Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

Έφυγαν από τα σπίτια τους και μένουν σε σκηνές στα Λεχαινά λόγω βρώμας !!!!!


Έφυγαν από τα  σπίτια τους και μένουν σε σκηνές στα Λεχαινά λόγω βρώμας !!!!!
Η Περιφέρεια και το κράτος και η Κυβέρνηση να δώσουν άμεσα λύση ! Πριν την Πρωτοχρονιά !


Κάτοικοι των Αγίων Θεοδώρων Λεχαινών, μη αντέχοντας άλλο την απερίγραπτη δυσοσμία στη περιοχή τους, άφησαν τα σπίτια τους και κατασκήνωσαν σε σκηνές στην πλατεία Λεχαινών !!! 

Δεν είναι δυνατόν να ξεσπιτώνεται ένα ολόκληρο χωριό (175 κάτοικοι σύμφωνα  με την απογραφή ) , άνθρωποι να υποφέρουν γιατί έτσι το θέλει μια ρυπογόνα  εταιρεία και ένα Κράτος που δεν προφυλάσσει τους πολίτες του, μια Κυβέρνησή που κωφεύει  και μια Περιφέρεια που αδρανεί...

Το θέμα της ρύπανσης που παρουσιάζει το ρέμα της Βροντούς, και η δυσωδία  που «πνίγει» την ευρύτερη περιοχή των Αγίων Θεοδώρων στα Λεχαινά είναι ανυπόφορη !!!!!!!!!!!

Οι κάτοικοι των Αγίων Θεοδώρων και της ευρύτερης περιοχής των Λεχαινών σύμφωνα με την Έκθεση του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, «βάλλονται από αέρος και ρεμάτων» με ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία μικρόβια και ρύπους που προέρχονται από εργοστάσια της περιοχής.
Η έκθεση  εκτιμά ότι η περιοχή των Αγίων Θεοδώρων και όχι μόνο μολύνεται και οι κάτοικοι της περιοχής έχουν απόλυτο δίκιο που αντιδρούν αφού εδώ και χρόνια βιώνουν το μαρτύριο της δυσοσμίας και του «μαύρου» νερού που κυλά στο ρέμα.

Η  δυσοσμία που είναι πια ανυπόφορη από τους κατοίκους των Αγίων Θεοδώρων στα Λεχαινά στο νομό Ηλείας αλλά και η πιθανή ρύπανση του επιφανειακού και υπόγειου υδροφόρου , σχετίζεται με τη λειτουργία μονάδας αδρανοποίησης υποπροϊόντων σφαγής και του παρακείμενου σφαγείου που βρίσκονται σε απόσταση 1800 περίπου μέτρων Ανατολικά.

..και όπως αναφέρουν οι ίδιοι στην σελίδα τους ( https://www.facebook.com/agioitheodwroi.lexainwn ) :


«Και αυτά τα Χριστούγεννα ήταν για τους κατοίκους μας απαγορευμένα διότι η κατάσταση συνεχίζει να είναι ανυπόφορη. Βρώμα βρώμα βρώμα...Ούτε κάλαντα ούτε μελομακάρονα ούτε γαλοπούλα για τους κατοίκους μας...Κάποιοι αποφάσισαν ότι τα έθιμα αυτά παύουν οριστικά για τους κατοίκους των Αγίων Θεοδώρων και των γύρω περιοχών...Χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο και ο καλός Χριστούλης στους κάτοικους των Αγίων Θεοδώρων να μας δώσει φώτιση να κάνουμε το σωστό για εμάς και τα παιδιά μας για να ζήσουμε κι εμείς επιτέλους σαν άνθρωποι σε ένα υγιές περιβάλλον!»

..και…
«Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα να φτάσεις σε σημείο να σιχαίνεσαι και να απεχθάνεσαι τον τόπο που γεννήθηκες, Τον τόπο που μεγάλωσες, Τον τόπο που συνεχίζεις να ζεις. Ετσι νιώθουμε εμείς οι κάτοικοι των Αγίων Θεοδώρων όταν ακούμε τους συνανθρώπους μας να μας λένε πως μπορείτε και ζείτε εκεί λόγω της ανυπόφορης βρώμας που δημιουργούν οι βιομηχανίες που έχουν έδρα στο χωριό μας. Τον τελευταίο καιρό η βρώμα που διαχέεται στην ατμόσφαιρα είναι περισσότερη και πιο βαριά από ποτέ...Έχουμε σιχαθεί εκτός από τον τόπο μας και τους ίδιους μας τους εαυτούς.. Νιώθουμε ότι είμαστε βρωμιάρηδες χωρίς να φταίμε σε τίποτα...

Νιώθουμε ότι είμαστε η πηγή που καταστρέφει ανελέητα το περιβάλλον μόνο και μόνο αυτοί που το καταστρέφουν ανελέητα επέλεξαν το δικό μας χωριό να στήσουν τις επιχειρήσεις τους...Εμείς όμως δεν είμαστε τέτοιοι άνθρωποι. Το μόνο που θέλουμε είναι να ξανά νιώσουμε άνθρωποι με αξίες και να μπορέσουμε και πάλι να αναπνεύσουμε εμείς και τα παιδιά μας καθαρό αέρα χωρίς να κινδυνεύουμε.
Καλούμε  όλους τους θεσμικούς παράγοντες που κρατάνε τις τύχες μας στα χέρια τους αλλά και τα ΜΜΕ να έρθουν στο χωριό μας να δουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούμε και ειδικά αυτό το διάστημα που όλοι έχουν φορέσει τα γιορτινά τους και έχουν στολίσει τα σπίτια τους ενώ εμείς τέτοιο δικαίωμα δεν το έχουμε





…Το πρόβλημα της ρύπανσης και μόλυνσης του ρέματος της Βροντούς που απορρέει στην περιοχή του Εθνικού πάρκου «Κοτυχίου–Στροφυλιάς», μεταφέρει τα απόβλητα-λύματα του εργοστασίου της «FRAGECO HELLAS EΠΕ» και των παρακείμενων σφαγείων. H κατάσταση μπορεί να χαρακτηρισθεί κάτι παραπάνω από τραγική αφού οι κάτοικοι των Αγίων Θεοδώρων Λεχαινών με την δυσοσμία και το αποπνικτικό νέφος βρίσκονται σε απόγνωση. Αυτό  που ζουν οι κάτοικοι της περιοχής με τη δυσοσμία δεν υποφέρεται και απειλεί την υγεία και τη ζωή τους.

Υπήρξαν κατά το παρελθόν αντιδράσεις και κινητοποιήσεις στην κατεύθυνση οριστικής λύσης του προβλήματος που προσβάλλει την ανθρώπινη υπόσταση, αλλά αυτή τη φορά ο κόμπος έφτασε στο χτένι.

Οι κάτοικοι δεν είναι διατιθέμενοι να ζουν υπό αυτές τις συνθήκες, και δεν μπορούν να ανεχτούν άλλο την ατελείωτη κωλυσιεργία των υπηρεσιών. Είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για την υγεία και τη ζωή τους….


Απαιτείται να ενεργήσουν οι υπηρεσίες και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Περιφέρειας που μέχρι τώρα δεν έχουν κάνει τίποτα.

Η Περιφέρεια το Κράτος και η Κυβέρνηση ( αν λειτουργού και υπάρχουν…) να δώσουν άμεσα λύση ! Πριν την Πρωτοχρονιά !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου