Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

Τέλος και η σιδηροδρομική γραμμή Αρχαίας Ολυμπίας-Πύργου- Κατακόλου


Τέλος και η σιδηροδρομική γραμμή Αρχαίας Ολυμπίας-Πύργου- Κατακόλου
Τέλος δεν έχουν τα βάσανα της Ηλείας, οι προσβολές που δέχεται και ο εξοβελισμός οιασδήποτε αναπτυξιακής προοπτικής..



  • Ενημέρωση/ UPD 05.06.2020
  • Επιστολές Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας- Δήμου Πύργου- Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, Κοινοτήτων και Ανακοίνωση διάψευση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Αποφάσισε η  «ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε.» και επισήμως ανακοινώθηκε ότι η σιδηροδρομική γραμμή Αρχαίας Ολυμπίας-Πύργου- Κατακόλου μετά  από 137 χρόνια λειτουργίας  ( η γραμμή Πύργου –Κατακόλου) και 69 χρόνια της γραμμής Πύργου Αρχαίας Ολυμπίας ..βάζει λουκέτο…

Μετά την διακοπή λειτουργίας της στις 11 Μαρτίου λόγω της πανδημίας  του κορονοϊού, την διαφαινόμενη δυνατότητα να επαναλειτουργήσει στις 15 Ιουνίου και ενώ σε όλη την Ελλάδα επαναλειτουργούν οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίε, η Διοίκηση ενημέρωσε ότι δεν προτίθεται να επαναλειτουργήσει η σιδηροδρομική γραμμή Αρχαίας Ολυμπίας-Πύργου- Κατακόλου.

Όλοι  είναι γνώστες, οι Δήμοι Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, κάποιοι αντιδρούν έντονα…  η κοινότητα Στρεφίου ( το κάτω Στρέφι έχει μόνο τον σιδηρόδρομο ως δημόσια συγκοινωνία) συγκεντρώνει και υπογραφές διαμαρτυρίας, η κοινότητα Πελοπίου ενεχείρισε υπόμνημα στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, αγωνίζονται οι Σιδηροδρομικοί και άμεσα θα επισκεφτεί την Ηλεία ο Προέδρος των Μηχανοδηγών (Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης /ΠΕΠΕ)

Απομένει να δούμε τα αντανακλάστηκα των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και φορέων της Ηλείας και κυρίως να διαπιστώσουμε το πολιτικό τους εκτόπισμα  και την δυνατότητα τους να αποτρέψουν μια άσχημη και αναπτυξιακά επώδυνη για το τόπο εξέλιξη…. ή άλλη μια φόρα θα «μαζέψουν την μπάλα από τα δίκτια μετά από ένα «γκολ» ακόμα».

Μέχρι χτες  διθυραμβικά ανακοίνωναν Περιφέρεια/ΠΔΕ, Δήμοι, Βουλευτές για το έργο της ΟΧΕ (Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης), βολτάριζαν με το τρένο, ανακοίνωναν «πράματα και θάματα», 5.000.000 ευρώ για ανακαίνιση της  γραμμής.

Στη Ανατολική Πελοπόννησο, γίνονται κινητοποιήσεις, η Περιφέρεια ενεργεί, οι Δήμοι αντιδρούν, οι φορείς συστρατεύονται    και από  ότι φαίνεται τα καταφέρνουν…και εντός  Ιούνιου θα παρουσιαστεί στην Τρίπολη, από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα
Καραμανλή, η μελέτη για την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου , η  οποία θα διαθέσει 15.000.000 ευρώ από το ΠΕΠ Πελοποννήσου για την ανάταξη της γραμμής.
Αυτά αλλού…

Η τυχόν επίκληση της αναστολής της κρουαζιέρας δεν ισχύει διότι αφενός αυτή θα επανέλθει και αφετέρου -και κυριότερο- αυτή η  γραμμή εξυπηρετεί πολλά χωριά, τον Πύργο , την Αρχαία Ολυμπία, λουόμενους που δεν έχουν άλλο τρόπο να πάνε στη θάλασσα  ( πχ από την Ολυμπία   χρειάζονται να αλλάξουν δυο συγκοινωνίες του ΚΤΕΛ) αλλά και επειδή ότι κλείνει, μαραζώνει λεηλατείται, απαξιώνεται, τελειώνει οριστικά.

Η Ηλεία χωρίς Σιδηρόδρομο, Αυτοκινητόδρομο, Αεροδρόμιο, σύνδεση με Αρκαδία, Βιομηχανική Ζώνη, τις Πανεπιστημιακές σχολές έωλες, τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό σε αποδρομή δεν έχει μέλλον… 
Η Ολυμπία, «Ο κάλλιστος της Ελλάδας τόπος» κατά το Λυσία, ευλογημένη από τους Θεούς και προικισμένη από τη φύση και την ιστορία, ….χωρίς δρόμο, χωρίς σιδηρόδρομο, χωρίς αεροδρόμιο, αποκλεισμένη από την Αρκαδία, σε απομόνωση,χωρίς αθλητικές εγκαταστάσεις,
λοιδορείται, περιπαίζεται, προσβάλλεται…    
Οι Ηλείοι ηττώνται…
Η Ηλεία κατά τα έργα και τις δυνατότητες  του πολιτικού συστήματος στο τίποτα της Ελλάδας,  όχι στο πάτο αλλά στα άπατα  



Υ.Γ.
1. Γενικός γραμματέας Μεταφορών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών
είναι ο Πυργιώτης ( ? με το ερωτηματικό όχι ως προς την καταγωγή αλλά ως πατριώτη..)  Νίκος  Σταθόπουλος ( φίλος κάποτε …ο Μπαντού) Κρίμα..

2. Το θέμα θα αποτελέσει ευκαιρία φωτογράφησης διαφόρων πολιτικών μικροτήτων της Ηλείας, χαμόγελων πλατιών, πολλών «κατόπιν ενεργειών μου», «ασυμβίβαστων»  αγώνων, παχιών δηλώσεων, μετώπων κλπ..κλπ..κλπ


Ενημέρωση/UPD 05/06/2020 14:00
Έγγραφο Κοινοτήτων

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΕΦΙΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΣΤΡΕΦΙ 58/13-05-2020
ΝΟΜΟΣ ΗΛΕΙΑΣ

Στρέφι Αρχαίας Ολυμπίας Προς
e-mail: strefi.koino@gmail.com Υπουργό Μεταφορών
Τ.Κ. 27065

ΘΕΜΑ: Επαναλειτουργία σιδηροδρομικής γραμμής, Κατάκολο-Πύργος-Ολύμπια

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
Με τα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού, σταμάτησε και η λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει το Κατάκολο, με τον Πύργο Ηλείας και την Αρχαία Ολυμπία. Αναμέναμε όλοι, πως με την χαλάρωση των μέτρων, η συγκοινωνία θα αποκατασταθεί άμεσα.
Δυστυχώς όμως, δεν έγινε κάτι τέτοιο. Σε προφορικές συζητήσεις με αρμοδίους, εκτιμούν ότι η λειτουργία της γραμμής, πιθανόν να ξεκινήσει του χρόνου.
Κύριε Υπουργέ
Η σιδηροδρομική γραμμή Αρχαία Ολυμπία-Πύργος-Κατάκολο, δεν ήταν μόνο τουριστική. Εξυπηρετούσε και ένα μέρος των κατοίκων κατά μήκος των χωριών, όπου το τρένο, στάθμευε.
Στην περιοχή μας, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που βρίσκονται στην τρίτη ηλικία αλλά και άτομα με κινητικά προβλήματα. Όλοι οι παραπάνω, είναι εξαρτημένοι σε σημαντικό βαθμό από την δημόσια συγκοινωνία. Οι περισσότεροι από αυτούς, βρίσκονται τώρα χωρίς εναλλακτικό μέσο μετακίνησης (παρά μόνο ταξί, που είναι οικονομικά ασύμφορο, ιδίως με τις συντάξεις της τρίτης ηλικίας).
Οι μετακινήσεις με μέσα σταθερής τροχιάς, είναι αναλογικά, πιο ασφαλείς, από εκείνες με ιδιωτικό αυτοκίνητο. Γίνονται με λιγότερα χρήματα, σε λιγότερο χρόνο και με πολύ λιγότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση (σε σύγκριση με τα Ι.Χ. αυτοκίνητα). Για αυτό και διεθνώς, οι συνειδητοποιημένοι πολίτες, επιλέγουν, με βάση την προστασία του περιβάλλοντος, την εξοικονόμηση χρόνου και ενέργειας και το επίπεδο ασφάλειας.
Οι παραπάνω λόγοι, επιβάλλουν την άμεση επαναλειτουργία της γραμμής, Αρχαία Ολυμπία-Πύργος-Κατάκολο, με ικανό αριθμό δρομολογίων, ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες. Επιδιώκουμε την παρέμβασή σας, για αυτό το θέμα, πιστεύοντας πως όλοι μας, πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην δημόσια συγκοινωνία, αν θέλουμε να οικοδομήσουμε μια συνεκτική και ισόρροπη κοινωνία.
Άλλωστε δεν θεωρούμε, ότι επι των ημερών σας, θα θέλατε να σταματήσει μια παράδοση στην περιοχή μας, που ξεκινάει από το 1883, (δηλαδή 137 ετών), αφού τότε εγκαινιάστηκε η εν λόγω σιδηροδρομική γραμμή.
Η Κοινότητα και το Κοινοτικό Συμβούλιο Στρεφίου, Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ενός χωριού που οι κάτοικοί του εξυπηρετούνται άμεσα με την συγκεκριμένη σιδηροδρομική σύνδεση, αναμένουν την παρέμβασή σας, ώστε να αποκατασταθεί η συγκοινωνία στην περιοχή μας.
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΕΦΙΟΥ
Το κοινό κείμενο των Κοινοτήτων έχουν υπογράψει, -εκτός από την Κοινότητά Στρεφίου  και  οι Πρόεδροι Κοσκινά κ. Αποστολόπουλος, Μάγειρα κ. Δρούλιας, Πελοπίου κ. Στασινόπουλος, Πλατάνου κ. Μυλωνάς.

Αναμένεται η  συνυπογραφή του Προέδρου  της Σαλμώνης και της Βαρβάσαινας.


Ενημέρωση/ UPD  05.06.2020,  23:30
Επιστολή Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας- Δήμου Πύργου- Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και Ανακοίνωση διάψευση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Επιστολή Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας- Δήμου Πύργου- Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ  
 Αρχαία Ολυμπία 05/06/2020                         
 ΠΡΟΣ: Τον Αξιότιμο Υπουργό Υποδομών και    Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή
ΚΟΙΝ: –Υφυπουργό Μεταφορών κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη
-Γ.Γ. Υπουργείου Μεταφορών κ. Νικόλαο Σταθόπουλο
– Διοικητικό Συμβούλιο ΟΣΕ
-Πρόεδρο ΓΑΙΑΟΣΕ κ. Κωνσταντίνο    Κεσεντέ
-Πρόεδρο ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ. Caposciutti Marco
                       
Κύριε Υπουργέ

Με τη λήξη των περιοριστικών μέτρων και την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ επαναφέρει σταδιακά τα τακτικά δρομολόγια σε όλες τις σιδηροδρομικές γραμμές του εν ενεργεία δικτύου του ΟΣΕ, πλην εξαιρέσεων, μεταξύ των οποίων δυστυχώς και τη γραμμή Κατακόλου – Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας. Να σημειωθεί πως στις άλλες δύο τουριστικές διαδρομές της χώρας (Οδοντωτός Διακοφτού – Καλαβρύτων και Τραινάκι Πηλίου) τα δρομολόγια επανήλθαν από 1ης Ιουνίου.

Βεβαίως στην περίπτωση της γραμμής Κατακόλου – Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας, εκτός από τα έκτακτα – ενισχυτικά δρομολόγια για την εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας, λειτουργούσαν μέχρι τη διακοπή και τέσσερα (4) τακτικά ζεύγη δρομολογίων, δύο (2) μεταξύ Κατακόλου – Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας και δύο (2) μεταξύ Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας, για την εξυπηρέτηση της τοπικής κίνησης (δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, φροντιστήρια, εργασία, αγορά κλπ).

Επισημαίνουμε πως τα τακτικά δρομολόγια συμπεριλαμβάνονται στις επιδοτούμενες «Υπηρεσίες Γενικότερου Οικονομικού Συμφέροντος» για τις οποίες η ΤΡΑΙΝΟΣΕ επιδοτείται ετησίως με το ποσό των πενήντα (50) εκατομμυρίων ευρώ και επέχουν χαρακτήρα «καθολικής υπηρεσίας» με βάση σχετικές οδηγίες της Ε.Ε.
Τα παραπάνω, καθώς και δημοσιογραφικές πληροφορίες το τελευταίο διάστημα, ότι η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν προτίθεται να επαναλειτουργήσει τη γραμμή, έχουν εμβάλει σε ιδιαίτερη ανησυχία τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής και ευρύτερα της Ηλείας, καθώς έρχονται να προστεθούν στη μεγάλη καθυστέρηση δημοπράτησης από τον ΟΣΕ της αναβάθμισης της γραμμής (επιδομή, ΑΣΙΔ, Σταθμός Πύργου), η χρηματοδότηση της οποίας είναι εξασφαλισμένη (ενταγμένο έργο) από το πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και στην πλήρη αδιαφορία της διοίκησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία, «κρυπτόμενη» επί δύο έτη, αρνείται  να εκπληρώσει την ελάχιστη υποχρέωσή της (βεβαίωση 30.000 ευρώ ετησίως για τη συντήρηση του εξοπλισμού του τρένου!!!) που απαιτείται για τη συμπλήρωση και υποβολή του φακέλου για το «Smart Train» που επίσης θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια.

Κύριε Υπουργέ

Η ιστορική σιδηροδρομική γραμμή Κατακόλου – Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας είναι η παλαιότερη γραμμή της χώρας, μετά τη γραμμή Αθηνών – Πειραιώς, με 140 χρόνια παρουσίας και προσφοράς στην τοπική κοινωνία και οικονομία και γενικότερα στη ζωή και την εικόνα της χώρας.
Η επαναλειτουργία της αλλά και η αναβάθμισή της αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και της ζωής του τόπου μας. Η δε σύνδεσή της με την Πάτρα μέσω μιας επαναλειτουργούσας και αναβαθμισμένης γραμμής Πάτρα– Πύργος – Αρχαία Ολυμπία κρίνεται αναγκαία και επιτακτική καθώς ο νομός μας, όπως γνωρίζετε, στερείται και ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου.

Εκφράζοντας τα αισθήματα και την αγανάκτηση των κατοίκων όλης της Ηλείας σε τυχόν επιβεβαίωση των δυσμενών πληροφοριών προσβλέπουμε στις δικές σας ενέργειες.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
 Ο ΑΝΤΙΠΕΡ/ΧΗΣ Π.Ε. ΗΛΕΙΑΣ         
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΥΡΓΟΥ          
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΡΧ. ΟΛΥΜΠΙΑΣ

Ανακοίνωση διάψευση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ 05/06/2020

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ απαντά και διαψεύδει δημοσιεύματα για ενδεχόμενη κατάργηση της γραμμής Κατακόλου – Πύργου – Αρχ. Ολυμπίας
Με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα που κατηγορεί την ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε.για τη διακοπή λειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής Αρχαίας Ολυμπίας-Πύργου- Κατακόλου, η Εταιρεία:
διαψεύδει κατηγορηματικά τις πληροφορίες του συγκεκριμένου δημοσιεύματος, που αναφέρουν πως η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενημέρωσε ότι δεν προτίθεται να επαναλειτουργήσει η σιδηροδρομική γραμμή Αρχαίας Ολυμπίας-Πύργου- Κατακόλου
ενημερώνει πως όλα τα δρομολόγια της σιδηροδρομικής γραμμής Αρχαίας Ολυμπίας-Πύργου- Κατακόλου πρόκειται να επανέλθουν σταδιακά και να επαναλειτουργούν κανονικά, διατηρώντας ακριβώς την προηγούμενη κατάσταση πριν τις αλλαγές που προέκυψαν λόγω της πανδημίας  του κορονοϊού.
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε ευχαριστεί το επιβατικό κοινό του Νομού Ηλείας για την εμπιστοσύνη που έχει δείξει στις μετακινήσεις με το τραίνο όλα αυτά τα χρόνια και προσβλέπει σε σύντομη επαναφορά όλων των δρομολογίων της και στη συνέχεια της επιτυχημένης πορείας του μέσου.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου