Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

Λιγδιασμένοι δημοσιογραφικοί (και όχι μόνο) κιτρινισμοί( της Ηλείας) που ενσπείρουν πανικό και κρύβουν οικονομικά συμφέροντα…


Λιγδιασμένοι δημοσιογραφικοί (και όχι μόνο) κιτρινισμοί( της Ηλείας)  που ενσπείρουν πανικό και κρύβουν οικονομικά συμφέροντα…



Απεφάνθη η εφημερίδα «Πατρίς» της Ηλείας  ( συνεπικουρούμενη από ένα Ελαιοτριβείο)  ότι η ελαιοπαραγωγή βρίσκεται εν κινδύνω λόγω του  «μύκητα του γλοιοσπόριου στον καρπό της ελιάς»  και δίκην επιστημονικού παντογνώστη, υποκαθιστώντας τα αρμόδια  κρατικά όργανα και τους επιστημονικούς φορείς σήμανε συναγερμό και πρωτοσέλιδα ( και  με ρεπορτάζ..) κραύγασε  «Μαζέψτε γρήγορα τις ελιές» καταστροφολογώντας επιπόλαια για να πουλήσει φύλλα αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις της κινδυνολογίας της…

Το εκπεμπόμενο μήνυμα είναι: «Το  γλοιοσπόριο έρχεται, τρέξτε να σώσετε ότι μπορείτε …», «Ραντίστε, ρίξτε φάρμακα ξοδευτείται  και υποβαθμιστείτε το λάδι της Ηλείας»,
αυτό είπε και ελάλησε η Εφημερίς…

Απαράδεκτη, αντιδεοντολογική και σαφώς κίτρινη είναι αύτη  ταύτη η ενέργεια, γιατί δεν απευθύνθηκε (ώστε να έχει ασφαλή και υπεύθυνη άποψη) στο μόνο αρμόδιο κρατικό όργανο την «Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής/ΔΑΟΚ της Π.Ε. Ηλείας», αλλά επειδή έμαθαν, τους είπαν και αυτοί είπαν πανικοβάλλαν τους Ηλείους  Ελαιοκαλλιεργητές  καλώντας  τους «Μαζέψτε γρήγορα τις ελιές» αδιαφορώντας για την οικονομική ζημιά που θα υποστούν λόγω της πολύ μικρής απόδοσης σε λάδι .

Στο ίδιο μήκος κύματος και  Ελαιοτριβείο της περιοχής Πύργου με πρωτοσέλιδες ανακοινώσεις ( πιο «κομψά» και επιφυλακτικά) καλεί με εύσχημο τρόπο τους ελαιοπαραγωγούς να βιαστούν και να προχωρήσουν  στην ελαιοσυγκομιδή …

Το ανακύπτον θέμα και πρόβλημα είναι η ανευθυνότητα και διασπορά πανικού και η οικονομική ζημιά των Ελαιοπαραγωγών και της Οικονομίας της Ηλείας.
Δηλαδή οι επιτήδειοι τη βοηθεία της εφημερίδας (ηθελημένα ή  αθέλητα / κατά  την γνώμη του γράφοντος το παρόν άρθρο από κουταμάρα και ανοησία )  επιδιώκουν να πάρουν τζάμπα.. μπιρ παρά  το λάδι της Ηλείας, να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των Ηλείων ελαιοπαραγωγών να εκμεταλλευτούν οι γραβάτες και τα οικονομικά συμφέροντα των ιδρώτα των αγροτών, να υφαρπάξουν τον κόπο χιλιάδων Ηλείων..

Γιατί όπως επισημαίνει,

 ο «Σύλλογος Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ηλείας» «Ο πανικός είναι ο παράγοντας εκείνος που επιτρέπει στους επιτήδειους να θησαυρίζουν εις βάρος των πολλών και οδηγεί στην μακροχρόνια υποβάθμιση του ¨ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΧΡΥΣΟΥ¨ της περιοχή μας.» 

Και έχει δίκιο ο Σύλλογος Γεωπόνων διότι

.. και ζημία τεράστια θα υποστούν οι Ελαιοπαραγωγοί , λόγω χαμηλής τιμής ( αυτήν τη χρονική περίοδο η τιμή κιλού του λαδιού κυμαίνεται από 2,40€ -2,80 € και ο μεθοδευμένος πανικός θα τις «ρίξει» πιο χαμηλά τις τιμές  

…αλλά και το προϊόν της Ηλείας δυσφημείται… και αυτό θα  το πληρώσει και τα επόμενα χρόνια…

Την οικονομική απώλεια των  Ελαιοπαραγωγών θα τη πληρώσει  η Εφημερίδα «Πατρίς» και η ελαιοκομική επιχείρηση ;



Οι υπεύθυνες απαντήσεις ….

«Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής/ΔΑΟΚ της Π.Ε. Ηλείας»

Σε αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες «απάντησε» η  Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ηλείας», που με ανακοίνωση της επισημαίνει :

«Η φετινή ελαιοπαραγωγή εξελίσσεται  ιδανικά  με μηδενικές προσβολές από τον κυριότερο εχθρό της ελιάς, τον δάκο,  και με κλιματικές συνθήκες που μέχρι σήμερα  δεν ευνόησαν την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών (π.χ. γλοιοσπόριο, κερκόσπορα, κυκλοκόνιο κ.α.) Η ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου αναμένεται να είναι εξαιρετική αφού από οι πρώτες ελαιοποιήσεις οδήγησαν σε παραγωγή  εξαιρετικής ποιότητας παρθένο ελαιόλαδο»,
τονίζοντας (και σωστά) 
«Οι κλιματικές συνθήκες του φθινοπώρου … βοηθούν την πιθανή εμφάνιση μυκητολογικών ασθενειών»
..και καλώντας
«Με δεδομένα τα παραπάνω, η ς/ΔΑΟΚ της Π.Ε. Ηλείας συστήνει στους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής μας, να επιθεωρούν τους ελαιώνες τους … και αναλόγως του χρόνου συγκομιδής, να προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες φυτοπροστασίας»

«Σύλλογος Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ηλείας»

Σε ανάλογο κλίμα και ο «Σύλλογος Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ηλείας» σε ανακοίνωση του επισημαίνει ό,τι:

«
Φτάνοντας λοιπόν ένα βήμα πριν τη συγκομιδή, από τις επισκέψεις στους ελαιώνες των συναδέλφων ανά το νομό, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι  δεν παρουσιάζονται ανησυχητικά προβλήματα με παθογόνους οργανισμούς που προσβάλλουν τις ελιές»
… κλείνοντας
«απαιτείται από όλους ψυχραιμία και σωστή ενημέρωση για να μην δημιουργείται πανικός στους παραγωγούς. Ο πανικός είναι ο παράγοντας εκείνος που επιτρέπει στους επιτήδειους να θησαυρίζουν εις βάρος των πολλών και οδηγεί στην μακροχρόνια υποβάθμιση του ¨ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΧΡΥΣΟΥ¨ της περιοχή μας

Ο Νίκος Μιχαλόπουλος ( Γεωπόνος και πρώην Αντινομάρχης Ανάπτυξης )
 Με μια ψύχραιμη και επιστημονική τοποθέτησή του ο Νίκος Μιχαλόπουλος ( Γεωπόνος και πρώην Αντινομάρχης Ανάπτυξης ) θέτει το θέμα καιτο πρόβλημα στη πραγματική του διάσταση :

«Γλοιοσπόριο ελιάς: κινδυνολογικό  εφεύρημα η πραγματικό πρόβλημα; Τό λάδι της Ηλείας δεν πρέπει να αφεθεί στο έλεος των δυνάμεων της αγοράς
Το μαζέψτε γενικά γρήγορα τις ελιές η ψεκάστε με τα κατάλληλα χαλκούχα μυκητοκτόνα(για όσους δεν θέλουν αγουρέλαιο)για την αντιμετώπιση του γλοιοσπόριου το ΥΠΑΑΤ με τις περιφερειακές του υπηρεσίες οφείλουν άμεσα να το πουν και να ενημερώσουν τους ελαιοπαραγωγούς προκειμένου χωρίς καθεστώς πανικού να προγραμματίσουν την συλλογή του προϊόντος τους. Επισης δεν πρέπει οι "τελάληδες" που πέρσι διαλαλούσαν τη κακή ποιότητα του λαδιού στο νομό μας (σε αντίθεση με ότι γινόταν σε άλλους νομούς )να επαναλάβουν το ίδιο λάθος ακόμα και στη περίπτωση πιθανού προβλήματος. Το γλοιοσποριο δεν ήρθε για να μείνει είναι εδώ από το 1920.απλα για να μην είναι πρόβλημα θα πρέπει πλέον οι παραγωγοί να πεισθούν για την ανάγκη φυτοπροστασίας της ελιάς σε συνεργασία με τους Γεωπόνους και να μην περιμένουν μόνο τη Δακοκτονία. Τέλος πιστεύω ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι με το προϊόν φορείς πρέπει να συνεργαστούν για τη προστασία του προϊόντος.»   

Οι ελαιοπαραγωγή της Ηλείας καταστράφηκε,

 το 2016 από τον Δάκο λόγω της «εγκληματικής» ανεπάρκειας  της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Περιφερειαρχη  Απ. Κατσιφαρα αλλά και του Αντιπεριφερειάρχη Κ. Μητροπούλου και του κρατικού μηχανισμού,
 και πέρυσι το 2018 από το γλοιοσπόριο (πάλι λόγω ευθυνών της ΠΔΕ και του κράτους) 
να μην καταστραφεί και φέτος  το πανικό και τα οικονομικά συμφέροντα !



Δεν οφείλουν όλοι αυτοί (Εφημερίς και Ελαιοτριβείο» να ζητήσουν συγνώμη και να διορθώσουν το λάθος τους ?

Οι ανακοινώσεις αναλυτικά:

«Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής/ΔΑΟΚ της Π.Ε. Ηλείας»/21 Οκτωβρίου 2019

«Η φετινή ελαιοπαραγωγή εξελίσσεται  ιδανικά  με μηδενικές προσβολές από τον κυριότερο εχθρό της ελιάς, τον δάκο,  και με κλιματικές συνθήκες που μέχρι σήμερα  δεν ευνόησαν την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών (π.χ. γλοιοσπόριο, κερκόσπορα, κυκλοκόνιο κ.α.).  Η ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου αναμένεται να είναι εξαιρετική αφού από οι πρώτες ελαιοποιήσεις οδήγησαν σε παραγωγή  εξαιρετικής ποιότητας παρθένο ελαιόλαδο με οξύτητα μεταξύ 0,1 και 0,3.

Οι κλιματικές συνθήκες του φθινοπώρου – αυξημένη υγρασία, βροχοπτώσεις, άριστο εύρος θερμοκρασιών, ωριμότητα καρπού –  είναι γνωστό στους ελαιοπαραγωγούς ότι  βοηθούν την πιθανή εμφάνιση μυκητολογικών ασθενειών (γλοιοσπόριο, κερκόσπορα, κυκλοκόνιο κ.α.) 

Με δεδομένα τα παραπάνω, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ηλείας συστήνει στους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής μας, να επιθεωρούν τους ελαιώνες τους και αφού εξετάζουν πρώτα τα ελαιόδεντρά τους για συμπτώματα (τυχόν προσβολές σε φύλλα ή καρπούς), ιδιαίτερα σε περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία ή σε περιοχές που παρουσίασαν προσβολές την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο, σε συνεργασία με τους  τοπικούς γεωπόνους και αναλόγως του χρόνου συγκομιδής, να προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες φυτοπροστασίας στον κατάλληλο καλλιεργητικό χρόνο όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο με σκευάσματα, εγκεκριμένα για την καλλιέργεια της ελιάς, τηρώντας πιστά τις οδηγίες της ετικέτας τους και τον χρόνο αναμονής πριν την συγκομιδή για την αποφυγή υπολειμμάτων στο ελαιόλαδο.

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στην Υπηρεσία μας στα τηλέφωνα 2621360140, 155.
ΔΑΟΚ  Π.Ε. Ηλείας»

«Σύλλογος Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ηλείας»

«Φίλες και φίλοι ελαιοκαλλιεργητές,
Πλησιάζοντας προς τη συγκομιδή των ελιών, ήδη τα πρώτα αγουρέλαια παρήχθησαν, φαίνεται ότι η φετινή χρονιά δεν θα μας επιφυλάσσει αρνητικές εκπλήξεις όπως η περσινή. Μετά την συνεχή ενημέρωση από μέρους μας, και με την ημερίδα που διοργανώσαμε, αλλά και από τον κάθε συνάδελφο ξεχωριστά, θεωρούμε ότι η πλειονότητα των παραγωγών ενήργησε σωστά παίρνοντας τα κατάλληλα φυτοπροστατευτικά μέτρα.

Οι κλιματοικές συνθήκες που επικράτησαν τον περασμένο χειμώνα, με τις χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά και την άνοιξη και του καλοκαιριού, δεν ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές για την ανάπτυξη μυκήτων  και εντόμων. Οι δακοπροσβολές φέτος ήταν αρκετά μειωμένες και με συνδυασμό τους ανοιξιάτικους ψεκασμούς, που προχώρησαν αρκετοί παραγωγοί,  για την καταπολέμηση του γλοιοσπορίου και των υπόλοιπων μυκητολογικών ασθενειών,διαπιστώνετα ότι μας έχουν οδηγήσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο φυτοπροστασίας.

Φτάνοντας λοιπόν ένα βήμα πριν τη συγκομιδή, από τις επισκέψεις στους ελαιώνες των συναδέλφων ανά το νομό, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι  δεν παρουσιάζονται ανησυχητικά προβλήματα με παθογόνους οργανισμούς που προσβάλλουν τις ελιές. Σε ορισμένες περιοχές μικρή πτώση του ελαιοκάρπου οφείλεται σε προσβολή από πυρηνοτρήτη, που είχε πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι, χωρίς όμως σημαντική οικονομική ζημιά.

Αυτό βέβαια δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε σε καμία περίπτωση. Οι συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες, υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή και αρκετά υψηλή σχετική υγρασία, δημιουργούν προβληματισμό για το πώς θα επηρεάσουν.

Όσοι λοιπόν ελαιοκαλλιεργητές δεν έχουν λάβει μέτρα φυτοπροστασίας κατά τη φθινοπωρινή περίοδο καλό είναι να συμβουλευτούν τους συναδέλφους γεωπόνους-συνεργάτες τους για να τους προτείνουν τα κατάλληλα μυκητοκτόνα για την καλύτερη δυνατή προστασία της καλλιέργειας τους. Να τονίσουμε για μία ακόμη φορά ότι οποιαδήποτε  «μαύρη» ελιά ή ακόμα και σάπια βρεθεί επάνω ή και κάτω από το δέντρο δεν είναι κατά ανάγκη γλοιοσπόριο.

Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με το εργαστήριο φυτοπαθολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τη διεξαγωγή εργαστηριακών αναλύσεων δειγμάτων ελαιοκάρπου. Για  οποιαδήποτε νέα εξέλιξη θα σας ενημερώσουμε άμεσα.
Κλείνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με το ελαιόλαδο, ότι απαιτείται από όλους ψυχραιμία και σωστή ενημέρωση για να μην δημιουργείται πανικός στους παραγωγούς. Ο πανικός είναι ο παράγοντας εκείνος που επιτρέπει στους επιτήδειους να θησαυρίζουν εις βάρος των πολλών και οδηγεί στην μακροχρόνια υποβάθμιση του ¨ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΧΡΥΣΟΥ¨ της περιοχή μας.    
                                                           ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ
            -Ο-                                                                                   -Η-                         
     ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                      ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΤΣΑΚΩΝΑΣ ΤΑΣΟΣ                                                    ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου