Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Οι επιβήτορες της Ηλείας και ο όνος (?) λαός (της)

Οι επιβήτορες της Ηλείας και ο όνος (?)  λαός (της)



Την συνολική εικόνα του του τόπου μας την ξέρουμε, δεν υπάρχει ανάγκη επανάληψης  περιγραφής της οπισθοδρομίας της Ηλείας.

Υποδομές ανύπαρκτες (δρόμοι, αεροδρόμιο, σιδηρόδρομος), η όποια παραγωγή της καταπίπτει, η ανεργία αυξάνεται, ο κόσμος μεταναστεύει,  οι επιχειρήσεις κλείνουν ή φυτοζωούν, ο τουρισμός δεν αναπτύσσεται και όλα αυτά όταν έχουμε την Αρχαία Ολυμπία και ένα τεράστιο πολιτιστικό και ιστορικό απόθεμα, περιβάλλον πανέμορφο, θάλασσες και ακτές ελκυστικές, δυνατότητες  αγροτικής και μεταποιητικής παραγωγής τεράστιες.

Γνωστό είναι ότι  σαν χώρα διανύουμε μια περίοδο καταστροφής, επιταχυνόμενης διάλυσης της οικονομίας, αδιεξόδου και φτώχειας για τους πολίτες (ελέω μνημονίων κλπ),
 αλλά είναι πασιφανές ότι η  εικόνα και οι ..εικόνες της μνημονιακής περιόδου, του σήμερα της Ηλείας, κραυγάζουν και καταδεικνύουν την υστέρηση του τόπου μας έναντι άλλων περιοχών και για τούτη την σύγκριση, εγγύτατη του κειμένου το αληθές…,   ιδέστε την Αχαΐα και την Μεσσηνία (έχουν αυτοκινητόδρομους, αεροδρόμια, οσονούπω σιδηρόδρομο, Πανεπιστήμια, ΤΕΙ κλπ) που κινούνται προς το μέλλον.

Και εμείς στην Ηλεία ,  πού φτάσαμε, πώς φτάσαμε ώς εδώ, αλήθεια;
Ποιο είναι το μερίδιο της ευθύνης του καθενός για τούτη την κατάντια της  Ηλείας, της πολιτικής και  των  πολιτικών ;
Υπάρχουν βεβαίως οι απαντήσεις αλλά λίγοι τολμάνε να τις εκφράσουν, να τις διατυπώσουν, γιατί πονάνε… πώς αλλιώς.
Ας επιχειρήσουμε μια προσπάθεια ..

Δύο (πάντα) είναι οι εξελικτικοί και αναπτυξιακοί παράγοντες σε κάθε κοινωνία (αυτήν που ζούμε και με αυτές τις δομές),
 ό λαός  και  οι πολιτικοί εκπρόσωποί του .
Εκ του αποτελέσματος και οι δύο απέτυχαν οικτρά.

Αυτοί που διαχειρίστηκαν την πολιτική εκπροσώπηση και την δημόσια κριτική ( τα τοπικά μέσα ενημέρωσης εννοώ) και όρισαν  την κοινωνικοοικονομική πορεία της Ηλείας  την τελευταία 40ετία  μας οδήγησαν  στην εσχατιά της Ελλάδας και της Ευρώπης ( στο κατά κεφαλήν εισόδημα και στις αναπτυξιακές δράσεις και υποδομές) σε ακραίως ευθεία  αντίθεση με τις πλουτοπαραγωγικές μας ικανότητές και δυνατότητες.
Υπήρξαν και υπάρχουν βέβαια εξαιρέσεις, που μόχθησαν πάλεψαν αλλά η γενική εικόνα δεν αλλάζει.

Τι έχει να παρουσιάσει το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα της  Ηλείας τα τελευταία  40 χρόνια ?
Την Ηλεία σε κοινωνικοοικονομικό καθοδικό σπιράλ,
την συντριβή  της όποιας αναπτυξιακής δυνατότητας του τόπου μας,
την αντικατάσταση της αυτονόητης ανάγκης σχεδιασμού και ενότητας για την παραγωγική προοπτική του τόπου μας με την απόλυτη προχειρότητα ,
το κάνω ό,τι και όπως γουστάρω και
την ταπείνωση των πολιτών της Ηλείας.

Αυτοί οι επιβήτορες του τόπου μας -αυτού που με την στενή έννοια το ονομάζουμε Ηλεία, Πύργος, Αρχ. Ολυμπία, Αμαλιάδα κοκ -, αυτοί που την έχουν  καταστρέψει, από το 1980 και μετά,  αν τους μετρήσεις δεν υπερβαίνουν του εκατό (100),  εκατό σφετεριστές των ελπίδων του Ηλειακού λαού, βουλευτές, νομάρχες, δήμαρχοι, υπουργοί, αντιπεριφερειάρχες, εκδότες και οικονομικοί παράγοντες. 
Όλοι αυτοί  είδαν τον νομό μας ή τον Δήμο ως βαθιά και γεμάτη τσέπη ,   καρέκλα ωφελειών  και πάλκο προβολής της ματαιοδοξίας τους.
Ένα λιμνάζων σύστημα, ως βούρκος  κατέπνιξε  τον τόπο  μας, τον κόντυνε, τον έφερε στα μέτρα τους  και στο «μπόι» τους, τον έβαλε στην παντελόνα, κονόμησε, κοκορεύτηκε, κορδώθηκε, ωφελήθηκε, προβλήθηκε…

Ένα αλληλοτροφοδοτούμενο   και αλληλουποστηριζόμενο σύστημα που αναδεικνύεται  από επιλογές ηγεσιών κομμάτων, μέσα από κομματικούς στρατούς και πολιτικές γραμμές, με την υποστήριξη των μέσων ενημέρωσης  (αυτών  που ασελγούν επί των Ηλείων και της Ηλείας), προωθούνται με κατευθύνσεις μέσα από την εκκλησία και τους παπάδες,  τη βοηθεία οικονομικών παραγόντων ( επί αντιπαροχή..).

Ένας εσμός που προωθείται, ανελίσσεται, αναρριχάται
όχι με κριτήριο, το πρόγραμμα ( και την ικανότητα υλοποίησης του), το σχέδιο, τις ικανότητες, τα προσόντα, την εντιμότητα  και την πολιτική ηθική,
αλλά το παπατζιλίκι, το παραμύθι, το χρίσμα από το κόμμα, την οικονομική δυνατότητα( για να πληρώνει την εκλογική του καμπάνια – μέσα ενημέρωσης, υλικό, τμήματα μελαψών ψηφοφόρων κλπ- πάντα με χρήματα σε μαύρη απόχρωση ), το αλισβερίσι του με εκδότες(για μελλοντικές ανταλλαγές), τις οικονομικές διευκολύνσεις σε επιχειρηματικούς  παράγοντες,   
και που δεν τους ενδιαφέρει  η πρόοδος του τόπου, παρά μόνο η δική τους (….«πρόοδος» οικονομική  κλπ), η καρέκλα της εξουσίας, το παραγοντιλίκι  και που ηδονίζονται από τις προσφωνήσεις: Χαίρεται κύριε βουλευτά, χαίρεται  κύριε Δήμαρχε,  χαίρεται κύριε Περιφερειάρχα, χαίρεται κύριε Νομάρχη..( χαρά στα μούτρα τους), από τις φωτογραφίες στις εφημερίδες,  τις δηλώσεις στην TV

Ένα  τσούρμο ανικάνων, ιδιοτελών αρπαχτικών (πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί, μέσα ενημέρωσης) σαν  Γαϊτανάκι έρχεται και επανέρχεται για χρήση και επανάχρηση…  στηριζόμενο στους πυλώνες της διαφθοράς, της διαπλοκής και την ανικανότητας, κάτι σαν αμαρτωλό τρίγωνο…

Αν απαντηθεί η γνωστή λατινική ρήση « Cui Bono» (ποιος ωφελείται),  από αυτό το εκλεγόμενο τίποτα που δεν κάνει τίποτα, αβίαστα έρχεται η απάντηση: 
Πάντως όχι ο ηλειακός λαός( οι Πυργιώτες, οι Αμαλιαδαίοι, οι Καμπίσιοι, οι Ολύμπιοι και σίγουρα ναι,  οι διαμεσολαβητές (μέσα ενημέρωσης), οι ψηφοαποδοχείς ( οι εκλεγμένοι δηλαδή) και το συνολικό σύστημα που διαιωνίζεται να αναπαράγεται ..

Δίπλα σε αυτό υπάρχει και ένα  σύνολο παρασίτων που το υποστηρίζει διότι ωφελείται …
Η ολιγαρχία των κονέ , των κομματικών, των διαπλεκόμενων ,των ανταλλαγών, της πολιτικής δωροδοκίας,  αυτών που περιμένουν και κάποτε εισπράττουν εύνοιες για τον εαυτό τους με το τέλος των εκλογών( εκτός των μαύρων χρημάτων)
Πώς αλλιώς, όταν το βόλεμα, οι αυλές, οι στρατοί (οι κομματικοί), οι παρατρεχάμενοι, οι ορντινάντσες   έγινε η φιλοσοφία πολλών ;


Απέναντι (?) σε όλους αυτούς  υπάρχει και Ηλειακός  λαός που έχει πάθει πολλά( πάρα πολλά ) και μυαλό δεν έβαλε.
Καταγγέλλει, αφορίζει, θυμώνει, οργίζεται αλλά καρφωμένος στον καναπέ (ή στο καρέκλα του καφέ) και ψηφίζει και ξαναψηφίζει  αυτούς τους ίδιους και να  τους χειροκροτά

Πως είναι δυνατόν να υποδεχόμαστε τον Κατσιφάρα στην Ηλεία και τον χειροκροτούμε όταν δεν έχει κάνει τίποτα για την Ηλεία και  μας κοροϊδεύει άντροπα !

Πως είναι δυνατόν να εκτιμάται ο Αντωνακόπουλος  ( ο με μηδενικό έργο προσφοράς έργου, αποτελέσματος και ικανοτήτων ) ως εναλλακτική λύση του ολετήρα του  Πύργου Λιατσή.
Πως αποδεχόμαστε τα (τοπικά) μέσα ενημέρωσης (που διαπλέκονται..)  να καθορίζουν υποψηφιότητες και εκλογιμότητες, να κουνούν επιτιμητικά το δάχτυλο στους Ηλείους πολίτες, φορτώνοντας  τα «εγκλήματά» τους   σε αυτούς, αυτοί οι βολεμένοι αλλά κα ακόμα διορισμένοι σε θέσεις ευθύνης δημοσίου( πρόεδροι λιμενικών ταμείων)  και που κάνουν πάρτι (μόνο για πάρτη τους)  με το δημόσιο χρήμα»?
Πως ακολουθούνται  οι ίδιοι και ίδιοι με τα ίδια λόγια και τις ανεκπλήρωτες(πάντα) υποσχέσεις , και να ψηφίζονται και να χειροκροτούνται… ?

Πως ψηφίζουν αυτούς  τους βουλευτές  ως αναμορφωτές  της Ηλείας, τους  δήμαρχους ως βελτιωτές της ζωής του, τους Περιφερειακούς  (Περιφερειάρχης, Αντιπεριφερειάρχες) ως ενισχυτές της ανάπτυξης και της προόδου καν μην γίνεται τίποτα και να ξαναψηφίζονται και ξανά και ξανά ?
Είναι λογικό (παραλογισμός είναι ..) να επιλέγονται υπάλληλοι εκδοτών και που « τα έχουν κάνει πλακάκια»  με τους κάθε Λιαστσήδες  ως λύση  ?
Δεν κατανοείται το παιγνίδι  σε βάρος του Ηλειακού λαού, χρόνια τώρα ?
Πως δεν  είναι ορατό το αδιέξοδο ?

Αν παρ’ όλα αυτά συνεχίσουμε τα ίδια,
ε ! τότε , ας τα λουστούμε τώρα και ας το βουλώσουμε, επιτέλους· αρκετά με τα μεγαλήγορα ψεύδη, με την υποκρισία, με τις αυταπάτες, με το βόλεμα, επιμένω.

Να μην ξαναμιλήσουμε, αλλά ως σανοφάγοι και πρόβατα να συνεχίσουμε  ενισχύουμε( δια της αδράνειας και της ψήφου)  την θλιβερό καθοδικό σπειροειδή κύκλο/πορεία του τόπου μας  και  την αποδοχή να είμαστε ( οι Ηλείοι) έσχατοι της Ελλάδας, ουρά των εξελίξεων και ουραγοί  της ανάπτυξης.

Μου είναι δύσκολο δε να καταλάβω τι άλλο θέλουμε για να κατανοήσουμε αυτά που συμβαίνουν στον τόπο και να αντικρίσουμε τη γυμνή αλήθεια των μελλούμενων.
Πόσο άλλο και πόσο πιο δυνατά πρέπει να μιλήσει το παρελθόν και το παρόν για να μην συνεχίσουμε τα ίδια λάθη και στο μέλλον?
Καιρός να σοβαρευτούμε πριν η Ηλεία(Ηλεία, Πύργος, Αρχ. Ολυμπία, Αμαλιάδα κοκ  ) παραδώσει το πνεύμα.


Εμείς  όλοι μην προετοιμάζουμε,  με την αποδοχή, την ανοχή μας με λόγια και πράξεις, ένα παρελθόν για το οποίο θα ντρεπόμαστε στο μέλλον !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου