Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Πολιτική κερδοσκοπία και με τον κορωνοϊό


Πολιτική κερδοσκοπία  και με τον κορωνοϊό


Εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος με  γνωστό  ακροδεξιό και ρατσιστή και πρόβαλλαν από κοινού και πολλαπλώς φωτογραφιζόμενοι για την προσφορά του δευτέρου στον Δήμο Πύργου των  «τεστ ανίχνευσης» για τον κορονοϊό τα rapid test.

Μα καλά δεν γνωρίζει ο Δήμαρχος ( ιατρός ων), ότι τα  rapid test (γρήγορα τεστ αντισωμάτων),αξιολογούνται ?, ότι  η αξιοπιστία τους δεν έχει αποδειχθεί ?,ότι δεν υπάρχει απόφαση του υπουργείου Υγείας για ευρεία χρήση ?
  • Μόλις χτες (28.04.2020 ) στην παρέμβαση του ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνςη στην παρουσίαση της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων ανέφερε  «Τέλος, τα τεστ αντισωμάτων θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς, ενώ τα ταχεία τεστ (rapid tests) ανίχνευσης του ιού αυτή τη στιγμή αξιολογούνται.»


Πως είναι δυνατόν ο Δήμαρχος  να υποστηρίζει  ότι τα τεστ αυτά «Απαντούν 100 % για τη μη ύπαρξη της νόσου.» ?
  • Δεν άκουσε τον καθηγητή  Σωτήρη Τσιόδρα  που είπε  «είναι κάθετα αντίθετος στη χρήση των νέων τεστ αντισωμάτων γνωστά και ως «rapid test», που κυκλοφορούν και στην Ελλάδα για τον νέο κορονοϊο, ότι το πιο ασφαλές τεστ σήμερα είναι αυτό του μοριακό ελέγχου, αφού είναι το μόνο που έχει έγκυρο αποτέλεσμα

Πως  μπορεί να ανακοινώνει ο Δήμαρχος  ότι  «ο Δήμος θα προμηθευτεί κάθε αναγκαία ποσότητα από rapid test, για να καλύψει κάθε ανάγκη του προσωπικού.»
  • Δεν γνωρίζει  πως Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί τις κυβερνήσεις να μην επενδύουν τόσο χρήμα όσο και ελπίδες στα συγκεκριμένα τεστ.

 Προς τι η πρεμούρα να προηγηθεί των αρμοδίων επιστημονικών οργάνων και της  Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ) που ακόμα αξιολογεί τα rapid test ?

Πως  μπορεί να δηλώνει ο Δήμαρχος  ότι τα rapid test αντιμετωπίζουν προληπτικά και προστατεύουν από την πανδημία του νέου κορονοϊού, 
  • όταν τα rapid test είναι  εξέταση που χρησιμεύει προκειμένου να προσδιοριστεί η ανοσολογική απόκριση των ασθενών μετά τη λοίμωξη ? Άλλο η προστασία, άλλο η  πρόληψη της νοσηρότητας ( πχ εμβόλιο) και άλλο έλεγχος αντισωμάτων που δείχνει αν κάποιος είναι θετικός ή αρνητικός στον κορονοϊό.


Μήπως  αντιμετωπίζεται επιπόλαια  η πανδημία ( έχει δείξει πολλά τέτοια δείγματα ο δήμαρχος) και στην λογική του «σώπα μωρέ», η υγεία των πολιτών και των υπαλλήλων τίθεται σε κίνδυνο ?

Μήπως  προς χάριν της  με κάθε τρόπο δημοσιότητας αντικαθίστανται αυθαιρέτως τα επιστημονικά όργανα που είναι υπεύθυνα για την υγεία των πολιτών  ?

Μήπως  με την λογική νοοτροπία του «Όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω…» και του πολυξερισμού δρα επικινδύνως ?

Αυτό το γελοίο σόου με ένα κουτί με τa test στο τραπέζι  του Δημάρχου  και το οποίο περιεφέρθη  στις Δημοτικές Υπηρεσίες και ξαναστήθηκε  για να ξαναεπιδειχθεί,
μόνο λύπη προξενεί, 
μόνο ως επιδεικτική μικροπρεπής πράξη μπορεί να θεωρηθεί,
σαν  μοιράζουν «Χάντρες και καθρεφτάκια για ιθαγενείς» και 
ως προσπάθεια να πει ότι κάνει κάτι για την ανακούφιση  και την βοήθεια των δημοτών στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας της νόσου COVID-19

Σε όσους μου πουν « κάτι είναι και αυτό» τους απαντώ ότι είναι μια πολιτική κοροϊδία και κερδοσκοπισμός, ότι είναι εφησυχασμός και επικίνδυνη τακτική.

Σημείωση:
Η προοπτική τα οικιακά τεστ/τα rapid test φαίνεται ότι θα αποτελέσουν βασικό μοχλό αντιμετώπισης της εξάπλωσης του ιού σε ερχόμενα ενδημικά κύματα γι’ αυτό η επιτάχυνση της ανάπτυξης και των δοκιμών τους και ο συγκεκριμένος τρόπος ελέγχου μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στον τρόπο ελέγχου της πανδημίας αλλά ακόμη είναι νωρίς.

Τα τεστ αντισωμάτων είναι δύο ειδών: τα εργαστηριακά που χρειάζονται περίπου μια μέρα για να βγάλουν αποτέλεσμα και τα γρήγορα (rapid) και επιτόπια (point-of-care) που χρειάζονται 15 έως 30 λεπτά. Όλα βασίζονται στην ίδια λογική: ανιχνεύουν την παρουσία προστατευτικών αντισωμάτων, χρησιμοποιώντας τμήματα του ιού (αντιγόνα).

Κανένα τεστ αντισωμάτων δεν ανιχνεύει τον ίδιο τον κορονοϊό, δηλαδή την ενεργή λοίμωξη, κάτι που κάνουν τα μοριακά τεστ PCR.

Η ανάπτυξη των τεστ αντισωμάτων έγινε βιαστικά εν μέσω πανδημίας και έτσι δεν έχουν υποβληθεί προηγουμένως στους συνήθεις εξονυχιστικούς ελέγχους. Έτσι, καμία χώρα έως τώρα δεν φαίνεται να διαθέτει ένα τεστ αντισωμάτων δοκιμασμένο σε μεγάλες ομάδες ανθρώπων, ασθενών και υγιών.
Τα περισσότερα μέχρι σήμερα τεστ, ιδίως τα γρήγορα, δεν έχουν δοκιμασθεί επαρκώς για την ευαισθησία (sensitivity) και την ειδικότητα τους (specificity), δηλαδή για την πιθανότητα σωστής θετικής και σωστής αρνητικής διάγνωσης αντίστοιχα. Ένα υψηλής ποιότητας τεστ πρέπει να έχει ευαισθησία και ειδικότητα κοντά στο 99%, δηλαδή να εμφανίζει μόνο ένα ψευδώς θετικό και ένα ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα για κάθε 100 αληθώς θετικά και 100 αληθώς αρνητικά αποτελέσματα. Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να αναπτυχθούν τέτοια ποιοτικά τεστ αντισωμάτων έναντι του ιού HIV.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου