Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

Ο Μάνος Χατζιδάκις στην Ηλεία…μια φωτογραφία …ένας κύκλος τραγουδιών ("Χωρίον ο Πόθος") και ένας Ηλείος (Γιώργος Μητρόπουλος)


Ο Μάνος Χατζιδάκις στην Ηλεία…μια φωτογραφία …ένας κύκλος τραγουδιών ("Χωρίον ο Πόθος") και ένας Ηλείος (Γιώργος Μητρόπουλος)


Με αφορμή μια φωτογραφία που  παρουσιάζει τον Μάνο Χατζιδάκι στην Ηλεία και στο χωριό Πόθος( δίπλα στο Λάλα) που  ανάρτησε  στο προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο γνωστός Ηλείος μουσικός παραγωγός Γιώργος Μητρόπουλος, επαναφέρω τμήματα από παλαιότερο μου άρθρο (Μια ιστορία τηςΗλείας που έγινε ποίημα και τραγούδι και ένα χωριό της Ηλείας και ένας νέος πουενέπνευσε ένα συνθέτη να συνθέσει έναν κύκλο τραγουδιών..)

Ο κύκλος τραγουδιών  είναι το υπέροχο "Χωρίον ο Πόθος" στον "Μεγάλο Ερωτικό" του συνθέτη Μάνου Χατζηδάκι, το χωριό είναι  ο «Πόθος» του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας δίπλα στο Λάλα 0 νέος είναι ο Ηλείος γνωστός παραγωγός της ΕΡΑ και του ΜεταΔεύτερο Γιώργος Μητρόπουλος από το χωριό Πόθος που ο ίδιος ενέπνευσε το Μάνο Χατζηδάκι.



Μάνος Χατζιδάκις - Χωρίον ο Πόθος

Κύκλος πέντε τραγουδιών σε στίχους Αγαθής Δημητρούκα, Μίνου Αργυράκη & Μάνου Χατζιδάκι. Ερμηνεύει ο Ευτύχιος Χατζηττοφής.
Πέντε τραγούδια –Ο Παναγής της Κυριακής, Ο καινούργιος προφήτης, Μπερδεύτηκα, Ένα κορίτσι στο βάλτο, Η επιστροφή– για πέντε όργανα και μια φωνή. Όλα με συγκεκριμένο ρόλο, και οι φράσεις και τα όργανα που τα παρουσιάζουν.
Με το τέλος του τραγουδιού ολοκληρώνεται η διάθεση και το «αναδεύον αίσθημα» του τόσο μελαγχολικού χωριού, σαν το Λεωφορείο ο Πόθος του Τενεσή Ουίλιαμς. Θαυμάσια ερμηνεία όλων των τραγουδιών από τον Ευτύχιο Χατζηττοφή.

Γράφει ο Μάνος Χατζιδάκις:

"Το «Χωρίον ο Πόθος» υπάρχει κάπου κοντά στην Ολυμπία, στην Πελοπόννησο… Και μας περιμένει να τελειώσουμε το βίον μας αναστατωμένοι, μες σ’ αμπελώνες, σε πλατάνια και δροσερές πηγές. Μια περιπλάνηση σε γνώριμα μονοπάτια που όμως δεν μας οδηγούν στη χώρα που γυρεύουμε, αλλά σε μια άγνωστη και πρωτοφανέρωτη μικρή πόλη τριακοσίων ανθρώπων, που μας περιβάλλουν ευθύς αμέσως και μας κοιτάζουν περίεργα και βαθιά ερωτικά. Για να μας θυμίσουν με την σιωπή τους άλλη μια φορά, πως το «Χωρίον ο Πόθος» είναι ένα εξαντλητικό τέρμα. Ένα παιχνίδι επιστροφής."

Το έργο:


2. Ο καινούργιος προφήτης (στίχοι: Μάνος Χατζιδάκις, ερμηνεία: Ευτύχιος Χατζηττοφής)   https://youtu.be/eP7LKmFbqlk


3. Μπερδεύτηκα (στίχοι: Μίνως Αργυράκης, ερμηνεία: Ευτύχιος Χατζηττοφής)  https://youtu.be/NHArVsD9zW8


4. Ένα κορίτσι στο βάλτο (στίχοι: Αγαθή Δημητρούκα, ερμηνεία: Ευτύχιος Χατζηττοφής)  https://youtu.be/7W3EHGK7tlA

5. Η επιστροφή (στίχοι: Αγαθή Δημητρούκα, ερμηνεία: Ευτύχιος Χατζηττοφής)  https://youtu.be/lNCyeG-sMhw



Σημείωση:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου