Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Μαύρες μέρες έρχονται για τα Μαύρα Βουνά …Ανεμογεννήτριες στο οικοσύστημα Στροφυλιάς –Κοτυχίου Ηλείας - Αχαΐας


Μαύρες μέρες έρχονται για τα  Μαύρα Βουνά …Ανεμογεννήτριες στο οικοσύστημα Στροφυλιάς –Κοτυχίου Ηλείας - Αχαΐας


Ένα περιβαλλοντικό έγκλημα επιχειρείται στο οικοσύστημα Στροφυλιάς –Κοτυχίου με την διαφαινόμενη προοπτική χωροθέτησης αιολικού πάρκου ανεμογεννητριών( μετά την κατάθεση σχετικής αίτησης στην ΡΑΕ/ Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) και με συνακόλουθη συνέπεια την ανεπανόρθωτη αλλοίωσης του περιβάλλοντος και της εικόνας του. 
Απαιτεί την εγρήγορση και δράση όλων μας ώστε να αποτραπεί μια τέτοια άσχημη εξέλιξη !

Τα Μαύρα Βουνά

Τα Μαύρα Βουνά βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της προστατευόμενης περιοχής, κάτω από τη λιμνοθάλασσα Άραξος και δίπλα από τη λιμνοθάλασσα Πρόκοπος.
Τα Μαύρα Βουνά βρίσκονται στην Αχαΐα κοντά στα σύνορα με νομό της Ηλείας και έχουν μέγιστο υψόμετρο 249 μέτρα.

Αποτελούν μέρος του οικοσυστήματος του Δάσους της Στροφυλιάς που προστατεύεται από την Συνθήκη Ραμσάρ. Εκεί βρίσκονται το χωριά Άραξος και Παραλίμνη, καθώς και οι Ιαματικές πηγές Αράξου και η γνωστή αμμώδης παραλία Γιανισκάρι. Εκτείνονται ανάμεσα στο Δάσος της Στροφυλιάς, τις λιμνοθάλασσες Αράξου (Πάπα) και Προκόπου, τον Πατραϊκό κόλπο και το Ιόνιο πέλαγος.

Το όνομα τους το πήραν εξαιτίας της χαρακτηριστικής μαύρης όψης της βλάστησης όταν τα παρατηρεί κανείς από μακριά. Έχουν ύψος που φτάνει τα 240 μέτρα και αποτελούνται από συμπαγή ασβεστολιθικά πετρώματα με εμφανίσεις μητρικού πετρώματος.


Το εθνικό πάρκο υγροτόπων λιμνοθάλασσας Κοτυχίου και δάσους Στροφυλιάς

Τ
ο εθνικό πάρκο υγροτόπων λιμνοθάλασσας Κοτυχίου και δάσους Στροφυλιάς είναι προστατευόμενη περιοχή στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας. Τμήμα του πάρκου είναι τα Μαύρα βουνά, το Δάσος Στροφυλιάς, η Λίμνη Λάμια, η Λίμνη Προκόπου, η Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, η Λίμνη Πάπα, ο ποταμός Λάρισσος, το ακρωτήριο Άραξος, τα Λουτρά Υρμίνης, ο αρχαιολογικός χώρος του Τείχους Δυμαίων και οι παραλίες της Καλόγριας. Ανακηρύχθηκε εθνικό πάρκο το 2008. Έχει συνολική έκταση 143.000 στρέμματα και προστατεύεται από τις διεθνείς συνθήκης Ραμσάρ και Φύση 2000.


Το πάρκο είναι καταφύγιο άγριας ζωής και πλούσιος υδροβιότοπος με πολλά έλη, τεχνητά κανάλια, ποταμούς, λιμνοθάλασσες, θίνες και αμμόλοφους. Το Δάσος Στροφυλιάς έκτασης 22.000 στρεμμάτων με κουκουναριές, χαλέπιο πεύκη και βελανιδιές[1]. Στο πάρκο βρίσκους καταφύγιο πάπιες, ερωδιοί, βίδρες, χαλκόκοτες, φοινικόπτεροι, φαλαρίδες, αργυροπελεκάνοι, νεροχελίδονα, νανογλάρονα, καλαμοκανάδες, καλαμόκιρκοι, πολλά είδη αμφίβιων, ερπετών, τρωκτικών, χελώνες[, αλεπούδες κ.τλ..

Για το θέμα αυτό καταθέσαν στην Βουλή ερώτηση, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου, ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου εθνικού φυσικού πόρου σε χερσαία, υδάτινα και θαλάσσια τμήματα της περιοχής "λιμνοθάλασσας Κοτυχίου - δάσους Στροφιλιάς", που διακρίνονται για τη μεγάλη βιολογική, οικολογική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική και παιδαγωγική τους αξία,… είναι ευθύνη όλων μας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου