Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Επι-Δέξιοι ψάλτες της κυβέρνησης στην Ηλεία ( ακόμη και στην πανδημία)


Επι-Δέξιοι  ψάλτες της κυβέρνησης στην Ηλεία ( ακόμη και στην πανδημία)


  •         Πανηγυρίζουν για έξι(6) νέες ΜΕΘ που ΘΑ δημιουργηθούν ενώ η Ηλεία βρίσκεται σε ποσοστά ( ΜΕΘ/100.000 κατοίκους) στο «πάτο» της Ελλάδας και της Ευρώπη
  •       Επιρρίπτουν την ευθύνη για τα κενά στα νοσοκομεία  του νομού στους ιατρούς που ..δεν θέλουν να διορισθούν …με συμβάσεις ορισμένου χρόνο ( και μετά πάλι ανεργία) και με μισθούς στο ¼ έως 1/8 της Ευρώπης..


Μπρος τα (οικονομικά) συμφέροντά τους, τι είναι ο αλήθεια και η δημοσιογραφική δεοντολογία για τα μέσα ενημέρωσης.

Μπρος στην αντίληψη  «να τα έχω καλά με την κυβέρνηση» το τοπικό πολιτικό σύστημα δεν ζητά, δεν διεκδικεί στελέχωση με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των Νοσοκομείων, των κέντρων Υγείας, των Αγροτικών Ιατρείων  δεν μιλούν.
Δεν ζητούν τουλάχιστον ώστε να κατοχυρωθεί ως απαραίτητη ανάγκη και υποχρέωσή του κράτους για την μετά κορωνοϊού εποχή
  
Σε «συνδυασμένα» ρεπορτάζ  (προφανώς …»Για τον ίδιο άνθρωπο μιλάνε…πίνουνε μαζί και τραγουδάνε ..παραφράζοντας το γνωστό άσμα)-και με  πρωτοσέλιδα-  

  • τα τοπικά ηλειακά  μέσα ενημέρωσης προβάλουν την αντίληψη ότι η κυβέρνηση θέλει να διορίσει Ιατρούς στα Νοσοκομεία της Ηλείας αλλά οι άκαρδοι Ιατροί, οι φιλοχρήματοι δεν θέλουν να διοριστούν.
  •  ..και ότι αναπτύσσονται μανάδες ΜΕΘ στην Ηλεία και  όλα θα πάνε περίφημα και θα είμαστε θωρακισμένοι


Το δε πολιτικό σύστημα επιδίδεται σε μια χαμογελαστή, αψεγάδιαστη, ζελεδένια και «σέξυ»  προβολή, είτε να προβάλει ότι πάνε όλα καλά  είτε  να επιρρίψει το ανάθεμα στους νυν κυβερνώντες χωρίς να «κοιτούν την δική την καμπούρα», οι δε Δήμοι και Περιφέρεια να επιδίδονται σε  μια επικοινωνιακή προβολή με ελάχιστο όφελος και αποτέλεσμα για την υποστήριξη της καθημερινότητας των Ηλείων. Κάποιοι δε είναι πλήρως εξαφανισμένοι…

Για τις ΜΕΘ/ΜΑΦ
(Μονάδα Εντατικής Θεραπείας/ Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας)

Παιάνισαν διθυραμβικά άπαντες ( μέσα ενημέρωσης και πολιτικό σύστημα της Ηλείας ) με την ενέργεια της της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Περιφερειάρχη Ν. Φαρμάκη ότι δημιουργηθούν άλλες πέντε κλίνες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο του Πύργου, το οποίο μαζί με τις έξι που ήδη έχει, άμεσα θα αποκτήσει συνολικά έντεκα.

Έκρυψαν βέβαια ότι εξοπλισμό θα προμηθευτούν (ο οποίος στη καλύτερη περίπτωση θα τοποθετηθεί σε 3-4 μήνες) και όχι  το εξειδικευμένο προσωπικό που με βάση τα Με βάση τα διεθνή standards στις ΜΕΘ 6 κλινών η στελέχωση πρέπει να είναι η εξής: 1 Ιατρός ανά κλίνη συν τον Διευθυντή Ιατρό δηλαδή 7 ιατροι/4-6 Νοσηλευτές ανά κλίνη/1 Τραυματιοφορέας/1 Βοηθός Θαλάμου/1 Φυσικοθεραπευτής/Επαρκή προσωπικό καθαριότητα/24ωρη λειτουργία του Νοσοκομείου στην διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων.
..και προσέξτε…
Η Ηλεία ( Γ.Ν. Πύργου)  διαθέτει 6 κλίνες σε σύνολο 160.000 κατοίκων ( που το καλοκαίρι διπλασιάζονται..)  δηλαδή 3,75 κλίνες ΜΕΘ/100.000 πληθυσμό ενώ η Ελλάδα είναι στις 6 κλίνες ΜΕΘ/100.000 την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 11,5 και η εσχάτη της Ευρώπης Πορτογαλία 4,2
Δηλαδή η Ηλεία  στο τέλος του τέλους… 
..και αν έχετε ερωτηματικό για την Δυτική Ελλάδα( Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία με 23 κλίνες ΜΕΘ σε πληθυσμό 660.000 έχει 3,5 ΜΕΘ/100.000 πληθυσμό.
Τι να πει κανείς..

Για τις προσλήψεις Ιατρών

Η μία εφημερίδα  με τίτλο «Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας: «Δίνει μεγάλο αγώνα για να… προσελκύσει ιατρούς» και με επεξήγηση: «.. Μεγάλο αγώνα δίνει η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας / Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου και προσωπικά ο διοικητής κ. Χριστόπουλος για τη στελέχωσή του με νέο ιατρικό προσωπικό.
Δυστυχώς όμως η έλευση ιατρών στο μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της Ηλείας, αλλά και σε αυτά της Αμαλιάδας και των Κρεστένων, είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση, παρά τις υπουργικές αποφάσεις και τις ανακοινώσεις της 6η ΥΠΕ ..»
Η δε άλλη και  με πρωτοσέλιδο  τίτλο «Κανένα ενδιαφέρον δεν υπήρξες  δεν υπήρξε για τις προκηρύξεις του Γ.Ν. Ηλείας / «Ορφανές» οι θέσεις ιατρών/ Δεν υπήρξε ανταπόκριση για την προκήρυξη εκτάκτων αναγκών από το Γ.Ν. Ηλείας/Ιατρός ούτε για …δείγμα» και με επεξήγηση:  «.. «Ορφανές» παραμένουν  οι θέσεις ιατρικού προσωπικού  στα Νοσοκομεία της Ηλείας, λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος που υπάρχει από ιατρούς για την προκήρυξη που έγινε από το διοικητή του Γ.Ν. Ηλείας κ. Χρ. Χριστόπουλο,…»
Η ειδησεογραφία στην Ηλεία παρουσιάζει βαριά συμπτώματα «δύσπνοιας» όταν βλέπει/εξηγεί τις τεράστιες ελλείψεις στην  Υγείας στην έλλειψη ενδιαφέροντος από τους Ιατρούς.

Και δεν βλέπει ( βλέπει αλλά κοιτάει αλλού..) :
Δεν βλέπουν ότι αυτές οι προκηρύξεις ιατρών είναι πρόσφατες (  Σύμφωνα με την αριθμ. Γ4α/18922/18.03.2020  και Γ4α/18275/16.03.2020 Υπουργικές Αποφάσεις).
Δεν βλέπουν ότι  αφορά παλαιότερες προκηρύξεις (ιατρονοσηλευτικού προσωπικού) που ακυρώθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ και όταν ζορίστηκε από την πανδημία και μέσα στη γενική κατακραυγή επαναπροκηρύχθηκαν ..
Δεν βλέπουν την μνημονιακή λαίλαπα και τον ξενιτεμό χιλιάδων επιστημόνων στο εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας και ικανοποιητικού μισθού. Και ότι υπάρχει εξ αυτού έλλειψη εξειδικευμένων ιατρών..
Δεν βλέπουν ότι αφορά επικουρικές συμβάσεις, συμβάσεις ορισμένου χρόνου ( 2-3 έτη ακόμη και για μήνες) και ιατρός δεν απεμπολεί καριέρα και ικανοποιητικό μισθό για να έλθει στη Ελλάδα επικουρικός και μετά να αναζητεί εργασία και  πάλι….  
Δεν βλέπουν ( είναι αόμματες) :

         Την 39.3% μείωση δημόσιων δαπανών κατά κεφαλή για την υγεία (2010-2018)
         Τις 45% χαμηλότερες από τον μέσο όρο της Ε.Ε. οι δαπάνες για την υγεία στην Ελλάδα
         Τις 30.000 κενές οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία
         Τα 63 αιτήματα Tns Κομισιόν npos τα κράτη μέλη για μειώσεις δαπανών στην υγεία (2011 -2018)
         Τις 557 Κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν / 3500 έπρεπε να λειτουργούν(*με την προσθήκη μόλις περίπου 200 στις 31 /3)
         Τις 157 κλίνες ΜΑΦ που λειτουργούν / 7000 έπρεπε να λειτουργούν         *
                   Τις 6 ΜΕΘ / 100.000 κατοίκου
Η ενημέρωση βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό και ελέγχεται εξονυχιστικά, ώστε να ταιριάζει με το κυβερνητικό αφήγημα για τα μέτρα…

Για τα ΜΜΕ της Ηλείας
Αν η δουλειά του γιατρού και του νοσοκόμου είναι να σώζουν ζωές, αν η δουλειά των αρμοδίων είναι να συντονίζουν τις προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας, η δουλειά των δημοσιογράφων  των μέσων ενημέρωσης είναι να ρωτάνε, να μην κρύβουν, να μην γλείφουν, να μην ανταλλάσσουν την αλήθεια με το προσωπικό όφελος    

Για το πολιτικό σύστημα
Αν σε περίοδο πανδημίας, καραντίνας, πόνου, φόβου, ανασφάλειας, οικονομικής κρίσης, ανεργίας κοιτάτε το πολιτικό σας όφελος, το καλό του κόμματος, πώς να ξεγελάσετε, πώς θα μαζέψετε ψήφους, δεν σας λυπάμαι για την κατάντια σας, αλλά σας σιχαίνομαι  

Σημείωση :
Η εφημερίδα που αναφέρει «προκήρυξη που έγινε από το διοικητή του Γ.Ν. Ηλείας κ. Χρ. Χριστόπουλο» και «Στο Νοσοκομείο Πύργου συγκεκριμένα εκ μέρους του κ. Χριστόπουλου προκηρύχτηκαν 3 θέσεις για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών  , τρεις  για την παθολογική μονάδα, 3 για τη ΜΕΘ και 1 για ακτινολόγο.»
…τους λέγω ότι  δεν προκηρύσσει ο διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας κ. Χρ. Χριστόπουλο αλλά η 6η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας..

Το πολύ γλείψιμο για μια είδηση βλάπτει στην γεύση της πραγματικότητας..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου