός καθρέφτης στον οποίον μεγεθύνονται κοινωνικές παθολογίες, αλλά και ένα κάτοπτρο μέσα στο οποίο μεγάλο μέρος της κοινωνίας βλέπει αυτά που συμβαίνουν στην ίδια. Και ταυτίζεται.»

Και του Στάθη Σταυρόπουλου  που επιτονίζει:
«Η χόρτασή μου η πείνα σου, ο θάνατός σου η ζωή μου, είναι ο ύψιστος στόχος δύο ομάδων που συκοφαντούν κάθε έννοια συλλογικότητας, λογικής, ηθικής, πολιτικής και πολιτισμού. Δυο ομάδες ομοούσιες,
απολύτως υποταγμένες στους κανόνες του παιχνιδιού – στους κανόνες της εξουσίας. Δυο ευκαιριακές συνθέσεις ατόμων που πρέπει να αποδεικνύουν ότι δεν είναι πρόσωπα, ότι δεν έχουν χρώματα και σημαίες, ότι μπορούν να αλλάζουν φανέλες,
ότι προσαρμόζονται
και ότι με το παράδειγμά τους μπορούν να μας εθίσουν στο αξίωμα ότι η υποταγή οδηγεί στην επιβίωση.»

Υστερόγραφο :
Για την προτροπή  του φίλου μου «Πρόσεξε μην τα γράψεις, αυτοί είναι επικίνδυνοι άνθρωποι», επειδή δεν κατάλαβα καλά τι εννοούσε (….)και αν φρονίμως ποίησα, θα δούμε, θα δείξει...
Αλλά ξέρετε ποτέ δεν ήμουν φρόνιμος, ήμουν και είμαι, με φρόνηση, άτακτος..  

2 σχόλια:

  1. ΕΥΧΩΜΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΔΟΥΝ , ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ,,,,,,, ΕΛΠΙΖΩ ,,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στου κουφου την πορτα οσο θελεις βροντα !!Ο νοων νοητω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή