Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Όταν η καταστροφή του Πύργου της Ηλείας συνεχίζεται και είναι εξόφθαλμη η υποβάθμιση του ΤΕΙ του μέχρι της απαξίωσης και του διαφαινόμενου κλεισίματος του…


Όταν η καταστροφή του Πύργου της Ηλείας συνεχίζεται και είναι εξόφθαλμη η υποβάθμιση του ΤΕΙ του  μέχρι της απαξίωσης και του διαφαινόμενου  κλεισίματος του…



Με αφορμή μια ανάρτηση του  «Ανδρέας Ασημακόπουλος» που καταδεικνύει το τέλος του  Τμήματος Πληροφορικής & ΜΜΕ του ΤΕΙ Πύργου…

Υπενθυμίζω τις δηλώσεις του μέχρι προ ολίγων ημερών (υφ) υπουργού Παιδείας  της Κυβέρνησης Δημήτρη Μπαξεβανάκη  και  βουλευτή Ηλείας καθώς και του  Μάκη Μπαλαούρα ότι θα ενταχθεί το Τμήμα Μουσειολογίας, Μουσειογραφίας και Σχεδιασμού Εκθέσεων στο μηχανογραφικό του 2018.

Υπενθυμίζω επίσης ότι το  ΤΕΙ πληρώνοντας τα ηλικιακά  και εμμονικά  καπρίτσια του Δημάρχου, έχει αφεθεί χωρίς βοήθεια, με εχθρική την στάση του προς το ΤΕΙ της πρωτεύουσας  λέγοντας κατά καιρούς «Να τα μαζέψουν και να φύγουν», «Με τα απολιθώματα του ΤΕΙ Πύργου δεν πρόκειται να ασχοληθώ», δεν διεκδικήθηκε  επαναφορά του τμήματος  Πληροφορικής  & ΜΜΕ, ούτε  η  αυτόνομη σχολή ΤΕΙ (με σχέδιο και σοβαρή προετοιμασία), για δε πανεπιστημιακό τμήμα ούτε λόγος δεν γίνεται

Υπενθυμίζω την υποκρισία των Ηλείων   βουλευτών της αντιπολίτευσης, τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ διότι επί συγκυβέρνησης (Σαμαρά) καταργήθηκαν (και με τη ψήφο τους )   τα δυο τμήματα «Πληροφορικής & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης»  και  το μοναδικό σε προπτυχιακό επίπεδο πανελλαδικά τμήμα «Μουσειολογίας»  στο ΤΕΙ Πύργου όταν ο κ. Κ. Τζαβάρας ήταν Υπουργός της Κυβέρνησης (που τα κατάργησε ) και  από 1.600 φοιτητές βρέθηκε να ξεκινά  το ΤΕΙ Πύργου από το μηδέν.
Και δεν φτάνει η υποκρισία τους, αλλά συνδυάστηκε με τη αδράνεια τους, την μηδενική ενέργεια τους  αποτροπής αυτών των εξελίξεων, εκτός αν πιστεύουν πως ο ρόλος τους είναι η εκ των υστέρων κριτική και καταγγελία. Τι να πει κανείς..

Υπενθυμίζω τις  ευθύνες  που έχει η Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας  και ο Περιφερειάρχης Α. Κατσιφάρα που «δεν έχει κουνήσει ούτε  το  δαχτυλάκι» στο θέμα των ΤΕΙ της Ηλείας ή της ανάγκης για πανεπιστημιακή σχολή αφού όλα τα βλέπει  με «τοπικιστικά και πατρινά γυαλιά» αλλά και οι Ηλείοι  Αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακοί σύμβουλοι που μένουν αδρανείς και σιωπούν.

Η ανάρτηση του  «Ανδρέας Ασημακόπουλος»

«ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΜΜΕ
Η αναμενόμενη ταφόπλακα θα θάψει το Τμήμα Πληροφορικής & ΜΜΕ και οι πολύχρωμοι εραστές της ανικανότητας που αυτοερεθίζονται με την εκρηκτική απάθειά μας θα απαιτήσουν για ακόμα μια φορά να τους χρεώσουμε με την σωτηρία αυτού του τόπου.
Και πιο απλά: αυτοί οι άχρηστοι που ψηφίζουμε, που καθημερινά με την ανικανότητα και την ηλιθιότητά που έχουν στο κεφάλι τους, μας στέλνουν και πιο χαμηλά (βοηθούμενοι βέβαια και από αυτή την κωλονοοτροπία που έχουμε αναπτύξει ως πολίτες), θα ξαναζητήσουν το ψήφο μας. Και η πλάκα είναι ότι εμείς θα τους το δώσουμε, γιατί η πηγάδα δεν έχει πάτο.
Δείτε την επείγουσα ανακοίνωση του τμήματος για την κατάργηση 
http://dlvr.it/Qjjxg2
»
«
ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΜΕ

Συντάχθηκε απο τον/την Γραμματεία ΠΛΗ&ΜΜΕ   
Δευτέρα, 10 Σεπτέμβριος 2018 14:44
Ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με το ΠΔ 94/2013 (ΦΕΚ 132/5-6-2013 τΑ)το Τμήμα θα λειτουργήσει με την υφιστάμενη μορφή του έως 31-10-2018, και μετά θα καταργηθεί. Για το λόγο αυτό οι φοιτητές του Τμήματος με αίτηση τους, (σχέδιο της όποιας επισυνάπτεται στη παρούσα ανακοίνωση), έχουν την δυνατότητα επιλογής ένταξης τους, σε ένα από τα δύο παρακάτω Τμήματα του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας: 
  • Στο Τμήμα ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ (ΔΟΕΠΤΜ) του ΤΕΙ ΔΥΤ.ΕΛΛΑΔΑΣ με έδρα τον Πύργο της Ηλείας ή
  • Στο Τμήμα ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ του ΤΕΙ ΔΥΤ.ΕΛΛΑΔΑΣ με έδρα την Ναύπακτο (Αντίρριο) Αιτωλοακαρνανίας. 
Οι ενδιαφερόμενοι, θα πρέπει από το διάστημα 10/9/2018 μέχρι και 01/10/2018, να καταθέσουν στο πρωτόκολλο της Γραμματείας του Τμήματος, την αίτηση (επικυρωμένη από ΚΕΠστην οποία θα αναφέρουν την παραπάνω προτίμηση τους.
Η κατάθεση της αίτησης επιλογής μπορεί να γίνει:
1. Με συστημένη επιστολή στην διεύθυνση του τμήματος:
Προς:
Γραμματεία Τμήματος Πληροφορικής και ΜΜΕ
Ρήγα Φεραίου
27100 Πύργος Ηλείας
2. Μέσω ΚΕΠ (με αποστολή όλων των στοιχείων της αίτησης).
3. Ιδιοχειρως στη Γραμματεία του Τμήματος.
»
Υπενθυμίζω επίσης  το δικά  μου άρθρα για το θέμα:

ΤΕΙ Πύργου:  Ιστορία τους, Αμαρτία τους, Λάθος  τους («εγκληματικό») Μεγάλο

Του Μαρίνου Οδυσσέα Λάμπρου


Όταν σε άλλες περιοχές κάτι κινείται, διεκδικείται και κατακτιέται  στον χώρο (και) της Παιδείας το τοπικό πολιτικό σύστημα  της Ηλείας και του Πύργου πηγαίνει από ήττα σε ήττα - και στο ζήτημα του ΤΕΙ Πύργου- ,  αποτελεί  ουρά των εξελίξεων και  όταν τα πάντα αλλάζουν, αυτοί ..αμέριμνα πορεύονται ανίκανοι και μοιραίοι.

Αυτό αποδεικνύει η πρόσφατη  εξέλιξη στο ζήτημα του ΤΕΙ Πύργου, που  δεν ήρθη το καθεστώς μεταβατικότητας για το Τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ  ( η λειτουργεία του οποίου παύει οριστικά το 2018) όπως έγινε με το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων στην Πάτρα που είναι ανταγωνιστικό σε αυτό του Πύργου και για αυτό προεβλέπετο η κατάργηση του , ενώ τώρα θα λειτουργούν πλέον δύο τμήματα με συναφή γνωστικά αντικείμενα με αποτέλεσμα την εξαφάνιση του τμήματος  το Πύργου.
Μια εξέλιξη  για την οποία πολλοί είχαν «κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου» και είχαν προειδοποιήσει για τις εξελίξεις.

Η βασικές αιτίες  και ευθύνες σε  τοπικό επίπεδο διαχείρισης (στην πόλη του Πύργου), ήταν ότι:

Το   ΤΕΙ Πύργου κυνηγήθηκε  και λοιδορήθηκε ανηλεώς  από τον πρώτο που έπρεπε να το υπερασπίσει τον Δήμαρχο Πύργου και την παράταξη του.
Δεν  έγινε καμία προσπάθεια μελετημένη και συντονισμένη να συγκροτηθεί πρόταση επαρκής ( για την επαναλειτουργία του Τμήματος  Πληροφορικής και την μη άρση της μεταβατικότητάς το Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων στην Πάτρα), με ευθύνη και πάλι του Γαβρίλη Λιατσή και της παράταξης του.
Η αντιπολίτευση στον Δήμο Πύργου εκτός από προτάσεις ψηφισμάτων και δηλώσεις στις κάμερες, δεν έκανε τίποτα άλλο, αδράνησε  και επιχαίρει για την ήττα Λιατσή( και ως εκ τούτου τα δικά της μικροκομματικά οφέλη).

Υπάρχουν αιτίες  και ευθύνες σε επίπεδο πολιτικών εκπροσώπων ( βουλευτών, υπουργών κλπ ) που είναι :

Η ανικανότητα των βουλευτών Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα του  Δημήτρη Μπαξεβανάκη  υφυπουργού  Παιδείας ( το Υπουργείο που αποφάσισε για το ΤΕΙ Πύργου) που δεν απέτρεψε αυτές τις δυσάρεστες και μειωτικές για τον Πύργο και την Ηλεία εξελίξεις και που αποδεικνύει ότι  αποτελεί ένα υπουργό «γλάστρα», αλλά και ότι πρόκειται περί ψευδολόγων που μας κό(ι)μιζαν με υποσχέσεις, για ασφαλή λειτουργία των Τμημάτων του ΤΕΙ  στον Πύργο και την άρση της μεταβατικότητας-επαναλειτουργία του Τμήματος  Πληροφορικής .

Η υποκρισία των Ηλείων   βουλευτών της αντιπολίτευσης, τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ διότι επί συγκυβέρνησης (Σαμαρά) καταργήθηκαν (και με τη ψήφο τους )   τα δυο τμήματα «Πληροφορικής & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης»  και  το μοναδικό σε προπτυχιακό επίπεδο πανελλαδικά τμήμα «Μουσειολογίας»  στο ΤΕΙ Πύργου όταν ο κ. Κ. Τζαβάρας ήταν Υπουργός της Κυβέρνησης (που τα κατάργησε ) και  από 1.600 φοιτητές βρέθηκε να ξεκινά  το ΤΕΙ Πύργου από το μηδέν.
Και δεν φτάνει η υποκρισία τους, αλλά συνδυάστηκε με τη αδράνεια τους, την μηδενική ενέργεια τους  αποτροπής αυτών των εξελίξεων, εκτός αν πιστεύουν πως ο ρόλος τους είναι η εκ των υστέρων κριτική και καταγγελία. Τι να πει κανείς..

Η παντελής απουσία από αυτά τα γεγονότα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και δεν αναφέρομαι στον Περιφερειάρχη Α. Κατσιφάρα ( γιατί αυτός είναι αντί-ηλείος  και τα βλέπει πατρινοκεντρικά) αλλά στους Ηλείους Αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακούς συμβούλους. Απλά δεν υπάρχουν..

Και μετά τα γεγονότα, ζώστηκαν  τα άρματα οι προεστοί …

Ο Γαβρίλης Λιατσής έκανε …επαναστατική ενέργεια και  έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στο Υπουργό Παιδείας …και αυτός φοβήθηκε..), όταν ο Δήμαρχος Πύργου είχε δηλώσει για το ΤΕΙ Πύργου: «Να τα μαζέψουν και να φύγουν», «Με τα απολιθώματα του ΤΕΙ Πύργου δεν πρόκειται να ασχοληθώ», «Του χρόνου θα πρέπει να ψάξουν και για κτίριο». Μα πόσο κάλπικος ,μπορεί  να είναι κάποιος ;
Αυτή την υποκριτική και «προφάσεις εν αμαρτίαις»  επιστολή  την πρόβαλε δουλικά και διαστρεβλωτικά ως «Επιστολή δυσαρέσκειας από Λιατσή για το ΤΕΙ Πύργου», μια εφημερίδα σε υπόκλιση και ένας «ελάχιστος» εκδότης  που έχει διοριστεί από τον δήμαρχο προεδράκος . Δανικαριές…

Το Δημοτικό Συμβούλιο απέστειλε και αυτό επιστολή, αφού όλοι έβγαλαν λόγους δεκάρικους, ρίχνοντας  ο ένας τις  ευθύνες στον άλλον και να κοκορευτούν ότι είχαν δίκιο ( σε μια πόλη που καταστρέφεται)  και για να πουν ότι αυτοί θα ήταν καλύτεροι ως δήμαρχοι (πόθος μεγάλος και γλυκός), η Αριστερά να είναι αλλού ( είτε  η μια παράταξη ως παρουσία/απουσία είτε η άλλη ως λόγο και προσέγγιση ), η δε ακροδεξιά ..μην της πειράξουν τον  δήμαρχο της…Αυτοί μας εκπροσωπούν και «διαφεντεύουν» την πόλη.

Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κ. Τζαβάρας  μίλησε για «Θανάσιμο πλήγμα στο Τμήμα του Πύργου η απόφαση Γαβρόγλου για ουσιαστικό επανα-ΠΑΤΡ(Α)-ισμο του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων» και  «παίχτηκε στο “πάγκο του χασάπη” η τύχη των σχολών του Τ.Ε.Ι. Πύργου», ξεχνώντας  τις δικές του πομπές και  την χατζάρα του που καθάρισε το 2013 τα δύο τμήματά του ΤΕΙ Πύργου. Προφανώς έχει ξεχάσει το αρχαίο γνωμικό «Κρείττον του λαλείν το σιγάν»…

Ο κ. Δ. Μπαξεβανάκης (υφυπουργός  Παιδείας υπενθυμίζω) είπε κάτι μεταξύ διάφορων ακατάληπτων λόγων   και «το ΠΛΗ&ΜΜΕ θα εξεταστεί  σε επόμενη συζήτηση που θα αφορά τα τμήματα που θα αλλάξουν αντικείμενο».
Το μαθαίνει το παιγνίδι ο υπουργός και την γνωστή μέθοδο  « τυλίγουμε το πρόβλημα με ένα ‘’θα’’ και το ξαποστέλνουμε στο μέλλον..». Εύγε !


Μίλησαν λοιπόν  και πάλι τα κάθε είδους πολιτικά  υβρίδια (άλλα λένε, άλλο είναι και άλλα κάνουν)  επιρρίπτοντας ευθύνες ο ένας στον άλλον, ωραιοποιώντας οι μεν , καταγγέλλοντας οι δε  και το αποτέλεσμα είναι το γνωστό: Άλλη μια ήττα για τον Πύργο και την Ηλεία και ο τόπος οπισθοδρομεί.   

Η περίπτωση του ΤΕΙ Πύργου είναι χαρακτηριστική της κατάστασης των πολιτικών πράγματων  στην Ηλεία και τον Πύργο και   εκφράζει τα όρια, το ποιόν και τις δυνατότητες των  «εκπροσωπούντων» τα Ηλειακά και Πυργιώτικα πράγματα και υποθέσεις και παρουσιάζει ανάγλυφα την κακοδαιμονία που κατατρέχει τον τόπο μας  και τις αιτίες αυτής.
Το ίδιο δεν συμβαίνει με την «Ολυμπία Οδό», τον Σιδηρόδρομο, το Αεροδρόμιο, την Βιομηχανική Ζώνη, που είμαστε ο μοναδικός νομός που δεν έχει αυτόνομη Σχολή ΤΕΙ  και  Πανεπιστημιακή Σχολή και τόσα άλλα  .. ?

 Αυτοί  που χειρίζονται  τα δημόσια πράγματα του  τόπου είναι ελάχιστοι και ανίκανοι και ως εκ τούτου  εύκολα χειραγωγούμενοι και για αυτό πλήρως υποταγμένοι στο κομματικό σύστημα που υπηρετούν, τους  θρέφει και το χρειάζονται  για να τους αναπαραγάγει.
Για αυτό πάντα λένε «ναι» και συμφωνούν  με τις κυβερνητικές αποφάσεις όταν το κόμματους είναι στην εξουσία και διαμαρτύρονται εντόνως όταν είναι στην αντιπολίτευση.
Ποτέ δεν υπήρξαν ανεξάρτητοι και ελευθερογνώμονες για το καλό και την πρόοδο του τόπου
   
Ποτέ δεν υπήρξε κοινός τόπος αναγκών διεκδικήσεων,  ολοκληρωμένου σχεδίου και προετοιμασίας , πραγματικού ενδιαφέροντος για τα τοπικά ζητήματα,
αλλά υπήρξε απουσία πολιτικής βούλησης, πολιτικών δράσεων και
το μόνο επιδιωκόμενο ήταν και είναι η πάση θυσία στρογγυλοκάθιση στην εξουσιαστικές καρέκλες.

Από κοντά τους διαχρονικά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης-ιδιαίτερα η αρχαιοτέρα…- που ωραιοποιούν την οπισθοδρόμηση,  φτιασιδώνουν τις ήττες και τις κάνουν νίκες και δεν λειτουργούν ως πρέπει και ως ελεγκτές της εξουσίας, κριτικάροντας την, για τις αβελτηρίες της ,τις παραλείψεις της, ενημερώνοντας σωστά τους Ηλείους και τους Πυργιώτες. Προτάσσουν προφανώς τις δικές τους ωφέλειες και σχέσεις…

Η Ηλεία και ο Πύργος ουρά των εξελίξεων όταν τα πάντα αλλάζουν,
 και αυτοί (οι αρχόντοι) ...αμέριμνα πορεύονται, ανίκανοι και μοιραίοι….
Και εμείς  ?

ΑΕΙ –ΤΕΙ Ηλείας : Ο μέγας κόλαφος, το μεγαλύτερο πρόβλημα  και οι μέγιστες  ευθύνες
Του Μαρίνου Οδυσσέα Λάμπρου


Κόλαφος  για το πολιτικό προσωπικό της Ηλείας  και της Περιφέρειας/ΠΔΕ  αποτελούν τα στοιχεία που παραθέτουμε για τις Σχολές, τα Τμήματα και Εισακτέους 2017  σε ΑΕΙ και ΤΕΙ (ανά νομό &συνολικά στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας & Πελοποννήσου) που καταδεικνύει το μέγεθος της ανικανότητας τους και τη απουσία οιασδήποτε διεκδίκησης, αλλά ταυτόχρονα και τον  εμπαιγμό για τον νομό μας και τους κατοίκους της.

Ο πίνακας που παραθέτουμε τα «λέει» όλα.
!          Η Ηλεία είναι ο μοναδικός νομός  στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας & Πελοποννήσου που δεν έχει έδρα καμιά σχολή  ΑΕΙ ή ΤΕΙ.
!          Η Ηλεία είναι ο μοναδικός νομός  στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας & Πελοποννήσου που δεν έχει σχολή ΑΕΙ.
!          Η Ηλεία δύο (2) τμήματα  που αντιστοιχούν στο 5% των τμημάτων σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ  της  Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ( 2 στα 40 τμήματα) και στο 3,6 % του συνόλου των τμημάτων σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας & Πελοποννήσου( 2 στα 55 τμήματα).
!          Στην  Ηλεία αντιστοιχούν το 6% των Εισακτέων 2017 σε σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ της  Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (400 στους 6.665 εισακτέους) και το 4,3 % των Εισακτέων 2017 σε σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας & Πελοποννήσου (400 στους 9.295 εισακτέους)

Αντιθέτως στους άλλους νομούς της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στη Αχαΐα ( που λαμβάνει την «μερίδα του λέοντος» )και την Αιτωλοακαρνανία  είναι εντελώς διαφορετικά και απολύτως ετεροβαρή και προκλητικά σε βάρος της Ηλείας.

!          Η Αχαΐα έχει 8 Σχολές ( 5 ΑΕΙ και 3 ΤΕΙ ) ή το 72,7 % της ΠΔΕ και η Αιτωλοακαρνανία 3 σχολές ΤΕΙή το 27,3 % της ΠΔΕ. Ηλεία 0%..
!          Η Αχαΐα έχει 33Τμήματα  ( 22 ΑΕΙ και 11 ΤΕΙ ) ή το 82,5 % της ΠΔΕ και η Αιτωλοακαρνανία 5 Τμήματα( 2 ΑΕΙ και 3 ΤΕΙ )  ή το 12,5  % της ΠΔΕ. Ηλεία 5 % (2 τμήματα..).
!          Στην Αχαΐα αντιστοιχούν το 80,94 % των Εισακτέων 2017 σε σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ της  Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (5.395 στους 6.665 εισακτέους), στην  Αιτωλοακαρνανία αντιστοιχούν το 13,ο6 % των Εισακτέων 2017 σε σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ της  Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (870στους 6.665 εισακτέους) και στην Ηλείατο 6% (400 στους 6.665 εισακτέους).
!          Στην Αχαΐα σημειωτέο είναι ( και που  ενισχύει την ανισομέρεια)   ότι στην λειτουργεί στην Πάτρα το «Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ)» που μπορεί να μην έχει εγκατεστημένους φοιτητές αλλά έχει χιλιάδες επισκέπτες-φοιτητές του ΕΑΠ, όπως και ότι στα πλαίσια του Πανεπιστημίου Πατρών υπάρχουν 38 μεταπτυχιακά τμήματα  και άλλα 5 στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας  με εκατοντάδες μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Ο κάθε νομός βεβαίως  «καλά κάνει» και διεκδικεί, κατοχυρώνει και κατακτά έργα, δράσεις, σχολές μεγάλο αριθμό φοιτητών, αλλά το θέμα που τίθεται  για τη Ηλεία  και τους Ηλείους γιατί δεν πράττουμε τα ανάλογα, γιατί δεν διεκδικούμε, γιατί οι εκάστοτε υπουργοί δεν αξιοποιούν την υπουργική τους καρέκλα και οι βουλευτές τον θώκο τους, για την Ηλεία  και προς όφελος της, ποιοι έχουν τις ευθύνες για αυτό/ά και τι κοστίζει για τον νομό μας όλες αυτές οι άσχημες εξελίξεις (και) στο Θέμα των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Οι ευθύνες και το πρόβλημα 

Οι ευθύνες  είναι πολλές και πολλών.

Οι ευθύνες έχουν  να κάνουν γιατί δεν μερίμνησαν, διεκδίκησαν με αποφασιστικό τρόπο  να έχει ο νομός μας  και να λειτουργεί στη Ηλεία Πανεπιστημιακή Σχολή-ΑΕΙ και αυτόνομη  σχολή  ΤΕΙ.

Ευθύνες «εγκληματικές» έχει η Δημοτική αρχή του Πύργου και ο δήμαρχος Γαβρίλης Λιατσής για τη εχθρική στάση του προς το ΤΕΙ της πρωτεύουσας   λέγοντας κατά καιρούς «Να τα μαζέψουν και να φύγουν», «Με τα απολιθώματα του ΤΕΙ Πύργου δεν πρόκειται να ασχοληθώ», «Του χρόνου θα πρέπει να ψάξουν και για κτίριο», αντί να διεκδικεί αναβάθμιση του, νέες σχολές, αυτόνομο ΤΕΙ, νέα κτήρια,φοιτητική εστία ,κατοχύρωση  επαγγελματικών δικαιωμάτων , ύπαρξη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, ισχυρό γνωστικό αντικείμενο που δε αντιπαραβάλλεται με άλλα τμήματα, απόκτηση συγκεκριμένη ταυτότητα ώστε να μπορεί να σταθεί στον ακαδημαϊκό χάρτη και να γίνει πιο ανταγωνιστικό .

Είναι υποκριτικό βουλευτές νυν και πρώην ( σαν αυτόν που θέλει να γίνει δήμαρχος Πύργου) να κατηγορούν και να αποδίδουν ευθύνες στην κυβέρνηση ( που έχει και είναι μεγάλες) όταν αυτοί με την ψήφο τους αποδέχτηκαν το 2013 των δυο τμημάτων «Πληροφορικής & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης»  και  το μοναδικό σε προπτυχιακό επίπεδο πανελλαδικά τμήμα «Μουσειολογίας» στο ΤΕΙ Πύργου και από 400 εισακτέους τώρα έχουμε 200..

Οι ευθύνες της κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα του  Δημήτρη Μπαξεβανάκη  υφυπουργού  Παιδείας έγκεινται στο ότι δεν απέτρεψαν αυτές τις δυσάρεστες και μειωτικές για τον Πύργο και την Ηλεία εξελίξεις, δηλαδή που  δεν ήρθη το καθεστώς μεταβατικότητας για το Τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ  ( η λειτουργεία του οποίου παύει οριστικά το 2018) όπως έγινε με το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων στην Πάτρα που είναι ανταγωνιστικό σε αυτό του Πύργου ( ενώ και για αυτό προεβλέπετο η κατάργηση του)και  θα λειτουργούν πλέον δύο τμήματα με συναφή γνωστικά αντικείμενα.

Οι ευθύνες  έχει η Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας  και ο Περιφερειάρχης Α. Κατσιφάρα που «δεν έχει κουνήσει ούτε  το  δαχτυλάκι» στο θέμα των ΤΕΙ της Ηλείας ή της ανάγκης για πανεπιστημιακή σχολή αφού όλα τα βλέπει  με «τοπικιστικά και πατρινά γυαλιά» αλλά και οι Ηλείοι  Αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακοί σύμβουλοι που μένουν αδρανείς και σιωπούν.

Είναι επιζήμιο και οικονομικά άνισο  από μεν την Ηλεία να εισάγονται σε σχολές της υπόλοιπης Ελλάδας 1.000 παιδιά της Ηλείας(850-900περίπου σε ΑΕΙ  & ΤΕΙ  και 100-150 σε κολλέγια, στην αλλοδαπή κλπ) και εισάγονται στην στον νομό μας 400. Μια διαφορά 600 νέων μεταφράζεται σε οικονομική απώλειάγια τον τόπο 4.000.000 ευρώ ετησίως.

Η ύπαρξη φοιτητικού πληθυσμού αποτελεί στυλοβάτη των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών, είναι ζωογόνο κύτταρο, που εκτός της οικονομίστικης έννοιας, δίνουν ζωή, σφρίγος και δυναμισμό και ουσιαστικά αναπληρώνει τον πληθυσμό των νέων από κάθε τοπική κοινωνία, που σπουδάζει σε άλλες περιοχές μακριά από τον τόπο γέννησης και κατοικίας και πρόκειται ίσως για το πιο δυναμικό κομμάτι, που είναι οι ηλικίες από 18-26 χρονών.

Η ύπαρξη και λειτουργεία σχολών και τμημάτων ΑΕΙ και  ΤΕΙ συντελεί στην πληθυσμιακή αύξηση των πόλεων, δημιουργεί θέσεις εργασίας, ( στην Πάτρα ενδεικτικά αναφέρουμε ότι υπερβαίνουν τα 3.000 άτομα σε διδακτικό, διοικητικό κλπ προσωπικό που εργάζεται ανώτερες και ανώτατες σχολές της πόλης ) ενισχύει το εισόδημα εκατοντάδων οικογενειών (στην Πάτρα υπερβαίνουν τις 500 επιχειρήσεις που συνδέονται με τις σχολές-εστίασης, συντήρησης, φύλαξης, προμήθειας υλικών κλπ) και αποτελούν ατμομηχανή για την οικιστική ανάπτυξη.

Η φοιτητική νεολαία, εκτός από τις οικονομικές απολαβές της τοπικής κοινωνίας, προσδίδει  ζωντάνια στην τοπική κοινωνία, ενισχύει την εξωστρέφεια των ντόπιων  και οι φοιτητές γίνονται  κομμάτι της τοπικής κοινωνίας.

Τι πρέπει να διεκδικήσει η Ηλεία (σκέψεις)

Η Ηλεία πρέπει να απαιτήσει μια εντατική προσπάθεια αναβάθμισης του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος  στη Ανώτερη και Ανώτατη Βαθμίδα .
Και για αυτό να ιδωθεί η ανάγκη (ως σκέψεις τίθενται )για : 
1. Ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής, η υποστήριξη της λειτουργίας Διαπανεπιστημιακών Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών και Αυτόνομου ΤΕΙ ως  πόλου αναπτυξιακής δραστηριότητας και ανάδειξης του τοπικού χαρακτήρα και δυνατοτήτων.     
2. Κατασκευή σύγχρονων κτιρίων  ΤΕΙ Πύργου .
3. Δημιουργία  σχολής ΑΕΙ στην Αρχαία Ολυμπία : Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελληνικών σπουδών ή  Διεθνής Ανώτατη Σχολή Ξενοδοχειακού Management ή  Πανεπιστήμιου Τουριστικών Επαγγελμάτων .
4.Δημιουργία μεταπτυχιακού τμήματος Γυμναστικής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία.
5. Η αναβάθμιση Ινστιτούτο Κοροίβου ως Ερευνητικού Κέντρου και η βελτίωση υποδομών εκπαίδευσης.
6.Ίδρυση αυτόνομου ΤΕΙ στην Ηλεία και να βελτιωθούν και  επεκταθούν  οι λειτουργούσες Σχολές στην Ηλεία :
-Τμήμα Διοίκησης, Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας με έδρα τον Πύργο και κατευθύνσεις:  Διοίκηση Πολιτιστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας, Μουσειολογία γ) Επικοινωνία Πολιτιστικών Μονάδων και η σύνδεση αυτής   με την τουριστική οικονομία .
-Επαναφορά του τμήματος  Πληροφορικής  & ΜΜΕ στον Πύργο
-Το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας με έδρα την Αμαλιάδα και η σύνδεση αυτής  με την αγροτική παραγωγή με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων με εφαρμογή καινοτομιών στην προώθηση αυτών, αλλά και στην εκπαίδευση των παραγωγών. Την ισχυρότατη πρωτογενή παραγωγή της Ηλείας και ιδιαίτερα του Κάμπου με την παράλληλη αξιοποίηση της υπάρχουσα υποδομή του κτίριο του ΕΘΙΑΓΕ Κοροίβου.
7.Ίδρυση και λειτουργία στην Ηλεία  :
Τμήμα ΤΕΙ: «Τεχνολογίας Πετρελαίου & Φυσικού Αερίου» με στόχο να παρέχει  γνώση σε όλο το φάσμα των υδρογονανθράκων, από την έρευνα, εξόρυξη, μεταφορά, επεξεργασία, αποθήκευση έως την τελική τους χρήση και αυτό σε σχέση με την άμεση προοπτική αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (Πετρελαίου & Φυσικού Αερίου) που πρόκειται να αξιοποιηθούν στην περιοχή μας και  αυτό να είναι αντίστοιχο με αυτό της Καβάλας .
Ενίσχυση και ανάπτυξη  των μεταπτυχιακών Διεθνούς επιπέδου στην Πολιτική Επιστήμη και τις Διεθνείς Σχέσεις, που πραγματοποιούνται  στην Αρχ. Ολυμπία και η επέκταση τους  σε άλλα αντικείμενα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου