Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Αργός θάνατος με το ζιζανιοκτόνο Roundup Ποιες οι επιπτώσεις στους Ηλείους αγρότες που επί χρόνια εισπνέουν το δηλητήριο και ποιες οι επιπτώσεις στους καταναλωτές από προϊόντα με υπολείμματα του ζιζανιοκτόνο Roundup ;


Αργός θάνατος με το ζιζανιοκτόνο Roundup


Ποιες οι επιπτώσεις στους Ηλείους αγρότες που επί χρόνια εισπνέουν  το δηλητήριο και ποιες οι επιπτώσεις στους καταναλωτές από προϊόντα με υπολείμματα του  ζιζανιοκτόνο Roundup ;

Ένα  από τα πιο συνηθισμένα  και πιο διαδεδομένα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιείται από εκατομμύρια παραγωγούς στον κόσμο αλλά ευρέως στην Ελλάδα και στην Ηλεία , το ζιζανιοκτόνο Roundup, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες αλλά και καταδικαστικές δικαστικές αποφάσεις , συνδέεται με καρκίνο, υπογονιμότητα και νευρολογικές ασθένειες τύπου Πάρκινσον.


Πάνω από 42.000 προσφυγές κατά της Bayer για τη γλυφοσάτη – Ποια είναι η επικίνδυνη ουσία

Δεκάδες χιλιάδες προσφυγές έχει να αντιμετωπίσει ο γερμανικός χημικός και φαρμακευτικός όμιλος Bayer κατά του ζιζανιοκτόνου με γλυφοσάτη της θυγατρικής της Mosanto, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία.

Ο αριθμός των προσφυγών αυτών που έχουν γίνει στις ΗΠΑ και ανέρχεται στις 42.700, καταμετρήθηκε στις 11 Οκτωβρίου του 2019, ενώ ο αριθμός των προσφυγών ανερχόταν σε 18.400 στα τέλη Ιουλίου. Ο όμιλος αποδίδει τον πολλαπλασιασμό των προσφυγών σε μια αύξηση των τηλεοπτικών διαφημίσεων δικηγόρων που αναζητούν ενάγοντες.

Η Bayer έχει μέχρι στιγμής καταδικαστεί τρεις φορές σε αποζημίωση εναγόντων στην Καλιφόρνια που προσβλήθηκαν από καρκίνο. Ωστόσο τα ποσά των αποζημιώσεων που πρέπει να καταβάλει ο όμιλος μειώθηκαν σημαντικά σε δεύτερη εξέταση των υποθέσεων από δικαστή.

Το ζιζανιοκτόνο ‘Roundup’
Ωστόσο έκτοτε ο όμιλος έρχεται αντιμέτωπος με την αμφιλεγόμενη φήμη της αμερικανικής εταιρείας, ταυτοχρόνως στο εμπόριο γενετικά μεταλλαγμένων σπόρων και σε αυτό των φυτοφαρμάκων, που βρίσκονται στο στόχαστρο διαφόρων δικαστικών διαδικασιών και αποτελούν θέμα δημόσιων πολιτικών συζητήσεων σε πολλές χώρες.

Η επικίνδυνη ουσία

Τα ζιζανιοκτόνα με βάση την γλυφοσάτη χρησιμοποιούνται εδώ και 40 χρόνια και είναι τα πιο διαδεδομένα στον κόσμο. Η γλυφοσάτη είναι προϊόν της Monsanto με την εμπορική ονομασία Roundup.

Σήμερα βρίσκεται εκτός πατέντας και κυκλοφορεί στην παγκόσμια αγορά και από άλλες χημικές εταιρείες, όπως η Dow Agrosciences και η γερμανική BASF.

Μολονότι η γλυφοσάτη και τα εμπορικά προϊόντα της έχουν εγκριθεί από τις υπεύθυνους φορείς σε όλο τον κόσμο, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις τους στον άνθρωπο και το περιβάλλον, και αυξάνονται καθώς αυξάνεται και η χρήση της γλυφοσάτης.

Σε αρκετές επιστημονικές ανασκοπήσεις διερευνάται η πιθανότητα συσχέτισης της έκθεσης σε γλυφοσάτη με την εμφάνιση καρκίνου, όπως το μη-Hodgkin λέμφωμα. Μια μετα-ανάλυση του 2014 έδειξε αυξημένο κίνδυνο για το λέμφωμα σε εργαζόμενους που εκτίθενται σε σκευάσματα γλυφοσάτης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάνθηκε το 2015 ότι πιθανότατα προκαλεί καρκίνο.

Το 2016 ο ΠΟΥ και το FAO μαζί εξέδωσαν έκθεση που αναφέρει ότι η χρήση σκευασμάτων γλυφοσάτης δεν είναι απαραίτητη επιβλαβής για την υγεία, και καθόρισαν μέγιστα όρια αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης (mg/kg σωματικού βάρους ημερήσια) για τη χρόνια τοξικότητα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών προϊόντων (ECHA) καταχώρησε ότι η γλυφοσάτη προκαλεί σοβαρή οφθαλμική βλάβη και είναι τοξική για τους υδρόβιους οργανισμούς, αλλά δεν βρήκε στοιχεία που να την εμπλέκουν ως καρκινογόνα, μεταλλαξιογόνα, τοξική για την αναπαραγωγή, ούτε τοξικά για συγκεκριμένα όργανα.

Τον περασμένο Ιούλιο η Αυστρία έγινε το πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ που απαγόρευσε πλήρως να χρησιμοποιείται η γλυφοσάτη.

Στην Ελλάδα το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης ενέκρινε τη χρήση της γλυφοσάτης και χορήγησε πενταετή άδεια διάθεσης στην αγορά από την 06/3/2018 έως και την 15/12/2023.


Γλυφοσάτη: Ένα ζιζανιοκτόνο ύποπτο για καρκινογενέσεις

Στις 9 Αυγούστου 2018 οι ένορκοι του δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο καταδίκασαν την αμερικανική εταιρεία αγροχημικών και γεωργικής βιοτεχνολογίας Monsanto σε πρόστιμο 290 εκατομμυρίων δολαρίων επειδή δεν ενημέρωσε για την επικινδυνότητα του ζιζανιοκτόνου της Roundup που έχει ως ενεργό συστατικό την γλυφοσάτη στην οποία οφείλετο ο καρκίνος (μη Hodgkin λέμφωμα) του Αμερικάνου κηπουρού σχολείου κ. Τζόνσον ηλικίας 46 ετών και πατέρα δύο παιδιών.

Οι ένορκοι αποφάνθηκαν ότι η Monsanto ενήργησε κακοβούλως,δηλαδή γνώριζε για την επικινδυνότητα του και δεν ενημέρωσε και συνεπώς συνέβαλε σημαντικά στην ασθένεια του μηνυτή. Η Monsanto αντέδρασε άμεσα λέγοντας: «Θα υποβάλουμε έφεση, οι ένορκοι έχουν άδικο και η απόφαση τους δεν αλλάζει το γεγονός ότι 800 επιστημονικές μελέτες και τα συμπεράσματα της Αμερικανικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (Environmental Protection Agency, EPA), του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (National Institute of Health,NIH) και άλλες Κανονιστικές Αρχές σε ολόκληρο τον κόσμο μεταξύ αυτών και η (σ.σ.αμαρτωλή) Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (European Food Safety Authority,EFSA) υποστηρίζουν πώς η γλυφοσάτη δεν προκαλεί καρκίνο».

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης υπάρχουν άλλες 400 περιπτώσεις πολιτών με καρκίνο (μη Hodgkin λέμφωμα) που εκκρεμούν στα δικαστήρια. Μετά την λήξη των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας της Monsanto για την γλυφοσάτη, πολλές άλλες εταιρείες παράγουν γλυφοσάτη ως ενεργό συστατικό ζιζανιοκτόνων με διάφορα εμπορικά ονόματα.
Στην χώρα μας κάθε χρόνο εισάγονται περίπου 800 .000 κιλά ζιζανιοκτόνων από 61 διαφορετικές εταιρείες παραγωγής με ενεργό συστατικό την γλυφοσάτη.

Το αμαρτωλό παρελθόν της γλυφοσάτης

Η γλυφοσάτη είναι ένα ζιζανιοκτόνο που παρασκευάσθηκε το 1970 από τον χημικό John E. Frank της Monsanto. Η γλυφοσάτη κυκλοφόρησε το 1974 με το εμπορικό όνομα Roundup, καταστρέφει ζιζάνια και αγριόχορτα κάθε είδους που υπάρχουν όχι μόνο σε δενδροκαλλιέργειες αλλά και σε εθνικές οδούς γήπεδα, πάρκα δενδροστοιχίες και όπου αλλού. Η γλυφοσάτη κυκλοφορεί ως ενεργό συστατικό ζιζανιοκτόνων με διάφορες εμπορικές ονομασίες σε περισσότερες από 130 χώρες και χρησιμοποιείται σε ευρύ φάσμα καλλιεργειών. Το 2007 η γλυφοσάτη ήταν το πιο διαδεδομένο ενεργό συστατικό ζιζανιοκτόνων στις ΗΠΑ και ένα από τα πιο διαδεδομένα στον κόσμο.

Τι προκαλεί

Η γλυφοσάτη μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στα μάτια και την επιδερμίδα, βλάβες στο αναπαραγωγικό σύστημα, στα νεφρά, στο καρδιαγγειακό σύστημα, το συκώτι, το αμυντικό σύστημα, το ενδοκρινικό σύστημα, νευρολογικές διαταραχές και καρκινογενέσεις.
Η γλυφοσάτη, είναι μια οργανοφωσφορική ένωση της οποίας, το πρώτο συνθετικό γλυ- προέρχεται από το αμινοξύ γλυκίνη που το χρησιμοποιεί ο οργανισμός για την σύνθεση πρωτεϊνών, παρουσία γλυφοσάτης όμως ο οργανισμός κάνει το μοιραίο λάθος χρησιμοποιώντας την γλυφοσάτη αντί γλυκίνης με αποτέλεσμα την σύνθεση πρωτεϊνών μη λειτουργικών. Αυτή είναι μία από τις επικρατέστερες θεωρίες μηχανισμού δράσης της γλυφοσάτης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου