Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Οι απροφύλακτοι ανεύθυνοι…ή όταν Δήμαρχος Πύργου δίνει το κακό παράδειγμα…


Οι απροφύλακτοι ανεύθυνοι…ή όταν Δήμαρχος Πύργου δίνει το κακό παράδειγμα…

Τουλάχιστον ανευθυνότητα επιδεικνύει και προβολή κάκιστου και επικίνδυνου παραδείγματος ο Δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος ( και οι συν αυτώ) κατά την συνέντευξη  που παραχώρησε για την παραχώρηση υλικών  ατομικής προστασίας από τον κορωνοϊό παρέδωσε  στον Σύλλογο Εργαζομένων Δήμων Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας.

Ενώ βασική εφαρμόσιμη  για την αποτροπή διασποράς και διάδοσης του θανατηφόρου κορονοϊού αρχή είναι η αποφυγή του ο συγχνωτισμού, ο συγχρωτισμού και συνωστισμού ( εξ ου και η καραντίνα και η απαγόρευση της κυκλοφορίας ) ο δήμαρχος Πύργου , ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο αντιδήμαρχος Υγείας ( και νοσοκομειακός)  και άλλοι,

κοντά –κοντά, δίπλα και πλάι-πλάι , με γελάκια, με τις μάσκες ανά χείρας και απλωμένες, γάντια και μάσκες χύμα στο τραπέζι  ως ντεκόρ, κάποιοι να φορούν γάντια, κάποιοι να μην φορούν ( ο πρόεδρος του Δ.Σ να φορά ένα!!!) κανένας τους μάσκες… και με ένα αντισηπτικό χεριώνΤι να πει κανείς   ?

Σε αυτήν την εικόνα και σε αυτό υπόδειγμα θέλουν να (τους) μοιάσει η κοινωνία, αυτό το παράδειγμα διαδίδουν  ?

Δεν μπορεί παραχωρείς συνέντευξη για την αναγκαία διάθεση υλικών ατομικής προφύλαξης προς ρους υπαλλήλους του Δήμου ( που έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί ενωρίτερα πολύ ..όπως και αποσυμφόρηση των υπαλλήλων στα γραφεία τους που είναι ..συνωστισμένοι..)  και εσύ απροφύλακτος να επιδεικνύεσαι …

Ο μόνιμα και συχνότατα φωτογραφούμενος και βιντεοσκοπούμενος Δήμαρχος Πύργου και τιμητής και επιτιμητής των πάντων  με το ανάλογο τουπέ ύφος και τάκεια φρασεολογία, που εάν και ιατρός (  και υγιεινολόγος …) ΞΕΧΝΑ ( γιατί να μην τον ξέρει…) ότι  η βασική οδηγία για τον κορωνοϊό είναι «Αποφεύγουμε χώρους συγχρωτισμού, κοινωνικές εκδηλώσεις, επισκέψεις σε οικίες και παραμονή σε ανοιχτούς χώρους σε συνθήκες συγχρωτισμού.» και «Σε τέτοιες συνθήκες οφείλουμε να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε φορείς του ιού, ακόμα και αν δεν είμαστε.»

Δεν τα ξέρει αυτά ο Δήμαρχος ?

Δεν αναφέρομαι στην ανάγκη και το πρέπον ως Δήμαρχος να επιτελέσει τον ρόλο του για αυτό που διέρχεται ο τόπος και ο Δήμος με την πανδημία του covid 19,  ότι πρέπει να ενεργεί, να εργάζεται και να δρα. Αυτό είναι αναγκαίο και πρέπον.

Να  επιδιώκει το αποτέλεσμα ( και όχι την προβολή του που επιδίδεται εντόνως),  να εργάζεται και όχι να επιδίδεται σε επικοινωνιακά κολπάκια ( τύπου να πάει εθελοντής ιατρός σε Ηλεία-Αχαΐα…όταν αυτό έχει αποτέλεσμα την υποβάθμιση και ελάττωση του δημαρχιακού του ρόλου)  και να αποπνέει παράδειγμα προς μίμηση…


Αλλού σε πολιτικές δράσεις, δήμους, περιφέρειες κλπ  όταν είναι ανάγκη για ανακοινώσεις, για συνέντευξη τύπου( γιατί οι περισσότερες προωθούνται με δελτία τύπου) οι συνεντευξιαζόμενοι κρατούν αποστάσεις ..προσέχουν…

Η  πράξη ή η απραξία μας  είναι αυτές που μας καθορίζουν. Στη διαχείριση μιας κρίσης σαν αυτή που διανύουμε η ευθύνη των πράξεων μας έχει αντίκτυπο σε ένα πλέγμα σχέσεων, το οποίο περιλαμβάνει εμάς,
τον στενό μας κύκλο, τον Δήμο και την ίδια την πολιτεία. Η ευθύνη μας απέναντι σε όλους αυτούς σημαίνει υποχρεώσεις, καθήκοντα και τελικά συγκεκριμένες αποφάσεις, πράξεις και συμπεριφορά.

Η αλόγιστη συμπεριφορά μας και η έκθεσή μας σε κίνδυνο ουσιαστικά θέτει σε κίνδυνο, εκτός από τον εαυτό μας, και τους αμέσως επόμενους κύκλους.

Ακόμα και αν κανένας μας δεν είναι ασθενής, η τήρηση των κανόνων ασφαλείας συμβάλλει στην τυποποίηση μιας συμπεριφοράς που, εκτός από τον ψυχολογικό αντίκτυπο στις μεταξύ μας σχέσεις, γίνεται παραδειγματική και αναδεικνύει μια τυχόν αποκλίνουσα συμπεριφορά. 
Ο πιθανότερος τρόπος να διασπαρθεί ο κορονοϊός  είναι επειδή κάποιο μεμονωμένο πρόσωπο, είτε λόγω άγνοιας, είτε λόγω υπεροψίας, είτε λόγω μειωμένης κριτικής ικανότητας, θα ξεφύγει από τον κανόνα και θα γίνει η αιτία για τη διάδοση του ιού. 
Μοναδική αμυντική γραμμή σε αυτό το ενδεχόμενο είναι η απαρέγκλιτη ακολουθία της «αρχής της συμμόρφωσης», που στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι άλλη από τον οικειοθελή κατ' οίκον περιορισμό και την τήρηση αυστηρού πρωτοκόλλου δημόσιων επαφών και αντιμετώπισης των κρουσμάτων.
Έτσι δεν είναι δήμαρχε Πύργου ( και συν αυτώ ) ?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου