Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

Τα Θαλάσσια Λιβάδια της Ποσειδωνίας, τα υποθαλάσσια δάση μας και στην Ηλεία, πηγή ζωής, υγείας και πλούτου …εν κινδύνω…


Τα Θαλάσσια Λιβάδια της Ποσειδωνίας, τα υποθαλάσσια δάση μας και στην Ηλεία, πηγή ζωής, υγείας και πλούτου …εν κινδύνω…



Γνωστό και ως «γρασίδι του Ποσειδώνα» ή πιο απλά ποσειδώνια, το είδος Posidonia oceanica απαντάται μόνο στη Μεσόγειο θάλασσα και τις παρακείμενες ακτές του Ατλαντικού (στα όρια δηλαδή της μεσογειακής βιογεωγραφικής ζώνης) και πουθενά αλλού στον κόσμο. Το γεγονός αυτό καθιστά το είδος εμβληματικό για τους λαούς της Μεσογείου - ένα υποθαλάσσιο αντίστοιχο της ελιάς.

Οι ακτές, οι θάλασσες της Ηλείας έχουν τεράστιες εκτάσεις με λιβάδια Ποσειδωνίας και που βοηθούν στα μέγιστα στην καθαρότητα των υδάτων, είναι δείκτης υγείας του θαλάσσιου οικοσυστήματος, ενώ μέσα στα πυκνά φυλλώματα της, βρίσκουν προστασία εκατοντάδες μικρά, ακίνδυνα είδη.

Μάλιστα με απόφαση (Αριθμ. 2886/142447) του 2019  του Υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων υπάρχει «Καθορισμός θαλάσσιων περιοχών, με βλάστηση  ιδίως από Ποσειδωνία (Posidonia oceanica), στις οποίες απαγορεύεται η αλιεία με συγκεκριμένα εργαλεία, πέραν αυτών που έχουν καθορισθεί με την 167378/14-5-2007 απόφαση ΥΠΑΑΤ (241 Δ').» καθώς επίσης έχει γίνει «χαρτογράφηση λιβαδιών θαλασσίων φανερόγαμων στο βόρειο τμήμα του Κυπαρισσάκου κόλπου και προτάσεις διαχείρισης/Σπίνος Ε./, Ράμφος Α. ,Τενεκετζής Κ. )

Τα προστατευόμενα λιβάδια Ποσειδωνίας κινδυνεύουν από τους «φύλακες» τους, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγρ. Ανάπτυξης Δ. Ελλάδα κ. Θεόδωρο Βασιλόπουλο  ο όποιος έθεσε  θέμα 1. Επανεξέταση της χρονικής περιόδου αλιείας του αλιευτικού εργαλείου της Μηχανότρατας, 2. Εξέταση της παράτασης λειτουργίας του αλιευτικού εργαλείου της Βιντζότρατας  και 3.Αναθεώρησης χαρτογράφηση των θαλάσσιων περιοχών με βλάστηση Ποσειδωνίας για την επέκταση των  αλιευτικών πεδίων»
Αντιδρώντας οικολογικές και άλλες οργανώσεις τον εγκαλούν  για ανεπάρκεια και αντιοικονομική  πρακτική και παράβαση νόμων… (Αναλυτικά η ανακοίνωση στο τέλος του σημειώματος )

Τα προστατευόμενα λιβάδια Ποσειδωνίας, συναντώνται μόνο στην Μεσόγειο από τα ρηχά νερά έως και τα βάθη 50 μέτρων. Διατηρούν θεμελιώδη ρόλο στη διατήρηση της υγείας και παραγωγικότητας των θαλασσίων οικοσυστημάτων. Περισσότερα από 300 είδη φυκών και πάνω από 1000 είδη θαλάσσιων ζώων ζουν στα λιβάδια Ποσειδωνίας, συμπεριλαμβανομένου και ενός μεγάλου αριθμού ειδών εμπορικής σημασίας.

Δυστυχώς, στις μέρες μας, τα λιβάδια Ποσειδωνίας μειώνονται σε ανησυχητικούς ρυθμούς και σε αρκετές περιπτώσεις οδηγούνται σε ερημοποίηση, ιδίως στην κεντρική και δυτική Μεσόγειο.  

Η Ποσειδωνία δεν είναι φύκος, αλλά ένα πολυετές «ανώτερο» φυτό. Ανθοφορεί κάθε λίγα χρόνια κατά τους φθινοπωρινούς μήνες. Το λουλούδι και ο καρπός της έχουν χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ 
1. Προστατεύει κατά της διάβρωσης
2. Οδηγεί σε καλύτερη ποιότητα νερού
3. Αυξάνει την παραγωγή εμπορεύσιμων ειδών
4. Αποτελεί το μαιευτήριο των ψαριών
5. Φιλοξενεί εποχικούς επισκέπτες (ψάρια) για αναπαραγωγή και τροφή
6. Συνδράμει σημαντικά στη βιοποικιλότητα της παράκτιας ζώνης
7. Παράγει οξυγόνο
8. Δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα

"Φύκια" λένε οι περισσότεροι, εννοώντας τα logo001ταινιόμορφα φυτά που όταν είναι ζωντανά σχηματίζουν πυκνές πράσινες συστάδες σε αμμώδεις βυθούς και που όταν ξεβράζονται (νεκρά) παίρνουν μια γκριζόμαυρη μορφή. Στην πραγματικότητά όμως τα ανώτερα αυτά φυτά λέγονται Ποσειδωνίες, γιατί προέρχοντια από την ξηρά. Οι κοντινότεροι συγγενείς του δημιουργούν παγκοσμίως εκτεταμένα λιβάδια σε όλους σχεδόν τους ρηχούς βυθούς με αμμώδη πυθμένα. Η σημασία της προστασίας τους είναι άκρως σημαντική.

Οι μεγάλες πυκνές φυκάδες του βυθού, τα λιβάδια της Ποσειδωνίας, αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά και σίγουρα το πιο χαρακτηριστικό οικοσύστημα των βυθών της Μεσογείου.
Συνήθως όταν φτάνουμε στην ακροθαλασσιά και βλέπουμε παντού ξεβρασμένα φύκια νομίζουμε ότι η παραλία είναι βρώμικη.
Ή ακόμα όταν βουτάμε στη θάλασσα και από κάτω μας είναι φυκάδες, νιώθουμε ότι κάτι επικίνδυνο παραμονεύει μέσα τους.
 Και οι δύο αντιδράσεις είναι λανθασμένες καθώς η Ποσειδωνία αναπτύσσεται μόνο σε καθαρά και διαυγή νερά και κατά συνέπεια αποτελεί δείκτης υγείας του θαλάσσιου οικοσυστήματος, ενώ μέσα στα πυκνά φυλλώματα της, βρίσκουν προστασία εκατοντάδες μικρά, ακίνδυνα είδη.

Η Ποσειδωνία (Posidonia oceanica) στην πραγματικότητα δεν είναι φύκος αλλά αγγειόσπερμο φυτό, το οποίο, πριν από 60 περίπου εκατομμύρια χρόνια, ζούσε στην ξηρά, κοντά στη θάλασσα, και σιγά-σιγά κατάφερε να προσαρμοστεί μέσα στο νερό, διατηρώντας τα χαρακτηριστικά των χερσαίων συγγενών του.
Όπως όλα τα ανώτερα φυτά της ξηράς, η Ποσειδωνία έχει ρίζες, βλαστούς, φύλλα, άνθη και καρπούς.
Δημιουργεί ένα τεράστιο σύμπλεγμα από ρίζες με τις οποίες σταθεροποιείται στις αμμούδες.
Τα πράσινα φύλλα της, που μοιάζουν με κορδέλες, βγαίνουν σε τούφες των 6-7 και μπορεί να φτάσουν το 1,5 μέτρο μήκος, ενώ μεγαλώνοντας γίνονται σκούρα καφέ και αφού πεθάνουν, ξεβράζονται με τα κύματα στην ακροθαλασσιά δημιουργώντας χαρακτηριστικές τεράστιες αποθέσεις.


Ο καρπός της επιπλέει και είναι γνωστός στους ψαράδες ως «η ελιά της θάλασσας».
Φύεται σε βάθη από λίγα εκατοστά έως και 50 μέτρα, ανάλογα με τη θολερότητα των νερών της περιοχής.
Είναι ενδημικό είδος της Μεσογείου και σχηματίζει πυκνά υποθαλάσσια λιβάδια, ή αλλιώς «λειμώνες», ύψιστης περιβαλλοντικής αξίας.

Η σημασία των λιβαδιών της Ποσειδωνίας είναι τεράστια καθώς συνιστούν ιδανικό βιότοπο για εκατοντάδες είδη, ενώ παίζουν σημαντικό ρόλο και για την ίδια την οικολογία των θαλασσών.
Σαν φυτό που είναι ασκεί τις ίδιες λειτουργίες στο υποθαλάσσιο περιβάλλον όπως τα φυτά της ξηράς στη γη και τον αέρα.
Τα λιβάδια της Ποσειδωνίας σταθεροποιούν με τις ρίζες τους το υπόστρωμα του βυθού, παράγουν μεγάλες ποσότητες οργανικής ύλης, αποδεσμεύουν οξυγόνο στο νερό, λειτουργούν ως ενδιαίτημα και καταφύγιο για τους θαλάσσιους οργανισμούς και προστατεύουν τις παραλίες από τη διάβρωση που προκαλούν τα κύματα.
Έχει διαπιστωθεί ότι μέσα στα πυκνά φυλλώματα, βρίσκουν καταφύγιο πάνω από 300 είδη χλωρίδας και 1000 είδη πανίδας. Η σημαντικότερη λειτουργία του σε σχέση με τα ζώα του βυθού είναι ότι αποτελεί τον πιο σημαντικό «βρεφονηπιακό σταθμό» πολλών ειδών, κάθως μέσα τους ο γόνος μπορεί να προστατευθεί από θηρευτές και ρεύματα.

Ο κύριος εχθρός της Ποσειδωνίας είναι οι ανθρώπινες δραστηριότητες. Οι περιοχές όπου βρίσκονται τα λιβάδια αποτελούν πλούσια αλιευτικά πεδία, γι αυτό και γίνονται στόχος από τους αλιείς.
Η ανεξέλεγκτη χρήση αλιευτικών εργαλείων βυθού, όπως τα παρασυρόμενα δίχτυα, αποτελούν την βασικότερη αίτια καταστροφής των λιβαδιών. Επεκτάσεις λιμανιών, κατασκευές ξενοδοχείων, αγκυροβόληση πλοίων, ευτροφισμός και χημική ρύπανση αυξάνουν την ποσότητα ιζήματος, αυξάνοντας έτσι και την θολερότητα του νερού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται το φως που φτάνει στα λιβάδια, ενώ το ίζημα καλύπτει τα φύλλα του φυτού.
Απειλή για την Ποσειδωνία αποτελούν και δύο επεκτατικά φύκη του γένους Caulerpa που έχουν εισβάλλει στην Μεσόγειο και παίρνουν τη θέση της στο υπόστρωμα του βυθού.

 Η Ποσειδωνία αποτελεί προστατευόμενο είδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την Ελληνική νομοθεσία και έχουν ήδη ξεκινήσει προσπάθειες χαρτογράφησής της στην Ελλάδα. 

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα βουτήξετε στη θάλασσα, πλησιάστε με εξερευνητική προσοχή και χωρίς φόβο τα λιβάδια. Σύντομα θα βρείτε στα ριζώματα, πάνω και ανάμεσα στα φύλλα δεκάδες βρυόζωα, αρθρόποδα, ασκίδια, ανεμώνες, μαλάκια και ψάρια που συμβιώνουν όλα μαζί δημιουργώντας το μοναδικό οικοσύστημα της Ποσειδωνίας.

Ποσειδωνίες, τα υποθαλάσσια δάση μας

Τα φύλλα των υποθαλάσσιων λιβαδιών μειώνουν την ενέργεια των κυμάτων και οι ρίζες τους δεσμεύουν και σταθεροποιούν το υπόστρωμα. Τα λιβάδια Ποσειδωνίας λειτουργούν επίσης ως ιζηματοπαγίδες που απομακρύνουν ρυπογόνα οργανικά από το νερό και παρέχουν καθαρότερο νερό. Επίσης, δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και το αποθηκεύουν στο ίζημα. Παρέχουν υψηλή ποικιλία ειδών με την παροχή τροφής και καταφυγίου καθώς αποτελούν και το "μαιευτήριο" των ψαριών.

Σε πρόσφατη έρευνα του Υδροβιολογικού Σταθμού της Ρόδου – Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών που πραγματοποιήθηκε στις παράκτιες περιοχές της Ρόδου 39 είδη ψαριών ανάμεσα τους ο άσπρος και μαύρος γερμανός, το μελανούρι, ο λούτσος, η γόπα, ο σπάρος, το μπαρμπούνι, η κουτσομούρα, το λιθρίνι κ.α. χρησιμοποιούν την Ποσειδωνία για να περάσουν τα πρώτα στάδια της ζωής τους.

Τα υποθαλάσσια λιβάδια χαρακτηρίζονται ως πολυποίκιλες τόσο για ζώα όσο και για φύκη. Για τον λόγο αυτό οι Ποσειδωνίες έχουν μεγάλη σημασία για την τοπική βιοποικιλότητα, κυρίως σε περιοχές που δεν υπάρχουν σκληρά υποστρώματα. Σημειώνεται εδώ πως οι Ποσειδωνίες είναι πολύ ωραίες και συναρπαστικές περιοχές για κατάδυση και υπαίθριες δραστηριότητας καθώς είναι περιοχές με μεγάλη πιθανότητα τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης.

Η παγκόσμια οικονομική αξία όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών από τα υποθαλάσσια λιβάδια (παγκόσμια επικάλυψη 180.000 χλμ²) εκτιμάται σε 2,59 τρισεκατομμύρια ευρώ ανα έτος (σε αντίθεση με τα δάση: 3,2 τρισεκατομμύρια ανα έτος).

Τα υποθαλάσσια λιβάδια βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, υπερφορτωμένα από τη ανθρώπινη δραστηριότητα και τις κλιματικές αλλαγές, καθώς περίπου το 20% των υποθαλάσσιων λιβαδιών παγκοσμίως έχει εξαφανιστεί την τελευταία δεκαετία και που είναι άμεσα συνδεόμενη με την ανθρώπινη δραστηριότητα στην παράκτια ζώνη.

Τα υποθαλάσσια λιβάδια είναι σημαντικό είδος δείκτης για την υγεία παράκτιων οικοσυστημάτων και χρησιμοποιείται τόσο στην Ευρωπαϊκή Οδηγία Πλαίσιο για τα Ύδατα όσο και από την Συνθήκη της Βαρκελώνης για την προστασία της βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο.image009Οι μηχανισμοί απώλειας παγκοσμίως διαφέρουν καθώς διατάξεις και νομοθεσίες διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Στις κράτη μέλη της Ευρωπαϊκης Ένωσης όπως η Ελλάδα, οι χρήζοντες προστασίας οικότοποι περιγράφονται από την οδηγία 92/43/ΕΟΚ. Στη Ρόδο, η Ποσειδωνία προστατεύεται κατά των συρόμενων εργαλείων μόνο από το Ευρωπαϊκό δίκτυο ΝATURA 2000 στις περιοχές της Απολακκιάς.  

Σήμερα τα λιβάδια Ποσειδωνίας απειλούνται έντονα κυρίως από τα συρόμενα αλιευτικά εργαλεία (μηχανότρατες) που ξεριζώνουν μεγάλες εκτάσεις.

Ας μην ξεχνάμε πως η θάλασσα απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του διοξειδίου του άνθρακα καθώς είναι και η μεγαλύτερη πηγή οξυγόνου (60% της παραγωγής οξυγόνου προέρχεται από την θάλασσα). Παράλληλα, αυτό που δεν βλέπουμε δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Η καταγραφή της χωρικής διακύμανσης της Ποσειδωνίας στο Νοτιο-Ανατολικό Αιγαίο κρίνεται άκρως απαραίτητη έτσι ώστε να προβλεφθεί τυχόν απώλεια ενός τόσο κοινωνικο-οικονομικά απαραίτητου οικοτόπου.

Η ποσειδωνία είναι φίλος, τα συρόμενα εργαλεία είναι εχθρός της βιώσιμης αλιείας
Ανοιχτή Επιστολή προς τον Αντιπεριφερειάρχη Αγρ. Ανάπτυξης Δ. Ελλάδα κ. Θεόδωρο Βασιλόπουλο

Α
νοιχτή επιστολή έστειλε η Ένωση Προστασίας Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος Κορινθιακού Πατραϊκού "Ο Νηρέας" προς τον Αντιπεριφερειάρχη Αγρ. Ανάπτυξης  Δ. Ελλάδα κ. Θεόδωρο Βασιλόπουλο ζητώντας να προστατευτούν τα λιβάδια ποσειδωνίας. 
Στην επιστολή αναφέρεται αναλυτικά: 
«Μετά την πρόσφατη συνάντησή σας με την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδια για θέματα αλιείας, κ. Φωτεινή Αραμπατζή, ανακοινώσατε ορισμένες θέσεις για ζητήματα αλιείας, τις οποίες, όπως τις πληροφορηθήκαμε από τα μέσα ενημέρωσης, μας προκαλούν σοβαρότατη ανησυχία. 
Ειδικότερα αισθανθήκαμε ανησυχία και αμφιβολία για το κατά πόσον έχετε επαρκή γνώση της πραγματικής κατάστασης όσον αφορά τα ιχθυοαποθέματα και τις επιπτώσεις διαφόρων μεθόδων αλιείας σε αυτά, διαβάζοντας ότι ανακοινώσατε ότι τέθηκαν θέματα όπως: 
«-Επανεξέταση της χρονικής περιόδου αλιείας του αλιευτικού εργαλείου της Μηχανότρατας, με πιθανότητα μετατόπισής της, εφόσον τα αλιευτικά δεδομένα το επιτρέπουν. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας λειτουργούν 16 μηχανότρατες.
-Εξέταση της παράτασης λειτουργίας του αλιευτικού εργαλείου της Βιντζότρατας αφού γίνει αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του πρόσφατου διαχειριστικού σχεδίου. Σας γνωρίζουμε ότι στην Περιφέρειά μας εργάζονται επτά (7) βιντζότρατες.
-Σχετικά με τη χαρτογράφηση των θαλάσσιων περιοχών με βλάστηση Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica) έχουν διατυπωθεί διαμαρτυρίες ντόπιων αλιέων ότι αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και σε συνδυασμό με απαγορεύσεις σε περιοχές Natura και τοπικές απαγορεύσεις περιορίζονται τα διαθέσιμα αλιευτικά πεδία.»
Κύριε Αντιπεριφερειάρχη, στόχος όλων και προπαντός του Υπουργείου, της Περιφέρειας και των αρχών ελέγχου της αλιείας οφείλει να είναι όχι η ικανοποίηση ομάδων συμφερόντων με ισχύ πίεσης ή απλώς ο πρόσκαιρος «εφοδιασμός των ιχθυαγορών» αλλά  πάνω απ΄όλα η βιωσιμότητα του θαλάσσιου οικοσυστήματος και ειδικότερα η σταθερότητα και βελτίωση των ιχθυοαποθεμάτων, των αλιευτικών πεδίων και των θεμελίων αυτών που είναι τα λιβάδια ποσειδωνίας.
Ειδικότερα, σε σχέση με τα λιβάδια ποσειδωνίας. Οι πολύτιμες αυτές περιοχές για την αναπαραγωγή των ψαριών πράγματι πρέπει να καταγραφούν πλήρως και σε καμιά περίπτωση να υποεκτιμηθούν γιατί αυτό εξυπηρετεί  οποιονδήποτε. Επιβάλλεται επίσης, αν θέλουμε να έχουμε σταθερά ιχθυοαποθέματα να εφαρμόζονται ΑΥΣΤΗΡΑ οι διατάξεις που απαγορεύουν συρόμενα εργαλεία κάθε είδους (μηχανότρατες, βιντζότρατες, γρι – γρί με μεγάλος «άλτος» διχτυού) στις περιοχές με λιβάδια ποσειδωνίας, με ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές που είναι εντός Natura 2000, όπως οι ακτές του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου, Στροφιλιάς, Κυπαρισσιακού. Σημειώνουμε ότι η ποσειδωνία μπορεί να αναπτυχθεί  και σε δεκάδες μέτρα βάθος και πρακτικά σχεδόν στο σύνολο της ακτογραμμής των 16.000 χιλιομέτρων της χώρας μας. 
Δεύτερον, Μηχανότρατες και Βιντζότρατες περιλαμβάνονται στα συρόμενα επί του βυθού εργαλεία, «οργώνουν» και υποβαθμίζουν βαριά τα πολύτιμα λιβάδια ποσειδωνίας, υπονομεύοντας την αλιεία του αύριο. Επομένως ΚΑΜΙΑ δικαιολογία δεν μπορεί να υπάρχει για την επέκταση της περιόδου χρήσης τους με την επίκληση «ερευνητικών» προγραμμάτων απολύτως αμφίβολης αξιοπιστίας, ενώ είναι γνωστό ότι ο ισχύων ευρωπαϊκός κανονισμός αλιείας αποθαρρύνει τη χρήση τους και περιλαμβάνει μέτρα απόσυρσής τους. 
Αντί αναζήτησης τρόπων επέκτασης της χρήσης της βιντζότρατας η διατήρηση των ιχθυοαποθεμάτων απαιτεί την οριστική παύση του καταστροφικού εργαλείου της βιντζότρατας, γιατί οι ιδιοκτήτες δεν παύουν τη χρήση τους, συχνά συνεχίζουν να δουλεύουν ως παράκτιοι αλιείς. Απαραίτητη είναι  και η άμεση εφαρμογή σε όλες τις περιοχές ποσειδωνίας του συναγερμού alarm zone από τα κατά τόπους λιμεναρχεία (γιατί  υπάρχει αυτή η δυνατότητα) και από το Κέντρο Παρακολούθησης Αλιείας όσον αφορά την είσοδο αλιευτικών σκαφών μέσης αλιείας σε απαγορευμένη περιοχή (σύμφωνα με την ΚΥΑ 162252 του 2008). Επίσης αντί παρατάσεων χρήσιμο είναι να ζητήσετε έλεγχο των αλιευτικών εργαλείων της μηχανότρατας για χρήση ρομβοειδών ματιών και έλεγχο βάθους αλίευσης και άλτος αλιευτικού εργαλείου στα γρι γρι .
Οι παράκτιοι αλιείς που ασκούν αλιεία με ήπια, μη καταστροφικά μέσα, δεν έχουν ποτέ υποστηρίξει θέση για την χαρτογραφική συρρίκνωση της ποσειδωνίας, το αντίθετο. Είναι πολύ περισσότεροι στην περιφέρειά μας και δεν σας εξουσιοδότησαν ποτέ κ. Αντιπεριφερειάρχη να μιλήσετε στο όνομα όλων των αλιέων. Για το τεράστιας σημασίας θέμα των ποσειδωνιών οφείλετε να παίρνετε υπόψη σας την άποψη όλων των αλιέων αλλά και των αρμόδιων επιστημονικών φορέων, όπως και του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου.
Σε ότι αφορά την επαναλειτουργία του αλιευτικού εργαλείου της βιντζότρατας, που φαίνεται να ευνοείτε, ζητούμε να δοθούν τα στοιχεία του ΕΛΚΕΘΕ στην δημοσιότητα όσον αφορά το ποια άτομα και με ποια ιδιότητα αποτελούσαν την επιτροπή που φέρεται να έκανε τέτοιες εισηγήσεις και αν στην επιτροπή υπήρχε εκπρόσωπος της βιντζότρατας. Παράλληλα να γίνει συλλογή των στοιχείων τα οποία έχουν συλλέξει τα κατά τόπους λιμεναρχεία όσον αφορά την συχνότητα περιστατικών μη νόμιμης χρήσης της βιντζότρατας. Υπενθυμίζουμε ότι η βιντζότρατα επιτρέπεται να αλιεύσει μόνο μαρίδα και γόπα ωστόσο τα αποτελέσματα δείχνουν το αντίθετο.
Κύριε Αντιπεριφερειάρχη,
Σας καλούμε και ζητούμε να έχουμε την ευκαιρία να σας το θέσουμε και από κοντά, να αντιμετωπίζετε τον τομέα της αλιείας με πνεύμα σύμφωνο με τον ισχύοντα ευρωπαϊκό Αλιευτικό Κανονισμό, να υποστηρίξετε την ορθή χαρτογράφηση της ποσειδωνίας, την ανάταξη των λιβαδιών εκεί όπου καταστροφικά εργαλεία τα έχουν υποβαθμίσει, τη συνεννόηση και με τους παράκτιους αλιείς, την αποτελεσματική αστυνόμευση των κρουσμάτων παράνομης και καταστροφικής αλιείας.
Μετά τιμής
Οι Οργανώσεις – μέλη της Ένωσης «Νηρέας» : 1) Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος Περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας, www.sylpyp.gr   2)«Κοινοτοπία» Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού www.koinotopia.gr, 3) Οικολογική Κίνηση Πάτρας, www.oikipa.gr  4) Εξωραϊστικός Σύλλογος  Πύργου Κορινθίας «ΕΡΜΗΣ» 5) «Λύσιππος», Φίλοι Γραμμάτων και Τεχνών 6) «Φιλοξενία», Διαπολιτισμική και Περιβαλλοντική Οργάνωση www.filox.org,  7) Ναυτικός Όμιλος Αλεποχωρίου»

Πηγές : naturagraeca.com/ oikologos.gr/ WWF Ελλάς/archipelago.gr/










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου