Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Ηλείος Δημήτρης Σπύρου και το ντοκιμαντέρ «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες», η ελληνική πρόταση για τα Όσκαρ


Ο Ηλείος Δημήτρης Σπύρου και το ντοκιμαντέρ «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες»,  η ελληνική πρόταση για τα Όσκαρ
…και ως σκέψη για την αγροτική παραγωγή της Ηλείας 



Από το φεστιβάλ Βερολίνου όπου έκανε παγκόσμια πρεμιέρα τον περασμένο χειμώνα στο τμήμα «Culinary Cinema», το ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες» διεκδικεί τώρα μια θέση στις οσκαρικές υποψηφιότητες καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.


Η αρμόδια επιτροπή γνωμοδότησης, όπως διαμορφώθηκε μετά την παραίτηση δύο μελών, αποτελούταν από τον πρόεδρο τον Ηλείο σκηνοθέτη Δημήτρη Σπύρου, τον αντιπρόεδρο και επίσης σκηνοθέτη Γιώργο Σταμπουλόπουλο και μέλη τους Γιάννη Ζουμπουλάκη (κριτικός κινηματογράφου), Δώρα Μασκλαβάνου (σκηνοθέτις), Ευανθία Ρεμπούτσικα (μουσικοσυνθέτις), Παναγιώτη Σασλίδη (παραγωγός) και Ιφιγένεια Καλαντζή (κριτικός κινηματογράφου).

Η επιτροπή επέλεξε ομόφωνα το ντοκιμαντέρ της Οικονόμου, καθώς διακρίθηκε «για την ολοκληρωμένη οπτική της και την ενδιαφέρουσα αφήγηση. Διαθέτει ελληνικά στοιχεία, ενώ παράλληλα επιτυγχάνει τον συνδυασμό τοπικού και οικουμενικού» όπως αναφέρει σχετικά το σκεπτικό τηςεπιτροπής.

Η ταινία τοποθετείται σε ένα χωριό της Καρδίτσας, όπου δυο ξαδέλφια και πέντε γυναίκες αποφασίζουν να καλλιεργήσουν βιολογικές ντομάτες. Συσκευάζοντάς τις πρωτότυπα, φιλοδοξούν να εξάγουν τα προϊόντα τους σ’ όλο τον κόσμο. 
(….… μήπως να τεθεί ως σκέψη για την αγροτική παραγωγή της Ηλείας και σε ανάλογες πρωτοβουλίες… )
Τ
ο ντοκιμαντέρ που απέσπασε το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί μια «ανθρωποκεντρική, συγκινητική όσο και διασκεδαστική κινηματογραφική “σύνδεση” του Χριστόφορου Κολόμβου με τον Ρίχαρντ Βάγκνερ και την νεοελληνική πραγματικότητα».

Το «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες» συνιστά μια αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα, πρωτότυπη και τολμηρή επιλογή, ιδιαίτερα εάν λάβουμε υπόψη πως η Αμερικανική Ακαδημία σπανίως στην ιστορία της επιλέγει ξενόγλωσσες ταινίες τεκμηρίωσης στην τελική πεντάδα των αντίστοιχων υποψηφιοτήτων.

Η ελληνική πρόταση για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης
Οι βιολογικές ντομάτες παίρνουν την αναγνώριση που τους αξίζει.

Η Μαριάννα Οικονόμου θέλησε να κινηματογραφήσει την προσπάθεια που κάνουν δύο ξαδέλφια και πέντε γιαγιάδες στην Καρδίτσα με στόχο να καταστήσουν τις βιολογικές τους ντομάτες σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας αγοράς ντόπιων προϊόντων. Για την παγκόσμια αγορά ο αγώνας είναι διαρκής και η κατάληξη άγνωστη, αλλά για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης που προτάθηκε η ταινία όλα θα κριθούν ως το τέλος Ιανουαρίου.

Στο ντοκιμαντέρ Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε Τις Ντομάτες παρακολουθούμε τη σύνδεση της μουσικής του σπουδαίου συνθέτη με την παραγωγική διαδικασία της βιολογικής ντομάτας. Από την καλλιέργεια μέχρι το τελικό προϊόν που μπορεί να είναι τοματοχυμός ή κανονική ντομάτα, ο Βάγκνερ έχει περίοπτη ακουστική θέση.
Η ταινία προβλήθηκε στο Culinary Cinema Festival του Βερολίνου τον Φεβρουάριο και αποτελεί την ελληνική επιλογή για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης.
Μέχρι στιγμής έχουν προταθεί σχεδόν 60 ταινίες από χώρες σε όλο τον κόσμο και η πρώτη διαδικασία επιλογής θα γίνει στα τέλη Νοεμβρίου, όταν και θα ανακοινωθούν οι 12-15 ταινίες που θα συνεχίσουν μέχρι την οριστική ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων στα τέλη Ιανουαρίου.

Τα δύο μεγάλα φαβορί που λογικά θα αναμετρηθούν για την τελική νίκη είναι το Parasites του Μπονγκ Τζουν Χο που πήρε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες και το Pain and Glory του Αλμοδόβαρ. Η ελληνική πρόταση πάντως είναι αρκετά ρηξικέλευθη, μιας και είναι από τις λίγες φορές που θα δει κανείς ξενόγλωσσο ντοκιμαντέρ σε αυτή την κατηγορία των Όσκαρ. 




Με στοιχεία από το  athinorama.gr και το  flix.gr

Δημήτρης Σπύρου
Ο Δημήτρης Σπύρου είναι Έλληνας σκηνοθέτης και συγγραφέας.
Γεννήθηκε το 1954 στα Διάσελλα Ολυμπίας. Έχει τελειώσει τη Δραματική Σχολή και έχει σπουδάσει κινηματογράφο. Από το 1982 ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο όπου στα χρόνια της «μαθητείας» εργάστηκε ως ηθοποιός, βοηθός σκηνοθέτη, διευθυντής παραγωγής ,και ανήκει στους καλούςέλληνες σεναριογράφους. Το 1985 άρχισε να σκηνοθετεί, δημιουργώντας ταυτόχρονα και την ανεξάρτητη εταιρία παραγωγής ΦΑΟΣ ΦΙΛΜ η οποία λειτουργεί ως σήμερα παράγοντας ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, καθώς και τηλεοπτικά προγράμματα και ντοκιμαντέρ. Έκανε αρχικά την ταινία «Ο ψύλλος» και κατόπιν εκπαιδευτικά προγράμματα και τηλεοπτικές παραγωγές.

Από το 1995 διευθύνει την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία Νεανικό Πλάνο, η οποία ασχολείται με διανομή και παραγωγή ταινιών, εκδόσεις βιβλίων, διαχειρίζεται το cine ΦΙΛΙΠ στην Αθήνα, διοργανώνει φεστιβάλ και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες και παράγει και διανέμει εκπαιδευτικά προγράμματα.

Το 1997 σε συνεργασία με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νομού Ηλείας δημιούργησε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, του οποίου είναι και καλλιτεχνικός διευθυντής.

Παράλληλα ασχολείται και με τη λογοτεχνία και είναι συνεργάτης περιοδικών τέχνης και πολιτισμού. Το 1981 πήρε το πρώτο Βραβείο σε πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης για ποιητές κάτω των 35 ετών. Την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού αποτελούσαν ο Γιάννης Ρίτσος, ο Νικηφόρος Βρεττάκος και ο Τάκης Σινόπουλος.
Από τη Βικιπαίδεια,



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου