Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Ξενοδοχεία στο Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου Στροφυλιάς, στους ιδιώτες εκτάσεις γης της πρώην λίμνης Αγουλινίτσας ???


Ξενοδοχεία στο Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου Στροφυλιάς, στους ιδιώτες εκτάσεις γης της πρώην λίμνης Αγουλινίτσας ???

Ειδήσεις στα ψιλά και ασχολίαστες, που εκ λάθους διέρρευσαν ή εκ προθέσεως διοχετευτήκαν δείχνουν τις νεοφιλελεύθερες και αντιπεριβαλλοντικές προθέσεις και στόχου τόσο του Υπουργείου  του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσο και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αλλά και της βουλευτού της ΝΔ κ.Δ. Αυγερινοπούλου.

Στην σύσκεψη για τη διευθέτηση Χωροταξικών και Πολεοδομικών Ζητημάτων που πραγματοποιήθηκε  στις 14/07/2020 στο Διοικητήριο της Π.Ε Ηλείας, υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Β. Γιαννόπουλου, με πρωτοβουλία της Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Βουλευτού Ν. Ηλείας, Δρος ( σ.σ. μα τι ξιπασμός) Δ.Θ. Αυγερινόπουλου και παρουσία του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ Ευθύμιος Μπακογιάννης και σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εκδόθηκε  ειπώθηκαν τα εξής αποκαλυπτικά :

Για τις εκτάσεις γης της πρώην λίμνης Αγουλινίτσας

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας  αναφέρθηκε  « στην ανάγκη εκπόνηση  ενός ειδικού χωροταξικού σχεδίου σε μεγάλες εκτάσεις δημοσίου χαρακτήρα, όπως είναι οι εκτάσεις γης της πρώην λίμνης Αγουλινίτσας, ώστε το Δημόσιο να μπορέσει, μόνο του ή μέσω ΣΔΙΤ και άλλες μορφών χρηματοδότησης, να τις αξιοποιήσει.»

Όπερ συνάγεται, ότι υπάρχει η πρόθεση από την Περιφέρεια και την κυβέρνηση,  εκτάσεις γης της πρώην λίμνης Αγουλινίτσας να δοθούν μέσω ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα)  στον ιδιωτικό τομέα.
Εμπόδιο πάντα ήταν οι ΖΟΕ (Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου) και ότι η περιοχή είναι Natura 2000 και άρα προστατευόμενη…

Ο τρόπος είναι η εκπόνηση «ειδικού χωροταξικού σχεδίου», αλλαγή χρήσεως γης, ξεπέρασμα περιβαλλοντικών εμποδίων και οικοπεδοποίηση της πρώην λίμνης Αγουλινίτσας, ξενοδοχειακά συγκροτήματα, γήπεδα γκολφ κλπ…
Βέβαια όπως είναι κατανοητό μια τέτοια προοπτική θα  απαιτήσει την εκδίωξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων  των όμορων κοινοτήτων από τις εκτάσεις που καλλιεργούν…

Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου Στροφυλιάς

Ο Γ.Γ. του Υπουργείου κ. Μπακογιάννης ανάφερε  σύμφωνα με το δελτίο τύπου ό,τι «Όσον αφορά την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου της Ηλείας, θα μπορούσε με τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – και γίνονται συζητήσεις προς αυτή την κατεύθυνση – να γίνει εκπόνηση Πολεοδομικού Σχεδίου, όπου θα καθοριστούν οι χρήσεις γης και έργα υποδομής κατά μήκος του παράκτιου μετώπου. Κι αυτό έρχεται σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον επενδύσεων (ανάπτυξη τουριστικών μονάδων) που έχει εκφραστεί ιδιαίτερα στην περιοχή της Κυλλήνης και προς την Αχαΐα.»
Προσέξτε αυτό το «στην περιοχή της Κυλλήνης και προς την Αχαΐα

Η περιοχή αυτή είναι κυρίως το Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου Στροφυλιάς, είναι  περιοχές Natura 2000, περιοχή  αυστηρά προστατευόμενη και που πάντα ιδιωτικά συμφέροντα επεδίωκαν να την «λεηλατήσουν» μέσω ξεπεράσματος των περιβαλλοντικών απαγορεύσεων, με τις αλλαγές χρήσης γης, της  τροποποίησης των ΖΟΕ…


Πάντα υπήρχαν προθέσεις για αυτές τις από ιδιωτικά συμφέροντα και  τώρα αυτή η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση και Περιφέρεια προχωρούν  «ακάθεκτα»..
Δεν τους ενδιαφέρει αν είναι «Εθνικό Πάρκο», αν είναι περιοχές Natura, αν κοινός πλούτος της Ελλάδας και των Ελλήνων, αν είναι προστατευόμενες περιοχές..

Όλα στους ιδιώτες, σε βάρος την πραγματικής ανάπτυξης, της βιώσιμης και φιλικής προς το περιβάλλον, ξενοδοχοποίηση, τουριστικοποίηση των πάντων και οι αγρότες μακριά από τις καλλιέργειες (λίμνη Αγουλινίτσας) και οι Έλληνες γκαρσόνια…  

Ελπίζοντας να διαψευστώ …



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου