Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Την οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας του Κορωναϊού δεν την βιώνουν όλοι το ίδιο Αυτήν την ώρα η χώρα δεν βιώνει μόνο μια θανατηφόρα πανδημία αλλά και μια μεγάλη οικονομική και κοινωνική καταστροφή, η οποία μόλις έχει ξεκινήσει και εξελίσσεται Απαιτούνται άμεσα μέτρα για να ζήσει/επιβιώσει η κοινωνία


Την οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας του Κορωναϊού δεν την βιώνουν όλοι το ίδιο

Αυτήν την ώρα η χώρα δεν βιώνει μόνο μια θανατηφόρα πανδημία αλλά και μια μεγάλη οικονομική και κοινωνική καταστροφή, η οποία μόλις έχει ξεκινήσει και εξελίσσεται 
Απαιτούνται άμεσα μέτρα για να ζήσει/επιβιώσει  η κοινωνία


Το  σοκ του κορονοϊού είναι θεμελιωδώς διαφορετικό, διότι προκαλεί πρωτοφανή και αιφνίδια οικονομικά "εμφράγματα", σε άτομα,  νοικοκυριά και επιχειρήσεις .
Οι  επερχόμενες οικονομικές διαταραχές θα είναι πολύ πιο σοβαρές και διαδεδομένες από εκείνες που έχει βιώσει στη ζωή του το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού .

Ήδη  βιώνουμε την έναρξη του Αρμαγεδδώνα…
Κλεισμένοι στα σπίτια, φόβος και σε πολλούς, πάρα πολλούς,  έλλειψη χρημάτων, πολλοί αρχίζουν και υποσιτίζονται, αδυναμία πληρωμής υποχρεώσεων, κομμένα ρεύματα, κλειστά καταστήματα, ανεργία, το μέλλον ζοφερό.

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι αναγκαστικά διακόπτουν την εργασία τους και πάνε σπίτι τους, πράγμα που επηρεάζει άμεσα και έμμεσα πάνω από τη μισή Ελλάδα.

Όλοι αυτοί και οι οικογένειες τους χάνουν τον μισθό τους με τον οποίο συντηρούνται, όπως χάνουν επίσης και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, ενώ στην ίδια, περίπου, δεινή θέση βρίσκονται και θα βρεθούν δεκάδες χιλιάδες μικροί και πολύ μικροί επιχειρηματίες,  καταστηματάρχες, επαγγελματίες. Πρόκειται για μια κοινωνική τραγωδία.

Τραγωδία  βιώνουν και  οι αγρότες που δεν πωλούν, δεν έχουν χρήματα να καλλιεργήσουν, δυναμικές καλλιέργειες (φράουλες, κηπευτικά)  αντιμετωπίζουν τεράστια πίεση ( μετά την πανωλεθρία με τις τιμές του ελαιολάδου) και οι επερχόμενες καλλιέργειες της άνοιξης και του καλοκαιριού να είναι σε μεγάλη αβεβαιότητα. Η κτηνοτροφία κινδυνεύει, οι τιμές του κρέατος κατρακυλούν ( ..έρχεται και Πάσχα..) το ίδιο και με το γάλα.. Οι αγρότες είναι μπροστά σε ολική καταστροφή
Απαιτούνται άμεσα μέτρα για να ζήσει/επιβιώσει  η κοινωνία

Αυτοί που κερδίζουν

…. και στην εποχή της πανδημίας του Κορωναϊού, οι τράπεζες και οι μεγάλες εταιρίες, τα κέρδη/την τσέπη  τους κοιτούν, αποδεικνύουν την αναλγησία τους, δείχνουν το αποκρουστικό τους πρόσωπο

Το κέρδος ακόμη και από τη δυστυχία/και  την οικονομική στενότητα (που  θα επιταθεί)  που έχει επιφέρει η πανδημία του Κορωναϊού επιδιώκουν και ο μοναδικός τους σκοπός των Τραπεζών, των μεγάλων εταιρειών ( Κινητής Τηλεφωνίας, Σούπερ Μάρκετ, ίντερνετ κλπ) αλλά και εταιρειών που διαχειρίζονται κοινωνικά αγαθά ( ηλεκτρικό ρεύμα, νερό κλπ)

Οι Τράπεζες
Οι τράπεζες ( αυτές που ενισχύθηκαν με  πάνω από 45 δισ. Ευρώ την περίοδο της κρίσης και που τα πλήρωσαν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες)  αρνούνται να προχωρήσουν σε αναστολή της καταβολής των δόσεων των δανείων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και περιορίζονται μόνο σε ημίμετρα και με αυστηρά κριτήρια.
Οι  τράπεζες με βάση τις ανακοινώσεις δεν προτίθενται να προβούν σε γενική αναστολή πληρωμής των δόσεων των δανείων, για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Θα προχωρήσουν μόνο σε εξειδικευμένες ρυθμίσεις και μόνο για επιχειρήσεις, όπως διαμήνυσαν.

Επιχειρήσεις

Αυτά που ανακοίνωσαν για τις επιχειρήσεις είναι κοροϊδία γιατί περιλαμβάνουν «αναστολή καταβολής των δόσεων κεφαλαίου (χρεολύσια) που οφείλονται από σήμερα μέχρι, τουλάχιστον, την 30η/9/2020,  ανήκουν σε κλάδους ( σ.σ. ποιους ?) ,οι οποίοι πλήττονται άμεσα από την παρούσα κρίση( σ.σ. απολύτως θολό ?) και τα δάνειά τους να ήταν ενήμερα την 31η/12/2019. Για το χρονικό διάστημα της παραπάνω αναστολής, οι συμβατικοί τόκοι καταβάλλονται κανονικά».
 Δηλαδή οι επιχειρήσεις  θα πληρώσουν όλα και με τόκο, πρέπει να ενήμερες( σ.σ. ελάχιστες) και το ποιές  και ποιους κλάδους αφορά άγνωστο…

Για τα φυσικά πρόσωπα και νοικοκυριά

Μένουν έξω των όποιων ρυθμίσεων, τα νοικοκυριά τα οποία έχουν στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια και τα οποία θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα αποπληρωμής τους, για συγκεκριμένους λόγους.
Όσοι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, αρκετοί εξ αυτών είναι παύση εργασίας, μέχρι να δούν οι ειδικοί πώς θα εξελιχθεί η επιδημία στη χώρα. Στο διάστημα αυτό, το πιθανότερο είναι να μην πληρώνονται και οι αποδοχές τους δεν πρόκειται να καλυφθούν από το όποιο επίδομα, καθώς αυτοί που πλήττονται είναι πάνω από 1.000.000.
Η χώρα εισέρχεται σε ύφεση, η οποία θα επηρεάσει το σύνολο των εργαζομένων και των φορολογουμένων, οι οποίοι δύσκολα θα μπορούν να εξυπηρετήσουν ταυτόχρονα φορολογικές, ασφαλιστικές και τραπεζικές υποχρεώσεις.

Απαιτείται άμεσα να ανασταλούν επί ένα έτος  οι πληρωμές στις Τράπεζες, να  ΜΗΝ χρεωθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα τόκους για το διάστημα αυτό, μετάθεση των όλων υποχρεώσεων τους κατά ένα έτος, και παροχή ρευστότητας μέσω δανεισμού στου πολίτες και τις επιχειρήσεις ίσης με τους τζίρους των μηνών αναγκαστικού κλεισίματος των επιχειρήσεων  και επίδομα σε όλους ανεξαιρέτως τους ανέργους, και μικροεπιχειρηματίες που έκλεισαν τις επιχειρήσεις στους.

Κατασχέσεις –πλειστηριασμοί

Οι τράπεζες και τα δικηγορικά τους γραφεία συνεχίζουν να στέλνουν και σε αυτήν την τραγική περίοδο μαζικά και ανάλγητα τα εξώδικα στα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, με τα οποία προαναγγέλλουν δικαστήρια, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και ακινήτων, ενώ συνεχίζονται οι παρενοχλήσεις με το τηλέφωνο των δανειοληπτών από τα εξουσιοδοτημένα δικηγορικά γραφεία, τα οποία τους πιέζουν και τους προειδοποιούν για τα κακά που θα επέλθουν.
Σταμάτημα κάθε πλειστηριασμού και κατασχέσεις ( είτε από  Τράπεζες είτε από Funds, είτε από το Δημόσιο –Κράτος-Δήμοι..)

Προμήθειες
…και οι  προμήθειες επί των συναλλαγών παραμένουν στο ύψος τους και χωρίς οι  τράπεζες  να μειώνουν ή να αφαιρούν τίποτα..
Ελαχιστοποίηση των προμηθειών και καμία χρέωση στην περίοδο της πανδημίας

Οι ληστές με κουστούμια και γραβάτες  ( οι τράπεζες) είναι καιρός να πληρώσουν και επιστρέψουν τα 50 δισ.

Οι μεγάλες εταιρείες  

Οι εταιρείες που κάνουν τεράστιους τζίρους ως ωφελημένοι από την κρίση που δημιούργησέ  η πανδημία του Κορωναϊού και
 αναφέρομαι  στις εταιρείες Κινητής Τηλεφωνίας, Σούπερ Μάρκετ, ίντερνετ κλπ που η χρησιμοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών και αγαθών ανέβηκε στα ύψη λόγω της Καραντίνας και των αναγκών ενημέρωσης και επικοινωνίας, επίσης και των ειδών διατροφής, υγιεινής κλπ λόγω του φόβου ελλείψεων..

Οι εταιρείες Κινητής Τηλεφωνίας και  ίντερνετ ούτε εκπτώσεις έκαναν, ούτε παροχές δωρεάν ιντερνέτ και μονάδες κινητής τηλεφωνίας, ούτε επανασύνδεσαν κομμένες παροχές λόγω χρεών, ούτε ειδική αντιμετώπιση περιοχών που πλήττονται ιδιαιτέρως από την πανδημία
ΤΙΠΟΤΑ !,
..μόνος απαιτήσεις έγκαιρης εξόφλησης με απειλή διακοπών σύνδεσης  

Τα Σούπερ Μάρκετ που καταγράφουν τεράστιους τζίρους παρομοίως ούτε εκπτώσεις κάνουν, ούτε παροχές δίνουν σε ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας (ανέργους, μικροεπιχειρηματίες με κλειστά καταστήματα κλπ)…) , ούτε ειδική αντιμετώπιση περιοχών που πλήττονται ιδιαιτέρως από την πανδημία,

 ΤΙΠΟΤΑ ! ( αντιθέτως καταγγέλλονται αυξήσεις  σε πολλά είδη..), ούτε καν στους εργαζόμενους σε αυτά κάποια ειδικά μπόνους για την μεγάλη προσπάθεια που κάνουν και τους κινδύνους που διατρέχουν..

Οι μεγάλες εταιρείες  μόνο μαζεύουν χρήματα χωρίς καμία ανταπόδοση στην κοινωνία που δοκιμάζεται

Εκπτώσεις από τις μεγάλες εταιρείες  καμία πληρωμή από τους ανέργους και επιχειρήσεις που έκλεισαν και παροχές δωρεάν σε ευάλωτες ομάδες …

 Οι επιχειρήσεις που διαχειρίζονται κοινωνικά αγαθά ( ηλεκτρικό ρεύμα, νερό κλπ)

Οι περισσότερες ανήκουν στον Δημόσιο Τομέα ( Κράτος, Δήμοι …είτε με κάποιο ποσοστό ή πλήρως…)

Αγαθά απαραίτητα και οι διαχειριστές τους  βρίσκονται σε κάποια άλλη εποχή… και είτε τα έχουν χαμένα ή δεν τους ενδιαφέρουν τα βάσανα του κόσμου..

Πώς να το πεις αλλιώς, όταν δεν προβαίνουν σε γενναίες εκπτώσεις επί των χρεών, παροχής δωρεάν κατανάλωσης μέχρι ενός ορίου και για την περίοδο της κρίσης λόγω της πανδημίας του Κορωναϊού, επανασύνδεσης όλων ανεξαιρέτως των κομμένων παροχών ύδατος και ηλεκτρικού ρεύματος.

Αυτό βέβαια αφορά και τους αγρότες και την νέα καλλιεργητική περίοδο  ( Άρδευση, Ηλεκτρικό ρεύμα, ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ) .

 Αυτοί που χάνουν (πάντα έχαναν)

Οι  οικονομικές επιπτώσεις που φέρνει η κρίση και ιδιαίτερα στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα είναι τεράστιες !

Η όλη κατάσταση και η εξέλιξή της, που δεν θα εξαντληθεί σε δεκαπέντε μέρες, φέρνει οικονομική καταστροφή σε πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που ασχολούνται με το εμπόριο, τον τουρισμό, τον επισιτισμό και σε πολλού άλλους κλάδους.

Στους ίδιους κλάδους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι απειλούνται από την ανεργία, από τη μείωση έως και την εξαύλωση του μισθού τους. Αυτά με τη σειρά τους θα έχουν τις δικές τους παρενέργειες στα φορολογικά έσοδα, στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων και η όλη κατάσταση είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση για άλλη μια φορά μισθών και συντάξεων.

Εδώ και τώρα απαιτείται η λήψη μέτρων οικονομικής στήριξης όλων των εργαζόμενων που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο απειλείται ο μισθός τους.
Εδώ και τώρα απαιτείται η οικονομική στήριξη του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Εδώ και τώρα απαιτείται η στήριξη όλων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, των αγροτών είτε κλείνουν με κυβερνητική εντολή είτε λόγω της ανυπαρξίας κίνησης.

Το μέτρο αναστολής( που πρέπει να γίνει άτοκο πάγωμα)  ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών και άλλων υποχρεώσεων που ισχύει ήδη για τις εταιρείες που έχουν κλείσει με κυβερνητικά μέτρα να επεκταθεί και σε αυτές που δεν έχουν κλείσει αλλά έχουν υποστεί μεγάλη πτώση τζίρου.

Παροχή ρευστότητας μέσω άτοκων δανείων στις επιχειρήσεις  και στους αγρότες για την επανεκκίνηση της οικονομίας  

Εν αναμονή του επιδόματος για όσους εργαζομένους κλείνουν οι επιχειρήσεις λόγω της κρίσης, είναι εξαιρετικά επείγον να υπάρξει παρέμβαση για να σταματήσει η εργοδοτική αθλιότητα που παίρνει τη μορφή να τίθενται υποχρεωτικά σε άδεια οι εργαζόμενοι, ενίοτε και άνευ αποδοχών.

Η υποχρέωση συνέχισης της καταβολής όλων των μισθοδοσιών, με ανάληψη της ευθύνης από τον κρατικό προϋπολογισμό, εκεί όπου αποδεδειγμένα δεν μπορούν οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν (γιατί πάρα πολλές μπορούν αλλά δεν θέλουν),

η θέσπιση αξιοπρεπούς επιδόματος ανεργίας ( άνω των 800 ευρώ ..) για όσο χρόνο κρατά η κρίση για όσους δεν θα ξεκινήσουν να εργάζονται σε επιχειρήσεις που δεν θα κάνουν τις εποχικές προσλήψεις για τον τουρισμό,

αλλά αντίστοιχο επίδομα και για ελεύθερους επαγγελματίες, μικροεπιχειρηματίες και αγρότεςκαι η συνολικά η προσπάθεια να μη γίνει η υγειονομική κρίση κοινωνική καταστροφή, αποτελούν αυτή τη στιγμή πρώτες προτεραιότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου