Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Στην Σπάρτη και την Λακωνία το ΤΕΦΑΑ «του» Πύργου Ηλείας ?


Στην Σπάρτη και την Λακωνία το ΤΕΦΑΑ «του»  Πύργου Ηλείας ?


Όπως «η Φύση αποστρέφεται το κενό»(Αριστοτέλης) και το πληροί  έτσι και στην κοινωνία, στην  ζωή μας που όλα είναι χώρος, χρόνος, δράση όταν υπάρχει κενό, αδράνεια, μονολογισμός  απουσία πράξης, τότε υπάρχουν κάποιοι που δράττονται της ευκαιρίας, επωφελούνται και ωφελούνται…

Έτσι και με την «Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού/ ΤΕΦΑΑ» στον Πύργο της Ηλείας  που κυβερνητικοί παράγοντες της Λακωνίας και ο Δήμαρχος Σπάρτης, επιδιώκουν, ενεργούν και διεκδικούν την ίδρυση τμήματος ΤΕΦΑΑ στην Σπάρτη και όπως είναι κατανοητό εφόσον τελεσφορήσει η αυτή η προσπάθεια των Λακώνων, ο Πύργος, η Ηλεία θα ξεχάσουν οριστικά και αυτό το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, όπως άλλωστε και τόσα άλλα…

Με ερώτησή του προς το Υπουργείο Παιδείας στις 27/04/2020 ο βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας Νεοκλής Κρητικός αφενός διεκδικεί την «Ίδρυση τμήματος ΤΕΦΑΑ στην Σπάρτη», αφετέρου αναγγέλλει όπως αναφέρει  «ξεκινάμε μία σειρά ενεργειών με σκοπό την Ίδρυση τμήματος ΤΕΦΑΑ στην Σπάρτη» και επιπροσθέτως τονίζει (και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον Πύργο..) ότι  «Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι σε όλην την Πελοπόννησο δεν υπάρχει άλλο Τμήμα Φυσικής Αγωγής

Επειδή στην Σπάρτη λειτουργεί ήδη το «Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού/ΤΟΔΑ»  του «Πανεπιστημίου Πελοποννήσου» με παρεμφερές αντικείμενο (Διοίκηση του αθλητισμού στο σύγχρονο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον/ Sport Management)  επιχειρηματολογεί ε ο κ. Ν. Κρητικός αναφέροντας:
«.. το οικονομικό κόστος του εν λόγω εγχειρήματος δεν θα είναι μεγάλο. Συγκεκριμένα: 
  • Το οικονομικό κόστος υπολογίζεται μικρό, καθώς οι εγκαταστάσεις για διδασκαλία και εργαστήρια είναι ιδιόκτητες (Σχολή Ανθρώπινης Κίνησης & Ποιότητα Ζωής), όπως επίσης και οι υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις είναι επαρκείς.
  • Ακόμα τα μέλη ΔΕΠ, ΕΕΠ μπορούν να ενισχύσουν το διδακτικό έργο αφού η πλειοψηφία αυτών έχει κοινά επιστημονικά (ταυτόσημα) προσόντα.
  • Επιπρόσθετα είναι δυνατό τα πρώτα έτη το τμήμα να λειτουργήσει χωρίς κανένα πρόβλημα με διδακτικό προσωπικό του ΤΟΔΑ και με μικρό αριθμό αποσπασμένων εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.» ( όλη ερώτηση του Λάκωνα βουλευτή στο τέλος του παρόντος άρθρου)
Ανάλογες ενέργειες έχουν γίνει και από τον Δήμαρχο Σπάρτης….

Κατανοητό πρέπει να είναι από τους Ηλείους παράγοντες ( Βουλευτές, Δημάρχους, Περιφέρεια , Φορείς) που παριστάνουν ότι ενδιαφέρονται για την Ηλεία ( ενώ χάνουν Πανεπιστημιακές Σχολές, το δρόμο «Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα», Σιδηρόδρομος, σύνδεση με Αρκαδία, Επιχειρηματικό Πάρκο, Αεροδρόμιο κ.ο.κ.) ότι ερώτηση στην  Βουλή από Κυβερνητικό βουλευτή δεν κατατίθεται, δεν γίνεται χωρίς πράσινο φως από το Υπουργείο …. για θετική απάντηση..

Δηλαδή δεν έχει ακόμη κοπάσει ο σάλος από την αναστολή της έναρξης λειτουργίας του ΤΕΦΑΑ στο νομό Ηλείας και κάποιοι τάζουν το ίδιο τμήμα αλλού..

Πρόσφατο
είναι το γεγονός της ακύρωσης της ίδρυσης του ΤΕΦΑΑ  στον Πύργο ( που είχε ιδρυθεί με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης ),
πρόσφατοι
 είναι και οι παλικαρισμοί Δημαρχών, Βουλευτών κλπ με το   «αυτοδιοικητικό, θεσμικό και κοινωνικό μέτωπο», τις κινητοποιήσεις, τις «βαριές» δηλώσεις περί ««ενδοτική φυγόμαχη τακτική συγκεκριμένων τοπικών παραγόντων στην Ηλεία..»( Δήμαρχος Πύργου)
και ακόμη πιο πρόσφατες
είναι οι δηλώσεις  του  Δήμαρχου Πύργου:
·         για «την ύπαρξη ολοκληρωμένου φακέλου προκειμένου από το νέο ακαδημαϊκό έτος να ξεκινήσει τη λειτουργία του το ΤΕΦΑΑ»
·         ότι «θα παράσχουν κάθε αναγκαία στήριξη σε υποδομές, προκειμένου η λειτουργία τους να είναι άρτια.»
·         και « για το ΤΕΦΑΑ πρέπει να ωριμάσουμε κάποια πράγματα, υποδομές διαθέτουμε και κινούμαστε προς τη βελτίωση τους …. που θα τα συμπεριλάβουμε στο φάκελο που θα ετοιμάσουμε και θα στείλουμε στο υπουργείο

Αλλού διεκδικούν (όπως οι Λάκωνες και καλά κάνουν..) και  έχουν και αναπτύσσουν τις απαραίτητες υποδομές που εμείς δεν έχουμε 
  •  
     
    Κτιριακές Υποδομές ( αίθουσες, Διοίκηση, Αμφιθέατρα, Βιβλιοθήκες) Πανεπιστημιούπολη  ενώ ο Πύργος έχει μισό κτίριο από τις εγκαταστάσεις ενός Λυκείου
  •  Αθλητικές Εγκαταστάσεις όλων των Αθλημάτων, Γήπεδα, Κλειστά. Κολυμβητήρια, Ειδικές αθλητικές εγκαταστάσεις  ενώ ο Πύργος έχει ένα Κλειστό  και ένα ανοιχτό Γήπεδο για όλα τα αθλήματα, για όλους ( πολίτες, αθλητικούς συλλόγους, φοιτητές κλπ) και για κάθε χρήση,  ένα ανοιχτό κολυμβητήριο ( που συντηρείται.. και είναι για όλους , όλα κλπ)
  •  Φοιτητική Εστία …

Το Ηλειακό πολιτικό  σύστημα αν θέλει και αν μπορεί ( αυτό είναι ένα  ζήτημα…) πρέπει να αφήσουν τις αερολογίες τα φληναφήματα και τις πομφόλυγες, να ασχοληθούν σοβαρά,  με σχέδιο, ενωμένα και με αποτελεσματικό έργο.

Σημαίνει να σχεδιάσουν και υλοποιήσουν/ κατασκευάσουν Κτιριακές Εγκαταστάσεις Πανεπιστημίου σε αυτόνομο χώρο, επαρκείς Αθλητικές Υποδομές, να συνδυάσουν την ίδρυση και λειτουργία του ΤΕΦΦΑ με την Αρχαία Ολυμπία που να συνδέεται απολύτως λειτουργικά με αυτήν ( κτίρια, μαθήματα, αθλητικές υποδομές κλπ) και να συνταχθεί  φάκελος με  ανάλογη μελέτη που να είναι πειστική, σοβαρή και με χρονοδιάγραμμα.

Σημαίνει την ύπαρξη  Πανεπιστημιούπολης  μοντέρνους χώρους διδασκαλίας και έρευνας, εργαστήρια, εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας και υποστήριξης για το σύνολο των φοιτητών, συνεδριακά κέντρα, βιβλιοθήκες, εστιατόρια, γυμναστήρια, χώρους υγειονομικής περίθαλψης, κυλικεία και χώρους αναψυχής για τους φοιτητές.

Αν δεν γίνουν αυτά όχι μόνο σχολή  ΤΕΦΑΑ δεν θα δει ο Πύργος αλλά θα χάσει και αυτήν που έχει όπως άλλωστε έχει και άλλες…
…και να μην ξεχνάμε ότι οι πολιτικοί κρίνονται εκ του αποτελέσματος  και όχι από τις δηλώσεις, τις ευχές και τις προθέσεις …

Υ.Γ.
Πιθανότατα το όλο αυτό θέμα να αντιμετωπισθεί τα γνωστά «έλα μωρέ», «δεν είναι τίποτα, μια ερώτηση είναι», με ένα στράβωμα μούτρων και  κανά παρδαλό ανοησιολόγημα, αλλά το αύριο είναι εγγύς…


Η ερώτησή του βουλευτή Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας Νεοκλή Κρητικού προς το Υπουργείο Παιδείας στις 27/04/2020 για την Ίδρυση τμήματος ΤΕΦΑΑ (Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού) στην Σπάρτη.
«Αθήνα, 27 Απριλίου 2020
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως
Θέμα: Πρόταση Ίδρυσης ΤΕΦΑΑ Σπάρτης
Αξιότιμη κα Υπουργέ,
Τα περιφερειακά πανεπιστήμια, είναι σημαντικά για την ανάπτυξη των περιφερειακών πόλεων και συνδέονται συνήθως με τις προσδοκίες ενίσχυσης της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των περιοχών, όπου αυτά ιδρύονται.
Η παρουσία νέου φοιτητικού, διδακτικού και διοικητικού προσωπικού τονώνει την εκάστοτε τοπική οικονομία.
Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι σε όλην την Πελοπόννησο δεν υπάρχει άλλο Τμήμα Φυσικής Αγωγής.»
Στόχος του ΤΕΦΑΑ Σπάρτης είναι:
·         Να συμβάλλει στην πρόοδο του ελληνικού αθλητισμού και ταυτόχρονα να καλλιεργήσει και να διαδώσει την αθλητική ιδέα στο μέρος όπου αυτή γεννήθηκε.
·         Να προάγει την επιστήμη της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού με την ακαδημαϊκή και την εφαρμοσμένη διδασκαλία και έρευνα.
·         Να παρέχει στους πτυχιούχους του τα απαραίτητα εφόδια που θα εξασφαλίσουν την άρτια κατάρτισή τους για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία.»
«Το οικονομικό κόστος υπολογίζεται μικρό, καθώς οι εγκαταστάσεις για διδασκαλία και εργαστήρια είναι ιδιόκτητες (Σχολή Ανθρώπινης Κίνησης & Ποιότητα Ζωής), όπως επίσης και οι υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις είναι επαρκείς.
Ακόμα τα μέλη ΔΕΠ, ΕΕΠ μπορούν να ενισχύσουν το διδακτικό έργο αφού η πλειοψηφία αυτών έχει κοινά επιστημονικά (ταυτόσημα) προσόντα.
Επιπρόσθετα είναι δυνατό τα πρώτα έτη το τμήμα να λειτουργήσει χωρίς κανένα πρόβλημα με διδακτικό προσωπικό του ΤΟΔΑ και με μικρό αριθμό αποσπασμένων εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Ερωτάται η Υπουργός:

Καθώς η ίδρυση ΤΕΦΑΑ στην Σπάρτη μπορεί να καταστεί οικονομικά βιώσιμο ως εγχείρημα και καθώς ως γεγονός θα τονώσει την οικονομία της περιοχής, θα μπορούσε να αποτελεί μία επιλογή για το Υπουργείο στο προσεχές διάστημα;
Με εκτίμηση, ΝΕΟΚΛΗΣ Δ, ΚΡΗΤΙΚΟΣ
Βουλευτής Π.Ε. Λακωνίας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου